Konu: Hindistan ve Nijerya’nın Ekonomik Özellikleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İspanya.
Advertisements

ÖZBEKİSTAN KIRGIZİSTAN KAZAKİSTAN
© 2001 By Default! A Free sample background from Slide 1 HİNDİSTAN CUMHURİYETİ Federal Başkent Yeni Delhi Nüfus(Milyon)
KOMŞU ÜLKELERLE TİCARETTE GAZİANTEP’İN ÖNEMİ
PARAGUAY paraguay.
Avusturya.
Çek Cumhuriyeti.
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TİCARET
Türkiye’nin Coğrafi Bölgeleri
Portekiz.
Danimarka.
ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI Maden Yatakları bakımından Türkiye,çok zengin bir ülkedir. Ve yaklaşık 30 değişik maden türüyle dünyada madencilik bakımından en.
Ülkemiz ve Dünya.
ADI: ÜLKEMİZİ GELİŞTİRELİM
ÜLKE BİLGİLERİ ADI: İRAN İSLAM CUMHURİYETİ BAŞKENT: TAHRAN YÖNETİM ŞEKLİ : TEOKRATİK CUMHURİYET PARA BİRİMİ : İRAN RİYALİ.
Okullarda Arkeoloji Kulüpleri Kurma ve Avrupa Kültürünü Tanıtma K1 PROJESİ Kaman Endüstri Meslek Lisesi.
Merhaba arkadaşlar konumuz ..ÜLKELER ARASI ALIŞVERİŞ
ÜLKELER NEDEN FARKLI GELİŞMİŞLERDİR
VİETNAM.
AVUSTRALYA.
Belçika.
Fransa.
Finlandiya.
HİNDİSTAN.
İsviçre.
AMERİKA. AMERİKA Amerika Birleşik Devletleri, kısaca ABD, Kuzey Amerika kıtasında yer alan, 50 eyaletten oluşan federal bir devlet. ABD Anayurdunun komşuları,
İsveç.
ÇİNİN DÜNYA ÜZERİNDE Kİ YERİ
No Konu Ürettiklerimiz
İTALYA’NIN FİZİKİ VE BEŞERİ COĞRAFYASI
Nijerya Federal Cumhuriyeti
Norveç.
Nijerya Federal Cumhuriyeti
Almanya.
ÜLKEMİZDE SANAYİ.
İtalya.
Macaristan.
TOKAT Tokat,uygarlıkların merkezi olan Anadolu' da, zengin doğal kaynakları, jeostratejik konumu nedeni ile, beyliklerin, devletlerin ve imparatorlukların.
Türkiye’de Yetiştirilen Tarım Ürünleri
Almanya.
RUSYA Devletin Adı: Rusya Federasyonu
Lüksemburg.
İTALYA.
EGE BÖLGESİ.
 Genel Olarak Dış Ticaret  İhracatın İthalatı Karşılama Oranı.
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
TÜRKİYEDE SANAYİ ERCE Mola 11-f 768.
ÖZBEKİSTAN.
Ders: Sosyal Bilgiler Konu: Devletler Arası İlişkiler Okul: Atatürk Ortaokulu Öğretmen: Eser Yaslıoğlu.
EKONOMİK FAALİYETLERİN SINIFLANDIRILMASI
Selin Çal 11/D 1545  Sanayisi gelişmiştir. Elektronik aletler, kimyasal madde, gemi yapımı, elmas işletmeciliği oldukça gelişmiştir. Enerji kaynağı.
Küresel Ticaretin Üç Elemanı
İSVEÇ KRALLIĞI (2017 YILI SUNUMU)
6.Sınıf Ülkemizin Kaynakları Ünitesi Soru Cevap Etkinliği
ÜLKEMİZDE EKONOMİK FAALİYETLER
EGE BÖLGESİ Ege Bölgesi adını komşu olduğu denizden almıştır.
İtalya Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Cumhuriyet Başkenti:Roma Önemli şehirleri :Napoli, Milano, Torino, Venedik, Cenova Dili:İtalyanca.
Almanya Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Cumhuriyet Başkenti:Berlin Önemli şehirleri :Hamburg, Münih, Köln, Essen, Frankfurt Dili:Almanca.
Portekiz.
Dünya Kömür Rezervleri:
Almanya Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Cumhuriyet Başkenti:Berlin Önemli şehirleri :Hamburg, Münih, Köln, Essen, Frankfurt Dili:Almanca.
Fransa Yüzölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Cumhuriyet Başkenti:Paris Önemli şehirleri :Marsilya, Lyon, Nantes Dili:Fransızca Dini:Hıristiyanlık.
Almanya Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Cumhuriyet Başkenti:Berlin Önemli şehirleri :Hamburg, Münih, Köln, Essen, Frankfurt Dili:Almanca.
Almanya Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Cumhuriyet Başkenti:Berlin Önemli şehirleri :Hamburg, Münih, Köln, Essen, Frankfurt Dili:Almanca.
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
HİNDİSTAN
Hollanda Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Meşruti Krallık Başkenti:Amsterdam Önemli şehirleri :Rotterdam, Groningen, Eindhoven Dili:Hollandaca.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Almanya Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Cumhuriyet Başkenti:Berlin Önemli şehirleri :Hamburg, Münih, Köln, Essen, Frankfurt Dili:Almanca.
Almanya Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Cumhuriyet Başkenti:Berlin Önemli şehirleri :Hamburg, Münih, Köln, Essen, Frankfurt Dili:Almanca.
Sunum transkripti:

Konu: Hindistan ve Nijerya’nın Ekonomik Özellikleri Coğrafya Proje Ödevi Konu: Hindistan ve Nijerya’nın Ekonomik Özellikleri Kaan Aydın 11/D---1553

Hindistan’ın Genel Özellikleri DEVLETİN ADI: Hindistan Cumhuriyeti  BAŞKENTİ: Yeni Delhi  YÜZÖLÇÜMÜ: 3.287.590 km2  NÜFUSU: 889.700.000  RESMİ DİLİ: Hindu dili ve İngilizce  DİNİ: Hinduizm ve İslam  PARA BİRİMİ: Rupee 

Hindistan’ın Ekonomik Özellikleri 1945’te bağımsızlığa kavuştuktan sonra ekonomik yönden planlı ve hızlı bir şeklide gelişmiştir. Fakat çok artan nüfus, refah seviyesinin yükselmemesine ve kişi başına düşen milli gelirin düşük olmasına sebebiyet vermektedir. Hindistan’ın iş gücünü meydana getiren nüfusun % 80’i tarımla, % 10’u endüstri ile uğraşır. 

Hindistan’da Tarım

Tarım Hindistan halkının 3/4’ü tarımla uğraşmaktadır ve gelirlerin yarısı tarımdan sağlanır. Hindistan topraklarının yarısında ekim yapılmaktadır. Tarım topraklarının % 80’ine tahıl ekilmektedir. Malabar ve Kromandel kıyılarında pirinç, şeker kamışı yetiştirilmektedir. Kuzeyindeki Ganj Ovası ve Bengal Körfezi kıyıları çok verimli topraklar olup, her nevi ürün alınmaktadır. Hindistan çay, susam, mercimek, yerfıstığı ve nohut üretiminde dünyada birinci sırayı; pirinç, şekerkamışı, soğan, keneotu ve hindkeneviri üretiminde ikinci sırayı almaktadır. 

Bunların yanında buğday, arpa, keten, tütün, portakal, mısır, patates ve elma yetiştirilmektedir. Ayrıca her cins baharat, pamuk, kahve ve haşhaş üretilir. 

Hindistan’da Sanayi Milli gelirin 1/5’ini imalatçılık ve madencilik teşkil eder. Petrol ve kimya ürünleri kısmen kendi tüketimi için kafidir. Ortalama çelik üretimi 9,5 milyon, demir filizi üretimi ise 40 milyon tondur. Hindistan’da bugün Damador Vadisinde 5 milyar ton kömür rezervi, Madras’da 2 milyar ton linyit rezervi, Assam bölgesi civarında ise 5 milyon ton petrol rezervi bulunmaktadır. Maden kaynakları bakımından oldukça zengin olan Hindistan’da alüminyum, krom, petrol, mika, kalay, çinko, kurşun, bakır ve altın çıkarılır. 

Balıkçılık Hindistan, 4800 kilometrelik sahil şeridi, iç sularla birlikte sığ bölge olarak yaklaşık 260.000 km2lik alanda balıkçılık potansiyeline sahiptir. Fakat yılda ortalama iki milyon ton gibi cüz’i miktarda balık avlanmaktadır.

Ticaret Ticaretinin büyük kısmını, ABD, AET ülkeleri, İngiltere, Japonya ve Almanya ile yapmaktadır. Tekstil ürünleri, madenler, çay, bazı tarım ürünleri, pamuklu ve jütlü dokuma ve hindkeneviri başlıca ihraç ürünleridir. Besin maddeleri, makina ve aletler, sanayi hammaddeleri, motorlu araçlar ve buğday ithal etmektedir. Dış yardımlar sayesinde ekonomisini geliştirmektedir. İhracatının % 17’sini ABD’ye yapmakta ve ithalatının % 23’ünü ABD’den karşılamaktadır. 

Hindistan’ın Sembolü Taç Mahal

Hindistan

Ganj Nehri

Nijerya’nın Genel Özellikleri DEVLETİN ADI: Nijerya Federal Cumhuriyeti  BAŞKENTİ: Lagos  NÜFUSU: 89.666.000  YÜZÖLÇÜMÜ: 923.768 km2  RESMİ DİLİ: İngilizce  DİNİ: İslam  PARA BİRİMİ: Naira 

Nijerya’nın Ekonomik Özellikleri Ekonomi daha çok tarıma dayanır. Yerfıstığı, pamuk, palmiye ağaçları, sebze ve meyve türleri, kakao, kauçuk tahıl ürünleri, hurma ve yerfıstığı yağı, kereste ve kolacevizi bol miktarda üretilir. Kakao ve kauçuk üretiminde dünyanın altıncı ülkesidir. Ülke topraklarının % 25’i ekime müsaittir.

1960’lı yıllarda bulunan petrol, Nijerya ekonomisini geniş ölçüde ferahlattı. Afrika’da hemen hemen en istikrarlı ekonomiye sahip ülkelerden biri haline geldi. Güneyde delta bölgesi, petrol yatakları bakımından oldukça zengindir. Dünyanın yedinci büyük petrol üreticisi durumunda olan Nijerya’nın ihracatının büyük bir bölümünü, petrol ve yan ürünleri teşkil etmektedir. Ayrıca doğal gaz bakımından da oldukça zengindir. 1980 yılında petrokimya ve doğal gaz tesisleri tamamlanmış ve rafineri sayısı arttırılmıştır. Nijerya ham petrolden başka ayrıca kömür, kalay, kireçtaşı, kolimbit ve demir madenleri de üretmektedir.

Milli Gelir Kişi başına düşen milli gelir 370 dolardır. İş gücünün % 60’ı tarım, % 20’si ticaretle ilgilidir. Doğal gaz ve petrokimya endüstrisi yanında, ormancılık, balıkçılık, tekstil, çimento ve sigara endüstrileri de önemlidir. OPEC üyesi olan Nijerya, büyük bir demir-çelik endüstrisine ve geniş bir inşaat sektörüne sahiptir.

Mevcut nehir sularından, hidroelektrik santralleri kurmak suretiyle, elektrik enerjisi üretilmektedir. Bunlardan en büyüğü Kainiji Barajıdır.

İhracatının % 95’ini ham petrol teşkil eder İhracatının % 95’ini ham petrol teşkil eder. Çeşitli gıda maddeleri ve otomobil parça takımları, diğer önemli ihraç ürünleridir. Gıda maddeleri ihracatının büyük bir bölümünü kakao meydana getirir. Ayrıca tütün, palmiye ürünleri, yerfıstığı, pamuk ve soya diğer ihraç ürünlerini teşkil eder.

Nijerya, kereste, kauçuk ve hayvan derilerinden de büyük gelirler elde etmektedir. İhracatını daha çok İngiltere, Almanya ve Japonya’ya yapar. ABD, Almanya ve Hollanda’dan ise çeşitli makina, ilaç ve elektronik malzemeler, ithal etmektedir.

Nijerya’da Ulaşım Ulaşımın geliştiği ülkede yollar genelde kuzey-güney istikametini takip eder. Uzunluğu yaklaşık 124.000 kilometreyi bulan karayolunun % 50’si asfalt kaplıdır. Demiryolu ulaşımı gelişmiş olup toplam uzunluğu 3805 kilometredir. Lagos ve Kano havaalanları en işlek uluslararası havalimanlarıdır.

Nijerya