Yaşam ve Sağlık Bilimlerinde Bilimsel Yazı Değerlendirme Süreci Prof. Bünyamin ŞAHİN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİLİMSEL BİR MAKALE NASIL YAZILIR
Advertisements

Journal Use Reports Süreli Yayın Koleksiyonu Geliştirmenizde Güçlü Karar Destek Hizmeti - Kasım
Makale İnceleme Soruları
Bir makale nasıl değerlendirilir
GAZİ ÜNİVERSİTESİ Açıkarşiv Sistemi. Açıkerişim nedir?  Bilimsel içerikli çalışmalara internet ortamında serbest erişimin sağlanmasıdır.
DERGİLERİN KALİTE GÜVENCESİ OLARAK HAKEMLİK VE BAZI SORUNLARI
WEB OF SCIENCE İLE ATIF TABANLI ARAŞTIRMA DEĞERLENDİRMESİ Eğitmen: Metin TUNÇ This presentation is an introduction to InCites - the new web-based.
Prof. Dr. Yaşar SEVİM Arş. Gör. Elif ÖZ
ARAŞTIRMA RAPORUNUN HAZIRLANMASI
BİLİMSEL TUTUM VE DAVRANIŞLARIN ÖZELLİKLERİ
Kaynak Gösterme Teknikleri
Bilimsel Metinler Nasıl Okunur ve Anlaşılır?
Emerald kullanıcılarınıza yayın yapma konusunda nasıl yardımcı olabilir? Kullanıcılarınız için yardımcı kaynaklar Mine Tonta Business Manager, Turkey.
BIOMED CENTRAL’IN AÇIK ERIŞIM YAKLAŞIMLARI VE ÇÖZÜMLERI Johanna KuhnBioMed Central Muğla Üniversitesi.
Kısa özet yazımı Dr. Oğuz Reşat Sipahi
Raporlama ve SED’in sonuçları ile ilgili iletişim kurma Doç.Dr.Kayıhan Pala Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı.
ERCİYES ÜNİ. TIP FAKÜLTESİ TIP EĞİTİMİ ANABİLİM DALI
UZMANLIK TEZLERİ Dr. Süheyla Ocak Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
Eğitim ile İlgili Uluslararası Bilimsel Dergilerde Yayın Yapma Süreci
HAKEMLİK SÜRECİNDEKİ GELİŞMELERİN DEĞERLENDİRİLMESİ “NASIL İYİ BİR HAKEM OLUNUR?” Prof. Dr. Emine Gül Kapçı.
Bilimsel Bir Makale Nasıl Yazılır ve Yayımlanır Robert A
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu DİPLOMA EKİ PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARI (KAZANIMLARI) DİPLOMA EKİ EĞİTİM SEMİNERİ Dönemi Bologna Sürecinin Türkiye’de.
Editör Penceresinden Dergi (ADS) Ayarları
Veri Tabanı-Dergi İletişimi Ve Ortak Yazım Dili, Dergi Formatının Ele Alınması TÜBİTAK-ULAKBİMTVBBVT I. EDİTÖRLER ÇALIŞTAYI A. Nuray DEMİRKOL 2 Kasım 2007.
Problemi Tanımlama Şener BÜYÜKÖZTÜRK, Ebru KILIÇ ÇAKMAK,
ACİL SERVİS HİZMETLERİNDE ADLİ RAPOR UYGULAMALARI MODEL FORM ÖNERİSİ
Doç. Dr. Hilal Özdağ Ankara Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsü
Bilimsel Nitelikte Dergi İçin (Uluslararası) Kriterler
Kongrede Sunulan Bildirilerin Kaderi Nedir?
İnsan Bilgisayar Etkileşimi Alanında Yılları Arasında Türkiye Kökenli Bilim İnsanları Tarafından Yapılan Çalışmalar Üzerine Bir İçerik Analizi.
BBY606: Araştırma Yöntemleri
EĞİTİM BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
BÖLÜM 5 LİTERATÜR TARAMASI NASIL YAPILIR?BİR MAKALENİN BÖLÜMLERİELEŞTİREL OKUYUCU İÇİN KONTROL LİSTESİARAŞTIRMA RAPORUNUN YAZILMASI Beşinci Bölüm Konuları.
ÖĞRENME AMAÇLARI Pazarlama araştırma raporunun değerini anlamak (takdir etmek) Rapor yazmayı daha etkili yapmak için pazarlama araştırmacılarının.
AVL Trees / Slide 1 Silme * Anahtar hedefi silmek için, x yaprağında buluruz ve sonra sileriz. * Dikkat edilmesi gereken iki durum vardır. (1) Hedef bazi.
Çalışmanın adı Yazarlar (sunum yapan kişi belirtilmeli) Kurum.
23 Haziran 2014 Gazi Gelecektir. Birimi Makale IF 0,1-0,5 Makale IF 0,51- 1,00 Makale IF 1,01- 2,00 Makale IF 2,01- 5,00 Makale IF 5,01- 10,00 Makale.
Hafta 1: Dizinleme ve Özler BBY 264 Dizinleme ve Sınıflama.
SOSYAL BİLİMLERDE YAZILARIN DEĞERLENDİRME SÜRECİ Prof. Dr. Yaşar AYDEMİR Gazi Üniversitesi.
TEZ İ YAYIMLAMAK VEYA YAYIMLAMAMAK! Doç. Dr. Levent DEN İ Z, Marmara Üniversitesi, Atatürk E ğ itim Fakültesi,
Hafta 2: Dizinleme ve Öz Hazırlamaya Giriş BBY 306 Dizinleme ve Öz Hazırlama
DİLEK DİKEÇ Matematik Öğretmeni
Bitirme Tezi/Mühendislik Tasarımı Proje Türkçe Başlığı
SOSYAL BİLGİLERDE BECERİ EĞİTİMİ
V. FEN BİLİMLERİ ARAŞTIRMA SEMPOZYUMU
7th International Congress of Research in Education
IV. FEN BİLİMLERİ ARAŞTIRMA SEMPOZYUMU
BYE900 Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Araştırma Yayın Etiği
ARAŞTIRMA RAPORUNUN HAZIRLANMASI
BİLDİRİ BAŞLIĞI AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ Turizm Fakültesi
Bilimsel Araştırma Yöntemleri Raporlaştırma
Akademik Bilişim 2008 İnşaat Bilişimi Oturumu
Görev 2 7 Aralık a kadar Görev 2’i tamamlayıp ye göndermeniz gerekiyor. İkinci görev 30 puan Şablonda Görev 2 ’de belirtilen.
Araştırma Makalesi Giriş Bölümünün Yazımı Dr. Sedat ZİYADE A.D.E.M
Bibliyometrik Analiz Örneği: Bilgi Dünyası Dergisi
Pratik kullanım rehberi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bitirme Tezi/Mühendislik Tasarımı Proje Türkçe Başlığı
BİLDİRİ BAŞLIĞI AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ Turizm Fakültesi
Tanınma / AKTS ve DE Prof. Dr. Lerzan ÖZKALE Bologna Uzmanı
Uzm. Dr. Kemal Türker ULUTAŞ
Kaynak Gösterme Teknikleri
VIII. FEN BİLİMLERİ ARAŞTIRMA SEMPOZYUMU
Imagine that you are a teacher and you are taking your 20 students to England for the summer school.
Değerlendirme Çalışması Raporlama
Akademik Özgeçmiş Tabanlı Fakülte Bilgi Sistemi
Veri Toplama Araçları Anket, Gözlem vb.
SUNUM BAŞLIĞI (Proje Adı)
Bilimsel bir Bildiri veya Makale Nasıl Yazılır ve Yayımlanır?
Necmettin Erbakan Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ UYGULAMALARI PROJE, POSTER VE SUNUM HAZIRLAMA.
Sunum transkripti:

Yaşam ve Sağlık Bilimlerinde Bilimsel Yazı Değerlendirme Süreci Prof. Bünyamin ŞAHİN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı

İçerik Hakemliğin tanımı Hakem belirleme Hakemlik Süreçleri İnceleme Rapor yazma Karar verme Hakemliği ret Son tavsiyeler

Hakemliğin Tanımı Bir bilimsel araştırmanın kalite, geçerlilik ve uygunluk denetimidir. Çoğunlukla anonimdir. Bir uzman tarafından yapılır. Çalışmaya olumlu katkı sağlar. Yazarlar dürüst ve yapıcı bir geri bildirim bekler.

Hakem Belirleme Dergilerin kendi sistemleri Yazarın önerdikleri – Hakemin doğrulanması, sahte hakemlik! Editör tarafından bilinen ya da bulunanlar – Tarama motorlarının kullanımı

Tarama Motorlarından Bulunması

Değerlendirme Süreci Değerlendirme kör ya da açık yapılabilir. Yapılandırılmış formlar kullanılabilir. Süreçlerde mahremiyet korunur. Editörler çıkar çatışmalarından bilgilendirilir. Süre uygunluğu ya da uzatma talepleri

Hakemlik İsteğine Olumsuz Cevap Çıkar çatışması Zaman problemi Mazeretlerde çekilinir. Hızlı cevap verilmelidir. Uygun olan başka bir hakem tavsiye edilmesi

İnceleme Süreci Dergi içeriği incelenir. Yazarlara bilgi okunur. Çalışmanın zayıf ve güçlü yönleri belirlenir. Yazarların görüşlerine saygı Yazarlar olumlu geribildirimleri her zaman önemser. Orijinallik, sunum, uygunluk ve üstünlük değerlendirilir.

Makelenin Okunması Orijinallik Son teknoloji ya da konusal Gelecek araştırmalara ışık tutma Önceki çalışmaların üzerine katkı Dergi hedef kitlesi ile uyum Kısaltılma ya da farklı forma çevrilme

Makelenin Okunması Metinde tam ve kapsayıcılık Dil Yöntemsel uygunluk ve netlik Belirgin ve potansiyel etki Uygun veri, atıf ve kaynaklar

Diğer İncelemeler Özet: mevcudiyet, yeterince anahtar bulgu içerme Uzunluk: Uzun metinler istenmez Orijinallik: Uygunluk-yenilik, mevcuda katkı Sunum: Temiz biçim, tablo ve grafiklerin uygunluğu ve etiket doğruluğu Kaynaklar: Yeterli ve uygun kaynaklar

Olumlu Öneriler Makale özenli yazılmış ve biçimsel hatalar içermemektedir. Makalenin seviyesi okuyucu kitlesine uyumaktadır. Konu oldukça önemlidir. Günümüzün sıcak konularından birisi olup yazar önemli katkılar sağlamıştır. Konunun karmaşıklığına rağmen yazar önemli katkılar sağlamıştır. Sunulan makale bilimdeki önemli bir açığa cevap verir niteliktedir.

Yapıcı Eleştiriler Tartışma bölümünde … konularında daha fazla bilgi bulmayı umardık. Makalenin tümü değerlendirildiğinde, sayfa X, satır Y-Zde belirtilen yargıları destekleyecek yeterince bulgunun olmadığını düşünüyorum. Yazarlar, makalenin daha anlaşılır hale gelmesi için giriş, analizler ve taşıma bölümlerini tekrar yazılması önemle tavsiye edilir. Tartışma bölümü …. Konularını açıklayabilmek için genişletilmelidir.

Dil Konusundaki Eleştiriler This paper would benefit from some closer proof reading. It includes numerous linguistic errors (e.g. agreement of verbs) that at times make it difficult to follow. I would suggest that it may be useful to engage a professional English language editor following a restructure of the paper. The paper is to benefit from making stylistic changes in the way it has been written to make a stronger, clearer, and more compelling argumentative case. There are a few sentences that require rephrasing for clarity.

Karar Kabul: Mevcut haliyle uygunluk Minor revision: Küçük değişikliklerle yayına uygun olma. Tavsiyeler listelenir Major revision: İçerik uygun ancak, verinin geniş analizi, literatür genişletmesi, metnin bir kısmının yeniden yazılması Ret: Mevcut haliyle uygun görülmeme

Geliştirilmesi Gereken Örnekler1

Geliştirilmesi Gereken Örnekler2

Geliştirilmesi Gereken Örnekler3

Olumlu Örnek

Sonuç Hakemlik araştırmacılar için önemli bir borçtur. Editörler uygun yöntemleri kullanarak hakem seçmelidir. Hakem raporları yapıcı ve katkı sağlar nitelikte olmalıdır. Objektif karar verilmelidir. Hakem değerlendirme sistemi TÜBİTAK Panel Yönetim Sistemi gibi yapılandırılabilir.

PROF. BÜNYAMIN ŞAHİN ONDOKUZ MAYıS ÜNIVERSITESI TıP FAKÜLTESI ANATOMI ANABILIM DALı Teşekkürler