ÜNİTE : 7 IŞIK VE SES. IŞIK Işık, cisimleri görmemizi ve etrafın aydınlanmasını sağlayan bir enerji türüdür. Işık yayan cisimlere ışık kaynağı denir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
5. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ 7. ÜNİTE IŞIK VE SES
Advertisements

Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ.
IŞIĞIN KIRILMASI.
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE AYDINLATMA
SUNU HAZIRLAMA PROGRAMI: powerpoint
Betonarme Yapılarda Deprem Hasarları
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
ARAZİ ROBOTU KAVRAMSAL TASARIMI
6.SINIF FEN ÖDEVİ. Uygulanan yalıtım kalınlığına ve kullanılan malzemenin ısı iletkenliğine bağlı olarak, ısı kaybı % oranında azaltılır. Yoğuşma.
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU
YEDEKLEME NEDIR? Gülşen Güler. YEDEKLEME NEDIR? Yedekleme, en genel anlamıyla, bir bilgisayar sistemini işlevsel kılan temel birimlerin, üzerinde çalışan.
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
KİMYA: YİRMİBİRİNCİ YÜZYIL BİLİMİ. KİMYA BİLİMİ BİLİMSEL METOD.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
IŞIĞIN SOĞURULMASI TANER BULUT. S OĞURULMA Işığın cisimler tarafında tutulmasına soğurulma denir.
ÇOK BOYUTLU SİNYAL İŞLEME
ARDA KIRTASİYE. Maddelerin titreşerek bulundukları ortama yaydıkları enerjiye ses denir. Canlılar arasında iletişim ses ile gerçekleşir. Ses boşlukta.
İLETİŞİM VE ETİK SUNUMU İREM KAYAHAN G İLETİŞİM SÜRECİNİN AŞAMALARI VE ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ.
IŞIK VE SES FEN VE TEKNOLOJİ 4. SINIF.
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
GELECEKTEKİ DÜNYAMIZ.
MUTFAKTA ARANAN FİZİKSEL ÖZELLİKLER
IŞIK VE SES IŞIK.
NECATİ DUMAN NO: FEN /GÜNDÜZ /32
AYŞE ÖZEL MERYEM ÖZDEMİR MERWAN RUBAR BEYAZGÜL MUHAMMED ENES YILDIRIM
DOĞAL AFETLER.
Işık Işık kaynakları Işık ve madde Işığın yayılması Işığın yansıması
GEZEGENLER bilgidagi.com.
HALİM GÜNEŞ.
Değirmendere Hacı Halit Erkut Anadolu Lisesi
Konfeksiyon Yardımcı Malzemeleri
Tıkalı Boru Açma - Boru Açma - Tıkanmış Boru Nasıl Açılır?
KANSER.
Bilgi ve İletişim Teknolojileri
Isı Yalıtımı.
Isının Yayılma Yolları
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
Kırınım, Girişim ve Müzik
Hazırlayan : Gülsen Ünal
BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR. BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR.
Gözde Görüntü Oluşumu ve Göz Kusurları
Maddeler doğada karışık halde bulunur
MADDEYİ TANIYALIM.
İMÜ198 ÖLÇME BİLGİSİ İMÜ198 SURVEYING Bahar Dönemi
SES NEDİR? Titreşen maddelerin bulunduğu ortama yaydığı enerjiye ses denir.
Paralel Yüzeylerden Kırılma Görünür Uzaklık
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
10. SINIF: 3. ÜNİTE: DALGALAR-1
Arş. Gör. Dilber DEMİRTAŞ Arş.Gör. Belkıs GARİP
BÖLÜM 10 Dalga Hareketi. BÖLÜM 10 Dalga Hareketi.
Düzlem Yüzeyler ve Prizmalar
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Hazırlayan : Gülsen Ünal
UYARI Lütfen masalarınıza yazı yazmayınız.
10. SINIF: 3. ÜNİTE: 3.2. Su Dalgası
İcat, Buluş, Keşif, Endüstri ve Endüstri 4.0 Kavramlarını tanıyalım
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
YAYLAR.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÇEVRE SORUNLARI.
Uzay Araştırmaları Soru-Cevap.
Işığın Kırılması.
Sıcaklık Meyve ağaçlarının gelişmesi ve verimliliği sıcaklık ile yakından ilgilidir. Sıcaklığın yüksekliği veya düşüklüğü metabolik olayları farklı şekillerde.
KUVVET VE SÜRTÜNME KUVVETİ
SES VE IŞIK BÜLENT DİLEKOĞLU FEN TEKNOLOJİ ÖĞRT
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
FEN BİLİMLERİ-6 5.ÜNİTE SES VE ÖZELLİKLERİ 3.Sesin Sürati HALİM GÜNEŞ.
Sunum transkripti:

ÜNİTE : 7 IŞIK VE SES

IŞIK Işık, cisimleri görmemizi ve etrafın aydınlanmasını sağlayan bir enerji türüdür. Işık yayan cisimlere ışık kaynağı denir. Güneş, yıldızlar, ateş böcekleri doğal ışık kaynaklarıdır. Ampul, gaz lambası, mum yapay ışık kaynaklarıdır.

IŞIĞIN YAYILMASI Işık doğrusal yolla yayılır. Işığın yolunu belirleyen doğrulara ışık ışını denir. Işık havada, suda, boşlukta yayılabilir. Katılarda ışık yayılmaz. Işık ışınları doğrusal bir yol izler. Bir kaynaktan çıkan ışık önüne engel çıkmazsa her yönde yayılır.

SAYDAM MADDELER Işığı tamamen geçiren maddelere, saydam maddeler denir. ÖRNEK: Cam, su, hava SAYDAM OLMAYAN (OPAK) MADDELER Işığı hiç geçirmeyen maddelere, saydam olmayan (opak) maddeler denir. ÖRNEK: Metal, tahta, tuğla, taş

YARI SAYDAM MADDELER Işığı az geçiren maddelere, yarı saydam maddeler denir. ÖRNEK: Buzlu cam, yağlı kâğıt, naylon GÖLGELER Işık saydam olmayan bir cisimle karşılaşırsa ondan geçemez. Işık kaynağı, cisim veya ekranın yeri değiştirilirse gölgenin büyüklüğü değişir.

Cisim ışık kaynağından uzaklaşırsa gölge küçülür. Cisim ışık kaynağına yaklaştırılırsa gölge büyür. Ekranın veya ışık kaynağının da yerinin değiştirilmesi gölgenin boyunu etkiler.

Işık kaynağı cisme yaklaşırsa gölge büyür. Işık kaynağı cisimden uzaklaşırsa gölge küçülür. UYARI: Ekran cisme yaklaşırsa gölge küçülür. Ekran cisme uzaklaşırsa gölge büyür. Bir ortamda kaç tane ışık kaynağı varsa cismin o kadar gölgesi oluşur.

Günün belli zamanlarında gölgemizin boyu değişir. Sabahları, gölge uzundur. Öğlenleri gölge kısadır. Akşamları gölge uzundur. Geçmişteki insanlar gölgenin boyunun gün içindeki değişimini kullanarak güneş saati yapmışlarıdır. GÖLGE BOYU

GÜNEŞ VE AY TUTULMALARI Ay, Dünya ile Güneş’in arasına girer ve Dünya’nın belli bir kısmı, Ay’ın gölgesinde güneş ışınlarını alamaz. Bu olaya güneş tutulması denir.Ay, Dünya ile Güneş’in arasına girer ve Dünya’nın belli bir kısmı, Ay’ın gölgesinde güneş ışınlarını alamaz. Bu olaya güneş tutulması denir. Dünya, Güneş ışınlarının Ay’a ulaşmasını engeller. Ay, Dünya’nın gölgesi içinde kalır. Ay’ı göremeyiz. Bu olaya ay tutulması denir.Dünya, Güneş ışınlarının Ay’a ulaşmasını engeller. Ay, Dünya’nın gölgesi içinde kalır. Ay’ı göremeyiz. Bu olaya ay tutulması denir.

SES Ses maddelerin titreşmesiyle oluşan bir enerji türüdür. Ses çıkarabilen cisimlere ses kaynağı denir. Ses canlılar arasında iletişimi sağlar. Davulun sesi derisinin titreşmesiyle çıkar. Gitarın titreşen telleri ses çıkarır.

SESİN YAYILMASI Ses dalgalar halinde yayılır. Işık katılardan geçemezken ses geçebilir. Ses, katı, sıvı ve gaz ortamlarda yayılır.

UYARI: Ses boşlukta yayılmaz. Sesin maddelerdeki yayılma hızı; Hava Su Katı

SES YALITIMI Sesin yayılmasını ve geçişini önlemeye ses yalıtımı denir. Sinema, tiyatro ve konser salonlarında dışarıdan ses gelmemesi ve sesin dışarıya gitmemesi için önlem alınır. Duvarlar, taban ve tavan sesi az ileten malzemelerle kaplanır. Lastik, pamuk, yün, keçe gibi maddeler sesi az iletir. Demir, taş, beton gibi maddeler sesi çok iletir. Ses yalıtımı teknolojilerinin gelişmesi ses kirliliğini azaltır. Ses canlılar arasında iletişimi sağlar.

Gelişen teknoloji yüksek ses çıkaran araçlar üretmiştir. Yüksek ses dalgalarından jeolojik araştırmalar ve maden aramalarında yararlanılır. Göl ve denizlerde araştırma yapılan, balık sürülerinin yerini tespit etmede kullanılan sonarlar gelişmiş ses teknolojisinin ürünleridir.

SES KAYIT EDİLEBİLİR Sesi çeşitli araçlarla kaydetmek ve dinlemek mümkündür. Thomas Edison ilk olarak 1877 yılında sesi kaydedip tekrar dinlemeye yarayan fonografı bulmuştur. Teknolojinin gelişmesi ile gramofon ve pikaplar icat edilmiştir. Teyp kasetleri ve hem görüntü hem de ses kaydeden kameralar geliştirilmiştir. Günümüzde ses ve görüntü CD’lere kayıt edilebilmektedir.

Hazırlayan : Yeşilbayır İlköğretim Okulu Nisan 2008