TÜRK HALK OYUNLARINDA ANTRENMAN

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
FİZİKSEL AKTİVİTENİN ENGELLİ BİREYLER ÜZERİNDEKİ KATKILARI
Advertisements

DAYANIKLILIK ANTRENMANLARI
KUVVET MAKSİMAL %100-1TEKRAR %90 - 2TEKRAR %80- 3TEKRAR %70- 4TEKRAR
Spor Sakatlıklarının Nedenleri
KAYAKLI KOŞU (Antrenman Bilimi) Ebru ÇETİN Erzurum 2011.
İNSAN-MAKİNA SİSTEMLERİNDE PERFORMANSI ETKİLEYEN SOSYAL FAKTÖRLER
PSİKOLOJİK TEMELLER Dr. Fatih DERVENT.
BASKETBOLDA TEMPOLU OYUN
SPORDA GÖZLEM ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
SPORDA BECERİ ÖĞRENİMİ
MÜSABAKA ANALİZİ VE DEĞERLENDİRME
Dr.ŞABAN ACARBAY SPORCU SAĞLIK MERKEZİ BAŞHEKİMİ 2003
INTERNATIONAL FEDERATION ADAPTED PHYSICAL ACTIVITY (IFAPA)
SPORDA BECERİ ÖĞRENİMİ
HENTBOLDE TEMPOLU OYUN VE SÜRAT ÇALIŞMALARI
BEÖ155 BEDEN EĞİTİMİ ÜNİTE 1 BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR
OLİMPİYAT SPORCU EĞİTİM MERKEZİ
ANTRENMAN BİLİMİ Hazırlayan Prof. Dr. Mustafa Ferit ACAR
ANTRENMAN BİLGİSİ ANTRENMAN ÖLÇÜTLERİ.
TÜFAD SERTİFİKASYON (4) “FUTBOLDA TEKNİK, TEKTİK VE KONDİSYON TESTLERİ” Prof. Dr. Çetin İŞLEGEN
DERS İÇERİĞİ 1.hafta = Beslenme, yeterli ve dengeli beslenme, spor ve beslenme 2.hafta = Egzersizde enerji sistemleri, enerjinin hesaplanması, enerji dengesi.
YILLIK ANTRENMAN PLANLAMASI
Vücudumuz Bilmecesini Çözelim
13.Gün MATEMATİK 1.KİTAP Şimdi Test Zamanı ANTRENMANLARLA
SPORDA GÖZLEM ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
TRİATLON SPORCULARININ DOPİNGİN KULLANIM NEDENLERİ İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİNİN FARKLI DEĞİŞKENLER IŞIĞINDA DEĞERLENDİRİLMESİ Cemal GÜNDOĞDU* Evrim ÇELEBİ**
BBY373 İnsan Kaynakları Yönetimi
TAN I M LAR Ergonomi İnsan, araç - gereç, çevre
Doç.Dr. Sebahattin DEVECİOĞLU Fırat Üniversitesi
1 ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ TÜRK ÜNİVERSİTELERİNDE SPOR YÖNETİMİ.
BİLGİ, BİLİM VE PSİKOLOJİ
SPOR BİLİMLERİNE GİRİŞ
ÖĞRETMEN EĞİTİMİNDE GELİŞMELER VE UYGULAMALAR
SPORCU BESLENMESİ.
BESYO.
DERS NO: 5 ANTRENMAN DEĞİŞKENLERİ (ÖĞELERİ)
Antrenman programlaması
DERS NO: 1 ANTRENMANIN TEMELLERİ
DİNLENME VE TOPARLANMA
EGZERSİZİN BEKLENMEYEN 10 FAYDASI.
ANTRENMAN BİLGİSİ DERS NO 4 ANTRENMANA HAZIRLIK.
ANTRENMAN BİLGİSİ “Sürat ve Sürat Antrenmanı” Doç.Dr. Ertuğrul GELEN
ANTRENMAN BİLGİSİ “Eklem Hareket Genişliği ve Antrenmanı”
Yrd.Doç.Dr. Volkan Unutmaz
ANTRENMAN Bedensel ve psikolojik gücün, teknik ve taktik becerilerin, fizyolojik ve psikolojik yüklenmelerle düzeltilmesi ve en üst düzeye getirilmesi.
Yrd.Doç.Dr. Volkan Unutmaz. Sporda yönetimi meydana getiren unsurların kuruluş ve işleyiş biçimini inceleyen, bu unsurların en iyi şekilde sevk ve idaresi.
ANTRENMAN BİLGİSİ “Sürat ve Sürat Antrenmanı” Doç.Dr. Ertuğrul GELEN
ENGELLİLER VE SPOR  Bilindiği gibi spor, sağlıklı ve mutlu bir yaşam için gerekli bir uğraştır ve tüm insanlar için önemlidir. Ancak sporun, engelli bireyler.
SPOR YARALANMALARINDAN KORUNMA
Hem. Zerrin SAĞLAM ÜNLÜ, Dr. Hülya TOPCU ÇAĞLAR
Sporda Performans Prof Dr Süheyla Ünal.
Kuvvet Antrenmanlarının Fazları
MASA TENİSİNDE MOTİVASYONUN ÖNEMİ
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü BSÖ 103 BASKETBOL (2 2) Prof. Dr. Fehmi TUNCEL.
Beslenme Durumunun Saptanması GİRİŞ
Besin Destekleri 1996 yılında Amerika’ da genel nüfusun % 50’sinin, kolej sporcularının % 76’sının, vücut geliştirme sporu yapanların % 100’ünün besin.
Spor; birey yada grupların sağlık, eğlence veya gösteri amacı ile yaptıkları fiziksel ve / veya beyinsel aktivite gerektiren, bazı kurallar içinde uygulanan.
VÜCUT KOMPOZİSYONU NEDİR?
Spor Psikolojisi Sporda Performans Yükseltme.
Spor Psikolojisi Psikolojik Beceri Antrenmanı.
Sporcuların performanslarını artırma düşüncesi geçmişten günümüze uzanan süreçte bilim adamları ve antrenörlerin en önemli çalışma konularından birini.
Sporda Performans Prof Dr Süheyla Ünal.
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
SPORDA TEKNİK ve TAKTİK ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
SPORDA TEKNİK ve TAKTİK ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
Spor Psikolojisi Sporda Performans Yükseltme.
SPOR AMAÇLI KURULMUŞ DERNEKLER
2018 Yılı Performans Sunumu
Sunum transkripti:

TÜRK HALK OYUNLARINDA ANTRENMAN Öğr. Gör. Deniz KÖKTAN

Verim, mükemmellik, yaşama sevinci, iş birliği, fiziksel uygunluk, sağlık gibi unsurlar antrenmanın konusunu oluşturur…

ANTRENMANIN TARİHSEL SÜRECİ İnsan vücudunun belli bir amaç için eğitilmesi düşüncesi insanlığın dünya üzerindeki varlığı kadar eskidir.

Milyonlarca yıl önce insanoğlu, güçlü doğa şartları karşısında savunmasız kalmışsa da yaşam mücadelesinde davranışlarını daima ayarlamak zorunluluğu duymuştur

İkinci dünya savaşından sonra spor bilimindeki gelişmelerle beraber antrenman bilimi de gelişmiştir.

1937’de Ege Üniversitesinde Spor Hekimliği Enstitüsü kurularak spor sakatlıkları ve beslenme konuları araştırılmıştır. 1973’te Turgay Renklikurt, antrenman ve fizyolojik özelliklerin sporcuların bilimsel bulgular ışığında geliştirilebilirliğini incelemeye çalışmıştır. 1975’te spor akademileri kurularak antrenör eğitimi, öğretmenlik mesleği ve spor teşkilatlarında yetişmiş insan kaynakları üzerinde eğitim seferberliği düzenlenmiştir.

Tevfik Böke, antrenman bilimi üzerine “Sporda Kondisyon”adlı kitabında sporcuların performanslarını, fizyolojilerini ve antrenman şekillerini incelemeye çalışmıştır. 1977’de Yaşar Sevim ve Sedat Muratlı antrenman bilgisi ve testler sahasında çalışma yaparak sporcuların performans sınırları konusunda hizmet vermiştir. 1982’de Ankara’da, SESAM (Spor Eğitim Sağlık Araştrma Merkezi) kurularak antrenör eğitimi ve sporcu sağlığı üzerine çalışmalara başlanmıştır.

1982’de Necati Akgün “Egzersiz Fizyolojisi” adlı kitabında antrenman bilimi üzerine çalışma yapmıştır. 1986’ da Çetin İşleyen “Kondisyon” adlı kitabında, kondisyonun geliştirilmesi ile ilgili kullanılacak yöntemlere ağırlık vermiştir. 1990 yılında Emin Ergen ve Caner Açıkada “Bilim ve Spor” adlı kitaplarında antrenman şekilleri ve antrenmanın bilimsel bulgular ışığında geliştirilmesi yöntemlerine yer vermişlerdir.

ANTRENMAN TANIMI VE TARİHÇESİ Belirli bir sistem içinde hedeflenen sportif performansı elde etmek için bir program çerçevesinde, sportif performans öğelerini geliştirmeye yönelik çalışmaların tümüdür. Kısaca; Alıştırmalar yardımı ile sporcuların fiziksel, teknik, taktik, zihinsel, psikolojik ve motorsal hazırlığıdır.

Halk dansları; Spor mudur? Sanat mıdır?

İnsanlar tarih boyunca zor doğa koşullarına karşı güçlü olabilmeyi başarabilmiş midir? Yarışma öncesi her türlü aktivite antrenman sayılır mı?

ANTRENMANIN FARKLI BİLİM ADAMLARINA GÖRE TANIMLARI Holmann (Holman)’a göre; Organizmada fonksiyonel ve morfolojik (bedensel değişiklikler) değişmeler sağlayan ve sporcuda verimin yükseltilmesi amacıyla belirli zaman aralıkları ile uygulanan yüklenmelerin tümüdür.

Yaşar Sevim’e göre; Fizik ve moral gücün, teknik ve taktik becerilerin organik ve psikolojik yüklenmelerle düzeltilmesi ve en üst düzeye getirilmesi amaçlarına yönelik bir eğitim sürecidir

Sedat Muratlı’ya göre; Sporcunun kendi en yüksek verimine ulaşabilmesi için, planlı biçimde yaptığı bedensel ve ruhsal çalışmaların tümüdür.

Bilim insanlarının antrenmanın tanımıyla ilgili görüş ve düşünceleri analiz edildiğinde her birinin kendisine özgü ifadesinin olduğu, bununla birlikte temel düşünce ve amaçlarda ortak noktayı yakaladıkları belirlenmiştir. Tanımların genelinde antrenmanda performansı artırıcı tüm ögeleri içeren bir planlama ve organizasyon bulunmaktadır.

Antrenman; performansın zirveye ulaşması, organizasyon yapma ve organizmayı ruhsal ve bedensel yönden iyileştirme için gerekli olan her türlü tedbir, çözüm, azim ve çabanın kullanılması sürecidir.

Performans Nedir? Bir fiziksel aktivite sırasında,  o fiziksel aktivitenin gerektirdiği fizyolojik,  biyomekanik ve psikolojik verime “performans” adı verilir. Bu verimin yarışma sırasında ortaya koyulabilme düzeyi de performansın düzeyi hakkında bilgi verir.

Performansı etkileyen faktörler nelerdir? İç Faktörler; a. Antrenman düzeyi, b. Yaş, c. cinsiyet. c. Fiziksel uygunluk d. Irksal faktörler, e. Stres düzeyi, g. Motivasyon durumu, h. Sağlık durumu, j. İlaç kullanımı k. Beslenme ve ergonomik destekleyiciler,

Dış Faktörler İrtifa (Deniz seviyesine olan yükseklik) b. Nem c. Sıcaklık,  d.  Zemini durumu