Gülara Tırpançeker 2012-2013 Bilişim Etiği Giriş.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bilişim Etiği Giriş.
Advertisements

Bilişim Etiği.
DOÇ. DR.MEHMET ERDOĞAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Tanıtım Günleri Temmuz 2005.
Hazırlayan : İ hsan ÇET İ N Erzincan Dijital Vatandaşlık.
SIZMA TEST İ, E Ğİ T İ M VE DANIŞMANLIK H İ ZMET İ VEREN PERSONEL VE F İ RMALAR İ Ç İ N YETK İ LEND İ RME PROGRAMI KORAY ATSAN SIZMA TEST İ, E Ğİ T İ M.
TOPLU İŞ MÜZAKERELERİNİN ÖNCELİKLERİ Mato Lalić. Toplu müzakerelerinin öncelikleri ana sendika görevlerinden türemektedir -Maaş -İş koşulları -Kazanılmış.
Ansiklopedi (Encyclopedia) Tanım : Bütün konularda kısa ve öz bilgi içeren bir çalışmadır. Belirli bir konu ile sınırlı yada genel kapsamlı olabilir.
Yeni İletişim Teknolojileri ve (E- )Demokrasi Öğr. Gör Mehmet Akif BARIŞ.
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
Program Geliştirme Modelleri
Gülara Tırpançeker Bilişim Etiği Kuramlar.
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
Konu; İşyeri Etiği 1.SORU 98 2.SORU 99 3.SORU SORU 98 2.SORU 99 3.SORU 100.
Lisans Müfredatı ve Erken Klinik Eğitim Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Seminerleri / 201.
E- Pazarlama Nedir? Pazarlama, bir ürünün tüketici tarafından bilinmesi, talep edilmesi ve alınmasını sağlayan, bu çerçevede, birçok bileşeni bulunan planlanmış.
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
Fikri haklar nedir Fikri hak fikir ürünlerini koruyan haklara verilen genel addır.Bu ürünler insan zekası ile ortaya çıkan edebiyat ve sanat eserleri.
Psikolojik Danışma ve Rehberlik
TLS/SSL BILGI İŞLEM ORGANIZASYONU BERKE ÖMEROĞLU
BİLGİ ve VERİ GÜVENLİĞİ
Yazılım Mühendisliği1[ 3.hft ]. Yazılım Mühendisliği2 Yazılım İ sterlerinin Çözümlemesi Yazılım Yaşam Çevrimi “ Yazılım Yaşam çevrimin herhangi bir yazılım.
Sosyal Ağlar Tehditler, Yanlış Kullanım ve Doğru Kullanım Örnekleri.
Araştırma ve Strateji BBY256 Bilgi Mimarisi.
NETWORK YÖNETIMI Ş. Bü ş ra Güngör NETWORK YÖNETIMI NEDIR? Network, sunucu, yazıcı, bilgisayar ve modem gibi veri ileti ş im araçlarının güncel.
Süreç... Rehberlik Nedir? Rehberlik Ne Değildir? Reberlik İlkeleri Nelerdir? Rehberlik Servisinden Hangi Konulara Dair Yardım Alınabilir? - Bireysel Alan.
Prof. Dr. Feral OGAN-BEKİROĞLU Yrd. Doç. Dr. Kürşad DURU
GELECEKTEKİ DÜNYAMIZ.
İnternet'e Bağlanmak İçin Neler Gereklidir?
BİLGİ PAYLAŞIM ARAÇLARI
Üretim teknolojisi ve bilişim teknolojisindeki değişim
ANKARA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ ACİL YARDIM VE KURTARMA HİZMETLERİ (112) AMBULANS EKİPLERİNDE ÇALIŞAN SAĞLIK PERSONELİNİN İŞ DOYUMLARININ VE ETKİLEYEN ETMENLERİN.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ
KOHLBERG ve AHLAK GELİŞİMİ Yrd. Doç. Dr. Aysel TOPAN
VPN (VİRTUAL PRİVATE NETWORK )
TAM ÖĞRENME MODELİ.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ
E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans
DİJİTAL VATANDAŞLIK ve E – DEVLET
Ürün veya Hizmet Satışı
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM İÇ DENETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMİ
SHB-419 DAYANIŞMA MODELLERİ KUŞAK KAVRAMI VE KUŞAK SINIFLAMALARI DOÇ
Bugün ne öğreneceğiz ??? Dijital Vatandaş Nasıl Olunur?
BİLGİ PAYLAŞIM ARAÇLARI
BİLGİ TOPLUMU.
BİYOİNFORMATİK NEDİR? BİYOİNFORMATİKTE KULLANILAN SINIFLAMA YÖNTEMLERİ
E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans
Bilinçli Tercih Seminerine
Hazırlık Sınıfı Hazırlık Sınıfı 1. Kurs Olarak Uygulama
İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI
ESKİ ZAMANLARDA TEKNOLOJİ Buse Beren Eğrilmez
Oxford Dergılerını Tarama ve Tarama Seçeneklerini
UZEM KULLANIM KILAVUZU
MBT-303 özel öğretim yöntemleri-ı
ÖBBS (Öğrenci Başarılarının Belirlenmesi Sınavı)
Psikolojik Danışma ve Rehberlik
Tezin Olası Bölümleri.
Bilgi Teknolojileri Hafta 01
Personel Eğitimi Konunuzu buraya yazın.
Gelişim ve Temel Kavramlar
İcat, Buluş, Keşif, Endüstri ve Endüstri 4.0 Kavramlarını tanıyalım
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
Dünya Üzerine Yayılmış Çok-Kullanıcılı Çevrim-İçi Eğitsel
İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI
Hata ayıklama da denilen programlama hatalarını bulma ve düzelme işlemine ne denir? a) Veri b) Yazılım c) Bug d) Debugging e) Donanım.
E-TWINNING BİLGİLENDİRME SUNUSU
Bilinçli ve Güvenli İnternet Kullanımı
3. HAFTA Bilimsel Araştırmada Temel Kavramlar
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
2. HAFTA Bilimsel Araştırma Temel Kavramlar.
Sunum transkripti:

Gülara Tırpançeker Bilişim Etiği Giriş

Konular Etik Kuramları Profesyonel Etik, Sorumluluk Mahremiyet ve Veri Koruma Fikri ve Sınai Mülkiyet (Telif hakları, Patent) İnternet Bilişim Suçları Toplumsal Etkiler Ders kitabı: Ethics & Technology Ethical Issues in an Age of Information and Communication Technology Herman T. Tavani

Bilgi Kısa sınav %10, Dönem ödevi %40, Yılsonu sınavı %50 ağırlıklıdır. Dersle ilgili bilgileri Ninova ( ) sisteminden takip edebilirsiniz. İletişim bilgilerim 1

Konular Teknolojinin Etkileri Bilişim Teknolojisi Yöntem 1 2 3

Teknolojinin Etkileri nükleer enerji aerosol kutuları akıllı karayolları Örnek her yeni teknolojinin getirdikleri ve götürdükleri oluyor

Bilişim Teknolojisinin Etkileri iletişim tıp eğitim getirdikleri mahremiyet suç işlemenin kolaylaşması yabancılaşma götürdükleri

Siberetik ve Siberteknoloji Siberetik, Siberteknoloji ile ilgili ahlaki, yasal ve sosyal konuları içerir. Siberteknolojinin sahip olduğumuz sosyal, yasal ve ahlaki sistemler üzerindeki etkisini inceler. Ayrıca Siberteknolojinin kullanımından ve gelişmesinden doğan durumlar karşısında ortaya çıkan sosyal politikaları ve kanunları değerlendirir. Siberteknoloji, tek bir bilgisayardan ağlara bağlı bilgisayarlara ve iletişim teknolojilerine, yerel alan ağları (LAN-Local Area Network) ile geniş alan ağlarına (WAN-Wide Area Network) ve internete kadar geniş bir yelpazede yer alan bilgisayar ve iletişim aygıtlarını ele alır.

Siberetik ve Siberteknoloji Siberetik, Siberteknoloji ile ilgili ahlaki, yasal ve sosyal konuları içerir. Siberteknolojinin sahip olduğumuz sosyal, yasal ve ahlaki sistemler üzerindeki etkisini inceler. Ayrıca Siberteknolojinin kullanımından ve gelişmesinden doğan durumlar karşısında ortaya çıkan sosyal politikaları ve kanunları değerlendirir. Siberteknoloji, tek bir bilgisayardan ağlara bağlı bilgisayarlara ve iletişim teknolojilerine, yerel alan ağları (LAN-Local Area Network) ile geniş alan ağlarına (WAN-Wide Area Network) ve internete kadar geniş bir yelpazede yer alan bilgisayar ve iletişim aygıtlarını ele alır.

Siberetik’in 4 Evresinin Özeti EvreZaman PeriyoduTeknolojik Özelliklerİlgili Konular 11950’ler-1960’lar Bağımsız makineler (büyük anasistem bilgisayarları) Yapay zeka (AI), veritabanı gizliliği (“Big Brother”) 21970’ler-1980’ler Kişisel ağlar vasıtası ile bağlantı kurmuş mini bilgisayarlar ve PCler 1. evre ile ilgili durumlara ek olarak, fikri mülkiyet ve yazılım korsanlığı, bilişim suçları, gizlilik ve kayıtların değiştirilmesi ile ilgili kaygılar 31990’lar-Günümüz Internet and World Wide Web1. ve 2. evre ile ilgili durumlara ek olarak, ifade özgürlüğü, anonimlik, yargılama, sanal topluluklar, vb. ile ilgili kaygılar 4Günümüzden Yakın Geleceğe Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin yakınsaması ile nanoteknoloji, genetik ve genomik araştırmalar, vs. 1 – 3 evreleri ile ilgili durumlara ek olarak, karar verme yetisine sahip olan yapay elektronik ajanlar (“bot”lar), bionik çip implantları, nanobilgisayar araştırmaları, vb. ile ilgili kaygılar.

Sorunların Yeniliği suçların gerçek dünyada karşılığı var: dolandırıcılık sorunların gerçek dünyada benzerleri var: yazılım mülkiyeti → fikri mülkiyet mahremiyet → basın “sorunlar yeni değil” diyenler:

Sorunların Yeniliği ölçeğin büyüklüğü bilginin gücü bilginin kalıcılığı teknolojinin güvenilmezliği

Bilginin Gücü binlerce kişi yaşadığı halde ölü görünüyor vergi iadesini, sağlık sigortası harcamalarını alamıyor Örnek (ABD Sosyal Güvenlik bilgileri) kişi isim benzerliği nedeniyle listede havayollarını kullanamıyorlar Örnek (ABD terör gözetim listesi (2007))

Bilginin Kalıcılığı ve Teknolojinin Güvenilmezliği Bilgi Komiseri polise eski suç kayıtlarını silmesini söylüyor 1984’te 16 yaşında bir çocuğun 99p değerinde et çaldığı 13 yaşında bir çocuğun küçük bir kavga nedeniyle uyarı aldığı Örnek (İngiltere polis kayıtları (2008)) 1 milyon Fransız sabıka kayıtlarındaki hatalar nedeniyle işten atılmış ya da iş bulamamış Örnek (Fransız Veri Koruma Ajansı raporu (2009))

Gelenekçi Yöntem yazılım : kitap, film,... iletişim : yüzyüze, telefon, posta, basın,... var olan ilkelerin yeni sorunlara uyarlanması kavramları yerleştirmek gerek kitap, film → telif ilaç → patent Coca-Cola’nın formülü → ticari sır Örnek (Yazılım neye benzer?) teknolojinin getirdiği olanakları kullanmıyor geçmişin hatalarını kopyalıyor katı olunmaması kaydıyla iyi bir başlangıç noktası

Uygulamalı Etik Profesyonel Etik Felsefi Etik Tanımlayıcı Etik Bakış Açısıİlgili DisiplinEle Alınan Konular Profesyonel Bilgisayar Bilimi Mühendislik Kütüphane/Bilgi Teknolojisi Profesyonel Sorumluluk Sistem Güvenilirliği/Güvenliği Davranış Kuralları Felsefi Felsefe Hukuk Gizlilik & Anonimlik Telif Hakları İfade Özgürlüğü Tanımlayıcı Sosyoloji Davranış Bilimi Siberteknolojinin Kamusal, Finansal ve Eğitim Kurumlarına ve Sosyo- Demografik Gruplara Etkisi

Standart Model Uygulamalı etikte felsefeciler tarafından kullanılan “standart metodoloji” üç aşamalı olarak tanımlanır: 1) Ahlaki açıdan sorunlu bir siberetik konu belirleyin. 2) Kavramları açıklığa kavuşturarak ve sorun ile ilgili olgusal verileri inceleyerek sorunu tanımlayın ve analiz edin. 3) Söz konusu ahlaki durumla ilgili bir konuma ulaşmak için ahlak kuramlarını ve ilkelerini uygulayın. James Moor (1985), bilgisayar teknolojisinin “insan davranışında yeni olasılıklar” yaratabileceğini çünkü bilgisayarların mantıksal olarak kolay işlenir olduklarını tartışmıştır. Mantıksal olarak kolay işlenebilirlik, dolayısıyla, politika boşlukları doğurur. Politika boşlukları çoğunlukla kavramsal karışıklıklar nedeniyle oluşur.

Politika Boşlukları her aşamada yeni ahlaki değerlendirme gerek sakıncalar azaltılmalı gerekirse o teknolojiden vazgeçilebilir her ilerlemede politika boşlukları oluşuyor yasalar kurum politikaları kişisel davranışlar oluşan boşluklar doldurulmalı

Siberteknoloji Tarafsız Mıdır? Bilinen Özellikler Bilinmeyen Özellikler Şeffaf Özellikler Şeffaf Olmayan Ahlaki Özellikler Kullanıcılar bu özelliklerin farkındalar ancak ahlaki etkilerinin olduğunun farkında değiller Örnek : Web Formları ve arama motorları Kullanıcılar ahlaki etkileri olan teknolojik bile farkında değiller Örnek : Veri Madenciliği ve Internet çerezleri Ahlaki Etkilere Sahip Gömülü Teknolojik Özellikler

Kaynaklar Chapter 1 : Introduction to Cyberethics Tavani