KUTÜL AMARE ZAFERİ KUTLAMA PROGRAMI [100. Yıl] ERTUĞRUL GAZİ İMKB MESLEKİ VE TEKNİK VE ANADOLU LİSESİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
B. HUKUK ALANINDAKİ İNKILAPLAR Türkiye’de Anayasalar 1921 Anayasası 1.İnönü Savaşı’ndan sonra yeni Türk devletine işlerlik kazandırmak amacıyla 20 Ocak.
Advertisements

ULUS ÇANKAYA’YA BARİKAT KURDU!... Prof. Dr. Tülay Özüerman
Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Operasyonel Planlama Stratejik Yönetim Dairesi.
GEÇMİŞ YILLARDA ÖĞRENDİKLERİNİZİ HATIRLAYARAK----> 1. DÜNYA SAVAŞININ TEMEL SEBEBİNİN NE OLDUĞUNU TARTIŞINIZ.
GİRİŞ ETKİNLİĞİ Aşağıdaki sorularla ilgili düşünceleriniz nelerdir? Yağmur niçin yağar? Sıcak havalarda yağmur yağarken, soğuk havalarda kar yağmasının.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 6331
18 MART ÇANAKKALE DENİZ ZAFERİ 18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ.
ROBOT.
FETHİN 562. YILDÖNÜMÜ. İSTANBUL’UN FETHİ TÜRK, İSLAM ve DÜNYA TARİHİ AÇISINDAN BÜYÜK ve ÖNEMLİ BİR OLAYDIR.
ESMA ŞAHİN &BENSU TAŞÇI 7.SINIF OLTU İMAM HATİP ORTAOKULU.
KEMAL ATATÜRK ( ) Milli mücadelenin önderi. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, çağdaş Türkiye'nin yaratıcısı, askeri ve siyasi.
OSMANLIDA PARA ve BANKACILIK
İstanbul’un Fethi’nin Nedenleri Osmanlı Devleti’nin toprak bütünlüğünü bozuyordu. Osmanlı ordusunun İstanbul Boğazı üzerinden Rumeli’ye geçişlerini engelliyorlardı.
Temiz su kaynakları azalıyor. Dünyanın üçte biri sularla kaplı olmasına rağmen ancak yüzde iki buçuk kullanılabilir temiz su bulunuyor. temiz su kaynakları.
YUNUSELİ HACI NACİYE KANALICI İLKÖĞRETİM OKULU
KUT’ÜL AMARE ZAFERİ. 29 Nisan 1916 yılında, Birinci Dünya Sava ş ı Sırasında, bugünkü lrak'ın Dicle Ve Fırat havzası içinde yer alan ve Basra'ya kadar.
SAKARYA ZAFERİ HAZIRLAYAN EL İ F NUR KAHRAMAN SAKARYA MEYDAN MUHAREBES İ (23 A Ğ USTOS- 13 EYLÜL 1921)
KÖPRÜLÜLER DEVRİ BESTE G İ RG İ N. KÖPRÜLÜER DEVRİ ( ) XVII. Yüzyılın II. Yarısında Osmanlı Devletinde sadrazamlık görevinde bulunan Köprülü ailesi,
KÖK  Kök bitkinin toprağın altında kalan kısmıdır.Aynı zamanda bitkinin toprağa bağlanmasını ve toprakta ki su ve mineralleri alarak bitkinin yaşamasını.
Tahtaya yazdığım gelişmeler I. Dünya Savaşı’nın çıkmasında hangi alandaki nedenlerin etkili olduğunu göstermez? Fransız İhtilali’nin getirdiği anlayışlar.
KUTUL AMARE! Unutulan Zaferimiz.
Osmanlı Padişahlarının yedincisi. İstanbul’un fatihi, II.Murad Han’ın oğlu. 30 Mart 1431 Pazar günü Edirne’de dünyaya geldi. Babası II.Murat, annesi Hümâ.
TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ’NİN KURULUŞ DÖNEMİ. Süleyman Şah Dönemi ( ): Türkiye Selçuklu Devleti’nin kurucusu Süleyman Şah’tır. Süleyman Şah,
UNUTULAN ZAFER KUTÜL AMARE ZAFERİ 100.YIL.
Bayramlarımız Hikmet SIRMA.
KURTULUŞ SAVAŞINDA CEPHELER
Dicle Nehri kıyısında Kut'ül Ammare şehri yakınlarında konuşlanmış İngiliz ve müttefiklerinin kuşatılmasıyla başlayan muharebe, kasabanın Osmanlı Ordusu.
ULU ÖNDER(LİDE R) Hikmet SIRMA. lider Toplum ya da grupları yöneten, onlara yön veren kişilere lider denir. Lider kime denir?
TARIM ALANI. Okulumuz serası Çukurova Kalkınma ajansı projesi kapsamında 2013 yılında yapılmıştır. Seralarımız toplam 1.5 dönüm olmak üzere iki seradan.
 Düzenli ordunun kurulması sırasında Çerkez Ethem’in TBMM’ye karşı isyan etmesini fırsat bile Yunanlılar, İngilizlerin de desteğini alarak Bursa’dan.
Hazırlayan:Barış ateş. Çanakkale Zaferi, Türk askerinin ruh kudretini gösteren şayanı hayret ve tebrik bir misaldir. Emin olmalısınız ki, Çanakkale Muharebeleri’ni.
 Orhan Bey'in ölümüyle yerine oğlu I.Murat (Hüdavendigar) geçti.
PSİKANALİTİK KURAM. KURAMIN TARİHÇESİ Psikanaliz Sigmund Freud ( )tarafından kurulmuştur. Freud un kuramı çok tartışmalı olmakla beraber danışma.
TOPRAK ANA.
SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ (23AĞUSTOS-13EYLÜL1921)
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
1. Dünya Savaşı Osmanlı Devleti’nin Savaştığı Cepheler
GÜNEY CEPHESİ MARAŞ ANTEP URFA DESTANLAŞAN DİRENİŞ SÜTÇÜ İMAM
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
Milli UYANIŞ: Yurdumuzun İşgaline Tepkiler
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK DIŞ POLİTİKASI
II.BALKAN SAVAŞI (29-30 HAZİRAN 1913).
TEVFİK İLERİ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Sevr Anlaşması
HAZIRLAYAN MUHAMMED YAYLA
II.İnönü Savaşı Nedenleri I.İnönü Savaşı'nın üzerinden 3 ay geçmeden Yunanlılar tekrardan saldırıya geçtiler.
Bandırma Vapuru.
Torrey Canyon ton petrol taşıma kapasitesine sahip olan bir süper tankerdi. 1967'de İngiltere sahilinde batması sonucu büyük deniz kirliliğine.
HS Miryokefalon Savaşı …
23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI
Yeniçeriler, kendilerine heybetli ve korkutucu bir görünüm versin diye başlarına bir keçe kalpak giyerler.
Sosyal Politikanın Tarihsel Boyutu Doç.Dr.Filiz YILDIRIM
5.SINIF MİLLİ MÜCADELE VE ATATÜRK
SHB-419 DAYANIŞMA MODELLERİ KUŞAK KAVRAMI VE KUŞAK SINIFLAMALARI DOÇ
KURTULUŞ SAVAŞI
Kut-ül Ammare Osmanlı’nın Son Zaferi
Bireysel Konularda İstişare
Neden bu topraklarda yaşıyoruz?
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR / MUSTAFA KEMAL’İN ASKERLİK HAYATI
YA İSTİKLAL YA ÖLÜM ÜNİTE III - Doğu Cephesi - Güney Cephesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
UYARI Lütfen masalarınıza yazı yazmayınız.
ÇELTİKÇİ İLKÖĞRETİM OKULU ATATÜRK'ÜN HAYATI.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Karmatîler: Mu’tazıd döneminde en tehlikeli isyan Karmatilerden geldi
Beden Eğitimi ve Spor Tarihi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
OKÇULUK RUMEYSA ÇETİN.
Yrd. Doç. Dr. Şükrü KEYİFLİ
Sunum transkripti:

KUTÜL AMARE ZAFERİ KUTLAMA PROGRAMI [100. Yıl] ERTUĞRUL GAZİ İMKB MESLEKİ VE TEKNİK VE ANADOLU LİSESİ

KUTÜL AMARE 1. Dünya Savaşı içinde, İngilizlerin 23 Kasım 1914’de Basra’yı işgaliyle açılan ve Mondros Ateşkes Antlaşması’na kadar çatışmaların sürdüğü Irak Cephesi ’ndeki en önemli zaferin adı Kutül Amare’ dir.

Emperyalistlerin Dünya’yı yeniden paylaşmak için başlattığı bu savaşta Osmanlı Devleti’nin elinde bulunan Irak toprakları zengin petrol yataklarıyla İngilizlerin iştahını kabartmaktaydı.

1915 yılı Eylül sonlarına doğru İngiliz Generali Townshed Dicle Nehri boyunca harekete geçti. Hedefleri Bağdatı almaktı. Ancak Kutül Amare alınmadan bu hedefe ulaşmak imkansızdı.

Hazırlıksız yakalanan Osmanlı Ordusu 26 Eylül 1915’te Kutül Amare’den çekilmek zorunda kaldı. Bağdat işgal tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Güzel Bağdat İngilizlere bırakılamazdı. Bağdatın 30 km yakınlarında Selmanı Pâk savaşında İngilizler, Osmanlı ordusu arasında çok çetin çarpışmalar gerçekleşti

Selmanı Pâk savaşında çok fazla kayıp veren İngilizler, Osmanlı ordusu karşısında büyük bir yenilgi aldılar. Ve Kutül Amare kalesine çekildiler.

5 Aralık 1915’te Halil Paşa kumandasındaki Türk odusu Kutül Amare kalesini kuşattı. 26 Nisan 1916’ya kadar kuşatma devam etti.

İngilizlerin General Townsed’a yardım teşebbüsleri sonuçsuz kaldı. Halil Paşa’nın kuşatması yarılamıyordu.

İngilizler, 5 Nisan 1916’da Felahiye’de başlattıkları dört gün süren taaruza rağmen kuşatmayı yaramadılar

İngilizler, Nisan 1916’da IV. Felahiye Muharebesi denilen bir saldırı daha gerçekleştirdilerse de geri püskürtüldüler. Çanakkale ruhu burada da İngilizlerin karşısına çıkmıştı.

Başka çaresi kalmayan İngilizler’in Irak Cephesi komutanı General Percy Lake kuşatma altındaki General Townshend’e Türklerle teslim görüşmelerini başlatmasını bildirdi.

General Townshend, Halil Paşa’ya bütün silahlarını ve 1 milyon sterlin tazminat vermeyi teklif etti. Karşılığında ordusuyla Hindistan’a gitmek için müsaade istediler.

Halil Paşa kayıtsız şartsız teslim olmaları konusunda direndi. İngilizler, teklifi yenileyerek 2 milyon sterlin tazminat vermeyi önerdiler. Halil Paşa 5 aylık kuşatmayı para için yapmadıklarını, Osmanlı Devleti’nin paraya ihtiyacı olmadığını belirterek teklifi reddetti.

Halil Paşa son bir taaruz için hazırlık emri verdi. İngilizlerin ise dayanacak gücü kalmamıştı. 29 Nisan 1916 günü İngilizlerin teslim olmasıyla Osmanlı ordusu Kutul Amare’ye girdi.

Beşi general olmak üzere kişilik İngiliz ordusu teslim alındı. Bağdat’ı ele geçirmeyi planlayan İngilizler tarihlerinin en büyük askeri yenilgilerinden birini yaşadılar. İngiltere büyük bir itibar kaybına uğradı.

Çanakkale savaşlarından sonraki bu büyük başarı Osmanlı ordusunun itibarını artırdı. Halil Paşa «mirliva» rütbesine yükseltildi.

İngilizler, Çanakkale ve Kutul Amare’de yitirdikleri itibarlarını tekrar kazanmak için Bağdat ve Irak’ı ele geçirme planlarından vazgeçmediler. Osmanlı Devleti’nin bağlı bulunduğu İttifak Devletleri’nin başarısız olması sonucu Şubat 1917’de Kutul Amare Mart ayında da Bağdat İngilizlerin eline geçti.

Türk ordusunun ecdad toprakları için verdiği bu büyük mücadele tarihin altın yapraklarında yerini almıştır.

Bugün Irak topraklarındaki Türk şehitlikleri Osmanlı ordusunun bu topraklardan kolay vazgeçmediğinin en büyük kanıtıdır.

Teşekkürler ERTUĞRUL GAZİ İMKB MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ