Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kut-ül Ammare Osmanlı’nın Son Zaferi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kut-ül Ammare Osmanlı’nın Son Zaferi"— Sunum transkripti:

1

2 Kut-ül Ammare Osmanlı’nın Son Zaferi

3 Kut-ül Ammare Kardeşlik Cephesi

4 Kut-ül Ammare İngiliz askeri tarihinin en büyük askeri felaketi

5 Bu zaferimiz hep unutturulmak istendi
Bu zaferimiz hep unutturulmak istendi. Çünkü İngilizler Kutül Ammare’de tarihlerindeki en büyük mağlubiyetlerinden birini tatmışlardır.

6 İngilizler Çanakkale Savaşını Kaybetmediklerini Geri Çekildiklerini Söylerler. Fakat Kut-ül Ammare Teslim Oldukları Bir Savaş Olduğundan Kesin Yenilgidir. Bu Nedenle Unutturulmaya Çalışılan Bir Savaştır.

7 1. Dünya Savaşının Türkiye Cumhuriyeti Açısından En Önemli Cephesi Çanakkale’dir. Osmanlı İmparatorluğu Açısından İse Irak Cephesidir.

8 Osmanlı Devleti’nin 1.Dünya Savaşı’nda
Savaştığı Cepheler

9 Osmanlı Ordusunun Birinci Dünya Savaşı’nda çarpıştığı cephelerden biri, İngilizlere karşı oluşturulan Irak cephesidir. Osmanlı dönemi kaynaklarında Irak-ı Arap olarak adlandırılan bölge, Dicle, Fırat havzasında tarihteki Mezopotamya’yı (Verimli Hilal) içine alır ve Basra Körfezi’ne kadar uzanır.

10 1.Dünya Savaşı’nda kazandığımız iki büyük zaferden birisi “Kut Zaferi”dir.

11

12 Türkiye'nin NATO'ya üye olduğu 1952 yılına kadar, bu tarih Silahlı Kuvvetlerde “KUT Bayramı” olarak kutlanmaktaydı.

13 Irak petrollerini ele geçirmeyi amaçlayan İngilizler, 6 Kasım tarihinde Basra Körfezinden Şattülarap ağzındaki Fav mevkiine asker çıkararak saldırıya geçmişler, ilerleyen aylarda bu saldırılarını kuzeye doğru genişletmişlerdir.

14 İngilizler, 3 Haziran 1915 tarihinde Kut’ül-Ammare’yi, Temmuz ayı sonlarına doğru da Nasıriye’yi işgal etmişlerdir. 23 Kasım 1915’de ileri harekata geçen Türk birlikleri, General Townshend komutasındaki İngiliz ordusunu geri püskürterek Kut-ül Ammare’de çember içerisine almayı başarmışlardır.

15 Osmanlı ordusu Kut'ül Amare'de İngilizleri tam manasıyla kuşatmış ve bir çember içine almışlardı. Bunu yarmak için İngiliz birlikleri zaman zaman takviye aldıysa da başarılı olamadı. Mart ayına kadar süren bu kuşatma sırasında İngilizler içinde büyük kayıplar oluyordu.

16 İngilizler Hali Paşa'ya 2 Milyon Sterlin (8 Milyon TL) rüşvet teklif ederek kuşatmanın kaldırılmasını istediler. Hali Paşa da bu tarihî teklife şu anlamlı cevabı verdi: "Baltacı devirleri geride kaldı!"

17 Türk’ün imanı! Müslüman Türk askerinin Çanakkale’de nasıl bir zafer kazandığını galiba ya idrak edememişlerdi ya da bizi ciddiye almıyorlardı.

18 29 Nisan günü İngilizler, Osmanlı ordusuna teslim oldular
29 Nisan günü İngilizler, Osmanlı ordusuna teslim oldular. Bu tarihi zafer üzerine Altıncı Ordu Komutanı Halil Paşa, ordusuna şu mesajı çekiyordu: "Bugüne 'Kut Bayramı' namını veriyorum."

19 Çanakkale gibi diline, ırkına, memleketine bakılmaksızın Müslüman Osmanlı Ordusunun Irak'ın Kut bölgesinde İngilizlere karşı kazandığı büyük bir zaferidir.

20 Türk Ordusu 25.000 Askerini Şehit Vermiştir.

21 İngiliz Ordusundan 40.000 Asker Öldürülmüştür.

22 13 General, 481 Subay Esir Alınmıştır.

23 13.300 İngiliz Askeri Esir Alınmıştır.

24 Kut’ül-Ammare Zaferi, Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı Ordusu’nun zor şartlar ve imkansızlıklar içerisinde, Çanakkale’den sonra kazandığı ve bir İngiliz tümeninin bütün personeli ile birlikte esir alındığı eşsiz bir zaferdir.

25 Esir alındıktan sonra Halil Paşa, Townshend'ı ziyarete gider
Esir alındıktan sonra Halil Paşa, Townshend'ı ziyarete gider. İngiliz general, paşaya kılıcını ve silahını uzatır. Ancak Halil Paşa, “Kılıç ve tabancanız, şimdiye kadar olduğu gibi daima size aittir" diyerek bunu kabul etmez… Bu hareket de, tarihe, mükemmel ve numune-i imtisal bir duruş olarak kayda geçer.

26 Townshend ondan bir lütuf istedi
Townshend ondan bir lütuf istedi. Köpeği Spotun nehre atılmasını, yüzerek İngiliz ordusuna erişip İngiltere'ye gönderilebileceğini söyledi. Halil Paşa ciddiyetle kabul etti. Esaret İngilizler içindi, köpekler için değil…

27 “Kır bir atın üzerinde şık üniformalı, kelebek gözlüklü, dimdik duran Albay’ın komutasındaki sağlam, dayanıklı, kirli haki üniformalı, sırtları çantalı, bin kilometre yürümekten postalları parçalanmış Türk askerleri, trampetlerin ritmine uygun bir yürüyüşle şehre girdiler.

28 Araplar alkışlıyor ve Albay’ın çizmelerini öpmeye çalışıyorlardı
Araplar alkışlıyor ve Albay’ın çizmelerini öpmeye çalışıyorlardı. Ama Albay onları itti… İngiliz subayları teker teker kılıçlarını teslim ettiler, o da başıyla selamlayarak alıyor ve ellerini sıkıyordu. General Townshend’in kılıcını Halil Paşa özel olarak gelerek aldı ve kendisine iade etti.’’ Avustralyalı yazar Russel Braddon

29 Avustralyalı araştırmacı Dr
Avustralyalı araştırmacı Dr. Gaston Bodart tarafından Kut’ül- Ammare Zaferi, “İngiliz prestijinin Birinci Dünya Savaşı’nda yediği en büyük darbe olarak yorumlanmaktadır.”

30 Zafer, yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da sevinçle karşılandı ve başta Almanya İmparatoru olmak üzere, Avusturya Kralı, Saksonya Kralı gibi müttefik devlet başkanlarından tebriknameler geldi. Hatta Kutü’l-Amare muzafferiyeti üzerine Viyana şehri Türk bayraklarıyla donatıldı.

31 General Townshend hatıralarına “İngiltere Hükümeti bana bir ay dayandığım takdirde kurtarılacağımı vaat etmişti, ben beş ay dayandım ve fakat ne yazık ki verilen söz tutulmadı… Kutü’l-Amare ve Cehennem eğer benim olsaydı, herhalde Kutü’l-Amare’yi satar, Cehennemi muhafaza ederdim”

32 Halil Paşa, soyadını “Kut” olarak almıştır
Halil Paşa, soyadını “Kut” olarak almıştır. Selmanıpak’ta bulunan subayların bazıları da o zaferin anısını hep yaşamak istediğinden “Selmanıpak” soyadını aldılar.

33 1920 yılında Bağdat’a 180 km uzaklıkta Kut-ul Ammare’de bir şehitlik inşa edilmiştir. Burada yedi subay ve 43 er olmak üzere 50 şehidimizin mezarı bulunmaktadır.

34 ‘’Kut Bayramımız’’ kutlu olsun!
Kut şehitlerimizin ve gazilerimizin ruhları şâd olsun. ‘’Kut Bayramımız’’ kutlu olsun!  


"Kut-ül Ammare Osmanlı’nın Son Zaferi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları