Kimyasal Ajanların Tanısında kullanılan Yöntemler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kimyasal Ajanların Tanısında kullanılan Yöntemler
Advertisements

KİMYASAL SAVAŞ AJANLARININ ANALİZİNDE KROMATOGRAFİK YÖNTEMLER
NVA KALİTE TEST ÖLÇ. HİZ. EĞT. VE BELG. SAN.TİC. LTD. ŞTİ. Hazırlayan= E. Burak SARAÇOĞLU.
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
SEVDA GÜL Y MEME MR’ INDA KANSER TESPITI.
Çözünme durumuna göre Tam çözünme: Bir elementin diğeri içerisinde sınırsız çözünebilmesi. Hiç çözünmeme: Bir elementin diğeri içinde hiç çözünememesi.
Bahar Ayşe AYDIN Kasım 2015 İzleme ve Su Bilgi Sistemi Dairesi Başkanlığı Faaliyetleri Konulu Hizmetiçi Eğitim T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Çökeltilerinden.
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU
T.C. ORDU VALİLİĞİ İlköğretim Müfettişleri Başkanlığı TAM ÖĞRENME MODELİ TAM ÖĞRENME MODELİ.
Sakarya Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi /38 Doç. Dr. Hüseyin UZUN – Kaynak Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı 1 TIG KAYNAK TEKNİĞİNDE ELEKTROD SEÇİMİ.
EK DERS UYGULAMA REHBERİ. GIRIŞ EKRANı Sisteme giriş için adresi kullanılmaktadır. Ö ğ renci bilgi sistemi için kullanılan kullanıcı.
Öznur DUMAN ELGÜL ZEKA. ERGENLİK DÖNEMİNDEKİ DEĞİŞİMLER Duygu değişimlerinin hızı ve üst düzeyde yaşandığını önceden bilmek bu duygular yaşandığında.
Fatma ÇANKA KILIÇ, Durmuş KAYA, Süleyman SAPMAZ, Muharrem EYİDOĞAN, Volkan ÇOBAN, Selman ÇAĞMAN Uluslararası Enerji ve Güvenlik Kongresi Umuttepe / Kocaeli.
MOLEKÜLER BİYOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER II:
E- Pazarlama Nedir? Pazarlama, bir ürünün tüketici tarafından bilinmesi, talep edilmesi ve alınmasını sağlayan, bu çerçevede, birçok bileşeni bulunan planlanmış.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
UV İLE DEZENFEKSİYON.
EĞİTSEL OYUNLAR DOÇ. DR. GÜLTEN HERGÜNER BÖLÜM: 2
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
JEOFİZİK ETÜTLERİ DAİRESİ
ORM-17 DETEKSİYON KİTİ Dr.Tbp.Bnb. Zeki İlker KUNAK KBRN. BD. BŞK.LIĞI.
MOLEKÜLER BİYOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER II:
LABORATUVAR TEMİZLİĞİ Yrd. Doç. Dr. Çağatay Oltulu.
IŞIĞIN SOĞURULMASI TANER BULUT. S OĞURULMA Işığın cisimler tarafında tutulmasına soğurulma denir.
ÇOK BOYUTLU SİNYAL İŞLEME
FİZİK PROJE ÖDEVİM Büşra Kortak /h.
Ultrasonik sensörler
AMBALAJ MALZEMELERİ VE STERİLİZASYON
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
EĞiTiMDE iLETiŞİM VE EĞiTiM ARAÇLARI
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
DENİZ ÜZERİNDE YAĞIŞ ÖLÇÜMÜ
3. Fiziksel Savaş Zararlıların yaşadıkları ortamın fiziksel özelliklerini değiştirmek suretiyle zararlıları yok etmeye veya faaliyetlerini azaltmaya yönelik.
DEPREMLER İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
BÖLÜM 7. ENSTRÜMENTAL ANALİZ YÖNTEMLERİ
Stokiyometri, element ölçme anlamına gelen Yunanca, stocheion (element) ve metron (ölçme) kelimelerinden oluşmuştur. Stokiyometri, bir kimyasal reaksiyonda.
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
1.DİJİTAL BASKI MAKİNESİNİ BASKIYA
Küresel ısınma.
HALİM GÜNEŞ.
Konfeksiyon Yardımcı Malzemeleri
LİKİT KARŞILIĞI ÖDENEK KAYDI
KANSER.
5.Konu: Kimyasal Tepkimeler.
a) Burada gördüğünüz eserler sizde hangi duyguları uyandırdı
Allium sativum Organosülfür Bileşiklerinin H2S Oluşturma Özelliklerinin ve MCF-7 ve HuT78 Kanser Hücre Dizileri Üzerine Anti-Proliferatif Etkilerinin Araştırılması.
RADYASYON KİRLİLİĞİ.
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
ISI MADDELERİ ETKİLER.
Silajda fiziksel ve kimyasal yöntemlerle silaj kalitesinin saptanması
NET 207 SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Öğr. Gör. Taner DİNDAR
Madde ve Maddenin Özellikleri
ENM 321 İNSAN MÜHENDİSLİĞİ
Dr. İLKER YAKIN & Dr. HASAN TINMAZ
Enzimatik Ölçümler (Pratik Ders)
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
BÖLÜM 2 Potansiyometri.
Düzlem Yüzeyler ve Prizmalar
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ELEKTRONİK BETON İZLEME SİSTEMİ EĞİTİMİ
Sağlık ve Çalışma İlişkisi
ISI VE SICAKLIK.
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
1.4. RENK OLGUSU İnsan gözü beyaz ışığın farklı dalga boylarını algılama yeteneğine sahiptir. Dalga boyu 660 nm olan ışığı kırmızı, dalga boyu 600 nm olan.
Işığın Kırılması.
HIYARDA GÖRÜLEN BESİN ELEMENT NOKSANLIĞI
ULTRASONİK MESAFE ÖLÇER ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ
ELİF BÖCEK 7/B 1536 FEN DENEYLERİNDE LABORATUVAR GÜVENLERİ SEMBOLLERİ.
Sunum transkripti:

Kimyasal Ajanların Tanısında kullanılan Yöntemler Hakan YAREN

Kimyasal Ajanların Formları Katı Sıvı Gaz Buhar Aerosol

Kimyasal Ajan Tespitinde Numune Çeşitleri Biyolojik Numuneler Solid Doku Kan idrar ve diğer vücut salgıları Cilt ve mukoza sürüntüsü Çevresel Numuneler Hava Su Toprak bitki Ortam ve cisimlerden alınan sürüntü

Tespit ve Analiz Sahada (On-site) Belirleme Laboratuvar analizleri

Kimyasal Ajan Deteksiyon Kağıtları Sahada (On-site) Belirleme Kimyasal Ajan Deteksiyon Kağıtları M8 Detektör Kağıdı M9 Detektör Kağıdı

Sahada (On-site) Belirleme Detektör Kağıtları Sıvı halindeki kimyasal maddelerin tespitinde kullanılmaktadır. Her asker üzerinde küçük bir kitapçık halinde bulunmaktadır. Bilinmeyen bir sıvıyla karşılaşıldığı zaman kitapçıktan bir yaprak koparılarak bu sıvıyla 30 saniye temas ettirilir. Oluşan renk kitapçıkta bulunan renk sıkalasıyla karşılaştırılarak kimyasal ajanın tipi belirlenmeye çalışılır.

Sarı Renk G tipi sinir ajanı Kırmızı H tipi Yakıcı ajan Sahada (On-site) Belirleme Detektör Kağıtları Sarı Renk G tipi sinir ajanı Kırmızı H tipi Yakıcı ajan Zeytin yeşili V tipi sinir ajanı veya siyah

Kimyasal Ajan Deteksiyon Kiti Sahada (On-site) Belirleme Kimyasal Ajan Deteksiyon Kiti M256A1 Siyanür Mustard Fosgen Levisit Sinir Ajanları V- G

Kimyasal Ajan Monitörü (CAM) Sahada (On-site) Belirleme Kimyasal Ajan Monitörü (CAM)

Kimyasal Ajan Monitörü (CAM); Sahada (On-site) Belirleme Kimyasal Ajan Monitörü (CAM); Buhar halindeki sinir ajanı ve yakıcı ajanları tespit eden bir cihazdır. Pompasıyla içerisine ortam havasını çekmekte ve likit kristal ekranında beliren G sembolü G ve VX tipi sinir ajanlarını, H sembolü ise yakıcı ajanları göstermektedir. İyon mobilite spektrometri tekniği ile çalışır

Sahada (On-site) Belirleme Taşınabilir Yüzey Akustik Dalga Kimyasal Ajan Detektörü (SAW-Minicad) Piezoelektrik kristallerdeki rezonans değişimi prensibi ile çalışır Taşınabilir GC-MS

Otomatik Alarm Cihazı (M 22) Sahada (On-site) Belirleme Otomatik Alarm Cihazı (M 22)

M 22 Otomatik Alarm Cihazı Sahada (On-site) Belirleme M 22 Otomatik Alarm Cihazı Amerikan ordusunda otomatik kimyasal ajan alarmı kullanılmaktadır. Otomatik olarak pompası vasıtasıyla havayı içine almakta ve sadece sinir ajanlarını (GA, GB, GD ve VX) tespit etmektedir.

5 km. Sahada (On-site) Belirleme Uzaktan Tespit Cihazı Kimyasal ajan bulutlarına Kızılötesi dalga gönderimi ile Fourier transform infrared spektrometri tekniği ile çalışır (M-21) 5 km.

Laboratuar Analizleri

Sinir Ajanları Biyosensörler Enzimatik yöntemler Spektrofotometrik yöntemler (Ellman Yönt.) HPLC GC-MS LC-MS Immünokimyasal yöntemler-ELİZA

Yakıcı Ajanlar GC-MS GC-MS-MS LC-MS İmmünokimyasal Yöntemler-ELİZA

Boğucu Ajanlar GC-MS Elektrokimyasal sensörler

Kan Ajanları GC-MS LC-MS Spektrofotometrik Yöntemler Kullanıma hazır renk reaksiyonu prensibine göre çalışan kitler

KSA TANI YÖNTEMLERİ İyon Mobilite Spektrometri Elektrokimyasal Sensörler Teknolojisi Alev Fotometri İnfrared Spektroskopi(IR) Fotoakustik İnfrared Spektroskopi Kimyasal Renk-Değişimi Teknolojisi Kromatografik Yöntemler GC, MS, LC Enzimatik Yöntemler Foto İyonizasyon Detektör Teknolojisi Kapiller Elektroforez İnfred Spektroskopi NMR Spektrometri

TEŞEKKÜRLER ?