BATEM TARAFINDAN TESCİLLENDİRİLMİŞ ÖNEMLİ PİKAN CEVİZİ ÇEŞİTLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HAZIRLAYAN Abdulmuttalip KARADENİZ Mühendis
Advertisements

HAZIRLAYAN Abdulmuttalip KARADENİZ Mühendis
Armut Çeşitleri (Pyrus communis L.)
Türkiye İncir Çeşitleri Ficus carica L.
HAZIRLAYAN Abdulmuttalip KARADENİZ Mühendis
Büyük yapraklı ıhlamur
Hazırlayan :Nezir FIRTINA
HAZIRLAYAN Abdulmuttalip KARADENİZ Mühendis
ŞEFTALİ VE NEKTARİN ÇEŞİTLERİ
HAZIRLAYAN Abdulmuttalip KARADENİZ Mühendis
SOYA Tak: Rosales Fam: Fabaceae (Leguminosae) Cins: Glycine
Kiraz Çeşitleri Edirne : Çok erkenci (19 Mayıs),  meyvesi yuvarlak, orta iri  (3,28g), kahverengimsi-şarabi renkte, orta sert ve az lifli, orta kalitededir.
AYVA VE ARMUT ÇEŞİTLERİ
KETEN.
ŞEFTALİ ÇEŞİTLERİ.
Erik Çeşitleri Sürüm 1.0 ( )
TÜYLÜ FİĞ (Vicia villosa Roth)
KOCA FİĞ (Vicia narbonensis L.)
ARMUT ÇEŞİTLERİ.
PATATES Takım: Tubiflorales (Boru çiçekliler)
Yrd. Doç. Dr. Abdullah KANKAYA Elma Tarım ve Fidancılık Limited Şti.
HAZIRLAYAN Abdulmuttalip KARADENİZ Mühendis
MEYVELER Ahududu, Ananas, Avokado, Ayva, Böğürtlen, Çilek, Elma, Erik, Greyfurt, Hindistan cevizi, İncir, Kavun, Karpuz, Kayısı, Kiraz, Kivi, Muz, Nar,
KİRAZ ÇEŞİTLERİ.
ENDÜSTRİ BİTKİLERİ.
ERİK ÇEŞİTLERİ.
YERFISTIĞI Tak: Rosales Fam: Fabaceae (Leguminosae) Cins: Arachis
GAZALBOYNUZU (Lotus L.) CİNSİ:
MELEZ ÜÇGÜL ( Trifolium hybridum L.)
BİTKİ VE AĞAÇLARI TANIYALIM 
KOLZA.
ELMA ÇEŞİTLERİ.
ACIBAKLA (Lupinus L.) CİNSİ:
PINUS HALEPENSİS (HALEP ÇAMI).
BADEM ÇEŞİTLERİ.
ULMACEAE Ulmus Celtis Zelkova.
YERALTI ÜÇGÜLÜ (Trifolium subterraneum L.)
KEREVİZ.
CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ
Maclura pomifera Yalancı portakal ağacı.
CISTACEAE (LADENGİLLER).
GİNKGO BİLOBA GİNKO BİLOBA
HİNTYAĞI Tak: Euphorbiales Fam: Euphorbiaceae Cins: Ricinus
(AKÇAAĞAÇ YAPRAKLI ÇINAR)
Frexinus sp. BİLİMSEL SINIFLANDIRILMASI Alem:Plantae (Bitkiler)
Alnus orientalis’ in botanik ve ekolojik özellikleri
MAGNOLIA SOULANGEANA (SARAY MANOLYASI).
KOZALAK VE ÖZELLİKLERİ
SYRİNGA VULGARİS(LEYLAK)
Cıstus spp..
Herdemyeşil çok yıllık yarı çalıdırlar. İlkbaharın ortasında çiçeklenip sonbahara kadar çiçekli kalırlar. En iyi çiçeklenmesini bol güneş altında yapar,
Prof.Dr.Mustafa Kaymakçı
Sambucus nigra (Kara mürver).
SINIF : Coniferae FAMİLYA : Pinaceae CİNS : Pinus TÜR : Pinus brutia
Ekonomik Önemi, Anavatanı
K A B A K Cucurbita pepo L. (Sakız kabağı)
Brassica oleracea L. italica
ÜLKEMİZDE ELMA YETİŞTİRİCİLĞİ İÇİN ÖN FİZİBİLİTE
Haşhaş.
YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLERDE TANE
Hasat Tütün hasadına tütüncülükte tütün kırımı da denir. Tütün çeşitlerine göre hasat zamanı ve şekli farklıdır. Şark tipi tütünlerin hasat olgunluğuna.
KİRAZ.
BİTKİSEL LİFLER (Sisal, Manila Keneviri(Abaca), Koko Lifi )
Organik meyve yetiştiriciliği
TURP YETİŞTİRİCİLİĞİ.
Meyve (Kapsül) ve Tohum
BİTKİ TANIMA VE DEĞERLENDİRME II
YER ELMASI.
Bereketli Ülkemizde Her Çeşidi Var: Ülkemizde Yetişen Ağaç Türleri.
Sunum transkripti:

BATEM TARAFINDAN TESCİLLENDİRİLMİŞ ÖNEMLİ PİKAN CEVİZİ ÇEŞİTLERİ Hazırlayan : Ziraat Müh. Arafa KARAÇELEBİ

BATEM - Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından 1983 yılına kadar yapılan adaptasyon çalışmaları sonucunda bölgemize uygunluğu, verim ve kalite özelliklerinden dolayı seçilerek aynı zamanda fidanları da üretilen çeşitler Mahan, Choctaw ve Wichita çeşitleri ile Burkett tohum anacı BATEM adına tescillidir.

CHOCTAW PİKAN CEVİZİ Uzunluk (cm) 4,2 Çap (cm) 2,4 Kabuklu Ağırlık (g) 10,4 İç Ağırlık (g) 6,1 İç Randıman (%) 59,4 Yağ Oranı (%) 73 1 kğ’daki Meyve Sayısı 96 Peryodisite Durumu Az Soğuklama İhtiyacı 400-450 saat Optimum Hasat Dönemi 10 -28 Kasım Çok iri ve uzun şekillidir. Kabuk ince-orta arası kalınlıkta, pürüzsüz, rengi bej-kahverengi olup, yapışma iyidir. Kolay kırılır. Meyve içi tam dolgun ve parlak, büzülme olmayıp, kabuktan kolaylıkla ayrılır ve iç bütün halde çıkabilir. Lezzeti mükemmeldir. İç randımanı yüksek oluşu ve kalitesi nedeniyle aranılan bir çeşittir. Çiçeklenme durumu protogenidir (dişi çiçeklerin erkek çiçekler çiçek tozu yaymadan önce olgunlaşıp çiçek tozu kabul edecek hale gelmesi). Soğuklama süresi 400-450 saattir.

WİCHİTA PİKAN CEVİZİ Uzunluk (cm) 4,7 Çap (cm) 2,2 Kabuklu Ağırlık (g) 8,3 İç Ağırlık (g) 4,9 İç Randıman (%) 58 Yağ Oranı (%) 72 1 kğ’daki Meyve Sayısı 110 Peryodisite Durumu Az Soğuklama İhtiyacı 600-650 saat Optimum Hasat Dönemi 20 - 28 Kasım Meyve iri ve uzun şekillidir. Kabuk kalınlığı orta, pürüzsüz, bej kahverengi olup, uç kısımda siyah çizgi ve benekler yoğunlaşmıştır. Kabukla yapışma iyi olup, kolay kırılır. Meyve içi tam dolgun, büzülme olmayıp, kabuktan kolay ayrılır ve iç yarım halde çıkabilir. Lezzeti mükemmeldir. Bu çeşidin asıl özelliği, bol yapraklı, çok erkenci ve verimli olmasıdır. 3 – 4 yaşlarında meyve görülür. Ağacı küçük yapılı olduğundan sık dikime elverişlidir. Çiçeklenme durumu protogenidir. Soğuklama süresi 600-650 saattir. Verimli bir çeşittir.

MAHAN PİKAN CEVİZİ Uzunluk (cm) 5,7 Çap (cm) 2,3 Kabuklu Ağırlık (g) 9,8 İç Ağırlık (g) İç Randıman (%) 52 Yağ Oranı (%) 73 1 kğ’daki Meyve Sayısı 109 Peryodisite Durumu Az Soğuklama İhtiyacı 700-750 saat Optimum Hasat Dönemi 28 Kasım – 10 Aralık Meyve çok iri ve uzun şekilli olup, gösterişlidir. Kabuk kalınlığı çok ince, pürüzsüz, bej kahverengi olup, oldukça kolay kırılır. İç bütün halde çıkabilir. Meyve içinde büzülmeler ve sap tarafında kabuğun tam dolmadığı görülür. Mahan çeşidinde bazen çok az da olsa boş meyve görülebilir. Lezzetli bir çeşittir. Meyve iriliğinin pazarda ilgi çekmesi, bu çeşidin pazar değerini arttırmaktadır. Meyvenin, diğer çeşitlere nazaran geç olgunlaşması ve genellikle hasat zamanının yağmurlara rastlaması, bu çeşidin mahzurlarıdır. Çiçeklenme durumu protogenidir. Soğuklama süresi 700-750 saattir.

BURKETT PİKAN CEVİZİ Uzunluk (cm) 3,5 Çap (cm) 2,5 Kabuklu Ağırlık (g) 8,3 İç Ağırlık (g) 4,5 İç Randıman (%) 54 Yağ Oranı (%) 79 1 kğ’daki Meyve Sayısı 123 Peryodisite Durumu Az Soğuklama İhtiyacı 400-450 saat Optimum Hasat Dönemi 20-28 Kasım Enstitümüzde Burkett çeşidinin tohumları genellikle çöğür üretiminde kullanılmaktadır. Orjini Texas’ın Clyde ilçesidir. Meyvesi orta irilikte ve yuvarlaktır. Meyve içi dolgun, noktalı, fakat fevkalade lezzetlidir. Meyvede çok az büzülme görülür, Birçok çeşidin ana yada babasıdır. Çiçeklenme durumu protogenidir. iyi bir tozlayıcıdır. Soğuklama süresi 400-450 saattir.

İLGİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER