Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hasat Tütün hasadına tütüncülükte tütün kırımı da denir. Tütün çeşitlerine göre hasat zamanı ve şekli farklıdır. Şark tipi tütünlerin hasat olgunluğuna.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hasat Tütün hasadına tütüncülükte tütün kırımı da denir. Tütün çeşitlerine göre hasat zamanı ve şekli farklıdır. Şark tipi tütünlerin hasat olgunluğuna."— Sunum transkripti:

1 Hasat Tütün hasadına tütüncülükte tütün kırımı da denir. Tütün çeşitlerine göre hasat zamanı ve şekli farklıdır. Şark tipi tütünlerin hasat olgunluğuna ulaştığı aşağıdaki belirtilerden anlaşılır: 1) Yaprak ucu ve kenarlarının sararmaya başlaması (kınalaşma) 2) Yaprak yüzeyinde benekler halinde sarı lekelerin belirmesi (kurbağalanma) 3) Yaprak ucunun aşağıya sarkması 4) Dip yapraklar tamamen sararır 5) Hasat olgunluğuna gelmiş yaprak kırıldığı zaman ses çıkarır.

2 Hasat olgunluğuna gelmeden kırılan tütünlerin kuruma süresi uzar, renk koyulaşır. Hasat zamanı geçirilirse yaprakların uç ve kenarları kurur. Bu durumda olan tütünlere “ Tarla yanığı” denir. Her iki durumda da kalite büyük ölçüde düşer. Bilindiği gibi tütün yaprakları dipten itibaren olgunlaşmaya başlar. Hasat ise ya yaprak hasadı (olgunlaşan yaprakların kırımı) yada bitki (sapla birlikte) hasadı şeklindedir. Bütün Flue-cured, Şark tipi ve dış sargılık puroluk tütünlerde yaprak hasadı, iç sargılık ve dolgu puroluklar, Burley, Maryland, Tömbeki ve koyu renkli tütünlerde ise bitki hasadı yapılır. Bitki hasadından sonra kuruma sırasında eriyik haldeki organik maddeler (şekerler, N’lu maddeler, organik asitler) ile bazı anorganik maddeler sapa göç ettiklerinden bu tütünlerde kuru madde kaybı fazla olur.

3 Yaprak hasadı yapılan tütünlerde kırım alttan üste doğru 2-4 gün aralıklarla yapılır. Virjinya ve diğer iri kıtalı tütünlerde bu aralık gün de olur. Havaların serin gitmesi veya sulama ile bu aralık bazen uzayabilir. Her kırımda her bitkiden olgunlaşma durumuna göre 3-5 yaprak kırılır. Genellikle bir defada kırılan tütünlere “el” denilir. Aynı elin yaprakları birbirine benzer.

4 Eller dipten itibaren uca doğru;
1.Dip yapraklar a) Dip b) Dip üstü 2. Ana yapraklar a) Birinci ana b) İkinci ana c) Üçüncü ana 3. Doruk yapraklar a) Uç altı b) Uç olmak üzere 7 kısımdır.

5 Dip yapraklar alınmaz, sıyrılıp atılır veya sap üstünde bırakılır
Dip yapraklar alınmaz, sıyrılıp atılır veya sap üstünde bırakılır. Çünkü kalitesiz yapraklardır. Bir tütün bitkisinin yaprakları arasında kalite farkı bulunmaktadır. Bu nedenle her el yaprağının ayrı hasat edilmesi ipe dizilmesi, kurutulması ve denklenmesi gerekir. Son ellerin yaprakları daha küçüktür. Üst yapraklar daha koyu renklidir. En kaliteli yapraklar uç yapraklardır, ikinci olarak analar gelir, dip yapraklar en kalitesiz olanlarıdır.

6 Çeşit kullanma amacına göre tütünler 3-8 elde hasat edilirler
Çeşit kullanma amacına göre tütünler 3-8 elde hasat edilirler. Şark tipi tütünlerin hasadı bizde işçiliğin giderek pahalılaşması nedeni ile 3-4 elde tamamlanmaktadır. Kırım turgor durumunun en yüksek olduğu sabahın erken saatlerinde yapılmalı saat 9-10’ a kadar tamamlanmalıdır. Çiğli veya yağmurlu havalarda kırım yapılmaz.

7 Kırılan tütün yaprakları demet veya pastal halinde sele veya küfelere yerleştirilip, dizim yerine yaşınır. Yapraklar kızışmaya başlamadan, gölge bir yerde cm uzunluğunda cm genişlikte özel iğnelerden geçirilerek ipe dizilir. Hasat ve dizme aynı günde yapılır. Aynı elin yaprakları bir araya dizilir. Tecrübeli bir işçi günde m uzunluğundaki dizelerden adet yapabilir. Makinayla ipe dizme işlemide yapılabilmektedir.

8

9 Uç alma

10

11

12 Muş’da tütün dizimi

13 Adıyaman çelikhan


"Hasat Tütün hasadına tütüncülükte tütün kırımı da denir. Tütün çeşitlerine göre hasat zamanı ve şekli farklıdır. Şark tipi tütünlerin hasat olgunluğuna." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları