Yaşlılık ve Kronik Hastalıklarda Beslenme Tacettin İnandı
Kapsam Yaşlılık Yaşlılık ve beslenme Kronik hastalık ve beslenme
HEDEF SAGLIKLI VE AKTİF YAŞLANMA -Her zaman hareket edebilmek -Gereksinimlerini kendi karşılayabilen -Üretebilen -Gezebilen -Mutlu yaşlılar -Daha özgür ve daha az bağımlı
Yaşlılık ve Beslenme Kalori gereksinimi azalır Sindirim sistemi sorunları çıkabilir Hastalıklar eşlik edebilir
Yaşlı Sağlığı ve Sorunları -Halk Sağlığı Uzmanları Derneği- HASUDER
Kronik Hastalıklar Diyabet – Rafine şeker kısıtlaması – Sık ve az beslenme – HBA1C kontrolü Yüksek Tansiyon – Tuz kısıtlaması – Sigara yasağı – Bitkisel yağlar – Obeziteden kaçınma – Stresten kaçınma – Fiziksel aktivite Kanser Kronik Böbrek Yetmezliği – Protein sınırlaması Osteoporoz Koroner Arter Hast. KOAH inme
Sağlıklı beslenmek için ihtiyacımız olan öğeler ve bu besin öğelerini alacağınız temel yiyecek kaynakları Karbonhidrat (tahıllar, un ve undan yapılmış yiyecekler, kuru baklagiller, patates, sebze ve meyveler, süt, yoğurt) Protein (et, yumurta, peynir, süt, yoğurt ) Yağ (yağ ve et, yumurta, peynir, süt, yoğurt gibi yağ içeren yiyecekler) Vitamin ve Mineral (sebze ve meyveler başta olmak üzere tüm yiyecekler) Posa (sebze, meyve, kuru baklagiller ve tam taneli tahıllar) Su
Yaşlılar açısından önemli bazı vit. minaraller
Korunma Yaşlılık öncesi beslenme Yaşlılıkta beslenme Dengeli ve yeterli beslenme Sağlıklı beslenme – Gıda güvenliği
Beslenme Önerileri Yeterince tüketmeli ne az ne fazla Sağlıklı ve güvenli gıda Taze olmalı Temiz olmalı Üretiminden tüketimine kadar bazı koşullara özen gösterilmeli Sağlıklı hazırlamak Saklamak
Kaynaklar nts/com_booklibrary/ebooks/yasl%C4%B1sagl giyeni pdf nts/com_booklibrary/ebooks/yasl%C4%B1sagl giyeni pdf /nut_older_persons_2.pdf /nut_older_persons_2.pdf /nut_older_persons_1.pdf /nut_older_persons_1.pdf