Sigorta Denetleme Kurulu

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DİĞER YABANCI KAYNAKLAR Dr. Ergün Kaya
Advertisements

HESAP KAVRAMI, HESAP PLANI VE KAYIT ARAÇLARI
FİNANSAL PLANLAMA BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ FİNANSAL DENETİM
MUHASEBEDE HESAPLARIN OLUŞUMU Yrd. Doç. Dr. Niyazi KURNAZ
GENEL MUHASEBE FİKRET SÖYÜNMEZ SİNOP TİCARET MESLEK LİSESİ.
HESAP KAVRAMI VE ÖZELLİKLERİ
FİNANSAL PLANLAMA BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ FİNANSAL DENETİM
HAZIR DEĞERLER VE MENKUL KIYMETLER
İŞLETMELERDE BİLGİ VE ÖLÇME SİSTEMİ: MUHASEBE
FİNANSAL ANALİZ.
İşletmelerde Muhasebe Faaliyetleri 8
GENEL OLARAK ENVANTER HAKKINDA BİLGİLER ÖZELLİKLİ ENVANTER İŞLEMLERİ
MUHASEBE I DERSİNİN KAPSAMI
IAS-1 Finansal Tabloların Sunumu
ÜNİTE 5 (Bölüm 1) FİNANSAL ANALİZ
İŞLETMELERDE BİLGİ VE ÖLÇME SİSTEMİ: MUHASEBE
Muhasebede Kullanılan
BİLGİSAYAR MUHASEBE YAZILIMLARI
FİNANSAL MUHASEBE, DR MURAT ERDOĞAN
Muhasebe Sürecinin İşleyişi
GENEL MUHASEBE Prof. Dr. A.Vecdi CAN.
HESAP KAVRAMI İşleyİŞ ve kurallar A. Vecdi CAN.
Finansal Tablolar Analizi (muhasebe sistemi tekrarı)
FİNANSAL TABLOLAR ANALİZİ
Finansal Tablo Analiz Teknikleri
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
AKTİF HESAPLARPASİF HESAPLAR Duran VarlıkDönen VarlıkUVYKKVYK 220 ALICILAR120 ALICILAR400 BANKA KREDİLERİ300 BANKA KREDİLERİ 221 ALACAK SENETLERİ121 ALACAK.
MALİ VE TİCARİ BORÇLARA İLİŞKİN DÖNEMSONU İŞLEMLERİ
YRD. DOÇ. DR. SERHAN GÜRKAN
LUCA Bilgisayarlı muhasebe programı
Muhasebenin Temel Varsayımları Muhasebenin Temel Kavramları ve TDHP
Yrd. Doç. Dr. Şule Aydın Turan
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
Bu hesap grubunda, kredi kurumlarına olan kısa vadeli borçlar ile kısa vadeli para ve sermaye piyasası araçları ile sağlanan krediler ve vadesine bir.
VARLIKLARKAYNAKLAR Aktif Toplamı Pasif Toplamı BİLANÇO.
AKTİF HESAPLARPASİF HESAPLAR Duran VarlıkDönen VarlıkUVYKKVYK 220 ALICILAR120 ALICILAR400 BANKA KREDİLERİ300 BANKA KREDİLERİ 221 ALACAK SENETLERİ121 ALACAK.
Örnek Uygulama.
Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı MUHASEBE DERSİ 4.hafta Yrd. Doç. Dr. Tuğba DENİZ Ormancılık Ekonomisi Anabilim Dalı.
LUCA Bilgisayarlı muhasebe programı
Sigorta Denetleme Kurulu
Soru: veresiyeli mal alışlarında hangi fatura kullanılır?
TEMEL MALİ TABLOLAR.
LUCA Bilgisayarlı muhasebe programı
FİNANS VE MUHASEBE H04.
Defterler 2. sınıf bir tüccar, VUK’un 177. Md belirtilen ölçütleri %20 aşarsa veya arka arkaya iki dönem %20’ye kadar bir fazlalık gösterirse, 1.
MUHASEBEDE KULLANILAN FİNANSAL TABLOLAR
ÖZELLİKLİ HESAP VE İŞLEMLER Nazım Hesaplar Düzenleyici Hesaplar
Sigorta ve Reasürans ile Emeklilik Şirketlerinin Finansal Tabloları
MUHASEBE I DERSİNİN KAPSAMI
TEK DÜZEN HESAP PLANI PROF. DR. METİN SABAN YRD. DOÇ. DR. HAKAN VARGÜN
= + TEMEL MUHASEBE EŞİTLİĞİ VARLIKLAR SERMAYE BORÇLAR
STOKLAR İLGİLİ HESAPLAR
Alınan çekler,verilen çekler hesabı,işleyişleri
GENEL OLARAK ENVANTER HAKKINDA BİLGİLER ÖZELLİKLİ ENVANTER İŞLEMLERİ
BANKA MUHASEBESİ Muhasebe Fişleri ve Defterler
BİLANÇO VE UYGULAMALARI
HESAP KavramI.
İŞLETMELERDE BİLGİ VE ÖLÇME SİSTEMİ: MUHASEBE
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Muhasebede Hesap Kavramı ve Hesapları İşleyişi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
HESAPLAR.
HESAP PLANI.
KDV Katma değer vergisi, yapılan mal ve hizmet teslimlerinde, mal veya hizmeti teslim alanın, teslim edene ödediği vergi türüdür. İşletmeler de müşterileri.
İŞLETMELERDE BİLGİ VE ÖLÇME SİSTEMİ: MUHASEBE
MUHASEBE SÜRECİ.
Sunum transkripti:

Sigorta Denetleme Kurulu SİGORTA MUHASEBESİ VE FİNANSAL RAPORLAMA AKT 212 Özge ARSLAN Sigorta Denetleme Kurulu Hazine Müsteşarlığı ANKARA - 2016

SİGORTA MUHASEBESİ Sigortacılık Sektörü Genel Bilgiler Muhasebe İlke ve Kavramları Finansal Tablolar Sigorta Muhasebesi Giriş Sigortacılık Hesap Planı Üretim Muhasebesi Hasar Muhasebesi Finansal Analiz

HESAP KAVRAMI VE KAYIT ESASLARI «SİGORTA MUHASEBESİ» HESAP KAVRAMI VE KAYIT ESASLARI

Hesap Bilançonun her bir unsurunda işlemler nedeni ile meydana gelen değişiklikleri kaydettiğimiz çizelgeye hesap denir. Yani varlıklar, borçlar ve sermaye unsurlarının her biri varsa başlangıç durumunu, işlemlerin meydana getirdiği artışı, azalışı ayrı ayrı gösteren çizelgedir. Aynı nitelikteki işlemlerin üzerinde toplandığı çizelgelere hesap denir.

Hesaplara İlişkin Deyimler 1 Hesap Açmak İlgili hesabın borcuna ya da alacağına ilk kez kayıt yapmaktır. Hesabı Borçlandırmak ve Alacaklandırmak İlgili hesapların borç tarafına (soluna) kayıt o hesabı borçlandırır. Alacak tarafına (sağına) kayıt ise o hesabı alacaklandırır. Hesap Kalanı İlgili hesabın borç toplamı ve alacak toplamı arasındaki farktır. (Borç kalanı, Alacak kalanı) Hesabın Kapalı Olması İlgili hesapların borç ve alacaklarının toplamlarının eşitlenmesidir. Hesap kalanı yoksa o hesap kapalı demektir.

Hesaplara İlişkin Deyimler 2 Aktif Hesaplar Varlıkların izlediği ve borç kalanı veren yani bilançonun aktif kısmındaki unsurlara ait hesaplar (kasa hsb, bankalar hsb, alacak senetleri hsb vb.) Pasif Hesaplar Sermaye ve borçların izlendiği ve alacak kalanı veren yani bilançonun pasif tarafındaki unsurlara ait hesaplar (sermaye hsb, borçlar hsb, satıcılar hsb, borç senetleri hsb vb) Gelir Hesapları İşletmenin varlıklarını arttıran işlemlerin (gelirlerin) kaydedildiği hesaplardır. Gelirler hesap kavramında daima alacakta yer alır. Gider Hesapları İşletmenin varlıklarını azaltan işlerin (giderlerin) kaydedildiği hesaplardır. Giderler hesap kavramında daima borçta yer alır.

Hesaplardaki Hareketler Varlıklar Sermaye ve Borçlar (+) Artışlar (-) Azalışlar

Hesapların Sınıflandırılması 1 Bilanço Hesapları Varlık Hesapları (Aktif Hesaplar) Borç Hesapları (Pasif Hesaplar) Özsermaye Hesapları (Pasif Hesaplar)

Hesapların Sınıflandırılması 2  Gelir Tablosu (Sonuç) Hesapları Gelir (Hasılat) Hesapları Gider Hesapları

Hesapların Sınıflandırılması 3 Diğer Sınıflandırmalar Asli Hesaplar Düzenleyici Hesaplar Geçici Hesaplar Nazım Hesap Ana Hesaplar Yardımcı Hesaplar

«SİGORTA MUHASEBESİ» HESAP PLANI

Hesap Planı Bir işletmede kullanılacak hesapların muhasebenin temel kavramları ve ilkeleri doğrultusunda sistemli bir şekilde gruplandırılmış olarak yer aldığı listeye denir.

Hesap Sınıfları 1 Cari Varlıklar 2 Cari Olmayan Varlıklar 3 Kısa Vadeli Yükümlülükler 4 Uzun Vadeli Yükümlülükler 5 Özsermaye 6 Gelir Tablosu Hesapları 7 Hayat Dışı Branşları Teknik Kısım Gelir Tablosu 8 - 9 Nazım Hesaplar

Hesap Sınıfları Bilanço Dışı İşlemler «Nazım hesaplar ile kayıt yapılırken bir nazım hesap borçlandırılırken mutlaka diğer nazım hesap alacaklandırılır.» Şirketin sahibi olmadığı ancak izlenmesine ihtiyaç duyulan değerlerin kaydedildiği hesaplardır. İşletmenin varlık ve kaynaklarında değişime neden olmayan işlemler nazım hesaplarda izlenir. Ancak bu işlemler gelecekte işletme değerlerinde bir değişime neden olabilir.

Sigortacılık Hesap Planı (SHP) Hesap Kodları Bu hesap sınıfı, nakit olarak elde veya bankada tutulan varlıklar ile normal koşullarda en fazla bir yıl içinde nakde çevrilmesi veya tüketilmesi öngörülen varlık unsurlarını kapsar.

Sigortacılık Hesap Planı (SHP) Hesap Kodları

Sigortacılık Hesap Planı (SHP) Hesap Kodları

Sigortacılık Hesap Planı (SHP) Hesap Kodları

Sigortacılık Hesap Planı (SHP) Hesap Kodları

Sigortacılık Hesap Planı (SHP) Hesap Kodları

Defterler ve Kayıtlar Tutulması Zorunlu Defterler Yevmiye Defteri Defter-i Kebir (Büyük Defter) Envanter Defteri Ortak Pay Defteri Yönetim Kurulu Karar Defteri Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defteri

Yevmiye Defteri İşlemlerin muhasebe terimleri ile tarih sırasına göre ve ilgili kanunların belirlediği kurallara uygun olarak kaydedildiği defterlere yevmiye defteri (günlük defter) denir). Yevmiye defterindeki paralel çizgilerle (iki tarih çizgiyle) sınırlanan ve işlemi bütünü ile kayda alan kısma madde denir.

Yevmiye Maddesi Örnekleri Sayfa Numarası: Büyük defter bağlantı numarası İşlemlerin kayıt sırasının numarası (madde numarası) ...işlemlerin kayda alındığı tarih... Borçlu hesap tutarı Alacaklı hesap tutarı Borçlu hesap adı Alacaklı hesap adı İşleme ait açıklamalar Bir sonraki işlemin kayda alındığı tarih

Örnek XYZ Sigorta AŞ’nin direkt satış ofisi tarafından 01.04.2013 tarihinde 600 TL primli (vergi hariç) bir kasko poliçesi tanzim edilmiştir. 10.04.2013 tarihinde primin yarısı vergileriyle birlikte tahsil edilmiştir.

Örnek XYZ Sigorta AŞ’nin direkt satış ofisi tarafından 01.04.2013 tarihinde 600 TL primli (vergi hariç) bir kasko poliçesi tanzim edilmiştir. 01.04.2013   120 Sigortalılardan Alacaklar 630,00 717 Brüt Yazılan Primler 600,00 360 Ödenecek Vergi ve Fonlar 30,00

10.04.2013 tarihinde primin yarısı vergileriyle birlikte tahsil edilmiştir.   102 Bankalar 315,00 120 Sigortalılardan Alacaklar

Büyük Defter (Defter-i Kebir) Yevmiye defterine tarih sırasına göre kaydedilmiş işlemlerin niteliklerine göre sınıflandırılmış bir şekilde kaydedildiği deftere (hesaplar bütününe) defter-i kebir (büyük defter) denir. Aşağıda bir defter-i kebir hesabı ile ilgili örnek gösterilmiştir.

Defter-i Kebir Hesabı Örnekleri Madde Açıklama Tutar Tarih No

120 Sigortalılardan Alacaklar Hesabı Madde Açıklama Tutar Tarih No 01.04.2013 Özge Arslan 630,00 10.04.2013 315,00 102 Bankalar Hesabı Madde Açıklama Tutar Tarih No 10.04.2013 Ziraat Bankası 315,00

717 Brüt Yazılan Primler Hesabı 360 Ödenecek Vergi ve Fonlar Hesabı Madde Açıklama Tutar Tarih No 01.04.2013 Kasko Sigortası 600,00 360 Ödenecek Vergi ve Fonlar Hesabı Madde Açıklama Tutar Tarih No 01.04.2013 BSMV 30,00

Mizan Yevmiye defterindeki kayıtların büyük deftere doğru olarak geçirilip geçirilmediğini kontrol etmeye yarayan tablodur. Dönemsel olarak ve genellikle ay sonlarında çıkarılır. Ay sonları itibari ile düzenlenen ve o ay yapılan işlemler ile birlikte o aya kadar olan işlemleri de içeren mizanlara aylık mizan denir. On ikinci ayın mizanına genel geçici mizan denir. Yılsonu işlemlerinin yapılmasından sonra oluşturulan mizana ise kesin mizan denir.

İşletmenin Adı / Mizanın Ait Olduğu Tarih Mizan Örneği İşletmenin Adı / Mizanın Ait Olduğu Tarih Sıra No Büyük Defter Sıra No Hesaplar Tutar Bakiye Borç Alacak ---

XYZ Sigorta AŞ Nisan 2013 Mizanı Örnek XYZ Sigorta AŞ Nisan 2013 Mizanı Hesaplar Tutar Bakiye Borç Alacak Sigortalılardan Alacaklar 630,00 315,00 Ödenecek Vergi ve Fonlar 30,00 Brüt Yazılan Primler Hesabı 600,00 Bankalar Toplam 945,00

E-posta: ozge.arslan@hazine.gov.tr