 ”Bu sabaha karşı bir düş gördüm. Düşümde kalabalık bir salon-  daydım. Tanıdık tanımadık yüzlerce yazar, çizer, sanatçı, eleştir-  men,yayımcı oluşturuyordu.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Advertisements

CÜMLE ÖĞELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi, veya olayı anlatan sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Bu görevli sözcüklere öğe.
KELİME TÜRLERİ ZARFLAR.
BETİMLEYİCİ ANLATIM Bu tekniği uygulayan yazarın amacı, okuyucunun görmediği bir görüntüyü, olayı, yeri, okuyucunun kafasında canlandırmaktır. Yazar.
PARAGRAF.
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
PARÇADA ANLAM.
Orhan Veli Şiirler: Müzik: Ezginin Günlüğü
GELİŞTİRME TEKNİKLERİ
İSTANBUL 'da Gün Doğumu Tayfun AVINCA.
ZAMİRLER.
PARÇADA ANLAM.
CÜMLE ANLAMI HAZIRLAYAN:BUKET MAMAHAR AÇIKGÖZ
PARAGRAFTA ANLAM.
(BELİRTEÇ) ZARF.
CÜMLENİN ÖGELERİ.
PARAGRAFTA ANLAM. Soru 1 Aşağıdaki cümlelerde bir paragraf oluşturulursa hangisi ilk cümle olur? A)Hatta halk arasında hikâye denilince masal akla gelir.
PARAGRAF.
5. SINIF TÜRKÇE KONU ANLATIMI
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
İSTANBUL ŞİİRLERİ.
T.C. Erciyes Üniversitesi Ziya Eren Eğitim Fakültesi
CÜMLEDE ANLAM Cümle anlamı, verilen bir cümlenin anlamını bulup ifade edebilmekle ilgilidir. Yani bir cümleyi aynı anlama gelecek şekilde biraz daha farklı.
CÜMLEDE ANLAM.
ANLATIM BİÇİMLERİ ve DÜŞÜNCEYİ GELİŞTİRME YOLLARI
CÜMLENİN ÖĞELERİ.
Aşağıdaki yargılardan hangisinin nedeni belirtilmemiş?
türkçe performans ödevi
TÜRKÇE / Düzyazı Türleri ( Eleştiri - Deneme - Söyleşi )
Aşağıdakilerden hangisinde mecaz anlamlı sözcük kullanılmamıştır?
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER (SIFAT-ÖN AD)
1 CÜMLENİN ÖGELERİ Öge: Bir cümleyi oluşturan sözcük veya sözcük gruplarına öge denir. Ögeler bulunurken önce temel ögeleri (yüklem, özne), daha sonra.
CÜMLENİN ÖĞELERİ ……………….
CÜMLEDE ANLAM.
CÜMLEDE ANLAM.
Cümlede Anlam.
1.Soru "Yaşlı adam duvarı tek başına boyuyordu."
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Hangi cümlenin yüklemi isim tamlamasıdır
HAZIRLAYAN:AYSEL BAŞKURT 9/B 255
0-6 YAŞ GELİŞİM DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ
1. Aşağıdaki yargılardan hangisinin nedeni belirtilmemiş
1. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi soyut değildir
SÖZCÜKTE ANLAM.
CÜMLEDE ANLAM 1.SORU: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçümseme anlamı vardır? A.Bütün gün uğraştım ,ödevlerimi hala bitiremedim B.İnsanlara zor zamanlarında.
TAMLAMALAR.
1.soru ………………….. önemini öğrenmeden , ……………….önemini anlayamazsın Cümlesindeki boş bırakılan yerlere aşağıdaki sözcük çiftlerinden hangisi getirilebilir.
ANLATIM TEKNİKLERİ Dört tane anlatım tekniği vardır!!! AÇIKLAMA
Ebru SEVİM Meltem DEMİR Ders: Türkçe Sınıf: 5
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
İbrahim hakkı i.ö.o. Hazırlayan:abdulkadir otlaca.
CANIN KUŞLARI Can, o gün annesine ne kadar çok sıkıldığını anlatıyordu: — Neden oyuncaklarınla oynamıyorsun? diye sordu annesi. — Ama onlar benimle oynamıyorlar.
KELİMEDE ANLAM VE KAVRAM. Sözcükler, farklı anlamları, anlam birimlerini içinde barındıran bir yapıdır. Bunlar sırasıyla şöyledir: Kavram: Bir varlığın.
ZAMİRLER HAZIRLAYAN UMUT ÖZBEY TÜRKÇE ÖĞRETMENİ. 1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir kullanılmamıştır? A) Onları geçen gün gördüm. B) Bu soruyu kim.
Mustafa DİNÇ Türkçe Öğretmeni
GENEL TEKRAR - 6 CÜMLE ÖĞELERİ - VURGU – ARASÖZ FEM DERSHANELERİ
Düşünceyi Geliştirme Yolları
Bir zamanlar, birbirine bitişik iki çiftlikte yasayan iki erkek kardeş vardı. Günlerden bir gün bu iki kardeş arasında bir anlaşmazlık baş gösterdi. İki.
GENEL TEKRAR - 01 SÖZCÜK TÜRLERİ
ANLATIM BİÇİMLERİ.
Düşünceyi Geliştirme Yolları
TÜRKÇE DERSİ TÜRKÇE DERSİ ANLATIM BİÇİMLERİ PARAGRAFTA 6.Neden-sonuç ilişkisi kurma... 5.Nesnel verilerden yararlanma 4.Karşılaştırma 4.Betimleme 3.Örnekleme3.Öyküleme.
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Cümlenin Ögeleri İsim:EyüpCan Soy İsim :Aydemir Sınıf : 8-D No : 352.
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI II DERS XIII
HAZIRLAYAN BETÜLAY ÖZMEN BETÜLAY ÖZMEN 10/İ 10/İ ANLATIM TÜRLERİ ANLATIM TÜRLERİ DİL VE ANLATIM PROJE ÖDEVİ DİL VE ANLATIM PROJE ÖDEVİ 1.
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI II DERS XV
Sunum transkripti:

 ”Bu sabaha karşı bir düş gördüm. Düşümde kalabalık bir salon-  daydım. Tanıdık tanımadık yüzlerce yazar, çizer, sanatçı, eleştir-  men,yayımcı oluşturuyordu bu kalabalığı Belki bir serginin açılış  kokteyliydi. Belki de ödül töreni...Yenilip içiliyor,itişip kakışılıyor,  bağrışıp gülüşülüyordu. Arada bir,birisi bir türkü tutturuyor, sonra  onca kadın,erkek bir yığın insan eşlik ediyordu.”  Yukarıdaki parçada anlatım biçimlerinden hangisine yer  verilmiştir?  A) Betimleme B) Öyküleme  C) Açıklama D) Tartışma  E) Tanık Gösterme  Çözüm: Paragrafın tamamına sorulacak “ne olmuş?” sorusuna  yanıt vardır, öyleyse yanıt “öyküleme” olmalıdır.  Yanıt: B

 Örnek:  ”Yoldan gelenler ertesi gün saat ona kadar uyudular. Yattıkları  adanın önündeki odada kılıçlar,çantalar, mantolar, açık bavullar,  kirli çizmeler oraya buraya atılmış duruyordu. Temizlenmiş,  mahmuzlu iki çizme biraz önce duvarın önüne konulmuştu.”  Bu paragrafın anlatımında aşağıdakilerden hangisine  başvurulmuştur?  A) Öyküleme-Açıklama  B) Öyküleme-Tartışma  C) Betimleme-Öyküleme  D) Betimleme-Tanık Gösterme  E) Örnekleme-Tanımlama  Yanıt:C. Bu paragraf “ Ne olmuş? ” ve “ Nasıl varlık? ” sorularına  yanıt verdiği için betimleme ve öykülemeyi içermektedir.

 ” Erken kalktım bu sabah.Ortalık yeni yeni ağarıyor. Tekne-  den çıkıp yürüyorum.Dalmaya gitmeyeceğim bugün.Ağları  da atmamıştım akşamdan, beni bekleyen bir şey yok.  İnsanlar uyuyor daha.Dünya dönerek devriliyor.Çamlar  dimdik.Kapkaradan koyu yeşile dönüyorlar. Kıpırtısız duran  denizin üzerinden yükselen buğular,bembeyaz,sis gibi  tütüyor. Altında su yok sanki.Ama biliyorum,var.Doğa yalan  söylemez, numara yapmaz.Her şey yerli yerinde ve gerçek  Yukarıdaki paragrafta aşağıdakilerden hangisi yoktur?  A) Gözleme dayalı anlatım. B) Öyküleyici anlatım.  C) Karşılaştırma. D) Benzetme.  E) Kişileştirme  Yanıt: C

 B) Betimleyici Anlatım  *Herhangi bir şeyin benzerlerinden ayırt edilebilecek niteliklerini  belirtmeye, eşyanın belirgin özelliklerini gözümüzde canlanacak  biçimde anlatmaktır.  * Betimleme, en kısa anlatımla "sözcüklerle resim yapmak" tır.  * Betimlemenin amacı okuyucuya izlenim kazandırmaktır.  *Öykülemenin öğeleri betimlemede tek tek yer alır ve durağanlık  çok belirgindir  *Betimleyici anlatımda,kişileştirmelere,benzetmelere, duyu  aktarımı ve duyu organlarıyla algılanabilecek öğelere, eksiltili cümlelere,gözleme yer verilebilir.  * Yöntem:“ Nasıl varlık? "sorusunun yanıtı betimlemeyi verir.

 ”İnce ve uzun bir taşlık...Sağda ahşap merdivenler... Tavanda,  ancak bir kibrit ışığı kadar aydınlık veren bir ampul... Merdivenler,  çözülmez bir şifre halinde bir sırrı haber verircesine sesler  çıkarıyor ama kimse bu iniltilerin dilinden anlayamıyor.”  Bu paragrafın anlatımında aşağıdakilerden hangisine  başvurulmuştur?  A) Açıklama B) Tanımlama  C) Örnekleme D) Betimleme  E) Karşılaştırma  Yanıt: D  “Nasıl varlık?” sorusuna yanıt veren bir cümle veya paragraf  “betimleyici anlatım “ taşıyor demektir. Betimlemeler genellikle  bol sayıda sıfatla sağlanır.

 Örnek:  Soğuk bir İstanbul sabahı... Gökyüzünde bulut kaynıyor; yağmur  yağdı yağacak... Biz yola koyuluyoruz. Yarım saat sürecek  yolculuğumuzu, Maltepe'nin bildik sokaklarından geçerek bir an  önce bitirme telaşındayız. Sokaklar, işe yetişmek için koşuşanlarla  dolu. insanlar, rayların üzerinden, sağa sola bakarak, hızlı  adımlarla geçiyor. Bir banliyö treni Gebze yönüne doğru gürültüyle  yol alıyor.  Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisine başvurulmuş-  tur?  A) Öyküleme - betimleme  B) Açıklama - betimleme  C) Karşılaştırma - öyküleme  D) Tanımlama – açıklama  E) Karşılaştırma – tanımlama  2002(öss)  Yanıt: A

 ”Dişsiz,avurtları çökmüş yüzü üzerinde kuruyan iki dudakta,bir  gülümseme belirdi. Bu,cennete gideceği inancına adanmış günün  ilk gülümsemesiydi. Dinsel bir öyküde mi duymuştu,yoksa uzaktan  gelen okumuş bir kadın mı söylemişti çıkaramıyordu ama, bildiği,  yüz yılı aşanların sorgusuz sualsiz cennete gidecekleriydi.”  Yukarıdaki parçada hangi anlatım biçimine yer verilmiştir?  A) Betimleme-Açıklama  B) Açıklama-Öyküleme  C) Öyküleme-Betimleme  D) Örnekleme-Kıyaslama  E) Benzetme-Betimleme  Yanıt: C

 ”Topkapı Sarayı’nı mutlaka görmeli. Burada altının,değerli taşların  en şaşırtıcı, en akla sığmaz bir şekilde harcandığını göreceksiniz.  Som altından,genişliği bir metreyi aşan bir taht göreceksiniz,  birçok hidroelektrik barajını ödeyebilecek bir taht. Tahtın  üzerinde,sekiz santimetre yüksekliğinde bir zümrüt sallanır.”  Bu paragrafta aşağıdaki anlatım biçimlerinden hangisine  başvurulmuştur?  A) Öyküleme B) Açıklama  C) Tartışma D) Betimleme  D) Örnekleme  Yanıt : D

 ”Sokaklar daracık,bildiğiniz gibi. Ama hepsi büyük yapılarla  donatılmış.Hangi köprünün başında dursanız,bir tarih size aynasını  gösteriyor.Oymalı mermer, dövme demir,eski balkonlar,kapı  kemerleri ve saraylar,saraylar…  Bu parça için aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır?  A) Betimleyici anlatım ağır basmaktadır.  B) Sıfatlar kullanılmıştır.  C) Kişileştirme vardır.  D) Eksiltili cümle vardır.  E) Örnekleme vardır.  Yanıt: E

 ”Refik Durbaş’ın son şiir kitabı “Nereye Uçar Gökyüzü” yine acılı  ama sevgi dolu ve umuda açık bir dünya seriyor önümüze. Kentin  ara sokaklarında dolaşan, birbirinden kötü işyerlerinde, yaşamları  en kötü koşullara itilmiş çalışan küçük insanlar anlattıkları.Ozanın  canlandırdığı çevre,dile getirdiği duyarlık bakımından, onlarsız  edemediği sözcükler var: hüzün, yalnızlık, keder,dert, yalnız  kalmak, özlemek…”  Yukarıdaki paragrafta aşağıdakilerden hangisi yoktur?  A) Kapalı istiare B) Sıfatlar  C) Benzetme D) Gözlem  E) Soyut sözcükler.  Yanıt : C

 ”Yabancı işçi elinde bavulu tek başına,ucu bucağı görünmeyen,  hiçbir biçimi olmayan bir insan çölünü andıran yola koyulmuş.  Kocaman eli,üzerinde “ Germany ” yazılı ve ortasından bir kuşakla  açılmasın diye sıkıca bağlanmış bavulunu tutuyor. Kafası,yüzü  yerine kocaman kasketi arkadan,öne doğru uzayan burun  ucu,iğreti ceketi ve pantolonu görülüyor.Papuçları kocaman.”  Yukarıdaki paragrafta anlatım biçimlerinden hangisine yer  verilmiştir?  A) Betimleme B) Öyküleme  C) Açıklama D) Tartışma  E) Benzetme  Yanıt : A

 ”İçeride çökmüş salonlar,basamaksız kalmış merdivenler,ne  olduğu bilinmez delikler yer altı bodrumları, zindanlar, ortala-  rından ayrılmış duvarlar,nasıl durduğu anlaşılmaz kubbeler,  otların fışkırdığı ve böceklerin kaçıştığı bir taşlar ve çatlaklar  karmaşası…”  Yukarıdaki parçada yazarın amacı aşağıdakilerden hangisi  olabilir?  A) Kanıları değiştirme  B) Olay içinde yaşatma  C) İzlenim kazandırma  D) Bilgi verme  E) Tanık gösterme  Yanıt: C

 Kadının biri evinde bir gelincik besler. Bir gün bebeği beşikte  uyurken bir şey sormak için komşusuna gider. Geri döndüğünde  evin kapısını açar açmaz karşısına gelincik çıkar. Kadın hayvanın  ağzındaki kanı görünce eline geçirdiği bir sopayla gelinciği bir  köşeye kıstırıp vura vura öldürür. Kadın bunu, bebeğin gelincik  tarafından parçalandığını düşünerek yapar. Şaşkınlık ve korku  içinde, çocuğun yattığı odaya koşar. Bir de bakar ki bebek beşikte  gülümsemekte ve beşiğin ortasında kanlar içinde bir engerek  yılanı ölüsü uzanmaktadır.  Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisinde verilenlerden  yararlanılmıştır?  A) Betimleme - öyküleme  B) Açıklama - betimleme  C) Açıklama - tartışma  D) Öyküleme - örneklendirme  E) Betimleme – karşılaştırma  Yanıt: A

 C) Tartı ş macı Anlatım:  Okuyucunun düşüncelerini değiştirmeyi amaçlayan anlatım  biçimidir. En az iki farklı görüş birbiriyle karşılaştırılır ve yazar bu  görüşlerden birinin savunuculuğunu yapar,okuyucunun da aynı  görüşü benimsemesi amaçlanır.  *Tartışmacı anlatımın en belirgin özelliği kısa cümleler,devrik ve  soru cümlelerinin çokluğudur.  *Tartışmacı anlatımda amaç düşünceleri değiştirmektir.  Yöntem:  Paragrafta bir düşünceyi beğenmeme,karşı çıkma, eleştiri varsa  anlatım biçimi tartışmadır.

 Örnek: 1  "Halk şiirinde, halk sanatında içtenlik olduğunu söyleyenler,  içtenliğin ne olduğunu bilmiyorlar. İçtenlik, bir kimsenin kendi  benliğini, gerçek düşüncelerin anlaması demektir. Bu da çok zor  bir iştir. Öyle herkesin elinden gelmez. Halk, şuradan buradan  öğrendiği düşüncelerle kendine aşılanan duygularla yetinir. Bunun  içindir ki halk şairleri hep birbirlerinin söylediklerini söylerler.  Bunu içtenlik sananlar, yalnız yavanlık arayanlardır.“  Uyarı:  Tartışmacı anlatımda, karşı çıkma,eleştiri,beğenmeme ve çokça  kullanılmış soru cümlesi,devrik cümle kullanma yaklaşımı  arayınız!!

 Örnek: 2  “Toplumu ”kurnaz davranıp herkesin zararına olarak kendi  mutluluğunu yaratma ”kuramıyla açıklamaya çalışmak yıkıcı bir  tavırdır. Çünkü bu açıklama tarzının ağır sonuçları, yasaları,  toplumu ya da insanları atlatarak, harcayarak elde edilen şeyin  haklı ve uygun olduğuna herkesi inandırmaya zorlar. Bu yasaya  göre yavuz hırsız temize çıkar, kimseye çaktırmadan kocasına  ihanet eden kadın mutludur. Adaletin eline tek bir ipucu  bırakmadan adam öldüren kişi başarılıdır gibi olumsuz  yargılar ortaya çıkarır.”  Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisi ağır  basmaktadır?  A) Açıklama-Benzetme  B) Tartışma-Tanımlama  C) Öyküleme-Tanık Gösterme  D) Tartışma-Örnekleme  E) Betimleme-Açıklama  Yanıt: D.  İleri sürülen görüş,anlayış eleştiriliyor,beğenilmiyor,doğru  olmadığı bir olay örneği ile destekleniyor.

 ”Peki,insanın kendi gençliğine yabancılaşması kaçınılmaz bir  yazgı mı? Yaşam bir bütün değil midir? Bıçakla doğranır gibi  parçalanabilir mi? Gençliğimize eski bir fotoğrafa bakar gibi  dışarıdan ve uzaktan bir göz atmakla yetinebilir miyiz? Yaşlılar için  gençlik ille de bir şaşkınlık ya da bilinçsizlik döneminin yitik ve  uzak yılları mı sayılacaktır?”  Paragrafta aşağıdaki anlatım biçimlerinden hangisine  başvurulmuştur?  A) Açıklayıcı anlatım B) Tartışmacı anlatım  C) Öyküleyici anlatım D) Betimleyici anlatım  E) Kanıtlayıcı yaklaşım  Yanıt : B

 ”Kimilerinin sandığı gibi,Dil Devrimi, kuru bir sözcükler savaşı  değildir.”  Cümlesiyle başlayan bir paragrafın anlatım biçimi aşağıdakilerden  hangisidir?  A) Öyküleme B) Betimleme  C) Tartışma D) Kanıtlama  E) Somutlama  Yanıt :C

 D) Açıklayıcı Anlatım  Öğretme amaçlı düşünce yazılarında kullanılan ve  öğreticiliğin ağır bastığı anlatım biçimidir.   *Açıklayıcı anlatımın en belirgin özelliği " tanıtma " dır.  *Ders kitaplarındaki tavır açıklayıcı anlatım örneğidir.

 “Dünyanın Kaderi” adlı film çağdaş sinemanın sürükleyici,tüm  özelliklerinden yararlanılarak gerçekleştirilmiş,soluk soluğa  izlenen,yaman bir sinema ürünü. Bilimkurgu türünün en olumlu  örneklerinden biri. Üstelik, bilimkurgunun boyutlarını aşan etkili  ve düşündürücü bir gerçekçilik özelliği de taşıyor Bir başka  deyişle, bilimsel gerçekçilik yedinci sanatın görkemli etkinliğiyle  birleşerek,kurgunun boyutlarını zorlayıp yaşamın gerçek  sorunlarını irdeliyor.”  Yukarıdaki metinde başvurulan anlatım biçimi aşağıdakilerden  hangisidir?  A) Açıklama B) Örnekleme  C) Betimleme D) Tanımlama  E) Öyküleme  Yanıt: A.  Bu paragrafta sanat yapıtının özelliklerine ilişkin bilgi verme,  bilgilendirme çok açıktır.

 1) TANIMLAMA:  Bir kavramı temel nitelikleriyle anlatmaya " tanımlama " denir.  Tanım, bir şeyin ne olduğunu ya da ne olmadığını anlatır. Nesnel  ve öznel tanım yapılabilir. Tanımlama, genellikle, açıklayıcı ve  tartışmacı anlatım biçimlerinde kullanılır.  Örnek:  * Dil, insanlar arasında anlaşmayı sağlayan bir araçtır.  * Şiir, gökyüzüne açılan penceredir.  YÖNTEM:  X nedir? Sorusunun karşılığıdır.

 Aydın insan soru soran insandır. Aydın insan kendisine ve çevre-  sinde planlara sorular yönelten ve sorulara çözümler arayan  kişidir. Düşünmesinin, araştırmasının ilk adımını soru sormakla  atan kişidir. Soru sormak, onun yaşama katılmasının ilk adımıdır.  Aydın insan, sorulara yanıt arayan kişidir.  Bu parçada düşünceyi geliştirmek için daha çok aşağıdakilerden  hangisine başvurulmuştur?  A) Betimlemeye B) Karşılaştırmaya  C)Tanımlamaya D) Tartışmaya  E) Örneklendirmeye  Yanıt : C

 ”Tembellik,bataklığın içinde sönen güneş gibi ruhun günden güne  erimesi, büyük işler karşısında bütün şevkini ve hararetini  kaybetmesidir.”  Bu cümle için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?  A) Tatma ve işitme duyularına yer verilmiştir.  B) Tanımlama yapılmıştır.  C) Somutlama yapılmıştır.  D) Benzetmeye yer verilmiştir.  E) Aşamalı durum anlamlı sözcükler yer almıştır  Yanıt :A

 2) ÖRNEKLEME:  Benzeşme ilkesinden yararlanarak, düşünceyi örneklerle  geliştirme yoludur. Örnekleme, düşünceye görünürlük açıklık  katar. Ele alınıp işlenen düşünceyi destekleyen bir yazar, yapıt adı  veya bir davranış adı anılarak belirginleştirilir. Paragrafta açık  veya düşmüş bir “ÖRNEĞİN” sözcüğü vardır.   Örnek:  "Sevmek, anlamakla olur. İnsanlar anlamadıkları,tanımadıkları  şeyleri sevemezler.”ÖRNEĞİN” Atatürk konusunda da bu böyledir.  Atatürk'ü tanıtmak, sevdirmek, onu kalplerde ve kafalarda  şekillendirmek istiyorsak; onun anlaşılmasını sağlamalıyız.

 Örnek:  “Benim için çevirmenler bir ya da iki şiirle öne çıkarlar:  ÖRNEĞİN Orhan Veli, Aragondan “ Elsa’nın Gözleri ” şiiriyle,  Melih Cevdet Anday, Poe’dan “ Annabel Lee ” şiiriyle, Can  Yücel, Eliot’tan “ Aşk Şarkısı ” şiiriyle”

 3) KAR Ş ILA Ş TIRMA:  İki varlık veya iki kavram arasındaki benzerlik ve karşıtlıklardan  yararlanılarak düşünceyi geliştirme yoludur.  Örnek:  "Kuşku, yaşamı kemiren bir böcek; güven ise yaşadığımız kadarını  iyi yaşatan, ölünce 'keşke' dedirtmeyen mutluluktur."  İnsanı yaşama bağlayan bağların tümüdür umut; bu bağları pamuk  ipliğine dönüştürense karamsarlıktır.  Uyarı:  Karşılaştırmalar genellikle “en,çok,gibi kadar,daha” sözcükleriyle  kurulur.

 ”Balzac,yapıtlarına yansıdığı derecede nefret duygusu içinde değil  burjuvajiye karşı. Ama, kendinden sonraki dönemlerde  okunduğundan bir veri olarak ortaya dönemin çarpıklıkları,  çirkeflikleri çıkıyor. Bence Balzac’ın çıkmazı,doğrudan doğruya  yaşadığı toplumun çıkmazlarıyla özdeşleşmektedir. Stendal’de ise  topluma daha demokratik bir bakış söz konusu olduğundan  yapıtları amaçlı bir hareketin izlerini taşımaktadır.Ama,Balzac’taki  müthiş gözlem gücü, estetik unsurların daha belirgin olması onu  Stendal’dan daha gözde duruma getirmiş olabilir.”  Yukarıdaki paragrafta en belirgin düşünceyi geliştirme yolu  aşağıdakilerden hangisidir?  A) Karşılaştırma B) Tanımlama  C) Kişileştirme D) Benzetme  E) Somutlama  Yanıt : A

 ”Cahit Sıtkı’nın şiirinde yumuşak bir okşama,derin bir hüzün,  hasret acısı, kavuşma arzusu hüküm sürerken,Ahmet Muhip’ de  düşünce egemendir.Cahit, severek; Muhip,düşünerek ve büyük  olmaya çalışarak yazmıştır. Ziya Osman ise yeryüzünde ayakları  yere basmadan dolaşan bir melekti.Sürekli havalanacak gibi bir  hali vardı Ziya’nın.Onunla ilk askerliğimizi asteğmen olarak  Halıcıoğlu Topçu Taburu’nda yapmışızdır.Her türlü sert davranış-  tan, kalabalıkların hepsinden nefret ederdi,huzur isterdi daima.”  Yukarıdaki paragrafta düşünceyi geliştirme yollarından hangisine  başvurulmuştur?  A) Karşılaştırma B) Örnekleme  C) Alıntı yapma D) Kanıtlama  E) Tanık gösterme  Yanıt : A

 4) TANIK GÖSTERME:  Anlatılmak isteneni, başkalarının görüşlerinden ve sözlerinden  yararlanarak inandırıcı kılmaktır.  Örnek:  "Sınırlar, kalıplar içindeki düşünce, gerçek bir düşünce olamaz.  Sartre: 'Aydın olarak görevim düşünmektir, engelsiz, sınır  koymadan, koydurmadan düşünmek...' diyor. Öyleyse aydın  olmak, bu ilkeyi benimsemek, eylemle düşünceyi kaynaştıran bir  kişi olmak demektir.  UYARI  Tanık göstermede tırnak içine alınmış veya alınmamış başkasına  ait cümle aranır.

 5)KANITLAMA:  İleri sürülen görüşün doğruluğunu, sayısal verilerle desteklemek-  tir..Şekilsel bakımdan da rakamlar göze çarpar. Ton, kilo gram,  oran, istatistik, tablo, grafik verilerinden yararlanmadır.  Örnek:  Nüfus sayımından sonra Zonguldak şehir merkezinin nüfusunun  1990 sayımına göre , Kilimli nüfusunun , Kozlu  nüfusunun 5167, Çatalağzı nüfusunun 2945, Muslu nüfusunun 385  olarak azaldığı saptandı. Bunun yanında Beycuma beldesinde  1186, Elvanpazarcık beldesinde 428, Sivriler beldesinde ise 66  artış oldu.

 6) SOMUTLAMA:  Soyut konu ve kavramları, somut varlıklarla kolay kavranır  duruma getirme yoludur.  Somutlama farklı şekillerde oluşur:  *Düşüncelerim filizlendi.(Kapalı istiare yoluyla.)  *O beyinsizin biridir.(Soyut varlığı somut sözcükle karşılayarak.)  *Çelik irade,adaletin pençesi...(Yalın benzetme yoluyla.)  *Kötü bir haber gelir diye bütün gece diken üstündeydik  (deyimlerle)

 ANLATIM İ LKELER İ  1) Açıklık:  Söz veya yazının kolay anlaşılır olması; anlatımda yanlış anlaşılmaya yol açacak  belirsizliklerin bulunmamasıdır.  2) Duruluk:  Anlatımda, gereksiz sözcüklere ve söz öbeklerine yer verilmemesidir.Eş anlamlı  sözcük kullanımı duruluğa engeldir.  3) Yalınlık:(Sadelik)  Anlatımın özentisiz, doğal,süsten ve sanatlı söyleyişten uzak olmasıdır. Edebi  sanatlar yalınlığı,sadeliği engeller.  4) Akıcılık:  Anlatımda, anlamayı güçleştirecek pürüzlerin bulunmamasıdır. Kolay  kavranır,sürükleyici.  5) Yoğunluk:  Az sözle çok şey anlatma yeteneği taşıyan özlü anlatımlardır. Genellikle atasözleri  deyimler ve özdeyişler bu özelliktedir.Anlam çok yoğun ve derin olduğu için herkes  farklı anlamlar çıkarabilir.

 1.”Göğüs hizasına kadar sis ve top dumanı.Gökte ay…Yoldan  askerler geçiyor. Çelik miğferler ay ışığında donuk donuk  parlıyor.Beyaz sisin içinde başlar, tüfekler çıkıyor. Konuşmalar,  onaylayan başlar, sallanan tüfek namluları…  Yukarıdaki parçada yazarın amacı aşağıdakilerden hangisi olabilir?  A) İzlenim kazandırmak  B) Olay içinde yaşatmak  C) Karşılaştırma yapmak  D) Düşünceleri değiştirmek  E) Bilgi vermek  Yanıt : A

 2.I.Sanat, kendini özgürce dışa vurma biçimidir,kendini aşmasıdır  insanın.  II.Bir şairin kendi yaratmadığı, başkasından aldığı her şey eskidir.  III.Kanlı dişlerini gösterir bize zaman.  IV.Yerler rengagenk,içinde her rengi barındıran parıltılı halılar  serilmişti.  Yukarıdaki cümlelerde aşağıdakilerden hangisine örnek yoktur?  A) Tanımlama B) Tartışma  C) Somutlama D) Betimleme  E) Öyküleme  Yanıt: E

 3.”Hayal,yaratma gücünün tohumudur. İnsan düşündüğü ölçüde  yaratır. Yahya Kemal’in dediği gibi:”İnsan hayal ettiği sürece  yaşar.”  Yukarıdaki cümlelerde aşağıdakilerden hangisine örnek yoktur?  A) Kanıtlama B) Tanımlama  C) Tanık gösterme D) Somutlama  E) Benzetme  Yanıt : A

 4.”Yanımızda ürkmüş,acemi,sarışın bir asker yatıyor.Yüzünü  avuçlarıyla kapamış, miğferi başından düşmüş.Gözlerini açıp  bakıyor.Başını bir çocuk gibi kolunun altına sokuyor,omuzları  titriyor. Bu paragrafta aşağıdakilerden hangisine yer verilmiştir?  A) Karşılaştırma-Öyküleme  B) Açıklama-Betimleme  C) Öyküleme-Betimleme  D) Tartışma-Açıklama  E) Tanımlama-Örnekleme  Yanıt :C

 5.”Alp Dağları’nın yukarılarında buzulların eteğinde,dağların beyaz  tepelerini kesen o çıplak ve kayalık boğazlarda her şeyi ahşap bir  oteldi bu.”  Yukarıdaki paragrafta aşağıdakilerden hangisi vardır?  A) Açıklama B) Öyküleme  C) Tartışma D) Betimleme  E) Benzetme  Yanıt : D

 6.”Şiirde başarı,kullanılan ölçüyle doğru orantılı değildir;seçilen  konuyla ilgisi ise azdır.Aruzla yazdığı halde bugün,şiirlerini  halktan insanların ezbere bildiği sanatçılar vardır.Heceyle ya da  serbest ölçüyle yazdığı halde tanınmamış bir yığın şair vardır.  Yahya Kemal ve Mehmet Akif, aruzla yazdıkları halde halkın  anladığı, sevdiği sanatçılardır.  Yukarıdaki paragrafta aşağıdakilerden hangisine yer verilmiştir?  A) Örnekleme B) Tanımlama  C) Somutlama D) Betimleme  E) Kanıtlama  Yanıt : A

 7.”Bir çantaya iki günlük yiyecek koydu. Çelik kancalarını aldı.  Beline uzun,ince ve sağlam bir ip sardı.Ucu demirli değneğini  ve buzda basamak oymaya yarayan baltayı gözden geçirdi.”  Bu paragrafta anlatılanların amacı aşağıdakilerden hangisidir?  A) Düşünceleri değiştirmek  B) Olay içinde yaşatmak  C) Bilgi vermek  D) İzlenim kazandırmak  E) Karşılaştırma yapmak  Yanıt : B

 8.”Tarih,insanların yaptığı tarihi, insanlardan soyutlayarak anlatır.  Unutmayalım: Bir bilimdir tarih;oysa roman bir edebi türdür.  Tarihi,tarihsel olaylar olarak değil,bu olayların insan üzerindeki etkileriyle anlatır; yani insanları,onların somut çatışmalarını anlatır. Roman bunun dışına çıkarsa edebiyatın da dışına çıkar.”  Bu paragrafta aşağıdakilerden hangisine yer verilmiştir?  A) Karşılaştırma B) Tanımlama  C) Öyküleme D) Betimleme  E) Açıklama  Yanıt : A

 9.Dün akşam Bodrumlu bir arkadaşa yemeğe davetliydik. Videoları  varmış. Ve rastlantıya bakın:”Örümcek Kadın”ın kaseti! Doğrusu  romanı okuduktan sonra o filmi çok merak ediyordum. Yemekten  sonra seyrettik. Tam bir düş kırıklığı oldu benim için.Romanın  insancıl özünü tamamen ikinci plana atmışlar.Romanı ticari  kaygıyla filme almışlar.”  Yukarıdaki paragrafta aşağıdakilerden hangisi yer almıştır?  A) Öyküleme B) Açıklama  C) Tartışma D) Kanıtlama  E) Betimleme  Yanıt :A

 10.”Çevrenizde işsiz var mı sorusuna %78 evet,%22 hayır yanıtı  verilmiş. Gördüğünüz gibi işsizlikle ilgili sorularda %60-40  eksenlerinde gezen diğer sorunlardan %80-20 eksenine  kayıveriyor olumsuzluk.”  Yukarıdaki paragrafta aşağıdakilerden hangisine yer verilmiştir?  A) Kanıtlama B) Açıklama  C) Benzetme D) Karşılaştırma  E) Yorumlama  Yanıt : A

 11.”Anjiyo,kalp damarlarının en direkt görüntülenmesinde yıllardır  kullanılan en güvenli tanı yöntemidir.Kalp krizinde önemli olan  olabildiğince kısa sürede tedavi uygulanmasıdır.Bu,ya “trombosit”  dediğimiz pıhtı çözücü ilaç tedavisidir ya da anjiyo ve balon teda-  visidir.Ama doğru ellerle yapıldığı zaman anjiyo ilaç tedavisine  göre daha iyi sonuç verir.”  Yukarıdaki paragrafta aşağıdakilerden hangisine yer verilmiştir?  A) Açıklama B) Tartışma  C) Betimleme D) Öyküleme  E) Kanıtlama  Yanıt : A

 12.”Aşklar çeşit çeşittir ve aşk her yerdedir. Göreve ilk gün  koltuğuna oturan yeni Başbakanın,kendisine çay servisi yapan  kıza daha ilk dakikada ilgi duymasıdır. Kocasının gizli işler  çevirdiğinden kuşkulanan evli kadının kocasına tekrar ulaşabilme  çabasıdır. Okula giden bir öğrenci için okulun en ulaşılmaz kızının  dikkatini çekme çabasıdır.Yaşlı rock yıldızının kariyerinin hiç  beklemediği anda yüreğinden hançerlendiğini hissetmesidir.”  Yukarıdaki paragrafta aşağıdakilerden hangisine yer verilmiştir?  A) Benzetme B) Açıklama  C) Tanımlama D) Öyküleme  E) Tartışma  Yanıt : C

 13.”Hep geleceğe inanmak ve gelecekte yaşamak…İçinde yaşadığı  günlerin bayağılıklarından,bencil düşüncelerin biçim verdiği  çıkarcı bir yaşamdan tiksinti… Varılacak yere bir an önce varma  özlemi… Ve sonunda kaçınılmaz bireysel yenilgi… Şimdi zamanı,  bu zamanın sürgünü gibi yaşamak zorunluluğu…”  Yukarıdaki paragrafta aşağıdakilerden hangisine yer  verilmemiştir?  A) Kişileştirme B) Eksiltili cümleler  C) Betimleme D) Benzetme  E) Öznellik  Yanıt:D

 14.  I.Ahmet Efendi kararsız bir insandı.Bir şeye karar verir iki dakika  sonra cayardı.  II.Ahmet Efendi,taksiye işaret etti,sonra vazgeçti. Taksiyi geri  gönderdi,otobüsü beklemeye başladı.Sonra tekrar:”Keşke taksiye  binseydim.” diye düşünmeye başladı.  Yukarıdaki bu iki cümle aşağıdakilerden hangisini örneklemektedir?  A) Betimleme-Öyküleme  B) Açıklama-Öyküleme  C) Açıklama-Karşılaştırma  D) Tanımlama-Tartışma  E) Benzetme-Tartışma  Yanıt : A

 15.  ”Sanatçı sınırlanamaz savı boş bir hayaldir bence. Dünyada sınırlı  olmayan bir şey var mıdır ki sanatçı sınırsız özgürlüklerle  şımartılsın.Sanatın kendisi sınırlamadır zaten.Kötünün,çirkinin ya  da zararlıların içinde şu güzeldir,iyidir diye sınırlamak sanatın özü  değil midir sizce? Öyleyse sanatçı da kendini bunları aramak adına  sınırlayacaktır.  Yukarıdaki paragrafta aşağıdakilerden hangisine yer verilmiştir?  A) Tartışmacı anlatım B) Karşılaştırma  C) Kanıtlama D) Somutlama  E) Betimleyici anlatım  Yanıt : A

 16.Önce karanlıkta yüzün ışıdı. Sis açıldıkça kendini ele verdin  İstanbul. Güverteden bakınca gözlerine inen aydınlığı gördüm,  demir aldım. Uzaklaşan gemi değil, İstanbul'du. Kurşun kuleler,  minareler, uğultulu taş yapılar, ışıyan yüzünle eriyip gittiler  boşlukta. Ayrıldık. Ama başka kentlere, yeni limanlara doğru  dümen kırdığım bu uzun hâlâ sonu gelmeyen yolculukta beni  yalnız bırakmadın. Gittiğim ülkelerde hep seni yaşadım. Sen ey,  ay yüzlüm benim!  Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisi yoktur?  A) Sözcüklerin duygusal anlamından yararlanma  B) Kişileştirme sanatına başvurma  C) Betimleyici öğeler kullanma  D) Hitaplardan yararlanma  E) Tanımlamalarla söyleyişte yoğunluk sağlama  (1991/ÖYS)  Yanıt : E

 17.Akçakavakların, dişbudakların arasından geçerek yeşil çam  ormanına giriyorum. Yoğun bir reçine kokusu duyuyorum. Çevrem  yeşilin değişik tonlarıyla donanmış. Az ileride kalın gövdeli, yaşlı  bir çam ağacı görüyorum. Altına oturuyorum. Kekik kokuları  geliyor burnuma.  Bu parçada ayrıntıların seçiminde hangi duyulardan yararlanılmıştır?  A) Görme-koklama B) Koklama-işitme  C) İşitme-dokunma D) Koklama-dokunma  E) Görme-işitme  (1991/ÖYS)  Yanıt: A

 18.Köyden kasabaya taşınmıştık. Cadde üstünde, sol tarafta  bahçesi olan, beyaz boyalı bir ev satın almıştık. Bahçemizden,  komşu bahçeden gelen küçük bir su yolu geçiyordu. Bu su, yan  duvarın altından aşağıdaki bahçelere akıyordu. Bizim bahçenin bir  köşesinde ufak bir tel kümes vardı. Dip tarafa domates, biber,  yeşil salata ekilmişti. Cadde tarafında sardunyalar, pembe  karanfiller, hanımelleri bulunurdu.  Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangilerine  başvurulmuştur?  A) Açıklama-öyküleme B) Tartışma-betimleme  C) Öyküleme-betimleme D) Açıklama-tartışma  E) Örneklendirme-öyküleme  (1991/ÖSS)  Yanıt : C

 19.Derken davul zurna çalmaya başladı. davulcu, bir öne bir arkaya  eğilip belindeki püskülleri savurarak yürüyor, davulunu gümbür-  detiyordu. Ardında zurnacı, zurnasının ağzını, bir o yana bir bu  yana çevirerek çalıyordu. Davulcuyla zurnacının ardına takılmış  birkaç çocukla onları izleyen bir kedi vardı. En önde ise dili  dışarıda bir köpek, havlayarak koşuyordu.  Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisi ağır  basmaktadır?  A) Tanımlamalara yer verme  B) Varlıkları ayırıcı özellikleriyle anlatma  C) Örneklendirmeden yararlanma  D) Karşılaştırmalara başvurma  E) Anlatılanları nedenleriyle belirtme  (1992/ÖYS)  Yanıt : B

 20.Çevrede, binlerce ağacın milyarlarca dalı ve yaprağı arasında  kaybolmuş kuşların cıvıltısı... Gün ışığının rengarenk tonları... Şırıl  şırıl akan küçücük dereler... Ayaklarınızın altında çatırdayan yeşil,  kızıl, kahverengi yapraklardan oluşan bir halı... Kısacası burası  doğanın güzelliğine duyamadığınız, hayran kaldığınız, kalabalıktan  uzak bir dinlenme yeri.  Bu parçanın anlatımında aşağıdaki yolların hangisine  başvurulmamıştır?  A) Sıfatlardan yararlanma  B) Kişisel duyguları belirtme  C) Bitirilmemiş cümleleri kullanma  D) Gözlemlere yer verme  E) Kişileştirme sanatına yer verme  (1992/ÖYS)  Yanıt : E

 21.Nurullah Ataç hep eleştirmen olarak düşünülmüştür. Oysa Ataç'ın  asıl önemi eleştirmenliğinden değil, Türkçe'nin düzyazı dili olarak  kurulması yolunda harcadığı çabadan gelir. O da farkındadır  bunun:"Eleştirmen bir öldü mü bir daha kimse anmaz onu." der.  Ama öte yandan: "Bir şey kalmayacak mı benden?" sorusuna şu  alçakgönüllü cevabı verirken gerçek öneminin neden geldiğini de  belirtir: "Bugün bir ülkede bir dil kuruluyor; o yapıda benim de bir  taşım vardır. Ancak, görünmeyen, kimsenin gözüne çarpmayan, ta  gerilerde bir taş."  Bu parçada yazar söylediklerini inandırıcı kılmak için  aşağıdakilerden özellikle hangisine başvurmuştur?  A) Alıntı yapma B) Örnek verme  C) Tanımlama D) Karşılaştırma  E) Betimleme  (1992/ÖSS)  Yanıt : A

 22.Adalarda oturanlar, akşam üzeri iskeleye çıkıp, gelenleri  karşılar, gidenleri uğurlarlar; gençler arkadaşlarıyla buluşur;  yaşlılar çay bahçelerinde, aralarında söyleşirler. Saat dokuza  gelince herkes evine dönmüş, sofraya oturmuş olur. Adalara  gezmeye gelen birkaç kişi dışında kimseleri göremezsiniz  ortalıkta.  Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisine  başvurulmuştur?  A) Öyküleme B) Tanımlama  C) Tartışma D) Açıklama  E) Karşılaştırma  (1993/ÖYS)  Yanıt : A

 Aşağıdaki cümlelerin hangisine betimleme yoktur?  A) Söylenenleri hiç duymuyormuşçasına dalgın, düşünceli bir  tavırla işini yapmayı sürdürdü.  B) Artık bahar geldi derken birdenbire hava bozmuş, damlar,  sokaklar, kırlar, karla örtülmüştü.  C) Az konuşan doğruyu söyleyen, söylediğini tartan bir insandı.  D) içli, çok duygulu bir adamdı, konuşurken hem ağlar hem  ağlatırdı.  E) Benim gibi babamın da dedemin de çocukluk ye ilk gençlik  günleri bu konakta geçmişti.  (1993/ÖYS)  Yanıt : E

 23.Küf yeşili yaprağın üzerinde koyu benekler yardı. Yapraktan  acı, kemiğimsi bir koku geliyordu.Adam, yaprağa bakıyor,  benekleri sayıyordu. Birden yaprağın üstündeki beneklerden biri,  kımıldadı. Koyu kestane sırlıyla minicik bir böcek! Sonra böceğin  sırtındaki koyu kestane kabuk çıtırdayarak yarıldı. Altından tül gibi  yarı saydam kanatlar çıktı. Uçuverdi böcek. Nemli, ılık bir esintinin  içinde yitip gitti.  Bu parçada ayrıntıların seçiminde aşağıdaki durumların  hangisinden yararlanılmamıştır?  A) Görme B) Tatma C) Dokunma  D) İşitme E) Koklama  (1993/ÖYS)  Yanıt : B

24.Bir öyküyü okuyanla, onun oyunlaştırılmış biçimini.sahnede izleyen kişi arasındaki fark nedir? İzleyen gördüklerini dolaysız olarak yaşamak tadır. Başka deyişle sahnede, ortaya konulan hazır bir dünya yardır; izleyici tüm duygularını harekete geçirerek bu dünyayı algılar. Okuyan ise, okuduklarını kendi düşünce ve düş süzgecinden geçirerek kafasında canlandırır.  Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisi ağır basmaktadır?  A) Karşılaştırma B) Tanımlama  C) Açıklama D) Örneklendirme  E) Öyküleme  (1994/ÖYS)  Yanıt : A

 25.Küre Dağlarını döne döne tırmanıyorduk. Güneş, sabah sisinin  grileştirdiği yeşil tepelerin arasından portakal renkli yüzünü  gösteriyordu; ama güneşin daha ulaşamadığı derin koyaklar vardı.  Yeşilin en güzel tonlarıyla bezeli, mendil kadar tarlalar, gerçek  değilmiş gibi duruyordu. Derin derin uçurumlar, dipten doruğa  çamlarla, akkavaklarla donanmıştı.  Bu parça ile ilgili olarak aşağıdaki yargılardan hangisine  varılamaz?  A) İkilemeler kullanılmıştır.  B) Söz sanatlarına başvurulmuştur.  C) Betimlemeye beğeni duygusu katılmıştır.  D) Günün belli bir zamanı anlatılmıştır.  E) Tartışmacı anlatım biçimiyle yazılmıştır.  (1994/ÖYS)  Yanıt : E

 26.Yirmi yaşından fazla göstermeyen bir genç, çadırın önünde yan  yatırılmış el arabasının üstüne oturmuş saz çalıyordu. Fenerin  aydınlattığı alnı, ter damlalarıyla kaplıydı. Sazının sapı, şaşırtıcı bir  süratle aşağı yukarı kayan parmaklarının altında bir canlı gibi  titriyordu. Tellere vuran sağ eli, küçük fakat kendinden emin  hareketler yapıyordu. Gencin eli, sazın gövdesine yaklaştıkça  insan, saz ile el arasında gizli fakat çok anlamlı bir konuşma  olduğunu sanıyordu.  Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisi ağır  basmaktadır?  A) Betimleme B) Tartışma  C) Açıklama D) Öyküleme  E) Karşılaştırma  (1995/ÖYS)  Yanıt : A

 27.Sofraya hep birlikte otururduk. Tahtadan, yuvarlak bir yer  sofrasına ayaklarımızı altımıza alıp yan oturarak yaklaşırdık. Sofra  örtüsünü dizlerimizin üzerine çekerdik. Babam bağdaş kurarak baş  köşede otururdu. Beni sağına, kız kardeşimi de soluna alırdı.  Karşısında annem otururdu. Babam, yemeğe başlamadan  içimizden biri yanılıp da yemeğe uzanacak olursa, hiç acımadan  kaşığının tersini, uzanan elin sırtına indirirdi.  Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerin hangisinde verilenlerden  yararlanılmıştır?  A) Betimleme - Öyküleme  B) Öyküleme - örnek verme  C) Betimleme - açıklama  D) Açıklama - Öyküleme  E) Açıklama - örnek verme  (1997/ÖSS)  Yanıt : A

 28.Bir vapur yanaşıyor Eminönü'ndeki vapur iskelesine, Martılar ona  çığlıklarıyla eşlik ediyor. Günün ilk ışıklarıyla birlikte insanlar birer  ikişer dolduruyorlar kaldırımları. Yol kenarındaki taksiler, gecenin  yorgunluğunu atıyor. Caminin avlusunda güvercinler... Galata  köprüsündeki emektar kahvede sabah çayları içiliyor; buharlar  yükseliyor bardaklardan, pencereden içeriye dolan güneşle  birlikte. Ah, bir de bu deniz kokusu...  Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisi yoktur?  A) Nesnelere, insanlara özgü nitelikler yükleme  B) Betimleyici bir yol izleme  C) Çeşitli duyulara seslenme  D) Gözlem gücüyle ayrıntılar seçme  E) Örneklerden ve karşılaştırmalardan yararlanma  (1997/ÖSS)  Yanıt : E

 29.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde somutlamaya başvurulmuştur?  A) Benim yaptığım iş, uçak kullanmaya benzer.Birçok iyi iş yaparsınız;  ama başarısız olduğunuz tek iş, sonunuz olur.  B) Nereden bakarsak bakalım, toplumu oluşturan bireylerle bir  duygu alışverişimiz var. Bu nedenle yollayacağımız her ileti, onlara  da uygun gelmelidir.  C) Doğru düşünen bireyler yetiştirmek için anadili öğretimine  önem vermek gerektiğini hepimiz biliyoruz.  D) Gelişme, toplumsal bilimlerde çok önemli bir kavram, üzerinde  sürekli olarak kafa yormaktadırlar.  E) Olaylar ve nesneler için söz konusu olan iyi-kötü, güzel-çirkin  türünden değerlendirmelerin her birine değer yargısı denmektedir.  (1997/ÖYS)  Yanıt : A

 30.On altıncı katta asansörden indik. Bana odayı gösterecek  çocuğun peşinden yürüyordum. Çocuk kısa bir koridoru geçti, bir  odanın önünde durdu. Ben de durdum. Kapıyı açtı, içeri girdik.  Perdeler sıkı sıkıya kapalı. Çocuk perdeleri açıp dışarıyı göstermek  istedi. Engel oldum. Lambaları yaktı. Banyonun kapısını açtı. Bir  şey isteyip istemediğimi sordu. İstemediğimi söyledim. Bahşişini  verdim, gitti.  Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisi yoktur?  A) Duyguları yansıtma  B) Eylemleri oluş sırasına göre verme  C) Gözlem gücünden yararlanma  D) Değişik yapılı cümle kullanma  E) Birinci kişinin ağzından anlatma  (1998/ÖSS)  Yanıt : A

 31.Ankara'nın, mimarisiyle ünlü ilçesi Ayaş'ta bir sokak....  Sokaktaki tarihi evlerden biri.... Badanası solmuş, sıvaları yer yer  dökülmüş. Pencere pervazları da doğaya direniyor; bir bakıma  evin sahibi yaşlı kadını andırıyor. Ev de yorgun, sahibi de. Ne var  ki yaşam sürüyor.  Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerin hangisine  başvurulmamıştır?  A)İzlenimleri belirtmeye  B)Benzetme yapmaya  C)Eksiltili cümleler kullanmaya  D)Kişileştirmeden yararlanmaya  E)Örnekler vermeye  (1998/ÖSS)  Yanıt : E

 32. Yaklaşık otuz beş yıl öncesine kadar kimsenin ondan haberi  yoktu. Kayıp bir kent değildi. Unutulmuştu yalnızca. Sırtını  yasladığı dağın dik yamaçlarında, toprak altında bulunan bu  kentten, Avrupalı gezginler bir iki satır da olsa söz etmişlerdi. 19.  yüzyılda yapılan bilimsel bir yüzey araştırmasında da kimliği  belirlenmişti. Ama bu silik izlerin peşine pek kimse düşmedi. Uzun  aralıklarla gerçekleştirilen bu iki ziyaret, gözlem... Sonrası derin  bir sessizlik... Ta ki 1970 yılında yeniden keşfedilene dek.  Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisine  başvurulmamıştır?  A) Öykülemeye B) Kişileştirmeye  C) Eksiltili cümlelereD) Nesnel verilere  E) Abartmaya 2004(ÖSS)  Yanıt : E

 33. Yüzümü usulca göğe yasladım. Gözlerimde kanat çırpıyor  martılar. Bulut bulut parçalanmış gökyüzünü seyrediyorum.  Bulutlar mı üstümüze koşuyor, yoksa ben mi bulutların altındayım,  bir türlü kestiremiyorum. Saklambaç oynarcasına bir görünüp bir  kaybolan güneş de alıp götürüyor beni düş dünyamın  derinliklerine.  Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisi yoktur?  A) Sözcükleri gerçek anlamlarının dışında kullanma  B) Karşılaştırmalar yapma  C) Benzetmeye başvurma  D) Betimleyici öğelerden yararlanma  E) Anlatıcının duygusal etkilenmesini yansıtma  2004 (ÖSS)  Yanıt : B