FONKSİYONEL BİR BESİN OLAN BİTTER ÇİKOLATA VE SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ ELİF YILDIRIM-127702050.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
Advertisements

DOÇ. DR.MEHMET ERDOĞAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
* Sigara ve alkol, insan ve toplum sağlığını olumsuz etkiler. * Sigaradan en çok etkilenen organ akciğerlerdir. * Sigara, kan dolaşımını olumsuz etkiler,
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
AVRUPA BİRLİĞİ SİSTEMİNDE ENGELLİLER ve ÖZEL EĞİTİM
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
Öznur DUMAN ELGÜL ZEKA. ERGENLİK DÖNEMİNDEKİ DEĞİŞİMLER Duygu değişimlerinin hızı ve üst düzeyde yaşandığını önceden bilmek bu duygular yaşandığında.
Beslenmede Anne Sütünün Önemi Yrd. Doç. Dr. Zeliha Cansever Mevlana Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile hekimliği Anabilim Dalı Konya.
YARIŞMADA 20 ADET FEN SORUSU SORULACAKTIR. HER SORU İÇİN YANITLAMA SÜRESİ 40 SANİYEDİR.
Editorials Eating Less Meat: A Healthy and Environmentally Responsible Dietary Choice American Academy of Family Physician
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
Yazılım ve resimler alıntıdır!
 LÖSEV, 24 Eylül 2000 tarihinde, lösemili çocuklara özel, modern tıbbın tüm olanaklarını bünyesinde barındıran 2000'li yılların.
Statinler Uzm.Dr.Umut Safer. Sunum kapsamında deklere etmem gereken herhangi bir ilişkim yoktur.
SİNDİRİM SİSTEMİ.
SİGARA BIRAKMA VE PREDİYABET VE DİYABET İNSİDANSI: BİR KOHORT ÇALIŞMA Dr. Zehra ASLAN AYDOĞDU
DİYARBAKIR 2008.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
Hazırlayan: Musa Yıldız Hazırlayan: Musa Yıldız Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü.
Jominy (Uçtan Su Verme) Deneyi
1. Fast food ürünlerindeki yağın çoğu hayvansal kaynaklı olup, çoğunlukla doymuş yağ asidi içerir. Yağdan gelen enerjinin artması, başta koroner kalp.
ODUNPAZARI ATATÜRK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
Rehber lik ve Psikolojik Danışmanlık. Besinler ve Besin Öğeleri Her gün, her mevsim tükettiğimiz çok çeşitli besinler vardır. Besinler, elde edildikleri.
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
TALEP (İstem).
Obezite (Şişmanlık) GAZİ ORTAOKULU.
Zehra ASLAN AYDOĞDU KTÜ Aile Hekimliği AD
ÖLÜMCÜL HASTALIK KANSER
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
Yüksek Dereceli Servikal İntraepitelyal Neoplazide Eksizyonel İşlem Sonrası Nüksün Öngörülmesi SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ , BURSA YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM.
BESLENME VE DİYETETİKTE
Yrd. Doç. Dr. Ali Seven Dumlupınar Üniversitesi Tıp Fakültesi
GEBZE PLANT MEDICAL DEPARTMENT
ÖZEL EĞİTİMİN TEMEL İLKELERİ
SPORCU BESLENMESİ.
T- Testİ: ORTALAMALAR ARASI FARKLARIN TEST EDİLMESİ
Ünite- 1 Vücudumuz ve Sistemler
Basit ve Kısmi Korelasyon Dr. Emine Cabı
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
Ergun, S.1, Koçak, S.1, Devrilmez, E.1, Tek, T.1
YAŞA GÖRE HEDEF VE İLAÇ SEÇİMİ DEĞİŞMELİ Mİ?
SAĞLIK HİZMETLERİ ARZI
Menü Planlama.
Sporcu beslenmesinde en önemli hedefler
Sporcular için karbonhidratlar neden önemlidir?
KANSER.
HAZIRLAYANIN; ADI:Ayşe Nur SOYADI:KAYMAZ SINIFI:4/A NUMARASI:694
SAĞLIKLI BESLENME.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ ve OKUL YÖNETİMİ
10. Sınıf alan-dal seçimi REHBERLİK SERVİSİ.
ŞEKER HASTALIĞI.
SERBEST RADİKALLER ve ANTİOKSİDANLAR 13
Yrd.doç.dr.H. deniz gülleroğlu
PARAMETRİK HİPOTEZ TESTLERİ
ENERJİ METABOLİZMASI VE REGÜLASYONU
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
İmmün Yetmezlikli Çocuklarda Otoimmün Sitopenide Rituximab Tedavisi
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
ARŞ.GÖR DR .KEVSER AYAR KTÜ AİLE HEKİMLİĞİ ABD
Eğitimde Ölçülen Bilişsel Özellikler
HIYARDA GÖRÜLEN BESİN ELEMENT NOKSANLIĞI
Beslenme İlkeleri - 5.
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji AbD
Beslenme İlkeleri - 8.
Sunum transkripti:

FONKSİYONEL BİR BESİN OLAN BİTTER ÇİKOLATA VE SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ ELİF YILDIRIM

 Çikolata; kakao ürünleri ile şekerler ve tatlandırıcılar, gerektiğinde süt yağı dışındaki hayvansal yağlar hariç olmak üzere diğer gıda bileşenleri ile Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinde izin verilen katkı ve/veya aroma ilavesi kullanılarak tekniğine uygun şekilde hazırlanan ürünü ifade eder. Çikolatalar bir sınıf olup; sütlü, bitter, beyaz olmak üzere üç tipte, sade, çeşnili, dolgulu olmak üzere de üç çeşide ayrılır. Çikolatanın kalitesini belirleyen beş özellik şunlardır:  Tat,  Renk,  Erimeye karşı hassasiyet  Akışkanlık  İncelik

Çikolatanın tarihi yaklaşık 4000 yıl öncesine dayanmaktadır. İlk kez M.Ö yılında Latin Amerika’da Honderas’ın Ulua vadisinde yapıldığı düşünülmektedir. Yapılan çalışmalarda bu köyde şokolatal yapımında kullanılan kaplar bulunmuştur. Ama çoğu kaynakta da çikolatanın ilk defa Mayalar ve Aztekler tarafından yapıldığı belirtilmektedir. Çikolata sıcak, acı ve baharatlı bir sıvı olarak tüketilmiştir. Çikolata Azteklerin ve Mayaların sosyal ve din yaşamında önemli bir yere sahip olmuştur. Yaşamı ve verimliliği sembolize etmiştir. Mayalarda daha çok kraliyet ailesi için uygun görülen bu içeceği sıradan insanlar özel durumlarda da içebiliyordu. Azteklerde ise yöneticiler, rahipler, rütbeli askerler ve onurlandırılmak istenen tüccarlar bu özel içeceği tadabiliyordu. Çikolata aynı zamanda ilaç olarak, kakao taneleri de para olarak kullanılmıştır. Kaynaklarda, ilk çikolatanın İngiltere’de yapıldığı, ilk sütlü çikolatanın ise İsviçreliler tarafından yapıldığı belirtilmektedir.1600’lerin ortalarında Çikolata içeceği İtalya, Hollanda ve Fransa’ya yayılmıştır. 1780’de çikolata ilk defa makine ile İspanya’da yapılmıştır. 1875’de ilk kez sütlü çikolata yapılmıştır. Minifie, W.B., 1982; Anon, 2009

Çikolatanın Bileşimi Çikolatanın bileşiminde yağlar, proteinler, karbonhidratlar, mineraller ve vitaminler bulunmaktadır  Yağlar: Çikolatadaki yağın %95-98 ini kakao yağı ve süt yağı oluşturmaktadır. Bunların sindirilebilirliği oldukça yüksektir.  Proteinler: Kakaoda çok farklı çeşitlilikte aminoasitler bulunmasına rağmen, yağsız kakao kitlesinin sadece %25 ini proteinler oluşturmaktadır.  Karbonhidratlar: Çikolatadaki karbonhidratlar ile aynı kalori değerine sahip diğer şekerlemeler arasındaki fark; şekerin kana karışma hızıdır. Çikolatadaki şekerler, daha hızlı bir şekilde kan şekerini yükseltmektedir.  Mineraller: Çikolatada, kalsiyum, fosfor, sodyum, potasyum, magnezyum, klor ve sülfür mineralleri de bulunmaktadır.

Bitter Çikolata : Bileşiminde en az %18 kakao yağı ve en az % 14 yağsız kakao kuru maddesi olacak şekilde en az % 35 toplam kakao kuru maddesi içeren çikolatadır.  Granül veya pul bitter çikolata : Bileşiminde en az %12 kakao yağı ve en az % 14 yağsız kakao kuru maddesi olacak şekilde en az % 32 toplam kakao kuru maddesi içeren çikolatadır.  Kuvertur bitter çikolata : Bileşiminde en az %31 kakao yağı ve en az % 2,5 yağsız kakao kuru maddesi olacak şekilde en az % 35 toplam kakao kuru maddesi içeren çikolatadır.  Fındık ezmeli bitter çikolata : Bileşiminde en az % 8 yağsız kakao kuru maddesi olacak şekilde en az %32 toplam kakao kuru maddesi içeren çikolataya % arasında ince öğütülmüş fındık veya fındık füresi ilavesi ile elde edilen çikolatadır.

Toplam kakao kuru maddesi Yağsız Kakao kuru maddesi Kakao Yağı Toplam yağ Süt kuru maddesi Süt yağı İnce öğütülmüş fındık veya fındık füresi Bitter çikolata ≥35≥14≥18 Granül veya pul bitter çikolata ≥32≥14≥12 Kuvertur bitter çikolata ≥35≥2.5≥31 Fındık ezmeli bitter çikolata ≥32≥8 ≥ ≤ Sütlü çikolata ≥25≥2.5 ≥25≥14≥3.5 Granül veya pul sütlü çikolata ≥20 ≥12 kuvertur sütlü çikolata ≥25≥2.5 ≥31 Fındık ezmeli sütlü çikolata ≥10 ≥15 - ≤40 Bol sütlü çikolata ≥20≥2.5 ≥25≥20≥5 Beyaz çikolata ≥20 ≥14≥3.5 Ç ikolataların TGK’ya göre % Kuru Madde Ü zerinden Hesaplanan Kompozisyonları

Procyanidin ve epicatechin denilen flavonoidler içerir. Flavonoidler polifenoller olarakta bilinen antioksidan grubunun bir parçasıdırlar.antioksidan Kan pıhtılaşma riskini azaltır, kalpte ve damarlarda kanın akış hızını arttır ve yüksek kan basıncını düşürebilir. Beyindeki serotonin ve endorfin seviyelerini arttırarak ruh halini iyileştirir.Kalsiyum, bakır, potasyum, magnezyum gibi çeşitli mineralleri barındırır. Çikolata içindeki yağ oleik asit ve stearik asitten oluşur. Oleik asit ( tekli doymamış yağ asidi ) kandaki kötü kolesterol ( LDL ) miktarını azaltmaya yardımcı olabilir ve stearik asitte bir doymuş yağ olmasına rağmen kan kolesterolünü düşürmez veya yükseltmez.Kalsiyumpotasyum

% 72 kakao içeren bir çikolatanın 100 gramında 24 g şeker vardır. Amerikan Kalp Derneğine göre kadınlar için günlük şekerden gelen kalorinin maximum 100 erkekler içinde 150 olması gerekir. Günlük 100 gramlık bir bitter tüketimi kadınlardaki günlük limitin %100 ünü erkeklerde 2/3 ünü kapatır. Fazla şeker alımı diş çürüğü, kalp problemleri ve artmış obezite riski ile ilişkilidir. Günde 25 gramdan ( 2,5 kare gibi ) fazla tüketilmemelidir. Veya 3 günde bir 20 g kadar tüketimi uygundur.erikobezite

En yüksek antioksidan kapasite :  Kakao tozu ( kakao oranı : % )  Bitter çikolata ( kakao oranı : % )  Sütlü çikolata (kakao oranı:%5-7)  Beyaz Çikolata(kakao oranı:%0)

!! Çikolata okzalat içerir, idrarla okzalat atımında artışa yol açar bu da böbrek taşı oluşma riskini arttırır. Taş oluşumuna yatkın bireylerde okzalat alımını azaltmak gerekir !!!!

 İtalya’da yapılan bir çalışmada bitter çikolatanın kadın ve erkeklerde lipoproteinler ve trombositlerdeki oksidatif stres üzerine etkisi incelenmiştir. 25 kadın ve 25 erkek üzerinde 3 hafta boyunca 50 gram bitter çikolata tüketiminin oksidatif stres üzerisine etkisi araştırılıp; bitter çikolata tüketiminin öncesi ve sonrasında HDL ve LDL kolesterol içindeki thiorbabitürik asit maddelerinin(TBAR), konjuge dienlerin ve hidroperoksitlerin düzeyleri belirlendi. ( Effect of consumption of dark chocolate on oxidative stress in lipoproteins and platelets in women and in men L. Nanetti, F. Raffaelli, A.L. Tranquilli, R. Fiorini, L. Mazzanti, A. Vignini)

Bu çalışma bitter çikolatanın kısa vadeli tüketiminin bile sağlıklı insanlarda lipoprotein profilini erkeklere kıyasla kadınlarda daha çok geliştirebildiğini ve kardiyovasküler sistem üzerine koruyucu bir etki yarattığını göstermiştir. HDL içinde TBARLipit hidroperoksitKonjuge dien KADIN %26.7%62.8%55.9 ERKEK %23.4%21.1%49.2 LDL içinde TBARLipit hidroperoksitKonjuge dien KADIN %26.7%83.6%48.2 ERKEK %21.6%64.7%21.6

Avustralya’da yapılan bir çalışmada bitter çikolatanın çocuk tansiyonu üzerine etkisi incelenmiştir. Düzenli bitter çikolata tüketimi yetişkinlerde kan basıncını düşürmekteyken çocuklarda etkisi net olarak bilinmemektedir. Çalışmada kontrol grubundan veya rastgele seçilen müdahale sınıfından (7 hafta boyunca günde 7 gram bitter çikolata verilmek üzere) yaşları arasında 194 çocuk seçildi ve takip ölçümleri yapıldı. Müdahale ve kontrol öğrencileri benzer sistolik, diastolik kan basıncı ve antropometriye sahiptiler. Okul ortamında mümkün olan ve kabul edilebilen bitter çikolata tüketimi sağlandı. Sonuç olarak yetişkinlerde olduğu kadar net bir etki gözlenemese de kan basıncını düşürücü bir etkisi olduğu saptandı. Chen X, Wang Y. Tracking of blood pressure from childhood to adulthood: a systematic review and meta-regression analysis. Circulation 2008;117:3171–80. Berenson GS, Srinivasan SR, Bao W, et al. Association between multiple cardiovascular risk factors and atherosclerosis in children and young adults. The Bogalusa Heart Study. N Engl J Med 1998;338:1650–6.

Rusya’da yapılan diğer bir çalışmada yaşları arasında 29 sağlık gönüllüsü seçilerek farklı bitter çikolata formulasyonları 28 gün boyunca oral olarak verildi ve serum lipitleri ven kan basıncı üzerine etkisi incelendi. Ana grup günlük 30 gram likopen (L-tug) içeren lizozom formülü ile biyoyararlılığı arttırılmış kakao flavonlarının tüketilmesi sağlandı. 2 kontrol grubu günlük 30 g alınan L-tug formülasyonuna karşılık 7 mg likopen ile birlikte veya yalnız, düzenli olarak bitter çikolata tüketti. Düzenli bitter çikolata alanlar veya bitter çikolata ve likopen olarak iki farklı formulasyonu tüketenler ile L-tug tüketenler karşılaştırıldığında L-tug’un diastolik kan basıncını düşürücü etkisi daha anlamlı bulundu. Sistolik kan basıncını düşürücü etkisine bakıldığında L-tug formulasyonunun değişken bir etkisi olduğu saptandı. ( Reduction in blood pressure and serum lipids by lycosome formulation of dark chocolate and lycopene in prehypertension) ( Ivan M. Petyaev 1, Pavel Y. Dovgalevsky 2, Natalia E. Chalyk 2, Victor Klochkov 2 & Nigel H. Kyle 1 )

USA’ da yapılan araştırmada ise arteriyel sertliği olan kilolu yetişkinlerde bitter çikolata tüketiminin endotel fonksiyonlar üzerine etkisi incelendi. Bitter çikolata tüketiminin endotel fonksiyonların gelişmesini etkileyebileceği üzerinde duruldu. Güçlendirme endekslerinde çikolata/kakao etkileri, periferal arterlerde damar sertliği ve damar tonusunun bir ölçütü olarak bilinmektedir. Rastgele seçilen otuzlu yaşlarda kilolu yetişkinler üzerinde 4 hafta çapraz kontrollü olarak çalışıldı. Aktif tedavi dönemi boyunca katılımcılar 37g/gün bitter çikolata ve şekersiz kakao içecekleri tüketti. Kakao tedavisi barakiyel arterlerin bazal çapı ve tepe çapını %6 civarında, bazal kan akış hacmini ise %22 civarında arttırdı. Sadece kadınlarda arteriyel sertlik ölçümlerinde önemli ölçüde düşüş gözlendi. Reaktif hiperemi endeksi değişmeden kaldı. Kakao tüketimi kontrol tedavisinde insülin direncini ve konsantrasyonunu açlık halinde arttırırken açlık kan ölçümü üzerine etkisi olmamıştır. (Effects of dark chocolate and cocoa consumption on endothelial function and arterial stiffness in overweight adults) (Sheila G. West 1,2 *, Molly D. McIntyre 1, Matthew J. Piotrowski 1, Nathalie Poupin 3, Debra L. Miller 4,Amy G. Preston 4, Paul Wagner 1, Lisa F. Groves 1 and Ann C. Skulas-Ray )

BİTTER ÇİKOLATA; Kalp Sağlığına Faydalıdır Çikolatanın faydalarının kalp ile alakasını tespit etmek için İsveç'te yapılan 9 yıllık bir araştırmaya 'den fazla kadın katıldı. Haftada bir iki porsiyon bitter çikolata tüketen kadınlarda kalp yetmezliği riskinin daha düşük olduğu gözlemlendi. Amerika'da yapılan bir başka çalışma ise, her gün bitter çikolata tüketenlerde kan basıncının düşük olduğu ve inme riskinin %39 oranında azaldığı kanıtladı.

Kan Şekerini Kontrol Altında Tutar Flavonoidler, insülin direncini azaltmaya birebir. İtalyan L'Aquila Üniversitesi profesörleri flavanoidler, nitrik oksit üretimini artırma ve kontrol etmede insülin duyarlılığında yardımcı olduğunu söylemektedir. Kilo Kaybetmemizi Sağlar Kopenhag üniversitesinde yapılan bir araştırma, bitter çikolatanın dolgunluk etkisi vererek yağlı, tatlı ve tuzlu gıda isteğini azalttığını ortaya koymaktadır.

Mutlu Bebekler Bir başka araştırma ise, hamilelik sırasında bitter çikolata tüketen annelerin doğan bebeklerinin daha mutlu olduğunu ortaya koydu. Stresi Önler Bitter çikolata stres hormonlarının seviyesini azaltarak stresi rahatlamada yardımcı olabilir. Adeta bir anti-depresan olarak hareket eden bitter çikolata serotonin içermektedir.

Güneş Yanığını Önler Bitter çikolata yüksek düzeyde flavanoller içermektedir. Londra'da yapılan bir araştırma sonucunda çikolatada bulunan flavanollerin güneşin zararlı etkilerine karşı koruma sağlayabileceği kanıtlandı Beyin Gücünü Artırır Oxford Üniversitesindeki araştırmacılar insan beyni üzerindeki çikolata tüketiminin uzun vadeli etkileri incelemiştir. Çalışmaya 70 yaşın üzerinde 2000 katılımcı çalışmaya dahil edildi. Flavanol içeriği yüksek bitter çikolata tüketen katılımcılar üzerindeki test sonuçları yüksek puanlar elde ettiklerini göstermektedir. Nottingham Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan bir başka çalışmada, flavanol'un performansı artırdığı, beynin önemli bölgelerindeki kan akışını düzenlediği bulundu.

Öksürüğü Önler Bitter çikolata, öksürüğü tedavi etmek için etkili bir kimyasal olan teobromin içerir. Kodein kadar etkili olan bu bileşen kodeinin aksine donukluğa neden olmaz tat olarak çok daha iyidir. Yapılan araştırmalar da herhangi bir olumsuz etkiye rastlanılmadığı yönündedir. İshal Tedavisinde Yardımcı Bir Etkendir Oakland Çocuk Hastanesi Araştırma Enstitüsü'nde yapılan araştırmalarda, kakao içeriğinde bulunan flavonoidler bağırsaklarda sıvı salgılanmasını düzenleyen proteinden sorumlu olduğu ve ishal tedavisinde yardımcı olduğu bulundu.

Kanserle Savaşır Bitter çikolata sarımsak, yaban mersini, kırmızı şarap ve yeşil çay gibi diğer gıdalar ile birlikte "kanserle savaşan en iyi yiyeceklerden biri" olarak kabul edilmektedir. Çikolata, kanser ile savaşmak için hücre bölünmesini inhibe ederek ve inflamasyonu azaltarak iki farklı şekilde hareket eder.

Özetle flavonoid içerdiğinden dolayı, tüm bu faydalarından dolayı günde iki buçuk kareyi geçmeyecek şekilde bitter çikolata tüketilmesini tavsiye ediyoruz

KAYNAKLAR:  1. L. Nanetti, F. Raffaelli, A.L. Tranquilli, R. Fiorini, L. Mazzanti, A. Vignini, Effect of consumption of dark chocolate on oxidative stress in lipoproteins and platelets in women and in men, 2011  2. Chen X, Wang Y. Tracking of blood pressure from childhood to adulthood: a systematic review and meta-regression analysis. Circulation 2008;117:3171–80, Berenson GS, Srinivasan SR, Bao W, Association between multiple cardiovascular risk factors and atherosclerosis in children and young adults. The Bogalusa Heart Study. N Engl J Med 1998;338:1650–6, 2012  3. Ivan M. Petyaev, Pavel Y. Dovgalevsky, Natalia E. Chalyk, Victor Klochkov& Nigel H. Kyle, Reduction in blood pressure and serum lipids by lycosome formulation of dark chocolate and lycopene in prehypertension), 2010  4. Sheila G. West*, Molly D. McIntyre Matthew J. Piotrowski, Nathalie Poupin, Debra L. Miller, Amy G. Preston, Paul Wagner, Lisa F. Groves and Ann C. Skulas-Ray, Effects of dark chocolate and cocoa consumption on endothelial function and arterial stiffness in overweight adults,2009