İlçe/KöyÜrün Kullanım şekli Üretim alanı (da) Ürün statüsü Eşme/ YeleğenCevizMuhtelif1876Geçiş 1 Eşme/ YeleğenHıyarTurşuluk23604Geçiş 1 Eşme/İstasyonBademMuhtelif12.56Geçiş.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri
Advertisements

Arıcılığın Tarihi Arıcılığa ait ilk bulgular yıl öncesine dayanır.
Oğuz KARADENİZ Pamukkale Üniversitesi
KIrmIzI SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİM PROJESİ
SERACILIK Seyla AKIN Ziraat Mühendisi.
Kırsal Kalkınma Destek Ekibi EU Turkish Cypriot community support Doğu Mesarya Bölgesinde Tarım ve Çevre Analizi Serdarlı, 29 Mart 2011.
GENEL HEDEF İzmir ilinde üretilen taze sebze ve meyveye zarar veren hastalık zararlı ve yabancı otlara karşı kullanılan Bitki Koruma Ürünlerinin ‘’Zirai.
ORGANİK TARIM * Organik Tarım (Biyolojik Tarım, Ekolojik Tarım) Nedir?
KIRŞEHİR’DE TARIM VE HAYVANCILIK
Topraksız Tarım Topraksız Tarım.
Danimarka.
® Formülasyonu: Islanabilir toz (WP) Etkili maddesi: 108 cfu/g
European Manufacturing Innovation Survey 2004 Avrupa İmalat Sanayiinde Yenilik Araştırması 2004 Proje Konsorsiyum Ülkeleri: Almanya, Avusturya, İngiltere,
MARMARA ÜNİVERSİTESİ BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜ MÜCAHİT MUSLU
E.Ü.Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü
1. 2 TARIMDA FİNANSMAN Nisan 2008, İstanbul 3 Tarımın Önemi Tarımda İstihdam (*) okul, yurt, otel, çocuk yuvası, huzurevi, hastane, hapishane, kışla.
HOLLANDA’DA TARIM VE HAYVANCILIK
Belçika.
Arıcılığın Yeri ve Önemi
1 Tarım Politikası Dersi Uygulama Dönemi Tez Yazımında Dikkat Edilmesi Gereken Konular Dr. Yener ATASEVEN Ankara Üniversitesi.
TÜRKİYEDE ÇİFTÇİNİN ÖRGÜTLENME DESENİ VE KOOPERATİF DIŞI ÖRGÜTLENME MODELLERİ Prof.Dr.Murat YERCAN.
BAHÇE BİTKİLERİ Bahar Yarıyılı
BÖLÜM 3 TARIMIN TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ ÖNEMİ
ERDEMLİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
Arıcılığın Yeri ve Önemi
2014/15 SEZONU ÖNCESİ KARADENİZ BÖLGESİ DURUM DEĞERLENDİRMESİ
Dünya’da ve Türkiye’de zeytinyağı gündemi
TÜRKİYE’DE TARIM VE HAYVANCILIK
Doç. Dr. Hüseyin KARLIDAĞ
KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü
TÜRKİYE’NİN TARIMSAL DIŞ TİCARETİNDEKİ GELİŞMELER
Oksijenin Yurdu Fındık, Kivi ve Bal Diyarı BRİFİNG
Brassica oleracea L. italica
T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. 1 Hüsamettin GÜLHAN T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı.
Klinik hizmetlerinde veteriner hekime yardımcı olan, yetkileri kapsamında veteriner hekim gözetiminde veya gözetim olmaksızın tedavi ve koruyucu tıp.
TÜRKİYE EKONOMİSİ VE AVRUPA BİRLİĞİ GÜNÜMÜZ DÖNEMİ TARIM.
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
ERDEMLİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ TARIM ALANI.
Prof.Dr. Birhan KUNTER BAHÇE BİTKİLERİ Bahar Yarıyılı Ders:1
Örtü altında yetiştiricilik, diğer üretim teknik­lerine göre daha fazla dikkat, teknolojik bilgi ve uy­gulama yöntemleri gerektirmektedir. Eksikliği görülen.
Tarımda Teknoloji Kullanımı
Capacity Building Sorun ve Çözüm Önerileri
KAŞ KINIK ÇOK PROGRAMLI ANADOLU LİSESİ (TARIM ALANI)
Dünya’da ve Türkiye’de Halı Üretimi
TEB Tarım Bankacılığı.
Geniş sıralar arası (cm) Bitki yoğunluğu (bitki/m2)
SEBZELER.
kontrol altına alınabilmelidir.
MARDİN İLİ ANTEPFISTIĞI AĞAÇLARINDA ZARARLI MEYVE İÇKURTLARI ÜZERİNE ARAŞTIRMA Tarkan AYAZ1, Halil BOLU2 1 Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü,
DOMATES, HIYAR, KAVUN VE KARPUZ TOHUMLARINDA SOĞUK ZARARI OLUŞUMUNUN
Yüzey sterilizasyon (SS) Yüzey sterilizasyon yapılmayan (NSS)
TOHUM ÖZELLİKLERİNDEKİ VARYASYON
SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ
«Tarımsal Eğitimin Adresi»
At Yetiştiriciliği.
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
TÜRKİYE'DE ORGANİK ÜRÜN PAZARLARI
Organik tarım, insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyen ve üretimde kimyasal girdi kullanılmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve.
DÜNYADA ÇAY EKİM ALANI Dünya genelinde 45 ülkede toplam ha alanda çay üretimi yapılmaktadır. Çay üretim alanları sıralamasında Çin he.
Dünya Kömür Rezervleri:
ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ. ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ.
İYİ TARIM UYGULAMALARI NEDİR?  İnsan sağlığına zararlı maddelerin, fiziksel kalıntılar barındırmayan,çevreyi olumsuz şekilde etkilemeyen, doğal.
ORGANİK TARIM.
MALATYA KAYISISI Türkiye’nin AB Tescilli Gururu
TÜRKİYE’DE TOPRAK KULLANIMI COĞRAFYA MEHMET ORAL 10\D 1845.
Depolama Patates fazla miktarda su ihtiva eden bir ürün olduğundan dikkatli bir şekilde depolanmazsa çok zarara uğrar. Yumrular çürür, pörsür, filiz verir.
SERADA SAKSI ÇİÇEĞİ YETİŞTİRİCİLİĞİ.
Tarım sektörünün önemi
TEB Tarım Bankacılığı.
Sunum transkripti:

İlçe/KöyÜrün Kullanım şekli Üretim alanı (da) Ürün statüsü Eşme/ YeleğenCevizMuhtelif1876Geçiş 1 Eşme/ YeleğenHıyarTurşuluk23604Geçiş 1 Eşme/İstasyonBademMuhtelif12.56Geçiş 1 Eşme/İstasyonBademFidanlık4.405Geçiş 1 Eşme/GüllüKirazMuhtelif16.6Organik Eşme/GüllüÜzümŞaraplık26.995Organik Banaz/AyrancıÇilekMuhtelif6.747Geçiş 1 Ülkemizden ekolojik ürün ihracatında en büyük pazar payı (% 61) Almanya’ya aittir. ABD % 15 ile ikinci sırayı alırken İsviçre, İngiltere, Hollanda, Fransa ve Danimarka gibi diğer Avrupa ülkeleri % 2-3 arasında yer almaktadır. Üretim alanları incelendiğinde, toplam alanın %52’sini kuru ve kurutulmuş ürünlerin oluşturduğu, bunu tarla bitkilerinin (%24) takip ettiği, en küçük üretim alanına ise sebze ve üzümsü meyve (%1) üretiminin sahip olduğu görülmektedir. Üreticiler incelendiğinde ise, en fazla üretici sayısının yine kuru ve kurutulmuş ürünler grubunda yer aldığı (%59) görülmektedir. Tarla bitkileri ile üzümsü meyveler (%10 - %8) 2. ve 3. sırada yer almışlardır. En az sayıda üretici, sebze grubunda (%1) bulunmaktadır. UŞAK İLİ BAHÇE BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE ORGANİK TARIMIN YERİ 1 BURCU BEGÜM KENANOĞLU, 2 HAVVA DİNLER 1 Uşak Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 2 Uşak Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Uşak SONUÇ “Doğu Karadeniz II. Organik Tarım Kongresi 6-9 Ekim 2015 Pazar/Rize” Çizelge 1. Uşak İline ait İlçelerde Organik Üretimi yapılan Ürünler Uşak İli sebze üretiminde Türkiye’nin %4’ünü, Ege bölgesinin %2’sini karşılayarak özellikle soğansı, yumru ve kök sebzeler ile öne çıkmaktadır. Örtüaltı üretimi toplam 622 da alanda ton sebze üretimi yapılmaktadır (Tüik, 2014). Örtü altı üretim ise, Banaz, Eşme ve Sivaslı ilçelerinde yayılım göstermektedir. Seraların tamamına yakını yüksek tünel niteliğindedir. Özellikle Banaz ilçesinde 250 çiftçi 230 dekar alanda, ticari olarak örtüaltı sebze üretimi yapılıyor. Domates, hıyar ve marul gibi ürünlerde kullanımı daha yaygındır. Üretim değerleri içerisinde 216 da alanda 3820 ton ile domates üretimi birinci, 95 da alanda 1497 ton ile hıyar üretimi ise ikinci yer almaktadır. İldeki seracılık bakımından önde gelen ilçeler incelendiğinde; Banaz’da 165 da alanda 2822 ton ile domates, Eşme’de 16 da alanda 240 ton üretim ile hıyar yer almaktadır (Tüik, 2014). Bunun yanında Banaz ve Karahallı ilçelerinde de örtüaltında iyi tarım uygulamaları yapılmaktadır. Uşak’ta yaygın olarak örtü altı yetiştiriciliği Banaz İlçesi’nde yapılmakta olup, iyi tarım uygulamaları içinde çalışmalar ilk olarak bu ilçe seçilmiştir. İlçedeki yetiştiricilik alanları hem seracılığa uygun olması hem de termal enerjiden faydalanabilme olanağının olması nedeniyle örtü altı üretimi için uygun olmaktadır. Fakat üreticiler hem fide döneminde hem de üretim sezonu boyunca bazı hastalık etmenlerinin neden olduğu önemli ürün kayıpları yaşamaktadırlar. Bu bağlamda Uşak ilinde de bazı sebzelerde görülen fungal hastalık etmenlerinin tespit edilmesine yönelik bir ön çalışma yapılmıştır. Uşak İli merkez ve ilçelerde (Banaz, Eşme, Karahallı, Sivaslı ve Ulubey) iyi tarım uygulamaları ile geleneksel örtü altı sebze yetiştiriciliği (biber, domates, fasulye, hıyar, lahana, marul ve patlıcan) yapılan alanlara fide, çiçek ve meyve dönemlerinde gidilmiştir. Hastalıklı bitki örneklerinden yapılan izolasyonlar sonucunda; Colletotrichum, Fusarium, Rhizoctonia, Alternaria, Macrophomina ve Botrytis spp. funguslar ve Oomycetes gurubu funguslar tespit edilmiştir. Çoğunlukla, hastalıklı bitki örnekleri bir ya da daha fazla patojen ile bulaşık olarak bulunmuştur (Dinler ve Kenanoğlu, 2015, basım aşamasında). UŞAK İLİNDE ÖRTÜALTI NDAKİ İYİ TARIM UYGULAMALARININ DURUMU; Yetiştiricilik alanlarında yoğun girdi kullanımlı üretim olmaması, ilaç ve kimyasal gübre kullanımı bakımından birim alana düşen miktarın az olması (TÜGEM (2006/); TUİK (2006) ve DPT (2003) kaynaklarından alınan verilere göre) ve mevcut örtüaltı üretiminin büyük bir kısmının iyi tarım uygulaması şeklinde yapılması ilerleyen zamanlarda organik tarıma geçiş sürecini kısaltarak ümitvar bir durum ortaya çıktığı düşünülmektedir. Bu alanlarda örtü altı üretiminin geçmişinin eski yıllara dayanmaması temiz toprak ve su imkanlarının olması nedeniyle de organik tarıma avantaj sağlayabileceği düşünülmektedir. KAYNAKLAR Dinler ve Kenanoğlu, Determınatıon of Fungal Agents of Some Vegetables Cultıvated Greenhouse Areas of Uşak of Agean Regıon in Turkey. 26. International Scientific Expert Conference of Agriculture and Food Industry basım aşamasında). DPT İllerin ve Bölgelerin Sosyo-ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması” TUİK İllere göre tarım alanlarının kullanımı TÜGEM 2006/a. İllere göre eldeler tarımsal gübre ve ilaç kullanımları TÜGEM kayıtları TÜİK, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) (