AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI TÜRKİYE-AB MALİ İŞBİRLİĞİ SÜRECİ Mehmet Arslan Avrupa Birliği Bakanlığı AB İşleri Uzmanı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
Advertisements

Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı
TÜRKİYE ve AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ ÇEVRE SEKTÖRÜ Sedat KADIOĞLU Dış İlişkiler ve AB Dairesi Başkanı Tel: Faks: e-posta:
EKONOMİ BAKANLIĞI HİBE DESTEK PROGRAMLARI
“Küçükçekmece Perakende Balık Pazarı’nda AB Standartlarının Uygulanması” Projesi
MERSİN ÜNİVERSİTESİ DIŞ İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ PROJE BİRİMİ
Yenilikçi Yöntemlerle Kayıtlı İstihdamın
HİBE DESTEĞİ VEREN KURUMLAR
AB Mali Yardımları / Fon Kaynakları
AVRUPA BİRLİĞİ-TÜRKİYE MALİ İŞBİRLİĞİ SÜRECİ
GAP GIDEM Projesi AB’nin mali desteği ile UNDP tarafından GAP BKİ ile işbirliği içerisinde yürütülmektedir GAP – GİDEM PROJESİ GİRİŞİMCİ DESTEKLEME.
Çölleşme ile Mücadele Dairesi Toplantısı
AB ÜYELİĞİNİN TÜRK VATANDAŞLARINA FAYDALARI
AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları
AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi Tanıtım Toplantısı Antalya 22 Ocak 2013.
TESK AB VE DIŞİLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ Av. Elif Güliz BAYRAM Müdür Vekili 24 Şubat 2012 Antalya.
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
“Kümelenme ve Uluslararasılaşma”
AB Mali Yardımları / Fon Kaynakları
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
Gıda Tarım ve Hayvancılık Rekabet Gücü Temel Bulgular Mevzuat, Arge ve Inovasyon.
UNICEF Türkiye Ülke Programı
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI İÇİN AB FONLARI
SEI T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
2. Bölgesel Kalkınma ve Yönetişim Sempozyumu
ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ EYLEM PLANLARI ( ) Özel Politika Gerektiren Grupların İstihdamının Artırılması 24 Aralık 2014.
Economic Policy Research Foundation of Turkey DERYA SEVİNÇ DIŞ İLİŞKİLER KOORDİNATÖRÜ Ankara, 2009.
İNSAN KAYNAKLARININ GELİŞTİRİLMESİ OPERASYONEL PROGRAMI Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
IPA II Dönemi Hazırlıkları
T.C. İçişleri Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ KAPASİTESİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ (MEBGEP) MEBGEP.
Enerji Verimliliği ve Uygulamaları İlhan AYDIN Kocaeli İl Müdürü
İLLER BANKASI.
Avrupa Birliği Bakanlığı
METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRÜLÜĞÜ
PROJELER KOORDİNASYON MERKEZİ BAŞKANLIĞI MEB / PKMB 1984.
1 TR-AB MALİ İŞBİRLİĞİ AB MALİ YARDIMLARI ve HİBE PROGRAMLARI Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanlığı MİLLİ.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ KAPASİTESİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ (MEBGEP)
aday ülkelere ekonomik sosyal, siyasi ve hukuki açılardan topluluğa uyumun daha hızlı olabilmesi için her yıl proje karşılığı mali destek sağlamaktadır.
AB MALİ İŞBİRLİĞİ ULAŞTIRMA OPERASYONEL PROGRAMI
TÜRKİYE-AB KATILIM MÜZAKERELERİNDE MEVCUT DURUM
ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKİM TAMAMLANAN PROJELER NoProjenin AdıBütçesiSüresiAçıklama 1 Türkiye’de Hayvansal Atıkların Biyogaz Yolu.
KOSGEB ve KOBİ’ler. KOSGEB KOSGEB, 1990 yılında 3624 sayılı Kanun ile kuruldu. Amacı; ülkenin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında küçük.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği 81 İLE 81 AKADEMİK DANIŞMAN PROJESİ 6 EKİM 2015, İZMİR İZMİR YEREL KALKINMA SİNERJİ TOPLANTISI.
TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü
Yönetim Danışmanları Derneği Sun Danışmanlık. Kar Amacı Gütmeyen Kurum ve Kuruluşlara Yönelik Destek Programları Mevcut durumda kamu kurumları başta olmak.
“Türkiye’nin AB’ye Üyelik Süreci” Sivil Toplumla Diyalog Toplantısı Hatay IPA Kapsamında STK’lara Sağlanan Destekler 28 Nisan 2016.
AB İHALE ve SÖZLEŞME YÖNETİMİ Barbaros Murat KÖSE Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Merkezi Finans ve İhale Birimi.
TÜRKİYE-AB MALİ İŞBİRLİĞİ SÜRECİ
AB MALİ YARDIMLARININ İZLENMESİ & DEĞERLENDİRİLMESİ
IPARD II YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI DESTEKLERİ TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ IPARD YÖNETİM OTORİTESİ İstanbul 07 Nisan
Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA). AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu IV.
TEKNOLOJİK ÜRÜN YATIRIM DESTEK PROGRAMI (TEKNOYATIRIM) 1.
KOSGEB ve Kuruluş Amacı KOSGEB, 1990 yılında 3624 sayılı Kanun ile kuruldu. Düzce’de 2012 yılında faaliyete başlamıştır. Amacı; ülkenin ekonomik ve sosyal.
T. C. BAŞBAKANLIK DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI MÜSTEŞARLIĞI BÖLGESEL GELİŞME VE YAPISAL UYUM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 29 Aralık 2010, Diyarbakır.
T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti VERİMLİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN.
1 Türkiye’de Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Reform Programı.
- 1 - ESKI Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilmektedir.
AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 28 Mart 2017.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı
ÇUKUROVA’DA AB ÇALIŞMALARINA YÖNELİK KAPASİTENİN GÜÇLENDİRİLMESİ
Tarımsal Üretici Örgütlerin Rekabet Gücünün Geliştirilmesi Projesi Kasım 2015-Şubat 2023 İzmir, Adana.
ULUSAL ve AB HİBE PROGRAMLARI AB KOORDİNASYON MERKEZİ
GÜDÜMLÜ PROJE DESTEĞİ.
Kaynak göstererek kullanabilirsiniz.
Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA II)
Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine Uyum için
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bakanlıklar ve Bakanlıklara Bağlı Kurum ve Kuruluşlar;   Adalet Bakanlığı Çalışma ve Sosyal Güvenlikler Bakanlığı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı.
Sunum transkripti:

AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI TÜRKİYE-AB MALİ İŞBİRLİĞİ SÜRECİ Mehmet Arslan Avrupa Birliği Bakanlığı AB İşleri Uzmanı

I.Mali Protokoller Dönemi ( ), II.MEDA Programı ( ) ADAYLIK SONRASI: III. Katılım Öncesi Mali Yardım ( ) IV.IPA ( ) V. IPAII ( ) Adaylıkla, öncelikler, strateji belgeleri, kurallar, prosedürler, uygulama mekanizmaları da değişti… AB MALİ YARDIMLARI

IPA (Katılım Öncesi Yardım Aracı)  IPA’nın temel amacı aday ülkenin AB’ye üye olma yolundaki ihtiyaç ve önceliklerine hizmet eden projelerin desteklenmesidir.  Siyasi kriterlere yönelik reformlar ile AB müktesebatına uyumu hedefler. Bununla beraber, ekonomik ve sosyal uyumun sağlanmasına (bölgesel kalkınma, tarımsal ve kırsal kalkınma, sınır ötesi işbirliği) yönelik projeler de mali yardımlar içerisinde ciddi paya sahiptir.  IPA’dan faydalanan ülkeler: Arnavutluk, Bosna-Hersek, Makedonya, Kosova, Karadağ, Sırbistan ve Türkiye

KATILIM ÖNCESİ YARDIM ARACI (IPA) IPA I ( ) -33 fasıl -200’den fazla öncelik alanı -Çok sayıda proje -5 bileşen

Stratejik Koordinatör (SC) (Kalkınma Bakanlığı) Bölgesel Kalkınma Geçiş Dönemi Desteği ve Kurumsal Yapılanma (AB Bakanlığı) -Siyasi kriterler -Müktesebat Uyumu -Sivil Toplum Diyalogu Sınırötesi İşbirliği (AB Bakanlığı) İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Kırsal Kalkınma Operasyonel Program - Çevre (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı) Operasyonel Program – Ulaştırma (Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı) Operasyonel Program – Bölgesel Rekabet Edebilirlik (Bilim,Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı) İnsan Kaynaklarının Geliştirlmesi (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı) Kırsal Kalkınma (Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı- TKDK) Ulusal Katılım Öncesi Yardım Koordinatörü (NIPAC) AB Bakanlığı Ulusal Yetkilendirme Görevlisi (NAO) Hazine Müsteşarlığı KATILIM ÖNCESİ YARDIM ARACI IPA ( ) BİLEŞENLERİ

MERKEZİ OLMAYAN YAPILANMA (DIS) Yetkili Akreditasyon Görevlisi (CAO) Hazine Müst. sorumlu Başbakan Yardımcısıdır. Yetkili Akreditasyon Görevlisinin sekretarya hizmetleri Hazine Müsteşarlığı tarafından yürütülür. Ulusal IPA Koordinatörü (NIPAC) Avrupa Birliği Bakanlığı Müsteşarı Tüm bileşenlerin genel koordinasyonu, IPA I. bileşenin programlaması, izlenmesi ve değerlendirilmesi. (29 Ekim 2008 tarihli Komisyon kararı ile şartlı olarak yetki devri alınmıştır.) Ulusal Yetkilendirme Görevlisi (NAO) Hazine Müsteşarı AB yardımlarının mali yönetimi (Ulusal Fon aracılığıyla). Ulusal Fon (NF) Hazine Müsteşarlığı IPA çerçevesinde sağlanacak yardımların mali yönetimi. Stratejik Koordinatör Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı IPA III. ve IV. bileşenleri kapsamında sağlanacak yardımların koordinasyonu. Merkezi Finans ve İhale Birimi (MFİB) Projelerin Avrupa Komisyonu tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun olarak ihale, sözleşme, ödeme ve raporlama işlemleri. Program Otoritesi IPA III., IV. ve V. bileşenlerin Operasyonel Programlarının hazırlanması ve uygulaması. Denetim Otoritesi (AA) Hazine Kontrolörleri Kurulu IPA’ya ilişkin tüm yönetim ve kontrol sistemlerinin ve faaliyetlerinin denetlenmesi. Yararlanıcı KurumlarProje faaliyetlerinin yürütülmesi.

IPA I ( ) Bileşenİlgili Kurum Toplam Bütçe ( ) (Milyon Avro) 1-Geçiş Dönemi Desteği ve Kurumsal Yapılanma AB Bakanlığı Sınır Ötesi İşbirliğiAB Bakanlığı20 3-Bölgesel Kalkınma -Çevre ve Şehircilik Bk. -Ulaştırma Dnz. ve Hb. Bk. -Bilim, Sanayi ve Tkn. Bk İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bk Kırsal KalkınmaGıda, Tarım ve Hayvancılık Bk.866 TOPLAM: 4832

IPA II ( ) -Sektörel stratejik yaklaşım -Daha az sayıda sektör -Kapsamlı sektörel programlar IPA II ( ) Endikatif Strateji Belgesi ents/2014/ csp-turkey.pdf

IPA (Katılım Öncesi Yardım Aracı) için 4,8 milyar avro için 4,5 milyar avro

ENDİKATİF STRATEJİ BELGESİ ( ) 2014 – 2020 yılları arasında sektörel bütçe dağılımı (Milyon Avro) SEKTÖR Toplam Demokrasi & Yönetişim Hukukun Üstünlüğü ve Temel Haklar Çevre Ulaştırma Enerji Rekabet Edebilirlik ve İnovasyon Eğitim, İstihdam, Sosyal Politika Tarım ve Kırsal Kalkınma TOPLAM

SORUMLU KURUMLAR SektörSorumlu Kurum Demokrasi & YönetişimAB Bakanlığı Hukukun Üstünlüğü ve Temel Haklar Temel Haklar Alt Sektörü AB Bakanlığı Hukukun Üstünlüğü ve Temel Haklar Yargı Alt Sektörü Adalet Bakanlığı Hukukun Üstünlüğü ve Temel Haklar İçişleri Alt Sektörü İçişleri Bakanlığı EnerjiEnerji ve Tabii Kaynaklar Bk. Tarım ve Kırsal KalkınmaGTHB, TKDK

SORUMLU KURUMLAR SektörSorumlu Kurum ÇevreÇevre ve Şehircilik Bk. Ulaştırma Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bk. Rekabet Edebilirlik ve İnovasyonBilim, Sanayi ve Teknoloji Bk. Eğitim, İstihdam, Sosyal Politika Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bk.

1-Demokrasi ve Yönetişim (ABB) -Kamu Mali Yönetimi -Sivil Toplum 2- Hukukun Üstünlüğü ve Temel Haklar -Yargı (Ad. Bk.) -Temel Haklar (ABB) -İçişleri (İçişleri Bk.) DESTEKLENEN SEKTÖRLER

Proje Örneği: Türkiye’de Mahkeme Yönetimi Sistemine Destek Projesi

Çevre (ÇŞB) İklim değişikliği (sera gazı salınımının azaltılması, düşük karbon ekonomisi vb. ) Su (İçme suyu ve atık su altyapı projeleri) Atık (Katı atık tesisleri, kapasite geliştirme) DESTEKLENEN SEKTÖRLER

Proje Örneği Ordu Atıksu Arıtma Tesisi İnşaatı ve Kumbaşı Atıksu Arıtma Tesisi İyileştirilmesi Projesi Toplam Bütçesi 28,9 milyon avrodur. - Ordu Atık Su Arıtma Tesisi’nin yapımı ve işletmeye alınması - Kumbaşı Mahallesindeki mevcut Atık Su Arıtma Tesisi’nin rehabilitasyonu - Atık su pompalama istasyonları ve kanallarının yapımı Yapım işi 25 Eylül 2013’te tamamlanan proje kapsamında, Ordu Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan 731 bin kişilik nüfusun %34’ünün yanı sıra ilave 200 bin kişinin daha iyileştirilmiş atık su hizmetlerinden faydalanması sağlanmıştır. Arıtılan yıllık atık su miktarı ise, 0,125 Milyar m3’ e ulaşmıştır.

Ulaştırma (UDHB) Verimli ulaşım (akıllı ulaşım sistemleri, AB navigasyon sistemiyle uyumlaşma) Erişilebilir Ulaşım (yaya ve bisiklet yollarının geliştirilmesi, toplu ulaşım, ulaşım bilgi hizmetleri) Demiryolu altyapı projeleri DESTEKLENEN SEKTÖRLER

Proje Örneği Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Projesi Köseköy – Gebze Kesiminin Rehabilitasyonu ve Yeniden İnşası Projesi Toplam Bütçesi 200,9 milyon avrodur. -Ankara – İstanbul Yüksek Hızlı Tren Projesinin 56 km.lik kısmının rehabilitasyonu ile yeniden inşasına yöneliktir. -Proje uygulama aşamasındadır. -Söz konusu proje vasıtasıyla Ankara – İstanbul arası yolculuk süresi 3 saate inecek ve bu güzergahtaki yolcu taşımacılığında %10 olan demiryolu payı %78’e çıkacaktır.

Rekabet Edebilirlik ve İnovasyon (BSTB) a) İnovasyon Araştırma merkezlerinin tesisi Akredite laboratuvarların kurulması Üniversitelerin araştırma kapasitelerini destekleme Arge ve İnovasyonun ticarileştirilmesi Arge ve İnovasyon altyapısı (teknoparklar, araştırma merkezleri) DESTEKLENEN SEKTÖRLER

Rekabet Edebilirlik ve İnovasyon (BSTB) b) Özel Sektörün Geliştirilmesi KOBİ ve girişimciler için iş ortamının geliştirilmesi, KOBİ’lerin finansmana erişimi Kümelenme, yurtdışına açılma DESTEKLENEN SEKTÖRLER

Proje Örneği Büyüyen Anadolu’ya Kredi Kolaylıkları Projesi Toplam Bütçesi 61,4 milyon avrodur. KOBİ’lerin finansmana erişim imkanları artırılmıştır adet mikro işletmeye 23 Milyon Avro tutarında mikro kredi verilmiştir adet KOBİ’ye sağlanan krediler vasıtasıyla 534 Milyon Avro tutarında kredi hacmi yaratılmıştır. KOBİ’lere yönelik eğitimler ile danışmanlık hizmetleri ise sürmektedir. Proje sonunda, 9000 adet girişime 40,5 Milyon Avro tutarında kredi verilecek ve toplamda 1 Milyon Avro tutarında kredi hacmi oluşturulacaktır.

Eğitim, İstihdam, Sosyal Politika (ÇSGB) -Bölgesel farklılıkların azaltılması -Kadınların, gençlerin ve dezavantajlı grupların istihdamı -Kayıtlı istihdamın artırılması vb. DESTEKLENEN SEKTÖRLER

Özellikle Kız Çocuklarının Okullulaşma Oranının Artırılması Hibe Programı Program Sonuçları: 16 ilde 160 pilot okulda öğrenci destek programı uygulanmıştır. 3 bin 828 ev ziyareti gerçekleştirilmiştir kız çocuğunun ilköğretime, bin 403 kız çocuğunun liseye, 294 kız öğrencinin meslek lisesine devam etmesi sağlanmıştır. 218 kız çocuğu ilköğretime kaydedilmiştir. 2 bin 270 kız çocuğu açık liseye kaydedilmiştir kız çocuğu/kadın meslek ve meslek geliştirme eğitimleri almıştır. 36 meslek okulu ve yurtlarına donanım sağlanmıştır. Programın Amacı: Eğitimin kalitesinin artırılması yoluyla kız çocuklarının eğitime katılımlarının artırılması, eğitim hakkından mahrum kalan veya çeşitli sebeplerle okulu terk eden kız çocuklarını yeniden okula yönlendirilmesi hedeflenmiştir.

Tarım ve Kırsal Kalkınma a)Kırsal Kalkınma Programı (TKDK) Belirli alanlarda proje sunan çiftçilere %50 hibe desteği b) Kapasite Geliştirme (GTHB) Mevzuat uyumu 11- Tarım ve Kırsal Kalkınma 12- Gıda Güvenliği, Veterinerlik, Bitki Sağlığı 13- Balıkçılık DESTEKLENEN SEKTÖRLER

Enerji (ETKB) Enerji verimliliği Yenilenebilir enerji Komşu ülkelerle entegrasyon AB enerji ve gaz piyasaları ile entegrasyon DESTEKLENEN SEKTÖRLER

Finanse Edilen Proje Türleri ve Eşfinansman Teknik Yardım (%100) Eşleştirme (%100) Doğrudan Hibe (%90) Yatırım (Mal Alımı, İnşaat) (%85) Hibe (%90) DESTEKLENEN SEKTÖRLER

Teşekkür Ederiz…. AB Bakanlığı 27 Mehmet Arslan