İYON YÜKÜ VE YÜKSELTGENME BASAMAĞI. ATOMUN YAPISI Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri Son.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Özellikleri
Advertisements

KİMYASAL TEPKİMELER KİMYA - I -
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
BİLEŞİKLER İki ya da daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmeleri sonucu oluşturdukları yeni, saf maddeye bileşik denir.
FEN VE TEKNOLOJİ PROJE ÖDEVİ OKAN DEGİRMENCİ 8-H / 571.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden.
ELEMENT VE BİLEŞİKLER.
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
BİLEŞİK FORMÜLLERİ VE ADLANDIRMA
İyon Yükü ve Yükseltgenme Basamağı
ASİT VE BAZ TANIMLARI ARHENİUS ASİT BAZ TANIMI:
ALİ DAĞDEVİREN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
CANİP AYDIN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
ORTAÖĞRETİM 9. SINIF KİMYA 2. ÜNİTE: BİLEŞİKLER
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
2. İYONİK BİLEŞİKLER.
TEMEL ORGANİK KİMYA Mehmet KURTÇA.
KİMYASAL TEPKİMELER KİMYA - I -
9. SINIF KİMYA MART.
BİLEŞİKLER NASIL OLUŞUR?
KİMYASAL BAĞLAR İyonik Bağlı Bileşiklerde Kristal Yapı İyonik bağlı bileşiklerde iyonlar birbirini en kuvvetli şekilde çekecek bir düzen içinde.
İYONİK VE KOVALENT BAĞLAR
YÜKSELTGENME – İNDİRGENME
PERİYODİK CETVEL.
Kimya performans ödevi
Eğer bu üç elementin birer elektronu daha olsaydı, her birinde yeni bir katman oluşacaktı. Çünkü her üçünün de en dıştaki katmanları tamamen dolu durumdadır.
ELEMENTLERİN GRUP NUMARALARIYLA İYON YÜKLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR.
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
Periyotik Cetvel ve Özelikleri
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER.
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
BİLEŞİKLER 2. Ünite 1. Bölüm: Bileşikler Nasıl Oluşur?
İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR.
İyonlarda Bileşik Oluşumu (Çaprazlama Kuralı)
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
REDOKS TEPKİMELERİ. 2 Elektron alış-verişi olan kimyasal tepkimelere redoks tepkimeleri denir. Denklemde nötral (yüksüz) durumda olan çinko (Zn), +2 değerlikli.
GENEL KİMYA DOÇ. DR. AŞKIN KİRAZ
İYONİK BAĞLAR Hazırlayan: Erçin ÇORBACIOĞLU.
ELEMENT LER VE BİLEŞİKLER
ATOM KAVRAMLARI. ATOMUN YAPISI Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri Son sayfaya döner. Sayfa.
ATOM MODELLERİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ. ATOMUN YAPISI Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri Son.
ELEKTRON DAĞILIMI. ATOMUN YAPISI Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri Son sayfaya döner. Sayfa.
UYARILMIŞ HAL, KÜRESEL SİMETRİ VE İZOELEKTRONİK. ATOMUN YAPISI Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar.
PERİYODİK CETVELİN DEĞİŞEN ÖZELLİKLERİ. PERİYODİK CETVEL Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri.
PERİYODİK CETVELİN ÖZELLİKLERİ. PERİYODİK CETVEL Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri Son sayfaya.
1 Kimyasal Bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle.
Kimyasal Bileşiklerin Formüllerinin Yazılması ve Adlandırılması
İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN MALZEME BİLİMİ
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ.
A T O M Camı kırmaya devam edersek.
Kaynak: Fen ve Mühendislik Bölümleri için KİMYA Raymand CHANG
Sorular.
CANİP AYDIN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
TOPRAK OLUŞUMUNDA MEYDANA GELEN KİMYASAL OLAYLAR
Atomlar, Moleküller, İyonlar
Sunum transkripti:

İYON YÜKÜ VE YÜKSELTGENME BASAMAĞI

ATOMUN YAPISI Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri Son sayfaya döner. Sayfa sayısını belirtir. Tam ekran yapar. Hadi ileri düğmesine bas ve konuyu öğrenmeye başla…

İYON YÜKÜ Bir atomun elektron alması veya vermesi sonucu aldığı değere iyon yükü denir. Bir atom elektron veriyor ise değerliği artıyor demektir. İyon yükü = proton sayısı – elektron sayısı şeklinde hesaplanır.

İyon : (+) veya (–) yüklü atom ya da atom gruplarına iyon denir. Katyon: (+) yüklü atom ya da atom gruplarına katyon denir. (Na +1, Mg +2, NH4 +1, … ) Anyon : (–) yüklü atom ya da atom gruplarına anyon denir. (F -1, Cl -1, O -2, N -3, NO3 -1, SO4 -2 …)

+1 yükl ü+2 yükl ü HHidr o j e n Be Ber ilyu m LiL ityu m MgMag n ezy u m NaSodyum Ca Ka l s iyu m KPo t as yu m Ba Bar yu m AgGümüşGümüş Zn Çinko CuBakırBakır Ni NikelNikel HgCivaCiva Cu BakırBakır Hg CivaCiva Pb K u rş u n +3 yükl ü Sn Ka l ay AlAlüm inyu m+4 yükl ü Cr Kr o m Sn Ka l ay FeDemirDemir PbKurşun Katyon Örnekleri;

Anyon Örnekleri; – 1 yükl ü– 2 yükl ü FF lo r O OksitOksit ClK lo r SS ülfü r BrBromBrom SO4SO4 Sülfat IIyot SO3SO3 Sülfit OHHidr ok s i l CrO4CrO4 Kr o mat NO3aN it rat CO3 Karb on at ClO3K lo rat Cr2O7Cr2O7 D ik r o mat M n O4Perma ng a n at– 3 HSO4BisülfitBisülfit P FosforFosfor CNSiya nü r N Azot PO4F o as f at

YÜKSELTGENME BASAMAĞI Bir atom başka bir atomla birleşik oluştururken kimi zaman elektron alır, verir yada ortak kullanır bu elektron sayısına ise yükseltgenme basamağı adı verilir

Yükseltgenme Basamağı Hesaplanması 1. 1A grubu (Hidrojen hariç) 2A, 3A gibi metal gruplarındaki elementler sabit değerlik alırlar Li +1,Ca +2,Al +3, Flor, bütün bileşiklerinde (-1) yükseltgenme basamağına sahiptir. Diğer 7Agrubu üyelerinin değerliği (-1) ile (+7) arasında değişir. 3. 5A grubu (-3) ile (+5) 4. 4A grubu (-4) ile (+4) 5. 6A grubu (-2) ile (+6) arasında değerlik alırlar. 6. B grubu elementleri birden fazla (+) yük alabilirler.

Örnekler; H 2 SO 4, HClO 4, K 2 Cr 2 O 7, HClO, Fe 2 O 3, FeO bileşiklerindeki farklı renkte olan elementlerin yükseltgenme basamaklarını bulalım. Çözümler ; (H 2 +1 S x O 4 -2 ) 0 [2(+1)+1(x)+4(-2)]=0 X=+6 bulunur. (H +1 Cl x O 4 -2 ) 0 [1(+1)+1(x)+4(-2)]=0 X=+7 bulunur. (K 2 +1 Cr 2 x O 7 -2 ) 0 [2(+1)+2(x)+7(-2)]=0 X=+6 bulunur.

(H +1 C x O -2 ) 0 [1(+1)+1(x)+1(-2)]=0 X=+1 bulunur. (Fe 2 x O 3 -2 ) 0 [2(x)+3(-2)]=0 X=+3 bulunur. (Fe x O -2 ) 0 [1(x)+1(-2)]=0 X=+2 bulunur. ! Örnekteki Cl ametali ve Fe geçiş metalinin farklı yükseltgenme basamaklarına sahip olduğu görülür.

İNFOGRAFİK(ÖZET)