Sosyal Güvenlik Hukuku 2. Ders

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ULUTEK A.Ş TEKNOLOJİ GELİŞTİRME
Advertisements

Öğretim Görevlisi Süleyman DAL
Oğuz KARADENİZ Pamukkale Üniversitesi
Öğretim Görevlisi Süleyman DAL
GÖNÜL KÖPRÜSÜ PROJESİ.
ÜLKEMİZDE BAKIM MODELLERİNE OLAN GEREKSİNİM
Vakfımız, Sayın Valimizin Başkanlığında; Büyükşehir Belediye Başkanı,, İl Defterdarı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü, İl Milli Eğitim Müdürü, İl.
FİNANSAL MUHASEBE 4 [BAŞLANGIÇ DÜZEYİ] SOSYAL GÜVENLİK
3 Sağlık örgütlenmesi ve sağlık bakanlığı
6. ULUSLARARASI SAĞLIK TURİZMİ KONGRESİ KASIM 2013 İSTANBUL TÜRKİYE’DE BAKIM GÜVENCE SİSTEMİNİ BAŞARMADA EYLEM STRATEJİLERİ ÇALIŞTAYI MODERATÖR:
2013 YILINDA UYGULANACAK YENİ YASAL DÜZENLEMELER
HUKUKİ VE CEZAİ SORUMLULUK
DÜNÜ, BUGÜNÜ VE YARINI SOSYAL HİZMETLERİN Doç.Dr.Ertan Kahramanoğlu
ÇALIŞANLAR AÇISINDAN SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM
2004/2 Dönem 98 Sosyal Sigortalar Kanunu'na Gore, meslek hastalığının iş kazalarından farkı aşağıdakilerden hangisidir? A) İşyeri ortamında meydana gelmesi.
SOSYAL GÜVENLİKTE KURUMSAL YAPI
5393 say. Belediye Yasası.
Sağlık Hizmetlerinin Finansman Yöntemleri
 “Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar.”  CHP iktidarında; Aile sigortası.
6360 Sayılı Kanun On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi Ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına.
ÜCRET BORDROSU Brüt Ücret Ödenecek Sosyal Güvenlik Kesintileri
Sağlık ve Sosyal Güvenlik Kurumlarına Giriş
Sosyal Güvenlik Hukuku
PRİMSİZ REJİM.
SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU
ANALİTİK BÜTÇE SINIFLANDIRMASI; *Harcamanın (Giderin) sınıflandırılması 4 bölüm *Harcamanın (Giderin) sınıflandırılması 4 bölüm 13 basamaktan oluşur. 13.
İşbaşı Eğitim Programı İşverenlere Yönelik Bilgilendirme Sunumu
ALMANYA‘DA YAŞAMAK SOSYAL YARDIMLAR.
ALMANYA‘DA YAŞAMAK SOSYAL SiGORTALAR. Bütün sosyal devlet sistemlerinde olduğu gibi, Almanya da da sosyal yaşam, farklı sosyal sigortalarla güvence altına.
BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ
Türk Kamu Personel Rejiminin Özellikleri ve İstihdam Biçimleri
AİLE YARDIMLARI DAİRE BAŞKANLIĞI Aralık, 2015
KATILIM PAYI ÖDEMELERİ
GENEL SAĞLIK SİGORTASI
İlk çağlarda vahşi hayatın,günümüzde ise
YARDIMLAŞMA KURUMLARIMIZ
Sosyal Güvenlik Hukuku 1. Ders
Sunum Planı Kurumsal Yapı Kurumun Organları Kurumun Görevleri Sosyal Güvenlik Reformu Sosyal Güvenlik Sistemi.
SOSYAL GÜVENLİK VE SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATI HAZIRLAYICI EĞİTİMİ
Sunum Planı Kurumsal Yapı Kurumun Organları Kurumun Görevleri Sosyal Güvenlik Sistemi.
TOPLUM İÇİN ÇALIŞANLAR
TÜRKİYE SAĞLIK SİSTEMİ
Sosyal Güvenlik Hukuku
ÜCRET BORDROSU Brüt Ücret Ödenecek Sosyal Güvenlik Kesintileri
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU Dr. Hicran ATATANIR Sosyal Güvenlik Uzmanı.
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI
#ÇalışmaHayatındaMilliSeferberlik
KAMU HUKUKUNDA ÇOCUK HAKLARI ÇOCUĞUN ANAYASAL TEMEL HAKLARI
İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-6
Hayatta bir tek başarısızlık vardır, o da denememektir.
EĞİTİMİN MALİYETİ VE FİNANSMANI
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Doç.Dr. Gülbiye YENİMAHALLELİ YAŞAR
TÜRKİYE’DE GENEL SAĞLIK SİGORTASI
Türkiye'deki Yasal Düzenlemeler
Örnek Olay-1 Denetlenen Kurumun Bütçe Büyüklüğü :
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Türkiye’de Sosyal Politikaların Koordinasyonu Doç.Dr.Filiz YILDIRIM
Ondokuz mayıs üniversitesi Havza meslek yüksek okulu
İkili Sosyal Güvenlik Sözleşmeleri: Genel Bakış
HAZIRLAYANLAR: SELİN AKTÜRK DİLEK AKBULUT
ALMANYA’DA SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ
İşbaşı Eğitim Programı İşverenlere Yönelik Bilgilendirme Sunumu
Doç.Dr.Mehmet Merve ÖZAYDIN
Doç.Dr.Mehmet Merve ÖZAYDIN
SOSYAL GÜVENLİKTE FİNANSMAN YÖNTEMLERİ
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın çağrıları sonrasında; işsizliğin azaltılması ve istihdamın artırılması hedeflerine yönelik olarak,
Doç.Dr.Mehmet Merve ÖZAYDIN
Sunum transkripti:

Sosyal Güvenlik Hukuku 2. Ders

Sosyal Güvenliğin Kısımları Primsiz Sosyal Güvenlik (katılmasız rejim) 1 Primli Sosyal Güvenlik (katılmalı rejim) 2

Primsiz Sosyal Güvenlik Primli rejim sosyal sigorta tekniğine dayanırken, primsiz rejim sosyal yardım ve sosyal hizmet tekniklerine dayanır. Bu sistemde finansman yararlananlar tarafından prim ödenmediği için bu rejimin finansmanı devlet bütçesinden karşılanır. Bu finansmana gönüllü özel kuruluşlar da (hayır dernekleri, vakıflar) katkıda bulunabilir.

Primli Sosyal Güvenlik Sosyal sigorta hukukunda, sigorta sisteminin başlıca gelir kaynağı, işçi ve işverenlerden alınan ve genellikle prim olarak adlandırılan paralardan oluşmaktadır. Bu sistemde 2 türlü yöntem vardır; 1. Kapitalizasyon (Fonlama & Fon Biriktirme) Yöntemi Sosyal risklerin ileride doğuracağı ödemeleri karşılayabilmek için bir fon oluşturması esasıdır. 2. Dağıtım Yöntemi Bu yöntemde belirli bir yılın gelirleri yine o yılın giderlerine tahsis edilmektedir. Bu yöntem hastalık ve analık gibi geçici risklere karşı güvence sağlayan sigorta kollarına uygun düşmektedir.

Sigorta Riskleri A. Mesleki Riskler B. Fizyolojik Riskler İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları B. Fizyolojik Riskler Hastalık, Analık, Malullük, Yaşlılık, Ölüm C. Sosyo-Ekonomik Riskler İşsizlik, Aile Yükleri

PRİMSİZ SOSYAL GÜVENLİK BİRİNCİ KISIM PRİMSİZ SOSYAL GÜVENLİK

Primsiz Sosyal Güvenlik Sistemi Primli rejim sosyal sigorta tekniğine dayanırken, primsiz rejim sosyal yardım ve sosyal hizmet tekniklerine dayanır. Bu sistemde finansman yararlananlar tarafından prim ödenmediği için bu rejimin finansmanı devlet bütçesinden karşılanır. Bu finansmana gönüllü özel kuruluşlar da (hayır dernekleri, vakıflar) katkıda bulunabilir.

Tasarılar ve Kanunlar Primsiz Ödemeler Kanunu Tasarı Taslağı (2004) Sosyal Yardımlar ve Primsiz Ödemeler Kanunu Tasarısı Taslağı (2005) Sosyal Hizmetler ve Yardımlar Kanun Tasarısı 5502 s. Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu (2006) Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü Madde 15- (Mülga: 03.06.2011, KHK, 633/35 md.) Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bırakılmış. Sosyal Hizmetler Kurumu 5. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname

Sosyal Yardımlar Toplumun kendi ellerinde olmayan nedenlerle yoksul ve muhtaç duruma düşen bireylerine ve dar gelirlilere insanlık onuruna yakışır bir hayat düzeyi sağlama amacıyla devlet bütçesinden yapılan parasal yardımları ifade eder. Genelde vergiler ile finanse edilirler. Herhangi bir karşılık olmaksızın ihtiyaç içinde bulunan kişileri kapsar. Bu yardımlardan bir kısmında tazminat karakteri, bir kısmında ise koruma karakteri ağır basar.

Tazminat Karakteri Taşıyan Sosyal Yardımlar 1. Muhtaç asker ailelerine yardımlar 4109 s. Asker Ailelerinden Muhtaç Olanlara Yardım Hakkında Kanun 2. Vatan Hizmetinde Bulunmuş İstiklal Madalyası Sahiplerine Yardım 1005 s. İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun 3. Görevleri Nedeniyle Yaralanan Yahut Ölen Bazı Kamu Görevlilerine Yardım 2330 s. Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun 4. Yabancı Ülkelerde Türk Kültürüne Hizmet Eden Öğretmenlere Yardım 168 sayılı Yabancı Memleketlerde Türk Asıllı Ve Yabancı Uyruklu Öğretmenlere Sosyal Yardım Yapılması Hakkında Kanun

Koruma Karakteri Taşıyan Sosyal Yardımlar 1. 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Kimsesizlere Yardım 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz Ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun 2. Fakir ve Muhtaçlara Yardım 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu

Sosyal Hizmetler 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu Sosyal hizmetler, insanların sağlık ve iyilik halinin geliştirilmesinde; kendilerine daha yeterli hale gelmelerinde ve başkalarına bağımlı olma hallerinin önlenmesinde; aile bağlarının güçlendirilmesinde; bireylerin, ailelerin, grupların veya toplulukların sosyal işlevlerini başarıyla yerine getirmelerinde yardımcı olmak amacıyla sosyal hizmet uzmanları ve diğer hizmet mensupları tarafından gerçekleştirilen etkinlik ve programların bütünüdür. Sosyal yardımlar nakdi ağırlıkta iken; sosyal hizmetler hizmet ağırlıktadır.