Sağlıklı beslenme dengeyle ilgilidir; ne kadar hareketli olduğunuza bağlı olarak belirli miktarda yemek yiyerek ve farklı yiyeceklerin tadını çıkararak,

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME EĞİTİMİ
Advertisements

İyi Beslenmek İçin İhtiyacınız olan vitamin ve mineralleri içeren gıdaları tercih edin Doğru kaynakları yenebilir hale getirirken besin içeriğine zarar.
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
TEMİZLİK NİÇİN GEREKLİDİR?
KANTİN ÇALIŞANLARINA YÖNELİK HİJYEN EĞİTİMİ
Dr. Gökçen KERİMOĞLU AÇSAP Şube Müdürlüğü
Restoran ve Lokantalarda Hijyen
Gıdalarımızı saklama kuralları
SAĞLIKLI YAŞAMA.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
DİYABET Diyabet tedavisinin amacı kan şekeri düzeyinizi normal sınırlar içerisinde tutarak, kısa veya uzun dönemde oluşabilecek sağlık sorunlarını önlemek.
SU-BESİNLERLE BULAŞAN HASTALIKLARDAN KORUNMA
HİJYEN ve SAĞLIKLI YAŞAM
Yiyecekler Konuşuyor Arda:
BAKTERİ BİLGİSİ EĞİTİMİ
BESLENME, HAREKETLİ YAŞAM VE HİJYEN Dyt. MELTEM MUTLU İZMİR İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ.
Hayat Bilgisi 2 Dengeli Beslen !.
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
MİKROP NEDİR ? Gözle görülemeyecek kadar küçük, her yerde
OKUL ÇAĞINDA ÇOCUK BESLENMESİ
OKUL ÖNCESİNDE SAĞLIKLI SAĞLIKSIZ KAVRAMININ ÖĞRETİMİ.
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
SAĞLIKLI BESLENME.
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
MUTFAK GÜVENLİĞİ ON ADIM GÜNEY MARMARA AŞÇILAR DERNEĞİ ON ADIMADA
SAĞLIĞIMIZI KORUYABİLİRİZ
Hastalıklar Nasıl Yayılırlar
DÜNYA BESLENME KILAVUZLARI
ADEM EROL BAFRA 30 AĞUSTOS İLKÖĞRETİM OKULU
HERŞEYİN BAŞI TEMİZLİK HERŞEYİN BAŞI SAĞLIK
Eslenme engeli.
11-17 MART TUZA DİKKAT HAFTASI
Tavşanlar ülkesinde o gün okullar açılıyormuş
BESLENME REHBERİ 2.
SAĞLIKLI BESLENME.
SAĞLIKLI BİR HAYAT İÇİN GENEL ÖNERİLER
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLEN SAĞLIKLI BÜYÜ
GIDA GÜVENLİĞİ ve ALO GIDA 174
SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
TANIMLAR HİJYEN insan sağlığına zarar verebilecek tüm etkenlerden arındırılmış ortam. KONTAMİNASYON temiz olan bir ortama herhangi bir yolla kir veya mikroorganizmaların.
OBEZİTE (Şişmanlık).
KİŞİSEL HİJYEN SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
DENGELİ BESLENME, ÖZBAKIM BECERİLERİ VE BULAŞICI HASTALIKLAR
BESLENMEMİZE DİKKAT.
DENGELİ-SAĞLIKLI BESLENME
Mutfak Temizliği ve Hijyeni
HİJYEN.
YUMAKLICERİT ORTAOKULU REHBERLİK SERVİSİ
DENGELİ BESLENME.
TÜKETİCİ HAKLARI En son yaptığınız alışverişi hatırlıyor musunuz?
CANLILARIN BESLENME ŞEKİLLERİ
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
KİŞİSEL HİJYEN EĞİTİMİ
Yrd. Doç. Dr. TÜLAY KUZLU AYYILDIZ 2016
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
TBS’DE OLUŞAN ARTIK VE KAYIPLAR ÇÖPLERİN KALDIRILMASI
TBS’ de ÜRETİM (HAZIRLAMA VE PİŞİRME)
Su ve Gıda Hijyeni.
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
OKULUMUZDA “BESLENME DOSTU OKUL PROJESİ” UYGULANMAKTADIR.
Kişisel Hijyen Ne Demektir? Bireylerin yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürmek için yaptıkları uygulamalardır!!!
BESLENME RABİA CEBECİ. Besin Sağlığı ve Hijyen Çevremizde gözle göremeyeceğimiz kadar küçük canlılar bulunmaktadır. Mikroorganizma adı verilen bu canlılar.
DENGELİ-SAĞLIKLI BESLENME
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
EVİNİZDE SAĞLIKLI GIDA TÜKETİMİ.Gıdalar hazırlanmadan önce eller yıkanmalı ve hazırlama esnasında yıkama sık sık tekrarlanmalıdır..Gıda hazırlamada kullanılan.
Sunum transkripti:

Sağlıklı beslenme dengeyle ilgilidir; ne kadar hareketli olduğunuza bağlı olarak belirli miktarda yemek yiyerek ve farklı yiyeceklerin tadını çıkararak, ihtiyacınız olan tüm besinleri alırsınız. İnsan vücudu düzgün çalışabilmek için 50'den fazla besine ihtiyaç duyar. Tek seferde bize tüm bu besinleri sağlayan bir tek yiyecek ya da içecek yoktur. Bu nedenle, her gün doğru miktarlarda farklı yiyeceklerden tüketmek önemlidir. Doğru yiyecekleri seçmenize yardımcı olması için porsiyon tabağını kullanabilirsiniz:

Güvenli Gıda Hazırlamak İçin Yedi İpucu İşte mutfağınızda güvenli yiyecekler hazırlamanızda yardımcı olacak yedi ipucu.

1.Tariflerinizi dikkatli seçin İnsanlar için ne pişireceğinize karar verirken, herhangi birinin gıda alerjisi olup olmadığından, özel bir diyeti olup olmadığından veya başka kısıtlamalar içerisinde olup olmadığından emin olunuz. Aileniz ve arkadaşlarınız için doğru miktarda ve doğru besin maddelerinden oluşan tarifler seçiniz.

2.Bileşenleri dikkatle seçin Güvenli gıda, kaynağında başlar. Satın aldığınız gıdaların taze olduğundan ve son kullanma tarihlerinin geçmemiş olduğundan emin olunuz. Meyveleri ve sebzeleri temiz su kullanarak yıkamayı unutmayınız.

3. Ellerinizi yıkayın Ellerinizi yıkamak, etkili olduğu kadar kolaydır. Yiyecekleri ellemeden önce ellerinizin temiz olduğundan ve yiyecekleri hazırlamak için kullanacağınız yüzeylerin veya ekipmanların dezenfekte edilmiş olduğundan emin olmalısınız. Yiyecekleri hazırlamadan önce ve sonra çalışma yüzeylerini, kesme tahtalarını ve mutfak aletlerini temizleyiniz ve dezenfekte ediniz. Zararlı mikro organizmaların yayılmasını önlemek için bu çok önemlidir.

4. Karıştırmayın Yiyecekleri ellerken, pişmemiş etleri, kümes hayvanlarını ve deniz mahsullerini diğer besin maddelerinden ayrı tutmayı unutmayınız ve onları hazırlamak için aynı bıçak veya mutfak aletlerini kullanmayınız.

5. Uygun şekilde pişirin Pişirme, yemeklere sadece lezzet katmaz; aynı zamanda tehlikeli mikro organizmaları da öldürür. Doğru ısıda pişirdiğinizden emin olunuz. Besin maddelerinin yok olmasını ve aynı zamanda zararlı maddelerin oluşumunu önlemek amacı ile fazla pişirmemek gerekir.

6. Güvenle saklayın Evinizde eğer ihtiyacınızdan fazla yemek pişirseniz, buzdolabında ağzı kapalı bir şekilde saklamadan önce tencerelerin veya kapların iyice soğumasını bekleyiniz. Kalan yemekleri iki gün içerisinde tüketiniz ve kaynayana kadar ısıttığınızdan emin olunuz. Yiyeceklerin uygun şekilde soğutulması ile zararlı bakterilerin büyümesi engellenmektedir. Hazırlık aşamasında, soğutulmuş ürünü mümkün olduğu kadar kısa bir süre dışarıda bekletiniz. Pimemiş ve yemeye hazır yiyecekleri her zaman ayrı bir yerde tutunuz, bunlara hazır yemeklerin paketleme materyalleri de dâhildir. Hazır salata veya tatlı gibi yemeye hazır yiyecekleri oda ısısında dışarı bekletmeyiniz.

7. İpuçlarınızı paylaşın Bu ilkeleri her gün paylaşarak ve uygulayarak herkes için gıda güvenliğine katkıda bulunmak üzere bir şeyler yapabiliriz. Aile üyelerinize de temel gıda hijyeni hakkında eğitim verebilirsiniz.

KAYNAKÇA