KİNEZYOLOJİ ÖĞR.GÖR. CİHAN CİCİK.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİYOMEKANİĞE GİRİŞ Kemik Biyomekaniği
Advertisements

Ayak ve Ayak Bileği Hastalıklarında MRG
TİMUS.
LENFORETİKÜLER SİSTEM HİSTOLOJİSİ
POLİMER ÖZELLİKLERİ *Kauçuksu Elastiklik *Elastikliğin Termodinamiği
Kemik Biyomekaniği.
DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ
MEKANİK TESTLER MEKANİK TESTLER.
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Kas İskelet Sistemi -
DOKU tarifi,kavramlar ve sınıflandırma
HİSTOLOJİ
ANATOMİ
Doku Tamiri & Yara İyileşmesi
KIKIRDAK DOKUSU Prof. Dr. Alpaslan GÖKÇİMEN
POLİMER ÖZELLİKLERİ *Kauçuksu Elastiklik *Elastikliğin Termodinamiği
TENDON, LİGAMENT VE KARTİLAJ (KIKIRDAK) BİYOMEKANİĞİ
Böbrek İşlevleri Böbrekler metabolizma sonucu oluşan atık ürünlerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlayan sistemdir. En önemli işlevi homeostazı korumaktır.Kan.
Kısa kemik Uzun kemik İrregüler kemik Yassı kemik (etmoid, vertebra)
Osteoartrit Artroz Kireçlenme
  YARA İYİLEŞMESİ.
İSKELET VE DESTEK SİSTEMİ
Osteoartrit Artroz Kireçlenme
Fen ve teknoloji dersi 5. Ünite MERVE YALIN 6/F 722.
Omuz kemikleri ve Kollar Kalça kemiği ve bacaklar
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
İSKELET FERİZE ORAL. İSKELET İnsan iskeleti, kemiklerden oluşur ve bağlar (ligamanlar), kirişler (tendon), kaslar, kıkırdaklar ve diğer organlar tarafından.
FEN VE TEKNOLOJİ VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
İSKELET Sağlık Slaytları
POSTUR ANALİZİ Yrd. Doç. Dr. Pembe Hare Yiğitoğlu Çeto
İSKELET SİSTEMİ
Hareket Sistemi Öğr. Gör. Ümmühan Demir.
Yrd. Doç. Dr. İpek EROĞLU KOLAYİŞ
Omuz Eklemi Ortopedik Testleri
SPİNAL TRAVMALAR Dr. Tahsin ERMAN Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi
FİZYOTERAPİDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
ORTOPEDİK REHABİLİTASYON
BAĞ DOKUSU YAPISI VE FONKSİYONU Yrd. Doç. Dr. Mustafa BİLGİ
KİNEZYOLOJİ ÖĞR.GÖR. CİHAN CİCİK.
KİNEZYOLOJİ ÖĞR.GÖR. CİHAN CİCİK.
KİNEZYOLOJİ ÖĞR.GÖR. CİHAN CİCİK.
KİNEZYOLOJİ ÖĞR.GÖR. CİHAN CİCİK.
Sevgili Tıp Öğrencilerim,Bağ Dokusu Sınıflandırılması dersime Hoşgeldiniz! Kendi hazırladığım 3 dildeki (Türkçe,Almanca,İngilizce)özel internet sitem:(
KEMİK YAPISI,KIRIK VE KIRIK İYİLEŞMESİ
EKSTRASELÜLER MATRİKS (ECM)= HÜCRELER ARASI MATRİKS
YARA Doku bütünlüğünün bozulmasıdır. Cerrahi ya da travmatik olabilir.
İSKELET SİSTEMİ GANİME AYDIN. İNSANDA DESTEK VE HAREKET İskeletin Görevleri: Vucuda desteklik sağlar. Kaslarla birlikte hareketi sağlar. Canlını hareketini.
İLKYARDIM-TEMEL EĞİTİM
Spor Yaralanmaları Sportif etkinlikler sırasında meydana gelen sakatlıklara spor sakatlığı / yaralanmaları denilmektedir. Spor yaralanması, sporun veya.
KEMİK YAPISI,KIRIK VE KIRIK İYİLEŞMESİ
HAYVANLARDA İSKELET SİSTEMİ
EKLEM BİYOMEKANİĞİ Emrullah SEZGİN
Kuvvet Antrenmanları -Giriş-.
PLAĞA BAĞLI PERİODONTAL HASTALIKLARIN PATOGENEZİ
Kıkırdak Dokusu Biyokimyası
İSKELET SİSTEMİ
KIRIK İYİLEŞMESİ.
ANATOMİ. VÜCUDUN TEMEL PARÇALARI 1) Baş-boyun 2)Gövde 3)Ekstremiteler (Kollar ve bacaklar)
COLUMNA VERTEBRALIS EKLEMLERİ
DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ
İSKELET SİSTEMİ
Tendon Dokusu Kas grubunda yaralanma olasılığı olan diğer bir doku ise, kasları kemiklere bağlayan tendondur Prof. Dr. Fehmi TUNCEL - Kas-iskelet.
KEMİK VE İSKELET Neyin 'farkındaysanız' onu kontrol edebilirsiniz, neyin 'farkında' değilseniz, o sizi kontrol eder.. - Anthony de Mello Semra Gelbal.
DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ
Performansa etki eden faktörler
VAKA SUNUMU Arş. Gör. Dr. Kevser AYAR KTÜ Tıp Fakültesi
Öğr. Gör. Dr. Ayşegül Öztürk Birge
KEMIKLER BY: ZEHRA MASUME ADıGÜZEL. KÜÇÜK BILGILER  VÜCUTTA BULUNAN EN UFAK KEMIK 3 MM UZUNLUĞUNDA OLAN 'ÜZENGI KEMIĞI'DIR.  VÜCUTTAKİ DIĞER KEMİKLERLE.
İSKELET SİSTEMİ
ANATOMİ VE FİZYOLOJİ KONU: Kaslar. KASLAR Vücudun hareket edebilmesi için hareket sistemini oluşturan kemik,eklem ve kasların uyumlu bir şekilde çalışması.
ADI:ŞERİFE SOYAD:GÖKSEL SINIF:11/B NO:571. BURUN NEDİR Koku alma ve solunum organımızdır. Burun, kıkırdak ve kemik dokudan yapılmıştır. Koku alma ve solunum.
Sunum transkripti:

KİNEZYOLOJİ ÖĞR.GÖR. CİHAN CİCİK

KOLLAJEN DOKU İskelet sistemini çevreleyen kollajen doku ligamentlerde, eklem kapsülünde, tendonlarda ve deride bulunur. Bu yapıların tümü pasif yapılardır ve aktif hareket açığa çıkarmazlar.

KOLLAJEN DOKU Konnektif doku içeriği: Su %60-70 Konnektif doku hücreleri Matriks: a) Konnektif doku lifleri b) Amorphosus ground substance

KOLLAJEN DOKU Konnektif doku hücreleri 3 grupta incelenir: Fibroblastlar: Konnektif dokuda en çok bulunan hücreler olup matriksin içeriğini salgılarlar ve tamir prosesinde görev alırlar. Makrofajlar: Fagositik ve çekici bir hücre olup tamir prosesinin en önemli komponentidir. Mast hücreleri: İnflamasyonun kimyasal mediatörleri olan histamin ve heparin salgılarlar.

KOLLAJEN DOKU Kollajen lifler konnektif dokunun en önemli fibröz komponentidir ve dolayısıyla skar dokunun da en önemli komponentidir. Kollajen lifler beyaz görünümlüdür ve birbirlerine paralel uzanırlar.

KOLLAJEN DOKU Yüklenme altında kollajen dokuda meydana gelen değişiklikler: Liflerin yapısal diziliminden Kollajen ve elastik liflerin özelliklerinden Kollajen ve elastik lifler arasındaki orandan etkilenirler. Kollajen doku aorta’da %10, kıkırdakta %50 ve kortikal kemikte %23 oranında bulunur.

KOLLAJEN DOKU Tendonlara gerilim stresi uygulandığında paralel dizilimleri sebebiyle bütün liflerde düzelme meydana gelir. Ligamentlere gerilim stresi uygulandığında sadece uygulanan yük ile aynı doğrultuda olan liflerde düzelme meydana gelir.

KOLLAJEN DOKU Paralel olmayan lifler çok düşük şiddetteki yükleri karşılar. Deride ise az sayıda lif gerilim stresine karşı koyduğu için gerilim kuvvetine karşı en zayıf olan doku deridir.

KOLLAJEN DOKU Kollajen ve elastik lifler dokuların %90’ını oluştururlar. Kollajen lifler kırılgan değildir, elastik lifler ise kırılgan özellik gösterirler. Kollajen liflere gerilim stresi uygulandığında liflerde başlangıçta hafif uzama gösterirken kırılma noktası öncesinde sertlik görülür. Elastik liflere gerilim stresi uygulandığında liflerde orijinal boyun iki katından fazla uzama meydana gelir ancak yük artarsa kopma görülür.

KOLLAJEN DOKU Kollajen lifler kuvvetlidir ve gerilim sırasında kortikal kemiğe etkiyen yüklerin yaklaşık %50’sini karşılar. Elastik lifler ise zayıftır ve kortikal kemiğe etki eden kuvvetin sadece %10’unu karşılar.

KOLLAJEN DOKU Tendonların primer görevi kas kuvvetini kemiğe veya fasyaya aktarmaktır. Bağların primer fonksiyonu eklemi hareket sırasında stabilize etmek ve aşırı hareketi sınırlandırmaktır. Tendonlar ve vücuttaki pek çok ligament esas olarak kollajen liflerden oluşmuştur.

KOLLAJEN DOKU Vertebral kolonda ligamentum nuchae ve ligamentum flava 2/3 oranında elastik liflerden zengin olup tam elastik özellik gösterir. Bu iki bağ sinir köklerini mekanik sıkışmaya karşı korur ve omurganın intrinsik dengesini sağlarlar. Anterior cruciate ligamentiin kollajen lif oranı %90’dır.

TEŞEKKÜRLER ÖĞR.GÖR. CİHAN CİCİK