TOPLUMSAL ALANDA YAPILAN İNKILAPLAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
CUMHURİYETİN GETİRDİKLERİ
Advertisements

KAZANIMLAR 11. Laiklik ilkesinin devlet yönetimi, hukuk ve eğitim sistemi ile sosyal alanda meydana getirdiği değişimlerden yola çıkarak bu ilkenin.
KAZANIMLAR 20. Soyadı Kanunu'nun kabulünün gerekçelerini ve Mustafa Kemal'e "Atatürk" soyadı verilmesini millî kimlik kazanma ve çağdaşlaşma çerçevesinde.
24 TEMMUZ 1923 ÖNEMLİ MADDELERİYLE SİYASİ ZAFER “LOZAN”
SOSYAL BİLGİLER KONU TARAMA SORULARI
ATATÜRKÇÜLÜK Atatürkçülük nedir?
İNKILAP NE DEMEKTİR ?   Toplum düzenini ve yapısını daha iyi duruma getirmek için yapılan köklü değişiklik, iyileştirme, devrim, reform demektir. 
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük İNKILAPLARIN TEMEL KAYNAĞI
ATATÜRK İLKELERİ ÖZGÜR GÜVERCİN 8.Sınıf İNKILAP TARİHİ.
İLKE VE İNKILAPLARIN EŞLEŞTİRİLMESİ
ATATÜRKÇÜLÜK ATATÜRKÇÜLÜK , TÜRK MİLLETİNİN ÇAĞDAŞ UYGARLIK SEVİYESİNE ULAŞMASINI HEDEF ALMAKTADIR. BİR BAŞKA ANLAMDA MODERNLEŞMEDİR, HÜR DÜŞÜNCEYİ TEMSİL.
ÇAĞDAŞ UYGARLIĞA DOĞRU ADIMLAR
Mustafa Kemal ATATÜRK.
Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
ATATÜRK İLKELERİ 1-Cumhuriyetçilik 2-Milliyetçilik 3-Halkçılık
KONU: ATATÜRK ÖNDERLİĞİNDE ÖLÇÜLERDE YAPILAN YENİLİKLER
1926’ da Türk Medeni Kanunu çıkarılarak kadın-erkek eşitliği sağlandı.
Serkancatarih O bir ödemiş fatihi.
TOPLUMSAL YAŞAYIŞIN DÜZENLENMESİ
CUMHURİYETLE GELEN DEĞİŞİKLİKLER SUNUMU.
ÇAĞDAŞ UYGARLIĞA DOĞRU
CUMHURİYET DÖNEMİNDE HUKUK
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYETÇİLİK
Anayasa Devletin yönetim biçimini gösterir.
ATATÜRK İNKILAPLARI.
ATATÜRK’ÜN HAYATI.
Benim naçiz vücudum elbet bir gün kara toprak olacaktır
ATATÜRK İNKILÂPLARI Atatürk, askeri bir dahi ve karizmatik bir lider, aynı zamanda büyük bir inkılâpçıydı. O dönemlerde Türkiye Cumhuriyeti’nin çağdaş.
SOSYAL BİLGİLER KONU TARAMA SORULARI
TÜRK KADININA SAĞLANAN HAKLAR
TÜRKÇE PERFORMANS GÖREVİ
ÜNİTE:2.ADIM ADIM TÜRKİYE
ATATÜRK'ÜN ÖNDERLİĞİNDE GERÇEKLEŞENLER.
SİYASİ HUKUKİ EĞİTİM ve KÜLTÜR TOPLUMSAL EKONOMİ
ATATÜRK'ÜN YAPTIĞI YENİLİKLER
Siyasal Alanda Yapılan Devrimler
ATATÜRK İLKE VE İNKILAPLARI
ATATÜRK'ÜN HAYATI.
Sosyal alan sorular.
ATATÜRK’ÜN İNSAN HAK VE HÜRRİYETLERİNE VERDİĞİ ÖNEM
EĞİTİM VE KÜLTÜR ALANINDA YAPILAN İNKILAPLAR
CUMHURİYET HALK YÖNETİMİ HÜRRİYET ÇAĞDAŞLIK UYGARLIK DEMOKRASİ EŞİTLİK
Çalışma soruları eğitim kültür. Tevhid-i Tedrisat ve Maarif Teşkilatı kanunlarının çıkarılması ile eğitim alanında öncelikle aşağıdakilerden hangisi amaçlanmıştır?
Geçmişten Geleceğe 1. Geçmişte kullanılan kıyafetler hakkında neler biliyorsunuz ? Söyleyiniz. ZİYA FIRINCIOĞULLARI.
Atatürk’ün Tartı ve Ölçülerde Yaptığı Yenilikler
HANGİ İLKEYİM? MUSTAFA TONBUL BOZKURT ORTAOKULU HANGİ ALANDAYIM?
Geçmişten geleceğe.
ATATÜRK İNKILAPLARI.
Atatürk İlke ve İnkılapları Atatürk'ün büyük bir titizlikle kurduğu ve bizlere emanet ettiği en büyük eseri Türkiye Cumhuriyeti'nin sonsuza kadar yaşaması,
EĞİTİM VE KÜLTÜR ALANINDA YAPILAN İNKILAPLAR
ATATÜRK İLKELERİ.
ATATÜRK’ÜN İLKELERİ.
ATATÜRKÇÜLÜK ÜNİTESİ TEST SUNU
ATATÜRK’ÜN HAYATI.
ATATÜRK ÖNDERLİĞİNDE YAPILAN YENİLİKLER
Türk Medeni Kanununun Kabulü (17 Şubat 1926): Evlenme, boşanma, miras ve aile hukuku ile ilgili kanunlar medeni hukuk kapsamındadır. Avrupa devletlerinde.
GİRİŞ GİRİŞ GİRİŞ GİRİŞ GİRİŞ GİRİŞ.
ATATÜRK İLKELERİ.
Cumhuriyet’in İlk Yıllarında Yapılan İnkılaplar
ATATÜRK’ÜN HAYATI
TBMM’den geçmişte ve bugün yer alan kadın milletvekillerimiz
Atatürk ‘ÜN İlke İnkIlaplarI
8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, tüm dünya emekçi kadınlarının kutladığı uluslar arası bir gündür.
ATATÜRK İLKELERİ
İNKILAPLAR. Siyasi Alanda Yapılan İnkılaplar  Saltanatın kaldırılması (1 Kasım 1922)  Ankara’nın başkent olması(13 Ekim 1923)  Cumhuriyetin ilanı (29.
ATATÜRK’ÜN HAYATI Atatürk, 1881( bin sekiz yüz seksen bir ) yılında Selanik’te, üç katlı, pembe boyalı bir evde dünyaya geldi.
1 ATATÜRK’ÜN İLKELERİ 2 1. Cumhuriyetçilik Cumhuriyet bir devlet biçimidir. Geniş manası ile halkın kendi kendisini yönelmesidir. Cumhuriyet, devlet.
KAZANIMLAR 20. Soyadı Kanunu'nun kabulünün gerekçelerini ve Mustafa Kemal'e "Atatürk" soyadı verilmesini millî kimlik kazanma ve çağdaşlaşma çerçevesinde.
1) 1921 Anayasası/ Teşkilat-ı Esasiye Kanunu (20 Ocak 1921)
Sunum transkripti:

TOPLUMSAL ALANDA YAPILAN İNKILAPLAR

1930 – İstanbul Üniversitesi’ni ziyareti sırasında Hukuk Fakültesi’nde Prof. Ali Kemal Bey’in Deniz Ticareti Hukuku dersinde

Tekke, Zaviye ve Türbelerin Kapatılması 30 Kasım 1930’da halkın dini duygularını sömüren tekke,zaviye, ve türbeler TBMM ‘de alınan kararla kapatıldı.

KILIK KIYAFETTE DEĞİŞİKLİK 1932 – İstanbul’da bir ziyaret sonrası Âfet İnan’la binadan ayrılırken

Çok uluslu bir devlet olan Osmanlı Devleti’nde herkes kendi dini ve mili giysisini giyiyordu.

***Bu durum Türkiye Cumhuriyeti’nin ulusal devlet anlayışına uymuyordu, ayrıca çağdaş bir görünüm sergilemiyordu. Bu durumu ortadan kaldırmak isteyen Mustafa Kemal, Kastamonu ve İnebolu gezilerinde şapkayla dolaştı.

25 KASIM 1925’DE ŞAPKA KANUNU MECLİSTE KABUL EDİLDİ.

Mustafa Kemal ,medreseleri kapatmış ve bu konu hakkında ;”Türk Milleti evlatlarına vereceği eğitimi okul ve medrese diye iki ayrı kuruluşa veremezdi” demiştir. Buna göre Mustafa Kemal’in medreseleri kapatma nedenini aşağıdakilerden hangisi daha çok açıklar? A-ülke insanlarının farklı kültürlerde eğitilmesini önlemek B-toplumda herkesin okur yazar olmasını sağlamak C-Türk Milleti’nin kültürel değerlerini zenginleştirmek. D-Eğitimin ülke kalkınmasındaki rolüne dikkat çekmek

“Fikrimiz, zihniyetimiz, tepeden tırnağa kadar medeni olacaktır “Fikrimiz, zihniyetimiz, tepeden tırnağa kadar medeni olacaktır.Medeni ve milletlerarası kıyafet milletimiz için layık bir kıyafettir.Onu giyeceğiz. ” 1934 yılında da ibadet yerleri dışında dini kıyafetle gezilmesi yasaklandı.(Yalnız Diyanet İşleri Başkanı ve diğer dinlerin en yetkili kişileri hariç)

***Kıyafette değişiklik aynı zamanda giyim konusundaki karmaşaya son vererek ulusal birlik ve beraberliği de güçlendirmiştir.

TAKVİM SAAT VE ÖLÇÜLERDE DEĞİŞİKLİK ***Hedef Batı Uygarlığı olduğu için Batı Uygarlığı ile uyum sağlama amacıyla takvim saat ve ölçüler değiştirildi. 1-Hicri ve Rumi Takvim yerine MİLADİ TAKVİM GETİRİLDİ.(1925) 2-Güneşin doğuş ve batış saatine göre düzenlenen eski gün sistemi değiştirilerek gün 24 saate bölündü günlük hayat düzene konuldu.

3-Yörelere göre değişen ağılık ölçüleri Ülkede karışıklık yaratıyordu. Okka, arşın, enzade,kile vb. yerine metre,kilo,litre getirildi.(1931) 4-Avrupalı Devletlerle ticareti kolaylaştırmak için hafta tatili Pazar gününe alındı.

SOYADI KANUNU Osmanlı Devleti zamanında insanları birbirinden ayırmak için kişilerin adlarının yanına doğum yerleri, lakapları, baba adları vs. konuyordu. Kişi tanınmalarını kolaylaştırmak ve devlet işlerinde karışıklıkları önlemek amacıyla Soyadı Kanunu kabul edildi.(1934)

Soyadları Türkçe olacak, rütbe yabancı ırk, millet adları kullanılmayacaktı. I:Soyadı Kanunu II. Medeni Kanun III.Şapka Kanunu IV.Harf Devrimi Kronolojik sıralama yapınız.(1999)

TÜRK KADININA SİYASİ HAKLAR TANINMASI “Dünyada hiçbir milletin kadını ben Anadolu Kadını’ndan daha fazla çalıştım,milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu Kadını kadar gayret gösterdim “diyemez

İlk Türk Devletlerinde kadının ve erkek eşit haklara sahipti. (tek eşle evlilik,edinilen malların ortak paylaşımı, çocuğun üzerinde eşit haklara sahip olma vs.) Hanın eşi hatun, kurultaya eşi ile birlikte katılırdı.Kadınlar devlet işlerinde görev alırlardı.

TÜRK KADININA; 1926 Medeni Kanunun çıkarılmasıyla Türk Kadınına modern topluma yakışır haklar verildi. 1930’da belediye seçimlerinde seçmen olma hakkı 1933 ‘de muhtar seçme ve köy ihtiyar heyetine seçilme hakkı 1934’de milletvekili seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır.

AYNI GELİŞME Fransa’da 1944 Japonya'da 1950 İsviçre’de 1971 İtalya’da 1948 yılında yaşandı.

Hangisi Medeni Kanun ile Türk Kadınına tanınan haklar arasında yer almaz? A-Tek eşlilik şartı Boşanma halinde kadına tanınan haklar C-Mirasta kadın erkek eşitliği D-Kadına seçme seçilme hakkı tanınması