4. ISITMA SOĞUTMA VE TESİSAT PANELİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ARVENTO MOBİL SİSTEMLER
Advertisements

Tosyöv Bursa Destekleme Derneği
MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ 1 Genel İsim: İlyas Toktaş
Elektronik, beyaz eşya ve bilgi teknolojisi alanlarında faaliyet gösteren ve yedi yurtiçi, onbir yurtdışı olmak üzere toplam 18 şirketten oluşan Vestel.
KAHRAMANMARAŞ METAL MUTFAK EŞYASI SEKTÖR STRATEJİSİ 27 Eylül 2012 KMTSO.
ABR İ NTOZ ME G.  AB – TOBB – Yerel Odalar  Ekim 2002’de ilk 3 ABİGEM kuruldu.  Gaziantep  Kocaeli  İzmir  € 17,5 Milyon bütçe  € 55 Milyon – Katma.
ARTEV ENTELEKTÜEL VARLIK YÖNETİMİ İSTANBUL SANAYİ OdasI SUNUMU 30 maRT
KAREN 2007 yılında mühendislik ve imalat sektöründe faaliyet göstermek amacıyla kurulmuştur. Firmamızın son iki yılda gerçekleştirdiği başarılı mühendislik.
İTALYAN VE TÜRK TEKNOLOJİSİNİN BULUŞTUĞU NOKTA Şirketimiz 2000 yılında Mimsunar LPG Otogaz Dönüşüm adı altında bir şahıs firması olarak İzmit'de 5 adet.
T. C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Meral ŞENGÜL İhracatı Geliştirme Uzman Yardımcısı Kasım.
UluslararasI Rekabet Gücü PolİtİkalarI
T.C. ANKARA KALKINMA AJANSI DOĞRUDAN FAALİYET DESTEK PROGRAMI-2010 ANKARA İLİ SEKTÖREL REKABET ANALİZİ FİZİBİLİTE PROJESİ ANKARA TİCARET ODASI 15 NİSAN.
Panel #7 –Looking Forward: Turkish Experience
BÖLGESEL KALKINMANIN ÜÇ TEMEL SÜTUNU Three Pillars of Regional Development.
ORDU İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ
TÜSİAD – Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu Ar-Ge’de İşbirlikleri Doç. Dr. Cemil Arıkan Sabancı Üniversitesi Ulusal İnovasyon Girişimi 6 Ocak 2009 İstanbul.
ŞENER ENDÜSTRİ ÜRETİM VE ELEKTRİK SAN.TİC.A.Ş.
KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi Ulusal Kıyaslama Sisteminin Oluşturulması Kümelerin İzlenme ve Değerlendirme Süreci 18 Ekim 2012 – Ankara.
T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI.
T. C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Meral ŞENGÜL İhracatı Geliştirme Uzman Yardımcısı 30.
Ankara Sağlıkta Yenilikçilik Hareketi İlke Eren SEİS Araştırma Uzmanı
KÜRESEL EKONOMİK YENİDEN YAPILANMA SÜRECİNDE TÜRKİYE EKONOMİSİ Türkiye’nin Stratejik Sektörlerinde Temel Politikalar Paneli - Enerji Sektörü - Necmiddin.
CVS 1998 deki kuruluşundan beri Türkiye'nin hem içinde ve hem de yurt dışında çelik endüstrisine hizmet vermektedir.
Afrika Sanayici ve İşadamları Derneği «Türk Özel Sektörünün Afrika’ya Açılan Kapısı» THE GATEWAY TO AFRICA.
İŞ KALİTESİ ve MALİYET İLİŞKİLERİ
Lezzet, Sağlık ve Güven..
ŞİRKET PROFİLİ Gençoğlu ailesi tarafından 1989 yılında, Bursa’da 7 bin 500 m2 alanda kuruldu. Kuruluş amacı tümüyle ihracat olan Penguen Gıda, Avrupa.
Demirdöküm.
ELEKTRİK MOTORLARINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ
YAVUZ SULTAN SELİM MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
KalDer ve Mühendislik Eğitiminden Beklentiler Dr. Aydın Kosova, 20 MAYIS 2004 KalDer : Centrum İş Merkezi, Aydınevler San. Cad. No: 3 Küçükyalı İstanbul.
NANOMAM® a.ş MUSTAFA ÖZMETE.
NANOMAM® a. ş www. nanomam
YERLİ ÜRETİM DERİNLİĞİNİN ÜLKE VE SANAYİMİZE KATKILARI
PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ
SANAYİNİN 2023 STRATEJİSİ” ESO Yönetim Kurulu Başkanı
SÜRDÜRÜLEBİLİR KARİYER SUNUMU
KOSGEB ve KOBİ’ler. KOSGEB KOSGEB, 1990 yılında 3624 sayılı Kanun ile kuruldu. Amacı; ülkenin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında küçük.
AMAÇLAR, ANKET FORMU VE ANKET TASARIMI
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği 81 İLE 81 AKADEMİK DANIŞMAN PROJESİ 6 EKİM 2015, İZMİR İZMİR YEREL KALKINMA SİNERJİ TOPLANTISI.
Ar-Ge ve İnovasyon Merkezi TÜTED AGİM Nedir? Ar-Ge ve İnovasyon katalizör etki Firmaların Ar-Ge ve İnovasyon yeteneklerini arttırıcı ve hızlandırıcı.
FAALİYETLER VE YANSIMALARIÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİFAALİYETLER VE YANSIMALARIÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ.
KOSGEB KONYA SELÇUK TEKNOLOJİ GELİŞTİRME MERKEZİ (TEKMER) 2006.
YATIRIMCILARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI (2009 / 3.ÇEYREK) YATIRIMCILARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI (2009 / 3.ÇEYREK) 24/12/09.
EGE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 40.YIL Adres Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Bornova,
YATIRIMCILARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 31/10/08. AKSA STRATEJİK PLANININ ŞİRKET KARLILIĞINA ETKİSİ 1.
T. C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI AR-GEREFORMPAKETİ Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun ve Bazı Kanun Hükmünde.
Tarihçe 1954 yılında kurulan, ısıtma, soğutma havalandırma, su arıtma ve basınçlandırma alanlarında faaliyet gösteren Alarko Sanayi ve Ticaret A.Ş., 1998.
VRF SİSTEMLER İLE MERKEZİ SİSTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI TMMOB MAKINA MUHENDISLERI ODASI ADANA SUBE 
İSVEÇ KRALLIĞI (2017 YILI SUNUMU)
BÖLÜM-5.2 ISI POMPALARI VE UYGULAMALARI
2016 Kayseri Ticaret Odası.
KOBİ VE KÜMELENME DESTEKLERİ DAİRESİ
1868 yılında Jamsetji Tata tarafından Mumbai’de kurulan Tata Grubun yönetim kurulu başkanlığını 1992 yılından bu yana Ratan Tata yürütmektedir.Firma.
MERKEZİN AMACI SPORDA PERFORMANS VE HAREKET ANALİZİ İLE İLGİLİ ALANLARDA DİSİPLİNLERARASI (TıP VE MÜHENDISLIK) KOORDINASYONU SAĞLAYARAK, BILIMSEL VE.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü
KOBİ VE KÜMELENME DESTEKLERİ DAİRESİ
Proje Türü Tarımda Modernizasyonun ve Kırsal Kalkınmanın Sağlanması ile Sanayide Rekabetçiliğin Arttırılması Proje İle İlgili Olduğu Faaliyet Alanı 72.
Capacity Building Sorun ve Çözüm Önerileri
Teknopark İstanbul Teknopark İstanbul, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile İstanbul Ticaret Odası (İTO)’nın ana ortaklığında, yerli ve yabancı girişimcilerin.
YATIRIMCILARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
KARTEPE MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
ARAŞTIRMA GELİŞTİRME VE YAZILIM TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
EĞİTİM YERLEŞKELERİNDE MEKANİK TESİSAT
Makine Mühendisliği nedir?
İSKENDERUN MESLEK YÜKSEKOKULU
Makine Resim Ve Konstrüksiyon Programı ve amaçları
TANITIM SUNUMU.
TEKNOLOJİ VE BİLGİ TRANSFERİNDE ULUSLARARASI FUARLARIN ÖNEMİ
Şişecam Ürün Yönetim Şefi
Sunum transkripti:

4. ISITMA SOĞUTMA VE TESİSAT PANELİ “Üniversite Sanayi İşbirliği ve Ar-Ge’nin Günümüzdeki Önemi” Metin DURUK Makina Yüksek Mühendisi FRİTERM A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Sivil Toplum Kuruluşlarındaki Görevleri: ISKAV Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB İklimlendirme Meclisi Başkan Yardımcısı

Uluslararası Alanda Rekabet ve Türkiye PAHALI ENERJİ YÜKSEK İŞÇİLİK BEDELİ (Çin, Hindistan’a oranla) YETERSİZ SERMAYE YÜKSEK VERGİLER DÜŞÜK YATIRIM KREDİSİ ÇÖZÜM: KATMADEĞERİ YÜKSEK ÜRÜN VE MÜHENDİSLİK

FARK YARATMAK GEREKLİ… Yüksek Tasarım Teknolojisi (CAD, Hızlı Prototipleme vb.) Elektronik Entegrasyonu Yazılım Entegrasyonu Yüksek Üretim Süreç ve Teknolojileri Yüksek Enerji Verimliliği İçeren ISI-MAKİNA İMALATI/HİZMETİ YARATILMALIDIR. ALT SEKTÖR GRUPLARI GELİŞTİRİLMİŞTİR. YARATILAN FARKIN BELGELENDİRİLMESİ/SERTİFİKALANDIRILMASI GEREKLİDİR.

SEKTÖRLERİN ÖRGÜTLÜ HAREKETİ VE ÇÖZÜM ÜRETMESİ ÖNEMLİDİR. Isıtma Soğutma Klima Araştırma ve Eğitim Vakfı (ISKAV), Türk Tesisat Mühendisleri Derneği (TTMD), İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği (İSKİD), Doğal Gaz Cihazları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (DOSİDER), Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER), Mekanik Tesisat Müteahhitleri Derneği (MTMD), Türk Pompa ve Vana Sanayicileri Derneği (POMSAD) , Soğutma Sanayi İşadamları Derneği (SOSİAD), Ege Soğutma Sanayici ve İş Adamları Derneği (ESSİAD), Kazan ve Basınçlı Kap Sanayicileri Birliği (KBKSB), İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD), Beyaz Eşya Yan Sanayicileri Derneği (BEYSAD), İklimlendirme ve Soğutma Teknikerleri Derneği (İKSODER), İklimlendirme-Soğutma Eğitim, Danışma ve Araştırma Derneği (İSEDA), Sektörel kurumlardır. Vakıf ve Derneklerin yanı sıra, TMMOB Makina Mühendisleri Odası, TOBB, İSO vb. örgütlerin iklimlendirme meclisleri ve uzman tesisat komisyonları mevcuttur.

. Ortak Strateji Ortak Tanıtım/Fuar Ortak Örgütlenme Ortak Envanter SEKTÖRLERİN ÖRGÜTLÜ HAREKETİ VE ÇÖZÜM ÜRETMESİ ÖNEMLİDİR. . Ortak Strateji Ortak Tanıtım/Fuar Ortak Örgütlenme Ortak Envanter ÇALIŞMALARI İLE NE YAPACAĞINI BİLMEK, GELECEĞİ PLANLAMAK….

Yenilikçilik (İnovasyon) ve Ar-ge Çalışmaları, Sektörel Örnekler Ülkelere Göre Eurovent Sertifikalı Firma Sayısı Ülke Sayı 1 İTALYA 33 18% 14 JAPONYA 4 2% 27 HONG KONG 1% 2 FRANSA 23 13% 15 PORTEKİZ 3 28 İSRAİL ALMANYA 20 11% 16 S. ARABİSTAN 29 İSVİÇRE TÜRKİYE 17 9% FİNLANDİYA 30 LİHTENŞTAYN 5 İSVEÇ 11 6% 18 HİNDİSTAN 31 LİTVANYA 6 BELÇİKA 3% 19 İNGİLTERE 32 LÜBNAN 7 İSPANYA KORE MISIR 8 UK 21 MALEZYA 34 POLONYA 9 ABD 22 NORVEÇ 35 SLOVENYA 10 B.ARAP EMİR. AVUSTURYA 36 ÜRDÜN ÇİN 24 BAHREYN 37 YUNANİSTAN 12 DANİMARKA 25 BULGARİSTAN   13 HOLLANDA 26 CEZAYİR 1.Aynı Sayıda katılımcıya sahip ülkeler alfabetik olarak sıralanmıştır. 2.Aynı Firmanın farklı ticari markası (yada markaları) Euroent tarafından farklı markalar olarak nitelenebilmektedir. Bu duruma uygun olarak sayım ve tablolaştırma yapılmıştır. (Kaynak Eurovent web sayfası, Erişim tarihi Mart 2011. Yukarıda belirtilen sayılar bilgilerden derlenerek, tablolaştırılmıştır.)

Yenilikçilik (İnovasyon) ve Ar-ge Çalışmaları, Sektörel Örnekler: KLİMA SANTRALLERİ İTHALAT - İMALAT İHRACAT - İÇ SATIŞ TOPLAM SERTİFİKALI FİRMA SAYISI: 64 (37 Farklı Ülke) SERTİFİKALI TÜRK FİRMA SAYISI : 11 (%17,2)

Yenilikçilik (İnovasyon) ve Ar-ge Çalışmaları, Sektörel Örnekler: KANATLI BORULU ISI EŞANJÖRLERİ İTHALAT - İMALAT İHRACAT - İÇ SATIŞ TOPLAM SERTİFİKALI FİRMA SAYISI: 5 (37 Farklı Ülke) SERTİFİKALI TÜRK FİRMA SAYISI : 3 (%60)

Yenilikçilik (İnovasyon) ve Ar-ge Çalışmaları, Sektörel Örnekler: SOĞUK SU ÜRETİCİ GRUP İTHALAT - İMALAT İHRACAT - İÇ SATIŞ TOPLAM SERTİFİKALI FİRMA SAYISI: 32 (37 Farklı Ülke) SERTİFİKALI TÜRK FİRMA SAYISI : 0

Firma Mühendis & Ar-Ge Çalışanı Sayısı 2011 Mühendis Sayısı : 32 Mühendis Oranı : %12,3 Makine : 26 Endüstri : 5 Elektronik : 1

% 1,25 % 1,50 % 3,40 612.110 € HEDEF: % 5

Yenilikçilik (İnovasyon) ve Ar-ge Çalışmaları HEDEF KÜRESEL OYUNCU VE LİDER OLMAK İÇİN: Makina ve ekipmaları imalat sektöründe ŞİRKETLER CİROLARININ En az %5 ‘İNİ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME FAALİYETLERİNE AYIRMALILAR [İSKİD-İSKAV BU ORANI 2007 YILINDA HEDEF İLAN ETMİŞTİR. ÜYELERİNE TAVSİYE ETMEKTEDİR VE TAKİP ETMEKTEDİR. ]

YENİ YATIRIM İLE HEDEFİMİZ AVRUPA’DA İLK 3 FİRMA ARASINA GİRMEK. Yeni Fabrika Görüntüsü BREEAM sertifikalı ilk sanayi tesisi olması hedeflenen Dilovası/Kocaeli mevkii’nde Makine OSB içinde 34.000 m2 kapalı alana sahip Friterm yeni fabrika yatırımına başlandı. 58.500 m2 alan üzerindeki ilk bölüm Ağustos 2011’de devreye alınacak alınacaktır.

CO2 EVAPORATÖRÜ VE GAZ SOĞUTUCUSU ÜRÜNLER GELİŞTİRİLDİ… Örnek Geliştirme 2008-2010 ÜSİB Yüksek Lisans Tezidir Tarafından desteklenmektedir.

ENERJİ KULLANIMI VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ

ÜRÜNLERDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ Kondenserlerde Enerji Verimliliği EUROVENT 7/C/002-2010 ve Kuru Soğutucularda Enerji Verimliliği EUROVENT 7/C/003-2010 standartlarına göre yandaki tablo ile hesaplanmaktadır.

Dünya Liderliğine giden yolda önemli bir adım… 2011 YILINDA EVAPORATÖR, KONDENSER, KURU SOĞUTUCULARIMIZ SERTİFİKALANIYOR… CERTIFY ALL

26 Firma & Kurum 8 Ülke 3 Türk Firması Örneklediğimiz projeler bizi Uluslar arası alandaki projelere de taşıdı. Avrupa Birliği Destekli Uluslararası 4 yıllık “Geleceğin Kobisi” Projesine dahil olduk.

Yenilikçilik (İnovasyon) ve Ar-ge Çalışmaları, Firma Örneği: FRİTERM YAZILIMIMIZ BAŞARI ÖYKÜSÜDÜR: FRTCOILS V 2.0 EUROVENT SERTİFİKALI MÜHENDİSLİK/HESAPLAMA/TASARIM YAZILIMIDIR YENİ VERSİYONU TAMAMEN ULUSAL ÇALIŞMA İLE ORTAYA ÇIKMIŞTIR (ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİNE SOMUT ÖRNEKTİR.) 2001 YILINDAN BUGÜNE DEVAM EDEN YAZILIM GELİŞTİRME ÇALIŞMALARI SAYESİNDE FRİTERM A.Ş’YE AVRUPANIN ÖNDE GELEN ÜRETİCİLERİ İLE ÇALIŞMA İMKANI SAĞLAMIŞTIR. MÜŞTERİYE ÖZEL YAZILIM DESTEK ÇALIŞMALARI İLE ÜRÜNDE “FARK YARATILMIŞTIR”. ÇALIŞMANIN ALT DLL DOSYALARI İLE MÜŞTERİNİN YAZILIMLARINDA KULLANILMAKTADIR. Ar-Ge Bölümü Üniversite Danışman Yazılım Firması

Standart Ürün Seçim Programı ISI EŞANJÖRLERİ TASARIM PROGRAMI Frtcoils Programı Standart Ürün Seçim Programı Müşteri Yazılımları BAŞARI ÖYKÜSÜDÜR….

ORTAMLA DENGELİ TİP KALORİMETRİK TEST ODASI Yenilikçilik (İnovasyon) ve Ar-ge Çalışmaları, Firma Örneği: ORTAMLA DENGELİ TİP KALORİMETRİK TEST ODASI

FRİTERM AKADEMİ EĞİTİM ÇALIŞMALARI Friterm Akademi 2009 Yılı Kasım Ayında kuruldu. İki temel ayağı var: Eğitim ve Araştırma. Ar-Ge, Friterm Akademinin asıl yürütücü bölümüdür. Eğitimler, Yayınlar, Programlar Ar-Ge tarafından hazırlanmakta ve verilmektedir. Friterm Akademi Kapsamında TMMOB MMO ve ESCON kurumlarına Bina ve Sanayi Enerji Yöneticiliği Sertifikası Programları dahilinde “Soğutma & İklimlendirme Sistemlerinde Enerji Verimliliği” eğitimleri verilmeye başlanmıştır. Hedef Doktora Seviyesinde araştırmaların yapıldığı bir merkez olmaktır. 10 Kasım 2009- 1 Mart 2011 arası gerçekleşen 35 eğitim-teknik gezide, farklı meslek gruplarından toplam 725 kişiye eğitim verilmiştir.

2,2 adet/yıl Bilimsel Yayın Friterm AR-GE Yıllara Bağlı Kongre/ Konferans / Sempozyum Bildiri Sayısı Son 5 Yıl Ortalaması: 2,2 adet/yıl Bilimsel Yayın

Türk Üniversitelerinin Teknik Potansiyelleri Çok Yüksektir / Kullanılmamaktadır Türk Sanayicisinin Tekniğe İhtiyacı Vardır / Ne - Nasıl Yapacağını Bilmemektedir / Sanayici Talepkar Olmalıdır Somut Projeler İle Somut Hederler İle İşbirliği Sağlanmalıdır Üniversite Sanayi İşbirliği Alanında Bir Çok Fırsat Mevcuttur Örneğin Bitirme-yüksek Lisans-doktora Tezleri, Santez, Araştırma Çalışmaları Sanayi İhtiyaçlarının Karşılanmasında Birer Araçtır Öncelikle Birbirini Tanımaya İhtiyaç Vardır. Bu Süreçte Sabırlı Olup Birlikte Yaratılacak “Artılara” Odaklanmak Gerekir. “Zaaflara” Değil.

" …Çalışmadan, yorulmadan ve üretmeden rahat yaşamanın yollarını aramayı alışkanlık haline getirmiş milletler önce haysiyetlerini,sonra hürriyetlerini, daha sonra da geleceklerini kaybetmeye mahkumdurlar. “ Mustafa Kemal ATATÜRK

TEŞEKKÜRLER