Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bayram KOÇ Öğrencilerle İyi İlişkiler Kurma Yolları Öğrencilerle İyi İlişkiler Kurma Yolları.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bayram KOÇ Öğrencilerle İyi İlişkiler Kurma Yolları Öğrencilerle İyi İlişkiler Kurma Yolları."— Sunum transkripti:

1

2 Bayram KOÇ Öğrencilerle İyi İlişkiler Kurma Yolları Öğrencilerle İyi İlişkiler Kurma Yolları

3 Bayram KOÇ Önce sınıfa standartlar oluşturun. Nelerin yapılması gerektiğini, nelere uyulması gerektiğini dönem başında öğrencilerinizle konuşun. Mutabık kaldığınız konuları ise ödün vermeden uygulayın. Öğrenci sınıf kurallarının düzenli işlediğini bilsin. Önce sınıfa standartlar oluşturun. Nelerin yapılması gerektiğini, nelere uyulması gerektiğini dönem başında öğrencilerinizle konuşun. Mutabık kaldığınız konuları ise ödün vermeden uygulayın. Öğrenci sınıf kurallarının düzenli işlediğini bilsin. Söylediklerinizle yaptıklarınız uyumlu olsun. Değişken yapınız, güven bunalımı yaratır. Öğrenciye karşı saygınlığınız azalır. Söylediklerinizle yaptıklarınız uyumlu olsun. Değişken yapınız, güven bunalımı yaratır. Öğrenciye karşı saygınlığınız azalır.

4 Bayram KOÇ Açık olun, kendinizi dışa vurun. Ne olduğunuz, ne beklediğiniz, neler istediğiniz tam olarak anlaşılsın. Öğrenci gözünde kapalı bir kutu olmayın. Yoksa öğrenci size yaklaşırken çekingenlik ve tedirginlik duyacaktır. Açık olun, kendinizi dışa vurun. Ne olduğunuz, ne beklediğiniz, neler istediğiniz tam olarak anlaşılsın. Öğrenci gözünde kapalı bir kutu olmayın. Yoksa öğrenci size yaklaşırken çekingenlik ve tedirginlik duyacaktır. Düzgün konuşma, temiz kıyafet ve tutarlı davranışların, öğrenciyi en fazla etkileyen hususlar olduğunu unutmayın. Düzgün konuşma, temiz kıyafet ve tutarlı davranışların, öğrenciyi en fazla etkileyen hususlar olduğunu unutmayın.

5 Bayram KOÇ Derse zamanında girin-çıkın. Geç kaldığınızda öğrencilerden özür dilerseniz öğrenciler de bu olumlu davranışı kendilerine örnek alırlar. Derse zamanında girin-çıkın. Geç kaldığınızda öğrencilerden özür dilerseniz öğrenciler de bu olumlu davranışı kendilerine örnek alırlar. Öğrencilerin yapmalarını istemediğiniz olumsuz bir davranışı, önce kendiniz yapmayınız. “Ben yapıyorum, ama yine de siz yapmayınız” demenizin hiçbir değeri ve anlamı yoktur. Öğrencilerin yapmalarını istemediğiniz olumsuz bir davranışı, önce kendiniz yapmayınız. “Ben yapıyorum, ama yine de siz yapmayınız” demenizin hiçbir değeri ve anlamı yoktur.

6 Bayram KOÇ Öğrencilerinize saygı duyun ki, onlar da size saygı göstersinler. Öğrencilerinize saygı duyun ki, onlar da size saygı göstersinler. Sık sık gülümseyin ve alçakgönüllü olun. Ulaşılmaz ve erişilmez bir insan olmayın. Sık sık gülümseyin ve alçakgönüllü olun. Ulaşılmaz ve erişilmez bir insan olmayın. Öğrencilerinizle yakın ve sıcak bir ilişki kurun.Ancak belli bir seviyenin ve mesafenin oluşmasına da dikkat edin. Öğrencilerinizle yakın ve sıcak bir ilişki kurun.Ancak belli bir seviyenin ve mesafenin oluşmasına da dikkat edin.

7 Bayram KOÇ Öğrencileriniz üzerinde konusuna hakim, alanının uzmanı ve profesyonel bir öğretmen imajı uyandırın. Çünkü, her öğrenci sizi tartacaktır. Eğer hafif gelirseniz, etkiniz azalır. Öğrencileriniz üzerinde konusuna hakim, alanının uzmanı ve profesyonel bir öğretmen imajı uyandırın. Çünkü, her öğrenci sizi tartacaktır. Eğer hafif gelirseniz, etkiniz azalır. Öğrencilerinizi eleştirirken, kendilerini değil, olumsuz davranışlarını eleştirin. Sınıfta asla isim vermeyin ve onur meselesi yapmayın. Kişiyi uyarmanız gerekiyorsa sınıf huzurunda değil, dışarıda özel olarak uyarın. Öğrencilerinizi eleştirirken, kendilerini değil, olumsuz davranışlarını eleştirin. Sınıfta asla isim vermeyin ve onur meselesi yapmayın. Kişiyi uyarmanız gerekiyorsa sınıf huzurunda değil, dışarıda özel olarak uyarın.

8 Bayram KOÇ Eleştirilere açık olun ve gerektiğinde hatanızı da kabul edin. Eleştirilere ne kadar açık olursanız o kadar az eleştirilirsiniz. Bu davranışınız öğrenci üzerinde olumlu bir etki yapar. Eleştirilere açık olun ve gerektiğinde hatanızı da kabul edin. Eleştirilere ne kadar açık olursanız o kadar az eleştirilirsiniz. Bu davranışınız öğrenci üzerinde olumlu bir etki yapar. Sınıf içi davranışlarınız konusunda daima kendinizi kontrol edin. “Ben öğretmenim her şeyi yaparım” demeyin. Öğrencilerinizin hoşlanmadığı davranışları derhal terk edin. Sınıf içi davranışlarınız konusunda daima kendinizi kontrol edin. “Ben öğretmenim her şeyi yaparım” demeyin. Öğrencilerinizin hoşlanmadığı davranışları derhal terk edin.

9 Bayram KOÇ Öğrencilerinizin sınıf içi davranışlarını dikkatlice gözlemleyin. Sınıf arkalarında, yan taraflarında, duvar köşelerinde kendi dünyasında kaybolan öğrencileri izleyin. Bu tür öğrencileri derse katmak için özel bir çaba gösterin. Öğrencilerinizin sınıf içi davranışlarını dikkatlice gözlemleyin. Sınıf arkalarında, yan taraflarında, duvar köşelerinde kendi dünyasında kaybolan öğrencileri izleyin. Bu tür öğrencileri derse katmak için özel bir çaba gösterin. Sınıfta davranışlarınız saygı ve örnek teşkil etmelidir. Dengesiz tavırlı, çabuk kızan bir öğretmen imajı çizerseniz, öğrenciyi kendinizden ve dersten uzaklaştırırsınız. Sınıfta davranışlarınız saygı ve örnek teşkil etmelidir. Dengesiz tavırlı, çabuk kızan bir öğretmen imajı çizerseniz, öğrenciyi kendinizden ve dersten uzaklaştırırsınız.

10 Bayram KOÇ Diliniz sade ve açık olsun. Konuşmalarınız kolay anlaşılsın. Öğrenci “ne anlatıyor” diye kendini zorlamasın. Diliniz sade ve açık olsun. Konuşmalarınız kolay anlaşılsın. Öğrenci “ne anlatıyor” diye kendini zorlamasın. Sınıftaki tartışmaları teşvik edin. Herkes görüşünü söylemekten çekinmesin. Bu şekilde kişiler daha iyi anlaşılır ve kaynaşma çabuk olur. Ancak bunu yaparken de, gerginliğin ve kırgınlığın oluşmamasına dikkat edin. Sınıftaki tartışmaları teşvik edin. Herkes görüşünü söylemekten çekinmesin. Bu şekilde kişiler daha iyi anlaşılır ve kaynaşma çabuk olur. Ancak bunu yaparken de, gerginliğin ve kırgınlığın oluşmamasına dikkat edin.

11 Bayram KOÇ Ses tonunuz, jest ve mimikleriniz, el-kol hareketleriniz; uyarıcı, çekici ve sempatik olmalıdır. Komik veya sert hareketler, kısık ses veya aşırı ses tonu sınıf atmosferini olumsuz etkiler. Ses tonunuz, jest ve mimikleriniz, el-kol hareketleriniz; uyarıcı, çekici ve sempatik olmalıdır. Komik veya sert hareketler, kısık ses veya aşırı ses tonu sınıf atmosferini olumsuz etkiler. Duygu ve düşüncelere önem verin, farklı görüşleri ve yorumları anlayışla karşılayın. Her öğrenciyi olduğu gibi kabul edin. Bu, sınıfta hoşgörülü ve huzurlu bir ortam yaratır. Duygu ve düşüncelere önem verin, farklı görüşleri ve yorumları anlayışla karşılayın. Her öğrenciyi olduğu gibi kabul edin. Bu, sınıfta hoşgörülü ve huzurlu bir ortam yaratır.

12 Bayram KOÇ Öğrencileri iyi tanıyın, seviyelerini ve tepkilerini iyi tespit edin. Yaklaşımlarınızı da buna göre plânlayın. Onlara ismiyle hitap etmeyi ihmal etmeyin. İsmiyle hitap edilen öğrencinin ilgisi daha çabuk oluşur. Öğrencileri iyi tanıyın, seviyelerini ve tepkilerini iyi tespit edin. Yaklaşımlarınızı da buna göre plânlayın. Onlara ismiyle hitap etmeyi ihmal etmeyin. İsmiyle hitap edilen öğrencinin ilgisi daha çabuk oluşur. Konunun ne kadar uzmanı olursanız olun, derse hazırlıklı girin ve plânınıza sadık kalın. Yeni başlayacağınız dersinizi bir önceki ile ilişkilendirirken bir bütünlük oluşturmaya çalışın. Konunun ne kadar uzmanı olursanız olun, derse hazırlıklı girin ve plânınıza sadık kalın. Yeni başlayacağınız dersinizi bir önceki ile ilişkilendirirken bir bütünlük oluşturmaya çalışın.

13 Bayram KOÇ Derse başlamadan önce, öğrencilerin psikolojik olarak hazır olup olmadığına dikkat edin. Sınıf atmosferi derse hazır hale gelmeden, derse başlamayın. Derse başlamadan önce, öğrencilerin psikolojik olarak hazır olup olmadığına dikkat edin. Sınıf atmosferi derse hazır hale gelmeden, derse başlamayın. Derste konuşma süresini iyi ayarlayın. Aralıksız olarak iki dakikadan fazla konuşmamaya özen gösterin. Daha uzun süre konuşmanız öğrencilerin dikkatini dağıtır. Derste konuşma süresini iyi ayarlayın. Aralıksız olarak iki dakikadan fazla konuşmamaya özen gösterin. Daha uzun süre konuşmanız öğrencilerin dikkatini dağıtır.

14 Bayram KOÇ Sınıftaki monoton havayı dağıtmak için espri, özdeyiş, fıkra ve küçük anekdotlarla öğrencilerin derse katılmasını sağlayın ve dersi canlı hale getirin. Sınıftaki monoton havayı dağıtmak için espri, özdeyiş, fıkra ve küçük anekdotlarla öğrencilerin derse katılmasını sağlayın ve dersi canlı hale getirin. Konuları işlerken kolaydan zora, yakından uzağa, somuttan soyuta bir yol izlemeyi unutmayın. Konuları işlerken kolaydan zora, yakından uzağa, somuttan soyuta bir yol izlemeyi unutmayın. Ders anlatırken öğrencilerin hepsiyle göz diyaloğu kurun ve öğrencilerin ders dışına çıkmalarına izin vermeyin Ders anlatırken öğrencilerin hepsiyle göz diyaloğu kurun ve öğrencilerin ders dışına çıkmalarına izin vermeyin

15 Bayram KOÇ Disiplin sağlıyorum diye, sınıfı baskı altında tutmayın. En iyi disiplin sınırları belirlenmiş bir hoşgörü zeminidir. Disiplin sağlıyorum diye, sınıfı baskı altında tutmayın. En iyi disiplin sınırları belirlenmiş bir hoşgörü zeminidir. Ödül ve ceza kurallarını, uyarıcı, teşvik edici anlamda uygulayın. Özellikle notu silah olarak kullanmayın. Ödül ve ceza kurallarını, uyarıcı, teşvik edici anlamda uygulayın. Özellikle notu silah olarak kullanmayın. Sınav gününü öğrencilerle birlikte tespit edin ve sınav kâğıtlarını değerlendirdikten sonra dağıtın. Öğrenciler sizin ne kadar tarafsız olduğunuzu görsünler. Sınav gününü öğrencilerle birlikte tespit edin ve sınav kâğıtlarını değerlendirdikten sonra dağıtın. Öğrenciler sizin ne kadar tarafsız olduğunuzu görsünler.

16 Bayram KOÇ Öğrencilerin soru sormalarına izin verip, siz de sorularınızı birkaç kişiye değil, herkese sorun ve her öğrenciyi konuşturmaya çalışın. Öğrencilerin soru sormalarına izin verip, siz de sorularınızı birkaç kişiye değil, herkese sorun ve her öğrenciyi konuşturmaya çalışın. Her öğrenciden aynı tepkiyi, aynı başarıyı beklemeyin. Öğrencileri içinde bulunduğu psikolojik ortama göre değerlendirin. Her öğrenciden aynı tepkiyi, aynı başarıyı beklemeyin. Öğrencileri içinde bulunduğu psikolojik ortama göre değerlendirin. Öğrencilerin öğrenme problemlerini ve bunun kaynağını iyi tespit edin. Bu yapılmazsa öğrenme süresi yavaş ve verimsiz olur. Öğrencilerin öğrenme problemlerini ve bunun kaynağını iyi tespit edin. Bu yapılmazsa öğrenme süresi yavaş ve verimsiz olur.

17 Bayram KOÇ Öğrencilere kendi başlarına araştırma, düşünme ve yorumlama alışkanlığı kazandırmaya çalışın ve grup çalışmalarını teşvik edin. Öğrencilere kendi başlarına araştırma, düşünme ve yorumlama alışkanlığı kazandırmaya çalışın ve grup çalışmalarını teşvik edin. Öğrenci problemleriyle yakından ilgilenin ve her öğrenciye eşit davranın. Öğrenci problemleriyle yakından ilgilenin ve her öğrenciye eşit davranın. Rehberlik görevine özen gösterin ve her öğrencinin rehberliğe muhtaç olduğunu bilin. Rehberlik görevine özen gösterin ve her öğrencinin rehberliğe muhtaç olduğunu bilin.

18 Bayram KOÇ Öğrenci davranışlarını denetleyin ve düzeltin. Ve ona danışmanlık eden bir önder olun. Öğrenci davranışlarını denetleyin ve düzeltin. Ve ona danışmanlık eden bir önder olun. Davranışlarınızla öğrencilerin güvenini kazanın ve onun en büyük sırdaşı olun. Bu şekilde onun dünyasına girer, onu rahatlatır ve yönlendirirsiniz. Ancak öğrencilerin sırlarını asla deşifre etmeyin. Yoksa onu kaybedersiniz. Davranışlarınızla öğrencilerin güvenini kazanın ve onun en büyük sırdaşı olun. Bu şekilde onun dünyasına girer, onu rahatlatır ve yönlendirirsiniz. Ancak öğrencilerin sırlarını asla deşifre etmeyin. Yoksa onu kaybedersiniz. Sınıfta bir yerde, sabit olarak durmayın. Sürekli gezinin ve sınıfı kontrol altında bulundurun. Sınıfta bir yerde, sabit olarak durmayın. Sürekli gezinin ve sınıfı kontrol altında bulundurun.

19 Bayram KOÇ Özellikle ilköğretim okullarının birinci kademe öğrencilerine, anne-baba rolü oynamak zorundasınız. Her türlü ihtiyaçlarına yardım etmelisiniz. Çünkü siz onun gözünde dünyanın en iyi insanısınız. Özellikle ilköğretim okullarının birinci kademe öğrencilerine, anne-baba rolü oynamak zorundasınız. Her türlü ihtiyaçlarına yardım etmelisiniz. Çünkü siz onun gözünde dünyanın en iyi insanısınız.

20 Bayram KOÇ Son söz olarak; insanların kusursuz olmayacağını, çocukların ve gençlerin daha çok kusur işleyeceğini bilerek, onların eksiklerini, sabırla, hoşgörüyle düzeltmeye çalışmalısınız. Çünkü siz onların gözünde bilgi ve ahlâk açısından bir modelsiniz. Son söz olarak; insanların kusursuz olmayacağını, çocukların ve gençlerin daha çok kusur işleyeceğini bilerek, onların eksiklerini, sabırla, hoşgörüyle düzeltmeye çalışmalısınız. Çünkü siz onların gözünde bilgi ve ahlâk açısından bir modelsiniz. Şu halde sizin yapmanız gereken en önemli iş, öğrencilerinizle kaynaşmak ve bütünleşmektir. Bunu yaptığınız taktirde önünüz açılmış, başarılarınız artmış demektir. Şu halde sizin yapmanız gereken en önemli iş, öğrencilerinizle kaynaşmak ve bütünleşmektir. Bunu yaptığınız taktirde önünüz açılmış, başarılarınız artmış demektir.


"Bayram KOÇ Öğrencilerle İyi İlişkiler Kurma Yolları Öğrencilerle İyi İlişkiler Kurma Yolları." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları