Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KIZILELMA ORTAOKULU ERGENLİK DÖNEMİ VE ANNE BABA ÇOCUK İLETİŞİMİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KIZILELMA ORTAOKULU ERGENLİK DÖNEMİ VE ANNE BABA ÇOCUK İLETİŞİMİ."— Sunum transkripti:

1

2 KIZILELMA ORTAOKULU ERGENLİK DÖNEMİ VE ANNE BABA ÇOCUK İLETİŞİMİ

3  ÇOCUKLUKTAN YETİŞKİNLİĞE GEÇERKEN BEDENDE VE DUYGULARDA DEĞİŞİMLERİN OLDUĞU,BU DÖNEME “ERGENLİK” DENİR.ZORLUĞUN NEDENİ İSE HIZLA BİR ÇOK DEĞİŞİMİN OLMASIDIR.

4 ERGENLİK SÜRESİ  ERGENLİK ; HEMEN HEMEN 10 YAŞINDA BAŞLAYIP 23 YAŞINA KADAR SÜREN BİR DÖNEMDİR.

5 FİZİKSEL DEĞİŞİMLERİ NASIL KARŞILAMALIYIZ ?  HER ŞEYDEN ÖNCE BU DEĞİŞİMLERİN DOĞAL OLDUKLARINI KABUL ETMELİYİZ.  BU DEĞİŞİMLERİN YETİŞKİNLİĞE GÖTÜREN ADIMLAR OLDUĞUNU DÜŞÜNMELİYİZ.  SİVİLCELER DERT EDİLMEMELİDİR ÇÜNKÜ BU DÖNEM BİTTİĞİNDE ONLARDA ORTADAN KALKACAKTIR.  BU DÖNEMDE TEMİZLİĞE ÇOK DAHA FAZLA DİKKAT EDİLMELİDİR. BU ŞEKİLDE ERGEN KENDİNİ DAHA RAHAT HİSSEDECEKTİR.

6 Psikolojik Değişimler  Hormonların değişimi ile ergen zaman zaman kendisini şu şekillerde hissedebilir.:  Yalnızlık isteği  Çalışmaya karşı isteksizlik  Ahenksizlikler  Can sıkıntısı  Huzursuzluk  Toplumsal zıtlık  Otoriteye karşı direniş  Karşı cinse yönelmiş zıtlık  Duygusallığın artması  Kendisine güvensizlik  Aşırı çekingenlik  Hayal dünyasında kaçma

7 Sosyal Değişimler  BU DÖNEMDE AİLE iLE İLGİLİ SORUNLAR ARTAR,AİLENİN ONLARI ANLAMADIĞINI DÜŞÜNÜRLER.  ARKADAŞLAR DAHA DA ÖNEMLİ BİR HALE GELİR.  SIK SIK ONLARLA BİR ARAYA GELMEK İSTERLER.  BU KADAR ÖNEMLİ OLMALARINA RAĞMEN YİNE DE ARKADAŞLARIYLA SIK SIK KAVGA EDERLER.  EĞLENCELER, GEZİLER, GÜZEL GİYSİLER ÇOK HOŞLARINA GİDER.  TOPLUMSAL OLAYLARA VE POLİTİKAYA İLGİ ARTMIŞTIR.  KENDİLERİNE KAHRAMANLAR ARARLAR.BUNLAR BİR SPORCU, VE YA BİR SANATÇI OLABİLİR.

8 ANNE-BABALARIN ERGENLE YAŞADIĞI UYUM SORUNLARI  Uyumlu bir ilk öğretim çağından sonra aile ergenlik dönemine hazırlıksız yakalanır.Çünkü anne-babalar çocuğunun büyüdükçe akıllanacağını düşünürken nedensiz öfke patlamaları, ağlamalar ve kimi zamanda inadına davranışlarla karşı karşıya kalır.

9 ANNE-BABALARIN ERGENLE YAŞADIĞI UYUM SORUNLARI  Ergenlerin en hassas olduğu nokta güç kullanarak hükmedilmeye çalışılmasıdır.  Ergen anne ve babalarından büyüdüğünü kabul etmelerini ne bu konuda tutarlı davranmalarını bekler.  Bu dönem yoğun bir eleştirme, inceleme, karşılaştırma dönemidir. Fakat asla anne babasının eleştirisini kabul etmez.  Kardeşler arası çatışma yaşar. Kardeşlerinden kendilerini anlamalarını büyüdüklerini fark ederek saygı göstermelerini beklerler.

10 ERGENLİK DÖNEMİ SORUNLARI 1.Derslere ilgisi azalmış, çalışma düzeni bozulmuştur. 2.İstekleri artmıştır. Kendisine tanınan hakları yetersiz bulur. 3.Dağınık ve savruk olur 4. Sık sık bir şeyler devirip kırar. Oburlaşır, durmadan bir şeyler atıştırır 5.Kendisini arkadaşlarıyla karşılaştırır. 6.Başarı ergenlik döneminde düşebilir. Nedeni dağılan bilgiyi toparlayamamak, ders çalışmak için gerekli motivasyonu sağlayamamaktır.

11 ANNE BABA OLARAK SORUNLARLA BAŞA ÇIKMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ ? -Ergenlik konusunda bilgi edinmeliyiz. -Bu sıkıntılarımızın geçici olduğunu unutmamalıyız. -Ergen sıkıntılarını mutlaka arkadaşlarıyla yada kendisini yakın hissettiği birileri ile paylaşmalıdır. Bu konuda aile desteği çok önemlidir. -Ergenlik dönemi ile ilgili merak ettiğimiz konuları bu konuda bilgili olan kişilere sormalıyız. -Beslenme her zamankinden daha önemlidir.Sebze ve meyve ağırlıklı olarak beslenilmelidir. -Hem yaşanılan sıkıntıları hafifletmek hem de daha sağlıklı bir vücuda sahip olabilmeleri için düzenli bir şekilde spor yapmaya yönlendirilmelidir. -Arkadaşlık kadar, arkadaş seçiminin de önemli olduğunu unutmamalıyız. -Bu dönemde sahip oldukları yoğun enerjilerini olumsuz alışkanlıklara değil, kültür – sanat gibi kişilik gelişimine katkıda bulanacak alanlara yöneltmeliyiz.

12 ANNE BABA OLARAK SORUNLARLA BAŞA ÇIKMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ ? Her şeyden Önce ergenlik döneminin çalkantılı zor bir dönem olduğu unutulmamalıdır.  Ergenin tepkileri ve çelişkili davranışları karşısında soğukkanlı kalınmalıdır.  Ergenlik çağında dayak tehlikeli ve geri tepen bir silahtır aile ilişkilerinde onarılması zor yaralar açar.  Ergenlerle ayrıntılar üzerinde sürtüşmemek gerekir.Saç biçimi,giyim kuşam,oturuş kalkış...gereksiz tartışmalara girmek ana-babanın genç üstündeki otoritesini aşındırır tüketir.

13 Unutmayın ki genç meydan okur gibi davranıyorsa bu ana- babayı küçümsediği için değil,kendini kanıtlamak içindir.

14 ANNE BABA VE ÇOCUK İLETİŞİMİ Yüreklendirme ve Çabaların Takdiri Çocuk yapılması gereken ve beklenen davranışlarda bulunduğunda hiç bir tepki gösterilmez, çocuğun böyle yapması normal görülür. Ancak yaptığı en küçük hatada hemen olumsuz tepkiler verirsek hatalı davranmış oluruz. Olumlu Pekiştirme Biz canlılar hazza yöneliğizdir, hoşumuza gidenleri tekrar duymak, yaşamak isteriz. Aferin, ne güzel olmuş‘ un, sihirli bir etkisi vardır.

15 Örnek Olmak Eğitimin diğer bir güçlü öğesi de örnek olmaktır. Kızlar annelerini, erkekler babalarını, daha ileri yaşlarda öğretmen, arkadaş veya farklı yetişkinleri örnek alırlar.

16 GENÇ ÇOCUĞUNUZUN DURUMUNA İÇTEN İLGİ GÖSTERİN!

17 ÇOCUĞUNUZA ZAMAN AYIRIN !

18 Çocuğunuzun hangi etkinliklerle ve deneyimlerle ilgili olduğunu öğrenmeye çalışın

19 Aynı görüşte olmasanız bile söylediklerinin ve hissettiklerinin sizin için önemli olduğunu bilmesini sağlayabilirsiniz.

20 Dürüst bir geribildirim yoluyla karşılıklı anlayış sağlamaya çalışabilirsiniz.

21 DUYGULARINIZI DENETLEYİN

22 Duygular çok alevlendiğinde bir “mola” verin.

23 Çocuğunuzun üzücü davranışına, tepeniz atmadan önce olumlu bir davranışla karşılık verin.

24 En iyi annelik-babalık görevlerinizi, dinlenmiş olduğunuzda yapabileceğinizi unutmayın.

25 SIKINTIDAKİ ERGENE ÜÇ HEDİYE VERİNİZ. BİRİNCİSİ SEVGİNİZİ İKİNCİSİ SABRINIZI ÜÇÜNCÜSÜ AFFEDİCİLİĞİNİZİ ÇÜNKÜ, GENCİN DE HATA YAPMA HAKKI VARDIR. FAKAT SONUNDA SIĞINACAĞI SICAK AİLESİ DE OLMALIDIR.

26 Karşılıklı saygıyı teşvik etmeli, bunun içinde çocuğumuzun duygularını kabullenebilmeliyiz...

27 Çocuğun duygularını görmezlikten gelen, tıkayıcı cevaplar vermekten kaçının. Bu tarz bir dinleme çocuğumuzu işitmediğimizi ve anlamadığımızı belirtir...

28 Çocukların öğrenmesine izin verin. Kendi çözümlerimizi onlara empoze etmekten kaçının...

29 Armağanlarla çocuğunuzu geçici olarak kazanabilirsiniz

30 Ancak asıl armağan sürekli ilgi ve sevginizdir

31 SEN –BEN DİLİ Yıkıcı Kızgınlık İfadesinden Yapıcı Kızgınlığa Kızgınlığın yapıcı ve olumlu ifadesi, öğrenilmesi şart olan çok önemli bir yaklaşımdır. Yıkıcı kızgınlığın davranış ifadesi dayak, sözel ifadesi de sözle yaralamaktır. Kızgınlık genellikle SEN sıfatı ile dile getirilir. "SEN NE BİÇİM ÇOCUKSUN" gibi. Çağdaş anne-baba eğitiminde SEN yerine BEN kullanılır. BEN ile ifade edilen olumsuz duygular "SÖYLEDİKLERİME BU ŞEKİLDE CEVAP VERDİĞİN ZAMAN ÇOK KIRILIYORUM" gibi bir konuşma çocuğu savunucuğa itmediği gibi, anne-babasının duygularını daha iyi anlamasına, onları üzmemek için davranışını değiştirmesine neden olur. Ben dili ile ifade edilen yapıcı kızgınlıktaki çatışmalar çözülerek aile içi iletişim daha sağlıklı ve değerli olur. Sosyal bilimlerin ilerlemesi sonucunda insan ilişkilerinde yararları geçerlilikleri saptanan bu yöntemler aile içinde de her kişinin kullanabileceği uygulamalara dönüşmüştür. Geleneksel katı yaklaşımların, kişilik gelişmesine zararları saptanmıştır.

32 ÇOCUĞUMUZU YETİŞTİRMEK VE EĞİTMEK, ASLINDA KENDİMİZİ EĞİTMEK VE YETİŞTİRMEK DEMEKTİR.

33 DAHA AYRINTILI BİLGİ ALMAK İÇİN LÜTFEN REHBERLİK SERVİSİNE BAŞVURUN!!!

34 HAZIRLAYAN ELİF KAVARACI Rehber Öğretmen ve Psikolojik Danışman


"KIZILELMA ORTAOKULU ERGENLİK DÖNEMİ VE ANNE BABA ÇOCUK İLETİŞİMİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları