Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEST TEKNİĞİ. Test tekniğine dayalı sınavlarda başarısızlığın nedeni bilgi eksikliğinin yanında sorulara yaklaşım tarzından veya soru stiline aşina olmamaktan.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEST TEKNİĞİ. Test tekniğine dayalı sınavlarda başarısızlığın nedeni bilgi eksikliğinin yanında sorulara yaklaşım tarzından veya soru stiline aşina olmamaktan."— Sunum transkripti:

1 TEST TEKNİĞİ

2 Test tekniğine dayalı sınavlarda başarısızlığın nedeni bilgi eksikliğinin yanında sorulara yaklaşım tarzından veya soru stiline aşina olmamaktan kaynaklanır.

3 Çözülen her soru sınav öncesi size tecrübe kazandıracaktır.Siz bu bilgi birikimiyle ; Sorulara nasıl yaklaşacağınızı, Soruları nasıl çözeceğinizi, Hangi yolları kullanacağınızı, Ne kadar süre ayıracağınızı, Nelere dikkat edeceğinizi öğrenirsiniz.

4 Öğrenilen her konuyla ilgili yeterince soru çözülmelidir. Çözemediğiniz her sorunun mutlaka cevabının öğrenilmesi gerekir.

5 Farklı kaynaklardan yararlanılmalıdır fakat amaca hitap etmeyen soru kaynakları boşa zaman harcanmasına ve yanlış yönde çalışma yapmaya yol açabilir.

6 İlk başlarda çözülen sorular fazla vaktinizi alabilir.Sorularda pratiklik kazandıkça hız denemeleri yapınız.Yani soruları zamana bağlı olarak çözünüz. Çünkü sınav sadece bilginizi değil,bilgiyi kullanma hızınızı da ölçmektedir.

7 Soru kökleri okunurken olumlu ve olumsuz ifadelere dikkat edilmelidir.

8 Soru köklerinde ve cevap şıklarında bulunan “hiçbiri,yalnızca,gibi, ulaşılamaz,çıkartılamaz,değildir,en doğrusu vb. “ifadelere dikkat etmeniz gerekir. Bu nedenle altı çizili, italik, kalın yazı karakterli ifadeleri daha dikkatli okumalısınız.

9 Hiçbir bilginizin olmadığı sorular boş bırakılmalıdır.

10 Bazen 4 yanlışı bulmak bir doğruyu bulmaktan daha kolaydır.Yanlış şıkları eleyerek doğru cevaba ulaşabilirsiniz.

11 Bütün şıkları okumadan şıkları işaretlemeyin.Daha doğru bir cevap diğer şıklarda olabilir. Hızınızı belli aralıklarla kontrol ediniz.

12 Karşılaştığınız zor sorularla inatlaşıp zaman kaybetmeyiniz.Çünkü zor soruyu yapan değil çok soruyu yapan sınavı kazanır.

13 Bilginizin olmadığı sorularla uğraşıp vakit kaybetmeyiniz.Şimdi öncelik gördüğünüz konulardaki sorulara cevap vermektir.

14 Bazı sorular özellikle uzun sorular ilk bakışta zor gözükebilir.Ancak uzun sorular iyi açıklanmış sorulardır.İyi okunduğunda sanıldığı gibi zor olmadığı görülür.Bu nedenle uzun sorulardan korkmayınız.

15 Test hızınızı konu tekrarıyla değil,soru çözerek arttırabilirsiniz. Hazırlık döneminde bir konu ile ilgili farklı ve fazla sayıda soru çözmeye gayret ediniz.

16 Soru çözümünden sonra yanlış yaptığınız,boş bıraktığınız soruları inceleyerek hatanın bilgi eksikliğinden mi yanlış bilgiden mi dikkatsizlikten mi kaynaklandığını tespit ederek çalışmalarınıza yön veriniz.

17 TEST TEKNİĞİNİN ÖZELLİKLERİ Her testte aynı zorluk ya da aynı kolaylık dercesine sahip sorular bulunmaz. Sınavda çok zor sorular olduğu gibi çok kolay sorularda olacaktır. Tüm sınavlarda soruların zorluk derecesi aşağıdaki gibidir. Çok kolay sorular%10 Kolay sorular%20 Normal sorular%40 Zor sorular%20 Çok zor sorular%10 Her testte bilgi düzeyinizin altında ve üstünde sorularla karşılaşırsınız. Bazı sorular sizin için çok kolay gelir ve cevabın böyle kolay bir şık olamayacağını düşünürsünüz.Oysa bazen böyle kolay sorular sormak da bu işin tekniğinin bir parçasıdır.

18 Dört şıktan oluşan her sorunun bir doğru cevabı, bir çeldiricisi iki tanede kendi içinde doğru fakat kesinlikle cevap olamayan şıkkı vardır. Cevap şıklarında cevaba benzeyecek bir şık bulunur. Bunlara çeldirici adı verilir. Çeldiriciler ilk bakışta cevap gibi algılanabilir ama ufak bir zihinsel egzersizle doğru cevabı bulmanız mümkündür. Bütün şıkları okumadan cevabı işaretlemeyin. Daha doğru bir cevap diğer şıklarda olabilir.

19 TURLU SORU ÇÖZME YÖNTEMİ Turlu Soru Çözme Yöntemi sınavdaki her soruyu incelemenize yardımcı olur. Cevaplandırılmayan soruları soru kitapçığında bir işaret veya simge ile simgelendirmek o soruların ikinci turda daha kolay bulunmasını sağlar. Çok sorulu testlerde "Turlu Soru Çözme Yöntemi" bilinen soruların çözümünü hızlandırır. Yapılamayan sorularla zaman kaybını önler.

20 OKUMA ALIŞKANLIKLARINA DİKKAT İnsan psikolojisi soru içindeki ifadeleri olumlu yönde algılamaya eğilimlidir. Bu nedenle soru formlarında altı çizili veya kalın yazı karakterli ifadeleri daha dikkatli okumalısınız. Olumsuz bir ifadeyi olumlu olarak okumak soruyu daha baştan yanlış cevaplamanızı sağlar. Sesli okuma alışkanlığı, dudak kıpırdatarak okumaya çalışmak, okunan her ifadenin altını çizmek gibi hatalı okuma alışkanlıkları sınavda hızınızı kesecek davranışlardır. Yapmanız gereken gözle okuma alışkanlığı kazanmanız ve okuma hızınızı arttırmanızdır. Ayrıca hızlı okumak adına hatalı okumak, eksik okumak gibi kötü alışkanlıklarınız varsa bunları mutlaka düzeltmeniz gereklidir

21 Kodlamalar sınav sonuna bırakılmamalı,her sorudan sonra verilen cevap optik forma işaretlenmelidir.

22 Kaydırma,yanlış cevabı işaretleme gibi klasik hatalar yapmamaya özen gösteriniz.

23 Aynı soru üzerinde birden fazla şıkkın işaretlenmesi o sorunun iptal edilmesine değil yanlış kabul edilmesine neden olur. A B C D E

24 Kodlama yapılırken kutucuğun tam olarak doldurulması, Alttaki sorunun şıkkına taşırılmaması, Şıkların değiştirilmesi durumunda değiştirilecek şıkkın iyice silinmesi gerekir.

25 Cevaplamanız bittiğinde,cevap kağıdınızı son bir kez kontrol ediniz.


"TEST TEKNİĞİ. Test tekniğine dayalı sınavlarda başarısızlığın nedeni bilgi eksikliğinin yanında sorulara yaklaşım tarzından veya soru stiline aşina olmamaktan." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları