Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SBS’YE DOĞRU «TEST ÇÖZME YÖNTEMLERİ»

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SBS’YE DOĞRU «TEST ÇÖZME YÖNTEMLERİ»"— Sunum transkripti:

1 SBS’YE DOĞRU «TEST ÇÖZME YÖNTEMLERİ»
& TEKNİKLERİ

2 SINAVLARDA YERALAN SORULAR ZORLUK DÜZEYLERİNE GÖRE 5’E AYRILMAKTADIR.
SBS’YE DOĞRU «TEST ÇÖZME YÖNTEMLERİ» SINAVLARDA YERALAN SORULAR ZORLUK DÜZEYLERİNE GÖRE 5’E AYRILMAKTADIR. % 70’LİK BÖLÜM RAHATLIKLA CEVAPLANDIRILABİLECEK TÜRDEN SORULARDAN OLUŞMAKTADIR. AYNI TEST İÇİNDE EN ZOR VE EN KOLAY SORULARIN DEĞERİ BİRBİRİNDEN FARKLI DEĞİLDİR. ÇOK KOLAY KOLAY NORMAL ZOR ÇOK ZOR

3 SBS’YE DOĞRU «TEST ÇÖZME YÖNTEMLERİ»
TURLAMA TEKNİĞİ SINAVDA YANITLANACAK TÜM TESTLERDE 1.TURDA YANITI KOLAYCA BULUNABİLECEK SORULARIN ÖNCELİKLE ÇÖZÜLEREK ZAMAN ALICI VE ZOR SORULARIN İKİNCİ TURA BIRAKILMASIDIR. İlk planda yapamadığınız soruların yanına bazı şekiller koyarak atlayınız. Örnek; != konuyu biliyorum,çözebilirim. !!= zamanımı alır, herhalde çözebilirim !!!= zor soru, herhalde çözemem Bunu yaptığınız da sınavın sonunda artan vaktinizde önem derecesine göre belirlediğiniz soruları çözmeye başlayabilirsiniz.

4 SBS’YE DOĞRU «TEST ÇÖZME YÖNTEMLERİ»
Test Çözerken Dikkat Edilecek Hususlar Test çözerken kendi mantığınıza değil sorunun mantığına göre hareket etmeli. Zaman kazanmak için soruyu iyi okumadan cevap şıkkına koşmak sizi yanıltır. Soruda sizden ne isteniyorsa, istenileni düşünmelisiniz. Bazen kolay sorular sizi yanıltır. Her testte bilgi altında ve üstünde soruyla karşılaşırsınız; ancak testin genelinde standart bilgi ve yorum gücü istenir.

5 SBS’YE DOĞRU «TEST ÇÖZME YÖNTEMLERİ»
Test Çözerken Dikkat Edilecek Hususlar Sorulara ön yargılı yaklaşmamalısınız. “Turlu Soru Çözme Yöntemi” cevaplandırılmayan sorulara bir simge ve işaret koyarak geri dönme… Hatalı soru okuma alışkanlığını ortadan kaldırma. Olumsuz bir ifadeyi olumlu okuma gibi. Cevap şıklarından sorunun çözümüne gitmek… Test çözerken sorunun doğru cevabını bulmak kadar, olmayacak şıkların tespiti de önemlidir. Her derse ait test içeriği o dersin özelliklerini taşır. Bu nedenle her ders için aynı mantığı kullanmak hatadır. Çeldirici şıklarda cevap genelde metnin içinde saklıdır.

6 SBS’YE DOĞRU «TEST ÇÖZME YÖNTEMLERİ»
ATMACA YOK… SBS DE 3 YANLIŞ BİR DOĞRUYU ÖSYM DE 4 YANLIŞ BİR DOĞRUYU GÖTÜRÜYOR

7 SBS’YE DOĞRU «TEST ÇÖZME YÖNTEMLERİ»
Bir soruyu iki hamlede çözemediyseniz, bu soruyu bırakıp diğer soruya geçin. Sınav esnasında bir soruyu en fazla iki kez okumanızı öneriyoruz. Aynı soruyu defalarca okuduğunuzda zihniniz karışabilir ve sorunun mantığından uzaklaşabilirsiniz.

8 SBS’YE DOĞRU «TEST ÇÖZME YÖNTEMLERİ»
SINAVDA! Paragraflı sorularda ilk önce soruyu ve soru kökünü okumak, bizden isteneni anlamak, sonra paragrafı okumak

9 SBS’YE DOĞRU «TEST ÇÖZME YÖNTEMLERİ»
SINAVDA! Öğrenciler genelde paragraf sorularından çekinirler. ’Uzun soru zor sorudur.’ şeklinde yanlış bir yargı vardır. Unutmayın bir soru ne kadar uzunsa, içinde o kadar ip ucu vardır. Esas sizi zorlayacak soru tipleri kısa paragraflardır.

10 SBS’YE DOĞRU «TEST ÇÖZME YÖNTEMLERİ»
Kodlamada Dikkat Size ait ilgili bölümleri kodlamayı unutmayınız. Kitapçık türünü cevap kağıdınıza kodlayınız. Kodlamayı soru soru veya gruplar halinde yapınız.

11 SBS’YE DOĞRU «TEST ÇÖZME YÖNTEMLERİ»
Kodlamada Dikkat İŞARETLEME İŞLEMİ YAPILIRKEN,CEVAPLANAN SORU NUMARASI İLE İŞARETLENEN YERİN NUMARASI KONTROL EDİLMELİDİR.

12 GRUPLAYARAK İŞARETLEME YAPIN!
SBS’YE DOĞRU «TEST ÇÖZME YÖNTEMLERİ» GRUPLAYARAK İŞARETLEME YAPIN! Gruplayarak işaretlemek size; -Zaman kazandırır(18-21 dk) -Kaydırma ihtimalini azaltır -En önemlisi zihninizi dinlendirir

13 SBS’YE DOĞRU «TEST ÇÖZME YÖNTEMLERİ»
Tuzak sorulara dikkat! Yanıltıcı cümle veya kelimelere dikkat Bazı cevaplar sorunun içerisinde gizlidir. “Uzun soru”, “zor soru” demek değildir. Altı çizili veya koyu yazılı kelimeye dikkat Bütün seçenekleri okumadan doğru cevabı işaretlemeyiniz.

14 SBS’YE DOĞRU «TEST ÇÖZME YÖNTEMLERİ»
Hatalı okuma alışkanlıkları da önemli sorunlar yaşamanıza neden olabilir. Olumsuz bir ifadeyi olumlu olarak okumak soruyu veya cevabı hatalı düşünmenize sebebiyet verebilir. İnsan psikolojisi soru içindeki ifadeleri olumlu yönde algılamaya eğilimlidir. Bu nedenle soru formlarında altı çizili veya kalın yazı karakterli ifadeleri daha dikkatli okumalısınız. Sınav sizin aynı zamanda DİKKAT BECERİNİZİ ölçer.

15 ÇÖZÜME HANGİ TESTTEN BAŞLANMALI
SBS’YE DOĞRU «TEST ÇÖZME YÖNTEMLERİ» ÇÖZÜME HANGİ TESTTEN BAŞLANMALI EN BAŞARILI OLUNAN TESTTEN BAŞLAMAK SINAV KAYGISININ KONTROL ALTINA ALINMASINI YARDIMCI OLUR. ÖĞRENCİ İÇİN ZAMANLAMA VE VERİM AÇISINDAN EN UYGUN ÇÖZÜM SIRASI YIL İÇİNDE YAPTIĞI TEST ÇÖZÜMÜ ÇALIŞMALARI İLE BULMALIDIR. GENEL İLKE EN BAŞARILI OLUNAN TESTTEN BAŞLANMALIDIR. ÖĞRENCİNİN GÜÇLÜ OLDUĞU TESTTEN HATA YAPMA OLASILIĞI AZALACAĞINDAN PANİK VE HEYECAN KALKACAK DİKKAT YOĞUNLAŞACAKTIR.

16 SBS’YE DOĞRU «TEST ÇÖZME YÖNTEMLERİ»
DİKKAT Zaman zaman duruşunuzu, oturma pozisyonunuzu değiştirin, bu sizi rahatlatacaktır. Çok heyecanlanıp aklınıza bir sorunun cevabı gelmediğinde o soruyu geçin. Sınıf arkadaşlarınız sınavı erkenden bitirip çıkmaya başladığında panik olmayın, unutmayın: “ERKEN BİTİRENLERE FAZLA PUAN VERİLMİYOR!..”

17 DENEME SINAVLARI ÇÖZERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ ?
SBS’YE DOĞRU «TEST ÇÖZME YÖNTEMLERİ» DENEME SINAVLARI ÇÖZERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ ? Evde kendi başınıza yapacağınız deneme sınavlarında zaman dilimini gerçek sınav ile benzer şekilde yapmaya özen gösteriniz. Gerçek sınav nasıl ki sabah saat :10 “ da başlayıp 12 “ de bitiyorsa sizde evde çözeceğiniz deneme sınavlarını bu saat dilimlerine göre ayarlayınız. AMAÇ : Biyolojik saatinizi kurmayı öğrenmek. Muhakkak her hafta bir deneme uygulamalısınız Süreye dikkat ederek ve sınav atmosferine uygun bir şekilde çözmelisiniz . Gerekli ihtiyaçlarınızı denemeye başlamadan önce gidermelisiniz . Yapamadığınız soruların takipçisi olmalısınız.

18 DENEME SINAVLARININ BİZLERE KAZANDIRACAKLARI
SBS’YE DOĞRU «TEST ÇÖZME YÖNTEMLERİ» DENEME SINAVLARININ BİZLERE KAZANDIRACAKLARI Eksik olan konuları ortaya çıkarmamızı , Sınav sistemini özümsememizi , Soru tiplerine aşinalık kazanmamızı , Sınav heyecanını yenmemizi , Vücudunuzu artık sınav süresine kurarak , zamanı kullanmayı öğreneceksiniz. Başkalarının arasındaki yerini ve durumunuzu görmenizi , Hatanızı tekrarlamamayı , Başarı grafiğinizi takip etmemizi , Gerçek sınava hazır duruma gelmemizi sağlayacaktır.

19 SBS’YE DOĞRU «TEST ÇÖZME YÖNTEMLERİ»
SON İKİ AYDA NELER YAPILMALI? Deneme Sınavlarında 400 Puanı Geçenler -- Çok soru çöz. -- Haftada en az 2 deneme yap. -- Denemede kaçırdığın soruyu mutlaka öğren. -- Kaçırdığın sorunun konusunu detaylı tekrar et. -- Önceki yıllarda çıkmış soruları çöz ve incele

20 SBS’YE DOĞRU «TEST ÇÖZME YÖNTEMLERİ»
SON İKİ AYDA NELER YAPILMALI? Deneme Sınavlarında Puan Alanlar -- Eksik konularını belirle ve o konuları tekrar et. -- Çözümlü soruların çözümlerini incele. -- Haftada en az 1 deneme yap. -- Denemede kaçırdığın soruyu mutlaka öğren. -- Kaçırdığın sorunun konusunu detaylı tekrar et. -- Önceki yıllarda çıkmış soruları çöz ve incele

21 SBS’YE DOĞRU «TEST ÇÖZME YÖNTEMLERİ»
SON İKİ AYDA NELER YAPILMALI? Deneme Sınavlarında Puan Alanlar -- Çalıştığında yapabileceğin, soru kaçırdığın kolay konuları belirle onları tekrar et. -- Belirlediğin konularla ilgili örnek soruların çözümlerini incele. -- Konu tekrarına önem ver. -- Önceki yıllarda çıkmış soruların çözümlerini incele.

22 SBS’YE DOĞRU «TEST ÇÖZME YÖNTEMLERİ»


"SBS’YE DOĞRU «TEST ÇÖZME YÖNTEMLERİ»" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları