Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ESKİCAĞDA. İnsanlar eskiden beri kendilerinin ve davranışlarının türlü nedenlerini merak etmişlerdir.Bazı durumlarda cesur olmak istedikleri halde neden.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ESKİCAĞDA. İnsanlar eskiden beri kendilerinin ve davranışlarının türlü nedenlerini merak etmişlerdir.Bazı durumlarda cesur olmak istedikleri halde neden."— Sunum transkripti:

1 ESKİCAĞDA

2 İnsanlar eskiden beri kendilerinin ve davranışlarının türlü nedenlerini merak etmişlerdir.Bazı durumlarda cesur olmak istedikleri halde neden korktuklarını ve ayrıntılara kapıldıklarını düşünmüşlerdir.Rüya ve ölüm gibi olayların nedenlerini anlamaya çalışmışlardır.İlkel insanlar bu gibi olayları doğaüstü güçlerle açıklamışlardır.

3 O insanlar hayatlarının hatta bütün evrenin ruh adı verilen ve insan niteliklerini taşıyan birtakım dinamik ve gizli güçler tarafından yönetildiğine inanmışlardı.Şimşeği gök gürültüsünü yağmuru güneşi ve doğada oluşan her şeyi yaratan ve yöneten bu gizli güçlerdi.

4 Dinamik güçlerden bir kısmı da insan bedeninde bulunmakta ve onun davranışlarını yönetmekteydi.Eski çağda ruh insan biçiminde düşünülüyordu.Bu ruh insan içinde bedenden ayrı varlığı olan hava ya ispirto gibi uçucu ve görünmez bir şeydi.Gölge ve buhar gibi de olduğunu söylenirdi.Bu ruhun rüya olayında geçici bir zaman için,ölüm olayında ise sürekli olarak bedenden ayrıldığı sanılıyordu.

5 Bedende bazen birkaç ruhun da olabileceği iyi ve kötü ruhlarında insanın içine girebileceği hatta insanın davranışlarını bile yönetebilecekleri sanılıyordu.Aklını kaybeden ya da sara nöbeti geçiren insanların içine kötü ruhların girdiğine inanılıyordu.

6 İnsan biçiminde olan kötü bir ruh

7 Yüzyıllar boyunca akıl hastaları ve epileptikler kötü ruhların etkisinde olan kişiler gibi görülmüş ve kendilerine insanlık dışı fena muamele yapılmış zulüm edilmiştir. Kötü ruhların insan bedeninden çıkması için kafatasları delinir ve ruhların oradan çıkması beklenirdi.

8 Bu gün bile akıl hastalarından utanç duyulmasının bu görüşün bir kalıntısı olabileceği hatıra gelmektedir. Psikolojide psişik yaşamın bu biçimde tasarımlanmasına animizm denir.

9 Eski Mısır ehramlarından çıkarılan tablet

10 Eski Mısır ehramlarından birinde çıkan bu tablet ilkel insanların ruh tasarımını belirtmektedir. Ölmüş bir insanın ruhu kutsal bir inek şeklinde Osiris ilahi tarafından öteki dünyaya götürülmektedir.Burada bedeni terk eden ruh bir insan gibi tasarımlanmakta ve tıpkı bir insan gibi de bir nakil aracına ihtiyacı olduğu düşünülmektedir.

11 Osiris tarafından öteki dünyaya taşınan ruhlar

12 Bugün hala bazı ilkel hatta ileri sayılabilecek toplumlarda bile bu gibi inançların yer aldığı görülür.Bazı kişiler arasında pek yaygın olan ruh çağırma da,bu görüşün günümüzde de yaşadığını gösterir.

13 Merve YEŞİLYURT G100210004 (SOSYOLOJİ BÖLÜMÜ İÖ 1.SINIF) HAZIRLAYAN


"ESKİCAĞDA. İnsanlar eskiden beri kendilerinin ve davranışlarının türlü nedenlerini merak etmişlerdir.Bazı durumlarda cesur olmak istedikleri halde neden." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları