Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

IŞIK.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "IŞIK."— Sunum transkripti:

1 IŞIK

2 Güneş en büyük IsI ve IŞIK kaynağIdIr
Karanlıkta hiçbir varlığı göremeyiz . Cisimleri görebilmek için ortamdan gözümüze ışık gelmelidir . Işık cisimlerin üzerinden yansıyarak bize gelir ve görme olayı gerçekleşir.

3 IŞIK KAYNAKLARI Çevrelerine ışık yayarak aydınlatmaya yarayan bütün varlıklara veya cisimlere ışık kaynağı denir. 1- DOGAL IŞIK KAYNAKLARI Yapılarından dolayı sürekli ışık yayabilen kaynaklardır.

4 2- Yapay IŞIK KAYNAKLARI
Işık yapmak için başka bir kaynağa ihtiyaç duyarlar

5 AY IŞIK KAYNAĞIMIDIR ? Ay Güneş’ten aldığı ışığı yansıttığı için ışık kaynağı değildir .

6 IŞIK BİR ENERJİ MİDİR ? Güneşin yaydığı ışık dünyayı aydınlatmanın yanında bir de dünyanın ısınmasını sağlayarak canlılara hayat verir. Bu nedenle Güneş temel enerji kaynağımızdır. Günümüzde güneş enerjisinden bir çok alanda yararlanılmaktadır . Güneş ışığıyla çalışan ısınma sistemleri , saatler , hesap makineleri hatta arabalar yapılmıştır .

7 Edison’un Ampulü icadıyla aydınlatma teknolojileri gelişti
Edison’un Ampulü icadıyla aydınlatma teknolojileri gelişti . Floresan , halojen ve spot lambalar yapıldı

8 IŞIĞIN MADDELERE ETKİSİ
1- Bitkilerin büyümesi , besin yapabilmesi için güneşe ihtiyaç duyar 2- Mikropları öldürür ve hastalıkları önler 3- Güneş ışığı eşyaların ve giysilerin rengini soldurur , sebze ve meyveleri çürütür. 4- Süt , yoğurt ve peynirin ekşimesine neden olur . Derinin rengini koyulaştırır . Cilt kanserine neden olur .

9 IŞIK KİRLİLİĞİ Işığın yanlış yerde , yanlış miktarda , yanlış yönde ve yanlış zamanda kullanılmasına ışık kirliliği denir . Bazı kuşlar göç ederken yönlerini bulmak için yıldızlardan yararlanır fazla ışık kuşların yıldızları görmesine , yollarını şaşırmasına neden olur . Yüksek binaların ışıklarını yıldız zannederek binalara çarpmaktadırlar .

10 AYDINLATMA NASIL OLMALIDIR ?
Aydınlatma güneş şeklinde değil mutlaka aşağı doğru olmalıdır . Sadece aydınlatılması gereken yer aydınlatılmalıdır

11 KİRLİLİĞİ ÖNLEMEK İÇİN ;
Bilgisayar , televizyon ve lambalardan , doğrudan gözlerimize gelen ışık göz sağlığımızı bozar . Doğru aydınlatma yapılmalı . Gereksiz , aşırı ve yanlış aydınlatma yapılmamalıdır Güçlü ışık kaynaklarına çıplak gözle bakılmamalıdır güneş en güçlü ışık kaynağıdır .


"IŞIK." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları