Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SES KİRLİLİĞİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SES KİRLİLİĞİ."— Sunum transkripti:

1 SES KİRLİLİĞİ

2 Bir dere kenarına gittiğinizde mi daha hoş sesler duyarsınız yoksa kalabalık ve yoğun trafiğin olduğu caddede yürürken mi?

3 Ses kirliliği nedir ? insanların işitme sağlığını ve algılama gücünü olumsuz yönde etkileyen, kişinin psikolojik ve fiziksel dengesini bozabilen, iş verimini düşüren, çevrenin doğallığını bozan bir çevre sorunudur. Ses kirliliğinin yoğun olduğu bir şehirde yaşayan insanın; iş veriminin düşük, sinirli yapıda ve huzursuz olduğu gözlenir.

4 Ses kirliliği kaynaklarının başında trafik sorunu gelir
Ses kirliliği kaynaklarının başında trafik sorunu gelir. Taşıtlardan çıkan fren sesleri, motor ve egzoz sesleri trafik gürültüsünün başında gelir. Trafiğin yoğun olduğu büyük şehirlerimizde karayolundan geçen taşıtların sayısı gün geçtikçe artar. Büyük şehirlerimiz bu yoğun karayolu gürültüsünden gittikçe daha fazla etkilenir.

5 Demir yollarının yük taşımacılığında önemli yeri vardır
Demir yollarının yük taşımacılığında önemli yeri vardır. Ancak demir yollarının gürültüsü insanlarda rahatsızlık uyandırır. Ayrıca büyük şehirlerdeki uçaklar da ses kirliliğine neden olur.

6 Endüstrinin yoğun olduğu bölgelerde endüstri gürültüleri bu işlerle uğraşan kişileri doğrudan etkiler. Hatta tedavisi olmayan rahatsızlıklara neden olabilir.

7 Çevremizde, bağıran satıcılardan arabalarının kornalarını istedikleri zaman çalan insanlara kadar birçok sorumsuz kişi bulunur. Ayrıca sorumsuzca açılan radyo ve teyp sesleri de ses kirliliğine neden olur.

8 Ses kirliliğinin etkileri
Fizyolojik etkiler Psikolojik etkiler

9 Fizyolojik etkiler: Ses kirliliği geçici ya da sürekli işitme kaybına, yüksek tansiyona, solunum ve dolaşım bozukluğuna yol açar.

10 Psikolojik etkiler: Zihinsel etkinliğin azalmasına, strese,uyku düzeninin bozulmasına, sinirliliğe,dikkatin dağılmasına, iş veriminin düşmesine neden olur.

11

12 Ses kirliliğinin önlenmesi için
Fazla ses çıkarmaktan, ıslık ya da düdük çalmaktan kaçınmalıyız. Toplu yerlerde, yüksek sesle konuşmaktan kaçınmalıyız. Gürültülü yerlerde bulunmamalıyız. Aniden yüksek sese maruz kaldığımızda ağzımızı açık tutmalıyız. Gürültülü yerlerde çalışıyorsak mutlaka kulaklarımızı gürültüden koruyan yandaki gibi kulaklık takmalıyız.

13 Müzik aletlerinin seslerini evimizde ya da başka yerlerde toplumu rahatsız etmeyecek kadar açmalıyız. Çok gürültü çıkaran, bozuk ev aletlerini tamir ettirmeliyiz. 􀁏 Arabaların kornalarını çevreyi rahatsız edecek şekilde çalmamalıyız. 􀁏 Yol kenarlarına ses önleyici duvarlar yaparak ya da ağaç dikerek gürültünün etkisini azaltabiliriz. 􀁏 Binaların yapımında, evlerimizde, okulumuzda, iş yerlerimizde ses geçirmeyen maddeler kullanılmalı, ses yalıtımı yapmalıyız.

14


"SES KİRLİLİĞİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları