Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEKİRDAĞ BAROSU KADIN HAKLARI KOMİSYONU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEKİRDAĞ BAROSU KADIN HAKLARI KOMİSYONU"— Sunum transkripti:

1 TEKİRDAĞ BAROSU KADIN HAKLARI KOMİSYONU
AV İPEK YELKEN ALTINTAŞ TEKİRDAĞ BAROSU KADIN HAKLARI KOMİSYONU

2 ŞİDDET

3 FİZİKSEL ŞİDDET Tokat atma ya da bir şey fırlatma
İtme,tartaklama ya da saç çekme Yumruklama,dövme ya da bir cisimle vurma Boğazını sıkma ya da bir yerini yakma Bıçak ya da silah gibi aletlerle tehdit etme bunları kullanma

4

5 5237 sayılı TCK madde 86 Kasten Yaralama
Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Kasten yaralama suçunun; Üstsoy, altsoy, eş veya kardeşe karşı işlenmesi Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı, Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle, İşlenmesi halinde,  “şikayet aranmaksızın, verilecek ceza yarı oranında artırılır.”

6 CİNSEL ŞİDDET Sadece 2010 yılında tacize uğrayan kadın ve çocukların sayısı 381. Tecavüze uğrayan kadın ve çocukların sayısı ise 207. Yine 2010 yılında 18 yaşından küçükken tacize uğrayanların oranı ise yüzde 82.5. Çarpıcı bir diğer sonuç ise 2010 yılında tanıdıkları bir erkek tarafından tecavüze uğrayan kadın ve çocukların oranının yüzde 91.3’e ulaşmasıdır. “…bağırıyordum,istemediğimi söylüyordum, o zorluyordu. Derken işte; yine onun istediği oluyordu.”(35 yaşında boşanmış,lise mezunu kadın) “…dayaktan sonra , beraber olmak istiyordu,itiraz ettiğim zaman yine dayak yiyordum.”(44 yaşında,ayrı yaşıyor,lise mezunu kadın)

7 CİNSEL SUÇLAR -Cinsel suçlar bir insanlık suçudur !
-Cinsel bir saldırı ya da tacize uğramak asla utanılacak bir şey değildir ! Mutlaka şikayette bulunun ve takipsiz bırakmayın ! -Cinsel saldırı ve cinsel taciz suçlarının cezası ağırlaştırıldı !

8

9 ÇOCUKLARIN CİNSEL İSTİSMARI!!!
-Üstsoy-2 veya 3. dereceye kadar kan hısımı - üvey baba-evlat edinen-vasi-eğitici-öğretici ve bakıcı-sağlık hizmeti veren veya koruma gözetim yükümlülüğü bulunan kişiler tarafından cinsel istismar halinde ceza ½ oranında artar !

10

11 Reşit olmayanla cinsel ilişki suçları(md104)
arası yaşındaki çocuklara cinsel birliktelik yasak ! Ancak bu suçun cezalandırılması şikayete bağlı !

12 TACİZ VE TECAVÜZ 2013 197 kadın tecavüze 245 kadın tacize uğradı
143 kadın ise taciz veya tecavüz girişimine maruz kaldı 12 taciz olayı ve 32 tecavüz olayı birden çok kişi tarafından gerçekleştirildi Faillerden 16’sı eş, 9’u eski eş, 67’si tanıdık, 296’sı ise yabancıdır

13

14 FUHUŞ -Fuhşa sürüklenen kişi tedavi edilir ve ya kişiye terapi uygulanır ! -Yaş küçükse;4-10 yıl hapis ve adli para cezası -Yaş büyükse;2-4 yıl hapis ve adli para cezası Mümkün ! -Bu suç eş-üstsoy-vasi-eğitici-öğretici-bakıcı v.s. Tarafından işlenirse ceza artar !

15 DUYGUSAL ŞİDDET Velayet hakları kaldırılmış olsa da, itiyadi sarhoşluk, uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin kullanılması ya da onur kırıcı tavır ve hareketlerin sonucu maddi ve manevi özen noksanlığı nedeniyle çocuklarının ahlak, güvenlik ve sağlığını ağır şekilde tehlikeye sokan ana veya baba, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır

16

17 EKONOMİK ŞİDDET Aile hukukundan doğan bakım, eğitim veya destek olma yükümlülüğünü yerine getirmeyen kişi, şikayet üzerine, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ayrıca yıllık zorunlu eğitim nedeniyle çocuğunu okula göndermeyen veliye idari para cezası uygulanır

18

19

20 ÇOCUKLARDA UYUŞTURUCU MADDE KULLANIMI VE CEZASI
Kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın alan, kabul eden veya bulunduran ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Suça sürüklenen çocuklar nedeniyle çocuk mahkemesinde açılan davalarda , hakim çocuğa denetimli serbestlik tedbirleri uygular, mahkemece verilen süre içinde çocuk bir daha uyuşturucu madde kullanmaz ise , çocuk hakkındaki ceza davası düşürülür.

21

22 BİLİŞİM SİSTEMLERİNİN ARAÇ OLARAK KULLANILDIĞI SUÇLAR
Hakaret, Tehdit ve Şantaj, Dolandırıcılık, Özel Hayatın Gizliliğini ihlal , Haberleşmenin Gizliliğini İhlal, Müstehcenlik , Marka Hakkına Tecavüz, Kişisel Verilerin Kaydedilmesi ve Ele Geçirilmesi  ve benzeri suçlar bu kategoriye girmektedir. Bilişim alanında işlenen suçlar için öngörülen cezalar  1 yıla kadar hapis ile 8 yıla kadar hapis cezası arasında belirlenmiştir.

23

24 OKUL İÇERİSİNDE ÇEKİLEN FOTOĞRAFLARIN İZİNSİZ SOSYAL MEDYADA PAYLAŞIMININ YASADAKİ YERİ
1-Özel hayatın gizliliğini ihlal TCK MADDE (1) Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal eden kimse, “bir yıldan üç yıla kadar hapis” cezası ile cezalandırılır. Gizliliğin görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlal edilmesi halinde, “verilecek ceza bir kat artırılır”. 2- Hakaret TCK Madde (1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden ... veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. (2) Fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi hâlinde, yukarıdaki fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur. 

25 Bu resimleri görmek istemiyoruz
Şiddete ve Kadın Cinayetlerine Son Vermek İçin Elele

26 PEKİ NE YAPABİLİRİM?

27 İHBAR ! -İhbar kolluk kuvvetlerine yapılır!
-İhbar yapılan merci gereken işlemleri ivedilikle yapar!

28 SUSMAYIN! PAYLAŞIN Kİ ÇARE OLALIM!
Tekirdağ Barosunun “Adli Yardım”ın dan faydalanabilir; Veya Bir avukata danışabilirsiniz!

29 TEKİRDAĞ BAROSU KADIN HAKLARI KOMİSYONU
BİZİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ…


"TEKİRDAĞ BAROSU KADIN HAKLARI KOMİSYONU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları