Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

كُلُّ مَنْ عَلَيْهَا فَانٍ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "كُلُّ مَنْ عَلَيْهَا فَانٍ"— Sunum transkripti:

1 كُلُّ مَنْ عَلَيْهَا فَانٍ
Dünya Hayatının Sonu: ECEL ve ÖMÜR “Yeryüzünde bulunan her canlı yok olacak. Ancak azamet ve ikram sahibi Rabb’inin zatı baki kalacak.”(Rahmân suresi, 26, 27. ayetler.) كُلُّ مَنْ عَلَيْهَا فَانٍ وَيَبْقَى وَجْهُ رَبِّكَ ذُو الْجَلَالِ وَالْإِكْرَامِ

2 Dünya Hayatının Sonu: ECEL ve ÖMÜR
ECEL: müddet, süre, belirlenen vaktin sonu Terim olarak ömrün bittiği, hayatın sona erdiği zamana denir. Bu yaşam serüveni ecelle noktalanır. Ecel kavramı Kur’an’da, insan için kullanıldığı gibi milletlerin, Güneş’in, Ay’ın ve yer ile gök arasındaki her şeyin var olma süresinin belirlendiğini ifade etmek için de kullanılmıştır. ÖMÜR: insanın doğumundan ölümüne kadar geçen zaman dilimidir. Her ferdin ve toplumun bir eceli vardır. Kur’an’ın birçok ayetinde bu konudan bahsedilmektedir. Bir ayette; “Sizi bir çamurdan yaratan, sonra ölüm zamanını takdir eden ancak odur. Bir de onun katında muayyen bir ecel (kıyamet günü) vardır...” (Enam Suresi, 2.ayet) buyrulur. Bu ayette Allah, insana verilmiş bir ömürden, bir de ölüm vaktinden bahsetmektedir.

3 Dünya Hayatının Sonu: ECEL ve ÖMÜR
Yüce Allah, her canlıya belli bir ömür takdir etmiştir. İnsana da verilmiş bir ömür vardır. Ancak kişinin ömrü yaşadığı çeşitli etkenlere bağlı olarak değişebilir. Sağlığına, beslenmesine, içinde bulunduğu şartlara bağlı olarak insan daha uzun süre yaşayabilir. Sağlıklı yaşamak için çaba harcamayan, kurallara uymayan insanlar ise bu durumdan etkilenir. Örneğin, trafik kurallarına uymayan, aracının bakımını yaptırmayan bir sürücü kaza geçirebilir. Yüzme bilmeyen kişi derin sulara girerse boğulabilir. Temizliğe dikkat etmeyen ve bulaşıcı hastalıklara karşı korunmayan kişi hastalanabilir. Evrenin ve dünyanın eceline Kıyamet denir. Kıyametin vaktini ancak Allah bilir. Bu konu Kur’an’da şöyle açıklanır: “Kıyametin ne zaman kopacağı hakkındaki bilgi, ancak Allah’ın katındadır…”(Lokman Suresi. 34.ayet)

4 Dünya Hayatının Sonu: ECEL ve ÖMÜR
Dünya hayatı Allah’ın evrende yarattığıi lahî düzen ve ölçü içerisinde sürüp gider. Kur’an-ı Kerim’de geçen, “Allah’ın izni olmadan hiçbir kişi ölmez. (Ölüm) Belirli bir süreye göre yazılmıştır...”(Al-i İmran Suresi, 145.ayet) ayeti hayatın ve ölümün Allah’ın elinde olduğunu bildirir. İnsan, hayatın bir sonunun olduğunu bilerek Allah’ın kendisine bağışladığı ömrü iyi değerlendirmelidir. Müslüman, hayatın her anında güzel davranışlar sergilemeye çalışmalı ve çevresine faydalı bir insan olmaya gayret etmelidir. Çünkü hiçbirimiz ölüm zamanımızı bilmemekteyiz.


"كُلُّ مَنْ عَلَيْهَا فَانٍ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları