Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Mıchael A. Leeds | Peter von Allmen

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Mıchael A. Leeds | Peter von Allmen"— Sunum transkripti:

1 Mıchael A. Leeds | Peter von Allmen
Spor Ekonomisi FIFTH EDITION 1. Bölüm Ekonomi ve Spor Mıchael A. Leeds | Peter von Allmen

2 Sporun Önemi Bireyler, kentler, ülkeler kendilerini sporla ifade etmektedir. Spor, diplomatik hedeflerin elde edilmesinde kullanılabilir. Gazetelerin bağımsız spor sayfaları bulunmaktadır. Spor endüstrisi, bununla birlikte, hala küçüktür.

3 1.1 Dersin Yapısı Spor Ekonomisi dersi, iktisadın 3 branşıyla ilgili analiz araçlarını kullanmaktadır. Birincisi, Sporun endüstriyel yapısı Endüstriyel organizasyon firma davranışlarını konu edinir. Bu kısımda firmaların karlarını nasıl maksimize ettiklerini inceleyeceğiz

4 1.1 Dersin Yapısı (dev.) İkincisi, Sporda kamu maliyesi (finansı)
Kamu maliyesi, devletlerin hangi malları üretmeleri gerektiğini ve onları nasıl finanse edeceklerini inceler. Üçüncüsü, Sporda çalışma ekonomisi Çalışma ekonomisi, istihdam ve ücreti inceler.

5 1.2 Babe Ruth ve Karşılaştırmalı Üstünlük
İnsanların, takımların ve liglerin davranışlarını açıklamak için temel ekonomik kavramları kullanırız. Fırsat maliyeti (alternatif maliyet) bir anahtar kavramdır: Vazgeçilen en iyi alternatifin değeridir. Karşılaştırmalı üstünlüğü anlamak için bu kavrama ihtiyaç duyarız.

6 Mutlak Üstünlük Mutlak Üstünlük, bir mal ya da hizmeti diğer herkesten daha verimli bir şekilde üretebilme becerisidir. Babe Ruth, Red Sox kariyerine başladığında Takımının en iyi atıcısıydı (pitcher) Takımının en iyi vurucusuydu (hitter) Bu nedenle, Babe Ruth hem atışta, hem de vuruşta mutlak üstünlüğe sahipti.

7 Karşılaştırmalı Üstünlük
Hiçbir oyuncudan, Babe Ruth’dan bile, atıcı ve vurucu olarak oyunda istifade edilemez. Takım, Babe Ruth’un en kullanışlı olduğu pozisyonu seçmek zorundaydı. Baskın olduğu yer neresiydi? Bir kişinin bir aktivite için sahip olduğu fırsat maliyeti, diğer kişilere nazaran, daha düşük ise, o kişi o aktivitede karşılaştırmalı üstünlüğe sahiptir.

8 Babe Ruth’un Karşılaştırmalı Üstünlüğü
Babe Ruth, vuruşta karşılaştırmalı üstünlüğe sahipti. Atışta, diğer oyunculardan biraz daha iyiydi. Vuruşta, diğer oyunculardan çok daha iyiydi. The Red Sox, onu vurucu olarak kullandı.

9 Red Sox Faydası Babe Ruth, 1917’de Red Sox’un en iyi atıcısıydı.
1918’de sağ açığa döndü. Both Ruth ve the Red Sox kazandı Red Sox, 1918’de bir önceki yıla kıyasla 10 run’dan vazgeçti (run: oyuncunun topu oyun sahasına atması). Çünkü Babe Ruth’un yerine geçen Dutch Leonard onun kadar iyi değildir. Fakat Ruth, yerine geçtiği Tilly Walker’dan 29 run daha fazla yaptı.

10 Uygulamalı Karşılaştırmalı Üstünlük
Babe ruth’u karşılatırmalı üstünlüğe sahip olduğu pozisyonda oynatmak Red Sox takımına daha fazla skor kazandırdı. Runs (skor) galibiyet getirir ki bu da oyunun amacıdır. Genel olarak, bireyler ve ülkeler karşılaştırmalı üstünlüklerine göre gelişmeli ve uzmanlaşmalıdır.


"Mıchael A. Leeds | Peter von Allmen" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları