Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DOĞAL AFETLER VE ÖNLEMLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DOĞAL AFETLER VE ÖNLEMLER"— Sunum transkripti:

1 DOĞAL AFETLER VE ÖNLEMLER

2 Doğal afet Deprem gibi,insanların yaşamını veya faaliyetlerini tehdit eden, ani ve kontrol edilemeyen olaylara denir. Doğada meydana gelirler ve yeryüzünde bazı değişikliklere sebep olabilir, ciddi zararlara ve tahribata yol açabilirler. Deprem, yangın, sel, heyelan, çığ ve erozyon birer doğal afettir.

3 deprem Depremin ne zaman olacağını bilmediğiz için depremden daha çok zarar görürüz.Deprem doğal afetlerin en tehlikelisi ve en fazla kayıplara yol açanıdır.Deprem; yer kabuğunda meydana gelen kırılmalardan dolayı oluşur.Depremlerin olması engellenemez, fakat alınan tedbirlerle azaltılabilir.Depremlerin yıkıcı etkilerini azaltmak için aşağıdaki tedbirler alınabilir. Binalar betonarme yapılmalı, sert kaya ve tabakaların üzerine kurulmalı. Çok katlı binalara izin verilmemeli. Yerleşim yerleri fay hatları üzerine kurulmamalı İnsanlar depreme karşı bilinçlendirilmeli.Depremden daha az zarar görmek için şimdiden plan yapılmalı.

4

5 Deprem sIRASINDA BİNA İÇİNDE İSEK;
Evde yanıcı aletlerden uzak durmalıyız. Balkonlardan uzak durmalıyız. Sağlam masa veya sıra altında ellerimiz başımız üzerinde durmalıyız. BİNA DIŞINDA İSEK; Binalardan ve yıkıntılardan uzak durmalıyız. DEPREM SIRASINDA YAPMAMIZ GEREKENLER; Sakin olmalıyız. Sarsıntıdan sonra bulunduğumuz yeri terk etmeliyiz.

6

7

8 tsunamİ Okyanus ve büyük denizlerde meydana gelen meydana gelen deprem ve yanardağ patlaması gibi olaylardan sonra yaşanan su baskınıdır.Deprem sırasında kırılan fay hatlarına doğru çekilen su bir süre sonra yükselerek kıyılara doğru hareket eder.Yirmi otuz metre yüksekliğe ulaşabilen bu su dalgaları kıyılarda büyük yıkımlara yol açabilir.

9

10 SEL Aşırı yağışlar ve kar erimeleri sonucunda meydana gelen su taşkınlarına sel denir. Aşırı yağmur ve kar erimeleri ile akarsu yataklarının taşmaması için akarsu kenarlarına setler yapılmalı. Ağaçlandırma faaliyetleri arttırılmalı. Akarsu yataklarına ev yapılmamalı.

11

12 HEYELAN(TOPRAK KAYMASI)
Eğimli yerlerde toprağın kütleler halinde yer değiştirmesine denir.Eğimli ve yağışlı bölgelerde olur.Önlemek için;eğimli araziler ağaçlandırılmalıdır.

13

14 erozyon Yağmur, akarsu ve rüzgarla toprağın aşınmasına denir.Ağaçlandırma yaparak,barajlar yaparak eğime zıt yönde teraslama yaparak erozyonu önleyebiliriz.

15

16 çIĞ Kar kütlelerinin eğimli yerlerden aşağıya doğru büyük bir hızla inmesine denir.Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgelerinde görülür. Arazinin eğimli ve ağaçsız olması. Fırtınanın olması. Eski karın üzerine taze karın yağması. İnsan veya hayvanların hareketleri, sesleri vb. çığa neden olur.

17

18 yangIN Yangınlar Güneş’in etkisiyle olabileceği gibi insanların etkisiyle de olabilir.

19

20 DOĞAL AFETLERİ ENGELLEYEMEYİZ AMA ALDIĞIMIZ ÖNLEMLERLE ETKİSİNİ AZALTABİLİRİZ


"DOĞAL AFETLER VE ÖNLEMLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları