Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Beslenmemizde Önemli Etken Vitaminler

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Beslenmemizde Önemli Etken Vitaminler"— Sunum transkripti:

1 Beslenmemizde Önemli Etken Vitaminler
Vitaminler bilindiği gibi vücut tarafından üretilemeyen ama yaşam için gerekli olan vücutta düzenleyici olarak görev yapan organik bileşiklerdir.

2 Vitaminler iki grupta incelenir
Suda Eriyenler B,C Yağda Eriyenler A,D,E,K

3 Su da eriyen Vitaminler
Bunlar B ve C vitaminleridir. Bu vitaminlerin özellikleri vücutta az bulunmaları ve depo edilmez olmalarıdır. Fazla alındıklarında ise idrar yolu ile atılır

4 Yağda eriyen vitaminler
Yağda eriyen A, D, E, K vitaminleri vücutta depo edilir. Fazla alındıkları zaman vücutta toksin etkisi yaparlar. Yetişkinlerde fazla alım sonucu baş ağrısı, bulantı, saç dökülmesi, ishal gibi belirti gösterirler.

5 VİTAMİN ÇEŞİTLERİ VE YARARLARI
A Vitamini * Bulunduğu besinler: Karaciğer, böbrek, balıkyağı, havuç, kereviz, domates. * Vücudumuzdaki önemi: Enfeksiyonlara karşı vücut direncini artırır. Gece körlüğünü önler. * Eksikliğinde ortaya çıkan problemler: Gece körlüğü, saç dökülmesi, diş ve diş eti hastalıkları. -

6 B Vitamini Kasların ve sinir sisteminin sağlıklı çalışmasına yardım eder.Deri ve göz sağlığı açısından önemlidir.Beyin gücüne etkili. * Bulunduğu besinler: Et,balık,buğday, yumurta, süt, mercimek * Eksikliğinde ortaya çıkan problemler: İştahsızlık,hafıza zayıflığı, sindirim sorunları, adalelerde kasılmalar.

7 C Vitamini * Bulunduğu besinler:Meyve ve sebzeler, lahana, kırmızı biber, ıspanak, çilek, karnabahar. * Vücudumuzdaki önemi:Yaraların iyileşmesini, damarların sağlıklı olmalarını sağlar. Vücudun savunma sistemini artırıcı etkisi vardır. * Eksikliğinde ortaya çıkan problemler:Diş eti kanamaları ve çekilmeleri olur.

8 D Vitamini * Bulunduğu besinler:Balık ve balık yağları, yumurta sarısı, karaciğer, tereyağı. * Vücudumuzdaki önemi:Büyüme çağında kemik gelişimi ve kalsiyumun kemik ve dişlerde tutulması için gereklidir. * Eksikliğinde ortaya çıkan problemler: çarpık bacak(raşitizm), kaslarda zayıflık.

9 E Vitamini * Bulunduğu besinler: Buğday, soya fasulyesi, ceviz, marul, arı sütü, mısır yağı, yulaf. * Vücudumuzdaki önemi: Alzheimer hastalığına karşı kullanılır. Yaşlılarda bağışıklık sistemini güçlendirir. Hücrelerin yenilenmesini sağlar. * Eksikliğinde ortaya çıkan problemler: Yetersiz alınırsa gebeliğe etki eder.

10 K Vitamini * Bulunduğu besinler: İnek sütü, peynir, yeşil domates, pirinç, mısır, şeftali, çilek. * Vücudumuzdaki önemi: Kanın pıhtılaşması için gerekli maddeleri yapar. * Eksikliğinde ortaya çıkan problemler: Kan pıhtılaşmasının bozulması ve kan kaybına eğilim.


"Beslenmemizde Önemli Etken Vitaminler" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları