Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NEDEN «F» KLAVYE Öğr. Gör

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NEDEN «F» KLAVYE Öğr. Gör"— Sunum transkripti:

1 NEDEN «F» KLAVYE Öğr. Gör
NEDEN «F» KLAVYE Öğr.Gör.Fikret CEYLAN Uludağ Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu

2 ÖNEMİ: Hızla değişen ve gelişen dünyamızda, bilgi ve bilgi teknolojilerine verilen önem giderek artmaktadır. Yaşantımızı kolaylaştıran ve bizlere büyük avantajlar sağlayan bilgisayar kullanımı, her geçen gün daha da önemli hale gelmektedir. Gelişen teknolojide bilgisayara doğru ve hızlı veri girişi yapmak için klavye kullanımı önemli bir yere sahiptir.

3 METODLU KLAVYE KULLANIMI
Bilgisayar karşısında geçirdiğimiz zamanın büyük bir bölümünü klavye üzerinde doğru tuşu arayarak geçirmekteyiz. Bu büyük zaman kaybını on parmakla yazarak ortadan kaldırabiliriz. Bilgisayarla yazı yazmada büyük bir hız ve rahatlık sağlayacak olan on parmak metodu ile bireysel ve toplumsal verimliliğin artmasında önemli bir katkı sağlamış oluruz. «Bir işi metotsuz yapmaktansa, yapmamak daha iyidir.» Descartes

4 ON PARMAK: Belli yöntem ve tekniklerle klavye ve ekrana bakmadan yazı yazabilme sanatı olarak tanımlanabilir. On parmak metoduyla yazabilen bir kişi, Latin alfabesiyle yazılmış tüm metinleri, klavye ve ekrana bakmadan rahatlıkla yazabilir. Yazdığı yazının İngilizce, Almanca veya Türkçe olması fark etmez, ayrıca bu dilleri de bilmesi gerekmez.

5 Klavye öğretiminde başarıya konu olan klavye performansıdır.
ON PARMAK: Klavye öğretiminde amaç tek veya birkaç parmakla yazı yazmak yerine on parmakla etkili, doğru ve hızlı bir şekilde yazmaktır. Klavye öğretiminde başarıya konu olan klavye performansıdır. Klavye Performansı ise; * Konum (pozisyon) * Ritim * Yazım (hız) * Doğruluk olmak üzere 4 boyuttan oluşmaktadır.

6 KLAVYE TÜRLERİ: Klavye, üzerinde harfler, sayılar, semboller ve bazı özel işlevleri bulunan, mekanik ve elektronik yazı makinelerinde veri girişi yapmak ve yazı yazmak amacıyla kullanılan birime verilen addır. Alfasayısal bölüm, Sayısal bölüm, Metin düzenleme bölümü, İşlev bölümü olmak üzere dörde ayrılmıştır.

7

8 Bağlantı şekillerine göre:
PS/2, USB bağlantılı ve Kablosuz (bluetooth ve wireless) klavyeler,

9 Çalışma Sistemlerine göre:
Dokunmatik ekran klavyeler, Sanal klavyeler ve Işıklı klavyeler,

10 Tuşların Yerleşimine göre:
QWERTY, Standart Türk Klavyesi (Türkçe F), Q Türkçe, Dvorak, Azerty

11 Tuş Sayılarına göre: 101/102 tuşlu standart, 104/105 tuşlu Kullanılan Dile göre: Latince, Arapça, Çince, Kiril

12

13 TÜRKÇE F – Q KLAVYE Mİ? Q: Bugün dünyanın birçok ülkesinde değişik versiyonları ile birlikte kullanılan Q klavye 1873 yılında Sholes, Glidden ve Soule ortak çalışması sonucu ortaya çıkmıştır yılında da Amerikan Standartlar Enstitüsünce yazı makinelerinde standart klavye olarak kabul edilmiştir. Harflerin dizilmesinde mekanik daktilo makinesindeki tuşların (harf çubuklarının) birbirine takılmasını önlemek için (sık kullanılan harfler) ayrı noktalara bilerek konmuştur. Sık kullanılan harflerin tuşları birbirinden uzaklaştırılmıştır. Amaç hızlı yazarken kilitlenmeyi önlemektir. Bilimsel bir çalışma sonucunda oluşturulmamıştır. Bilakis yavaş yazmayı sağlamak için dizayn edilmiştir.

14

15 NEDEN F KLAVYE F Türkçe: Dünyanın ilk ve tek bilimsel çalışmalar sonucu şekillendirilmiştir klavyesidir. F Klavyenin babası sayılan İhsan Yener’in girişimleriyle: 1950’li yıllarda başlayan çalışmalar için aralarında yabancı uzmanların da bulunduğu bir komisyon kurulur. Türkçe’de kullanılmakta olan tüm kelimelerin istatistiği TDK’nın kılavuzundan yararlanarak çıkarılır. kelime içinde hangi harften kaçar adet bulunduğu tespit edildikten sonra oranlanması yapılır. Parmakların fiziksel güçleri ve hareket özellikleri de esas alınarak harfler yerleştirilir.

16 NEDEN F KLAVYE F Türkçe: Ellerin kullanım yüzdesi de hesaplanarak yapılan klavyede sol el yaklaşık %49, sağ el de %51 oranında kullanılacak şekilde harfler yerleştirilir. Türkçenin fonetik özelliğine uygunluk açısından sesli harfler sol elde toplanır. 20 Ekim 1955’te önce “Bakanlıklararası Standardizasyon Komitesi” tarafından, sonra “Devlet Malzeme Ofisi” tarafından, daha sonra da (1974) “Türk Standardları Enstitüsü” tarafından resmen kabul edilmiştir. “TS-2117 – UDK ” kodu ve “İki Elle Kullanılan Alfanümerik Klavyelerin Temel Düzeni” başlığı ile tescil edilmiştir.

17

18 NEDEN F KLAVYE F Türkçe: -Standart Türk Klavyesi, Microsoft firmasının DOS yazılımlarının klavye dizini içinde “F440” standardı ile, Windows işletim sistemlerinde ise sadece “Shift+Alt” tuşlarına aynı anda basmakla kullanıma hazır bulunmakta; Apple firmasının ise, “MAC işletim sistemi” içinde hem yazılım hem de donanım olarak tamamı TSE klavyesine uyumlu ve kullanıma hazır bulunmaktadır. Türk yarışçılar 1957’den bu yana F Klavye ile katıldıkları uluslararası yarışmalarda, 32’si rekor olmak üzere 67 şampiyonluk elde etmişlerdir. Hiçbir İngiliz veya Amerikan yarışmacı şu ana kadar yapılan bu yarışmalarda şampiyon olamamışlardır.

19

20

21 F KLAVYE KULLANMANIN AVANTAJLARI
-Yazılarımızı hızlı ve az zamanda yazarız. -Daha az enerji ve emek harcayarak çalışırız. -Yazılarımızı yanlışsız yazarız. -Ekrana ve klavyeye bakmadığımız için zihnimiz daha az yorulur. -Ekrana ve klavyeye bakmadığımız için metni takip kolaylaşır. -Ekrana ve klavyeye bakmadan gördüğümüzü ve duyduğumuzu yazabiliriz. -Anlayarak yazabilir, yazarken düşünebiliriz. -Daha verimli ve mükemmel yazılar hazırlayabiliriz. -Zevkli bir çalışma disiplini kazanırız. -Bilgisayar başında daha sağlıklı otururuz. -El becerilerimiz gelişir. -Düşünmemiz hızlanır, beynimiz gelişir. -Kendimize olan güvenimiz çoğalır. -Bir iş başarmanın mutluluğunu duyarız.

22

23 On Parmak Klavye hayatta öğrenebileceğiniz en kolay, en ucuz ve en faydalı becerilerden biridir.

24 F KLAVYE ve KARİYER FIRSATLARI
-İş başvurularında size artı değer katar. -Adalet Bakanlığı Zabit Katipliği sınavlarında başarılı olmanıza yardımcı olur. -Büyük işletmelerin Çağrı Merkezlerinde, -Bankalarda veri giriş elemanı olarak, -Radyoloji servislerinde raportör olarak, -Noterlerde katip olarak, -Tercüme bürolarında yazman olarak, -Gazeteler ve dizgi servislerinde operatör olarak, -Eğitim sektöründe (okullar, dershaneler, kurslar vb) İş bulmamıza ve meslek edinmemize yardımcı olur.

25 "Güneş olamazsan yıldız ol, ama gökteki en parlak yıldız sen ol."
     "Güneş olamazsan yıldız ol, ama gökteki en parlak yıldız sen ol."     


"NEDEN «F» KLAVYE Öğr. Gör" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları