Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KLAVYE Görevi ve yapısı Bileşenleri, çeşitleri.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KLAVYE Görevi ve yapısı Bileşenleri, çeşitleri."— Sunum transkripti:

1 KLAVYE Görevi ve yapısı Bileşenleri, çeşitleri

2 KLAVYE Bilgisayarlı sistemlerde bilgi girişi yapmak için kullanılır. Üretilmiş olduğu işletim sistemi çeşidine göre, kullanım yeri ve amacına göre üzerlerinde değişik tuşlar bulunabilir. Fakat tuşların dizilişleri ve çalışma sistemleri genelde benzerdir. Klavyeler, modellerine göre yaklaşık olarak civarlarında tuş bulundururlar. (Sağ fare tuşu, windows tuşu, multimedya tuşları,…)

3 KLAVYE Tuşların genel olarak görev dağılımları :
1- Yazım tuşları (A,B,C,…) 2- Nümerik Tuşlar (1,2,3,…) 3- Fonksiyon Tuşları (F1, F2,…) 4- Kontrol Tuşları (Ok tuşları, Page up/down,…)

4 KLAVYE Tuşların dizilişlerine göre klavyeler :
QWERTY : Tuş sırasındaki ilk 6 harfin dizilişinden belli olur. Bilgisayar dünyasında en yaygın kullanılan klavye düzeni çeşididir. DVORAK : August DVORAK tarafından tarafından yapılmış olan bu tuş dizilişine göre en çok kullanılan sesli harfler solda, en çok kullanılan sessiz harfler ise sağda dizilirken; yine kullanım oranı çok olan tuşlar orta sıraya yerleştirilmiştir. Bu sayede yazım hızını artırmak da amaçlanmıştır. Diğer diziliş çeşitleri olarak da ABCDE, XPeRT, QWERTZ vd AZERTY söylenilebilir. QWERTY ve AZERTY genellikle avrupada kullanılmaktadır.

5 KLAVYE

6 KLAVYE 1986 yılından itibaren IBM tarafından fonksiyon ve kontrol tuşları klavyelere eklenmeye başlanmıştır. Fonksiyon tuşlarına işletim sistemleri tarafından veya uygulama programları tarafından özel görevler atanabilmektedir. (F1, F2, Home, End, Delete, …) Windows kullanıcılarına hitaben klavyelerde Windows/Start tuşu, Apple kullanıcıları için Apple tuşu, Linux kullanıcıları için penguen işaretli özel görev tuşları eklenmiştir.

7 KLAVYE Klavyeden basılan herhangi bir tuş, alttaki devrenin kapanmasını ve akım geçmesini sağlar. Geçen akım, kontrol devresindeki işlemci tarafından karakter haritasına (character map) bakılarak hangi tuşun basıldığı algılanır. Eğer akım geçişi sürekli ise tuşun basılı tutulduğu şeklinde yorumlanır. Klavyeler kendi üzerlerindeki karakter haritalarından başka haritalar da kullanabilir. Bu sayede klavye düzeni/dili değiştirilebilir.

8 KLAVYE

9 KLAVYE DEVRE YAPILARINA GÖRE KLAVYELER
Kapasitif devreli klavyeler, kondansatör mantığıyla çalışırlar. Key matrix üzerinde sürekli akım vardır. Fakat bir tuşa basıldığında kondansatörün iki plakası birbirine yaklaşır ve geçen akımın şiddeti artar. Bu akım artışı, basılan tuşun algılanmasını sağlar. Daha pahalı ama daha uzun ömürlü klavyelerdir. Plastik kubbeli klavyeler, esnek kubbe şeklinde yapılar bulundurur. Tuşun üzerine basıldığında orta noktası key matrix üzerindeki tuş devresini tamamlar ve tuşun algılanması işlemini başlatır. Fiyatları ucuz ve sıvı dökülmelerine karşı dayanıklıdır.

10 KLAVYE BAĞLANTI ŞEKLİNE GÖRE KLAVYELER 1- AT klavyeler
2- PS/2 klavyeler 3- USB klavyeler İLETİŞİM ŞEKLİNE GÖRE KLAVYELER 1- Kablolu 2- IR 3- RF 4- Bluetooth


"KLAVYE Görevi ve yapısı Bileşenleri, çeşitleri." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları