Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KLAVYE TEKNİKLERİ SBY1118 1. Hafta Öğr. Gör. Doygun DEMİROL.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KLAVYE TEKNİKLERİ SBY1118 1. Hafta Öğr. Gör. Doygun DEMİROL."— Sunum transkripti:

1 KLAVYE TEKNİKLERİ SBY1118 1. Hafta Öğr. Gör. Doygun DEMİROL

2 Klavye Nedir? Bilgisayarlı sistemlerde bilgi girişi yapmak için kullanılır. Üretilmiş olduğu işletim sistemi çeşidine göre, kullanım yeri ve amacına göre üzerlerinde değişik tuşlar bulunabilir. Fakat tuşların dizilişleri ve çalışma sistemleri genelde benzerdir. Klavyeler, modellerine göre yaklaşık olarak civarlarında tuş bulundururlar. (Sağ fare tuşu, windows tuşu, multimedya tuşları,…)

3 Klavye Nedir? Tuşların genel olarak görev dağılımları :
Yazım tuşları (A,B,C,…) Nümerik Tuşlar (1,2,3,…) Fonksiyon Tuşları (F1, F2,…) Kontrol Tuşları (Ok tuşları, Page up/down,…)

4 Klavye Nedir? Tuşların dizilişlerine göre klavyeler :
QWERTY : Tuş sırasındaki ilk 6 harfin dizilişinden belli olur. Bilgisayar dünyasında en yaygın kullanılan klavye düzeni çeşididir. DVORAK : August DVORAK tarafından yapılmış olan bu tuş dizilişine göre en çok kullanılan sesli harfler solda, en çok kullanılan sessiz harfler ise sağda dizilirken; yine kullanım oranı çok olan tuşlar orta sıraya yerleştirilmiştir. Bu sayede yazım hızını artırmak da amaçlanmıştır. Diğer diziliş çeşitleri olarak da ABCDE, XPeRT, QWERTZ vd AZERTY söylenilebilir. QWERTY ve AZERTY genellikle Avrupa’da kullanılmaktadır.

5 Klavye Nedir?

6 Klavye Nedir? 1986 yılından itibaren IBM tarafından fonksiyon ve kontrol tuşları klavyelere eklenmeye başlanmıştır. Fonksiyon tuşlarına işletim sistemleri tarafından veya uygulama programları tarafından özel görevler atanabilmektedir. (F1, F2, Home, End, Delete, …) Windows kullanıcılarına hitaben klavyelerde Windows/Start tuşu, Apple kullanıcıları için Apple tuşu, Linux kullanıcıları için penguen işaretli özel görev tuşları eklenmiştir.

7 Oturuş ve Duruşu Ayarlama
# Oturuş Şekli Sandalyeye otururken sırtınız dik, vücudunuzun yukarı kısmı hafifçe öne doğru eğimli olmalıdır. Klavyenin biraz sağında kalacak şekilde oturunuz. Yazılacak yazı sağ tarafınızda ve satırları size düz gelecek şekilde masanın üzerinde ve yan olsun. Gözler yazılacak yazıda ve baş hafif sağa dönük olsun.

8 Oturuş ve Duruşu Ayarlama
Doğru Oturuş Şekli

9 Oturuş ve Duruşu Ayarlama
# Kolların Duruşu Dirsekleriniz vücudunuza yakın olsun. Dirsekleriniz gövdenizin tam yanında; ne çok arkada ne de çok önde olsun. Uygun uzaklıkta oturursanız dirsekleriniz omzunuzdan inen dikey hattın hizasında olur.

10 Oturuş ve Duruşu Ayarlama
Kolların Doğru Duruşu

11 Oturuş ve Duruşu Ayarlama
# Ellerin Duruşu Ellerin Doğru Duruşu Ellerinizi klavyenin alt kısmına ya da masaya dokunmayacak şekilde havada tutunuz.

12 Oturuş ve Duruşu Ayarlama
# Parmakların Duruşu Parmakların F Klavyede Duruşu Parmaklarınızı yuvarlak bir cisim tutar gibi kıvrık tutunuz. Tuşlara parmak uçlarınızın çok az değdiğini hissediniz. Parmaklarınızı tuşlar üzerinde serbestçe tutunuz.

13 Oturuş ve Duruşu Ayarlama
# Ayakların Duruşu Ayakların Doğru Duruşu Ayaklarınızın her ikisi de yerde hafif ileri doğru ve biri diğerinden yarım ayak ileride olsun.

14 Yanlış Oturuş Şekilleri
Resim 1 Resim 2 Resim 3 Resim 4 Resim 5 Resim 6

15 Harf Tuşlarını Kullanmak
# Parmakları Temel Sıraya Yerleştirme Temel sıra ve parmak ilişkisi

16 Harf Tuşlarını Kullanmak
Parmakların sürekli olarak üzerinde duracağı tuşlara “TEMEL TUŞLAR” adı verilir. Temel tuşlar klavyenin alttan ikinci sırasındaki U,İ,E,A,Ü,T,K,M,L,Y tuşlarıdır. Bu sıraya “ TEMEL SIRA” adı verilir. F Klavyede Ellerin Temel Harf Tuşlarına Yerleştirilmesi

17 Harf Tuşlarını Kullanmak
# Parmakların Yerleşimi Parmaklarınızı bükünüz. Dörder parmağınızı, bükük durumlarını bozmadan TEMEL TUŞLAR üzerine yerleştiriniz. Tuşlara tırnak uçlarınızın az değdiğini hissediniz. Parmaklarınızı yerleştirirken;

18 Harf Tuşlarını Kullanmak
# Klavyede Bulunan Sıralar F klavyede dört sıra vardır. Temel tuşların bulunduğu sıraya “TEMEL SIRA”, temel sıranın üstünde bulunan F ile başlayan sıraya “ÜST SIRA”, temel sıranın altında bulunan J ile başlayan sıraya “ALT SIRA”, rakam, işaret ve sembollerin bulunduğu sıraya da “RAKAM SIRASI” adı verilir. F Klavyede Bulunan Sıralar

19 Harf Tuşlarını Kullanmak
# Parmakların Yerleşimi Sağ elin baş parmağını aralık çubuğuna yakın tutunuz. Sol elin baş parmağını avuç içine hafifçe kıvrık şekilde tutunuz. Ellerinizi temel sıradan kaldırıp tekrar yerleştiriniz. Aynı işlemi, ellerinize bakmadan birkaç kez tekrarlayınız. Elleriniz aşağı doğru eğimli olsun ama klavyenin alt kenarına veya masaya dayandırmamaya dikkat ediniz. Parmakların Temel Sıra Tuşlarına Vuruşu

20 Alıştırma HOTKEY programında bulunan derslerden 1-20 arasındaki dersleri, uygulamalı olarak yapınız.

21 Kaynaklar Güven Tanış, KLAVYE TEKNİKLERİ ON PARMAK KLAVYE KULLANIMI % 100 BAŞARI, Detay Yayıncılık, Ankara, 2009. Milli Eğitim Bakanlığı Modüllleri, Büro Yönetimi ve Sekreterlik, F Klavye 1 Modülü.

22 1.HAFTA SONU


"KLAVYE TEKNİKLERİ SBY1118 1. Hafta Öğr. Gör. Doygun DEMİROL." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları