Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Basitçe söylemek gerekirse, insanlar bir spora katılmaya yada bir spor etkinliğini izlemeye eğilimlidir/motive olmuştur çünkü; davranışın belli cezbedici.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Basitçe söylemek gerekirse, insanlar bir spora katılmaya yada bir spor etkinliğini izlemeye eğilimlidir/motive olmuştur çünkü; davranışın belli cezbedici."— Sunum transkripti:

1

2 Basitçe söylemek gerekirse, insanlar bir spora katılmaya yada bir spor etkinliğini izlemeye eğilimlidir/motive olmuştur çünkü; davranışın belli cezbedici sonuçları vardır. Motivasyon uyandıran ve hedefe yönelik davranışı tetikleyen bir iç faktördür. Temel düzeyde, sporda tüketici motivasyonu bir iç ihtiyacı karşılamak ya da satın alma yoluyla fayda sağlamak için arzuları yansıtır. Bu motivasyon süreci 5 temel aşamayı içerir: Bunlar…

3 ihtiyaç tanıma Motivasyon süreci, bireysel bir ihtiyaç olduğunda, ihtiyaç tanıma asaması ile baslar. Bireyin şimdiki durumu ile bazı ideal durumlar arasında tutarsızlık olduğunda ‘ihtiyaç’ ortaya çıkar. Bireylerin tanıma aşamasını başlatmasını sağlayan (iç ve dış) biyolojik ve psikolojik ihtiyaçlar vardır. Herhangi bir ihtiyaç karşılanmaması tutarsızlık oluşturur ve gerginlik yaratır.

4 Tension Reduction Mevcut durum ile olması gereken durum arasındaki tutarsızlık gerginlik hissi yaratır. ihtiyaç karşılanmadığında gerginlik hoş olmayan bir durum yada histir. Bireyler hayatlarındaki gerilimi mal yada hizmet tüketimi ile azaltmaya yada ortadan kaldırmaya çalışmaktadır. Gerginlik birçok türden ihtiyaç sonucu oluşabilir ve gerilimin büyüklüğü ya da seviyesi durumun devamındaki aciliyeti belirler.

5 Drive State-GÜDÜ-DÜRTÜ DURUMU Kişi dengeyi sağlamak ve hoş olmayan durumu azaltmak ya da ortadan kaldırmak için uğraştıgında ortaya çıkar. Şu ifadeyi bir düşünün: ne kadar motivelisin? Güdü durumu biyolojik yada bilişsel ihtiyaçlardan gelişebilir ya da ikisinin birleşiminden oluşabilir. Denge sağlamak için birey üzerinde oluşturulan baskı derecesi itme oluşturur ve motivasyonun gücünü yansıtır. Güdü durumu içindeki motivasyonun gücü bireyi dengeyi sağlamaya yeterli olabilecek çeşitli yollar düşünmeye iter.

6 Want Pathway –TALEP YOLU Talep aşaması bireyin gerilimi azaltmayı seçtiği tüketimin özel bir formuna doğru olan yolu temsil eder. Bir ihtiyaç tatmin edilebilir ya da çeşitli şekillerde yarar sağlanır. Bir kişinin seçtiği özel yol sosyo-kültürel yetişme tarzı, istenen faydalar, kişilik gibi benzersiz bir dizi deneyimden gelir. Seçimler listesi oldukça uzundur. Sonuç olarak,talep aşaması dengeyi sağlamak ve arzulanan sonuçlara ulaşmak için kişiyi fırsatlar sunan ürün yada servislere çeken itme yi temsil eder. Basitçe söylemek gerekirse, gerilimi-heyecanı azaltmak kişiyi ileri iter ve dengeyi sağlamak için daha olumlu faydalar sunan yol kişiyi özel tüketim aktivitesine çeker.

7 Goal Behaviour-HEDEF DAVRANIŞ Hedef davranış motivasyon surecinde son noktayı temsil eder. Burada önemli nokta edinim/kazançtır. Hedef kazanımı–hedefe ulaşım gerilimi azaltan ve ihtiyacı karşılayan tüketim aktivitesi yoluyla olur. Amacı dengeyi sağlamak ve hedefe ulaşmak için en iyi yolu sunan deneyimi ya da çeşitli araçlarla tüketicilerle iletişim kurmak olan spor pazarlaması için bu süreç önemlidir. Bu yüzden spor pazarlamacıları tüketiciyi özel bir yola yönlendiren ya da çeken ürünlerin olumlu özelliklerinin iletişimiyle meşgul olurlar.

8 SportWay Motivasyon sonucunun daha iyi anlaşılmasıyla, istenen sonuçların elde edilmesine yardımcı olacak potansiyel yolların incelemesi aşağıdaki gibidir. Bu inceleme, sekil 2 deki spor yolu girişiyle, spor motivasyon sürecinin, talep yolu aşaması oluşumu üzerinde durmaktadır.

9 SportWay: Seeking Sport and Event Experiences SPOR VE ETKiNLiK DENEYiMLERi ARAYIŞI Sportway içinde, sayısız yollar vardır. Örneğin; bir kışı basketbol,futbol golf oynayabilir ya da izleyebilir ya da koşabilir. Bu sportway yolları eninde sonunda bireylerin spor tüketim aktivitelerine yol açan yarar ve ihtiyaçları arayıp bulmalarına imkan verir. SportWay represents want pathways through which individuals seek out sport and event experiences that provide opportunities to achieve desirable outcomes.

10 SportWay toward Consumption TüKETiME DOGRU SPORTWAY Aktif ya da pasif spor katılımı, hedefe yonelık davranışlar yoluyla ıhtıyaçları karsılamak ve fayda saglamak için fırsatlar arayan bıreylere sayısız yollar yaratır. Bu yollar, fiziksel, sosyal ve kişisel ihtiyaçları yerine getirmek için spor ya da spor etkinliklerini araştırıp ya da tecrübe ederek iç arzuları motive eder.

11 SportWay Motives in Consumer Behaviour Tüketici davranışlarındaki sportway motivleri Socialisation: Socialisation: Sosyalleştirme sosyal etkileşim için bir istek temsil eder. Diğer izleyici, katılımcı, arkadaş ve aile ile dış etkileşim yoluyla insan ilişkilerini arttırmak için yarattığı fırsatlardan dolayı, insanlar bir spor etkinliği deneyimi aramaya motive olurlar.

12 SportWay Motives in Consumer Behaviour Tüketici davranışlarındaki sportway motivleri Performance: Performans estetik ve fiziksel zevk için bir istek temsil eder. İnsanlar; atletik hareket ve fizyolojik hareket sanatı, zarafet ve becerinin tadını çıkarmak için sunduğu fırsatlar nedeniyle, bir spor etkinliği deneyimi aramaya motive olurlar.

13 SportWay Motives in Consumer Behaviour Excitement: Heyecan entelektüel uyarım için bir istek temsil eder. Bireyler, katılım ve rekabetin belirsizliği ve ilişkili faaliyetler tarafından yaratılan atmosfer koşullarından kaynaklanan zihinsel eylem ve keşif için yaratılan fırsatlar nedeniyle bir spor etkinliği deneyimi aramaya motive olurlar.

14 SportWay Motives in Consumer Behaviour Esteem: Saygı yeterlilik için bir istek temsil eder. Bireyler, üstatlık hissi, bir anlamda kişisel ve kolektif özsaygı duygusunu arttırma hissi yaratan başarı ve meydan okuma için sunduğu fırsatlar nedeniyle bir spor olayı deneyimi aramaya motive olurlar.

15 SportWay Motives in Consumer Behaviour Diversion: Yönlendirme ruhsal esenlik için bir istek temsil eder. Bireyler stres yaratan ve günlük çalışma ve yaşam rutinlerinden kaçmak ve kendilerini arındırmak için fırsatlar yaratan bir spor olayı deneyimi aramaya motive olurlar.

16


"Basitçe söylemek gerekirse, insanlar bir spora katılmaya yada bir spor etkinliğini izlemeye eğilimlidir/motive olmuştur çünkü; davranışın belli cezbedici." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları