Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KARABURUN YARIMADASI’NDA RES YATIRIMLARI VE HUKUKİ SÜREÇ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KARABURUN YARIMADASI’NDA RES YATIRIMLARI VE HUKUKİ SÜREÇ"— Sunum transkripti:

1 KARABURUN YARIMADASI’NDA RES YATIRIMLARI VE HUKUKİ SÜREÇ
6. KENT MECLİSİ TOPLANTISI KARABURUN KENT KONSEYİ

2 BIRAKILAN YAŞAM ALANI YARIMADA’NIN% 16’sı

3 81 TÜRBİN KURULUMU TAMAMLANDI.
PLANLANAN SAYI ŞİMDİLİK 266. KAPASİTE ARTIŞ TALEPLERİ DEVAM EDİYOR. TAMAMLANAN RES’LER KAPASİTE ARTIŞINA GİDİYOR. LODOS-AYEN YENİ ÖLÇÜM DİREKLERİ YENİ RES’LERİN HABERCİSİ. KAYA RES’İN ÖN LİSANS BAŞVURUSU, EPDK’DA DEĞERLENDİRMEYE ALINDI

4 Halkın Ekonomik ve Sosyal Varlığı Tehdit Altında !
TARIM,MERA VE TURİZM ALANLARI, ORMAN ARAZİLERİ RES’LERE TAHSİS EDİLİYOR. ACELE KAMULAŞTIRMA KARARLARIYLA KÖYLÜNÜN TOPRAĞINA EL KONUYOR. ARAZİLER DEĞER YİTİRİYOR. YARIMADA’DA DOĞAL YAŞAM, İNSAN YAŞAMI AĞIR TEHDİT ALTINDA .

5

6 TARIM VE EKOLOJİK DENGE TEHLİKEDE
ZARARLILARI TÜKETEN, TOZLAŞMAYI SAĞLAYAN YARASALAR KAYBOLUYOR ARICILIK YOK OLMA RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA.

7 Türbin kanatları, emniyet ışıkları ve doğal habitatın yok edilmesi değerli kuş popülasyonu için ciddi yaşamsal risk oluşturuyor. Kuş türlerinin de doğal habitatları olan zengin bitki örtüsü ciddi bir şekilde tahrip ediliyor

8 Makilik alanların tahribinden sonraki aşama çölleşmenin habercisi olan frigana örtüsüne geçiş.
EROZYON RİSKİ “ŞİDDETLİ” OLARAK TANIMLANAN BÖLGEDE BİTKİ ÖRTÜSÜNÜN SIYRILMASIYLA EROZYON RİSKİ GERÇEĞE DÖNÜŞÜYOR

9 Sağlıklı Ortamda Yaşama Hakkı Elimizden Alınıyor !
Köyler m uzaklıktaki türbinlerle sarılmış durumda. Keçicilik ve tarımla yaşamını sürdüren halk gününü tarla ve otlaklarda yani türbinlerin altında geçirmek zorunda. Türbin gürültüsü 100 dBA !! Konutlarda bu 50 dBA diyorlar; oysa 50 dBA, havaalanları, sanayi bölgeleri için sınır değer. ÇED raporlarında, gözardı edilense, insanların 24 saatx360 gün bu gürültüye maruz kalmalarıdır. Bu gürültü, türbin kanatlarının havayı yararak neden olduğu ve rüzgarın şiddetine bağlı olarak şiddetlenen ve bu teorik eşiği çok büyük ölçüde aşan sestir.

10 Sağlıklı Ortamda Yaşama Hakkı Elimizden Alınıyor !
Türbinlerin, gürültü, düşük frekanslı ses ve gölge etkisiyle kulak çınlaması, baş dönmesi , dengesizlik, çarpıntı, bulantı ve asabiyet gibi rahatsızlıklarla ortaya çıkan olumsuz etkileri “Rüzgar Türbini Sendromu” olarak adlandırılmaktadır. Yeni nesil türbinlerin yaşam alanlarından, düz alanlarda 2 km, tepelik alanlarda 3.2 km mesafelerde kurulması önerilmektedir. Dünyada set back mesafeleri yeniden belirleniyor.

11 ÇALIK ENERJİ SARPINCIK RES:
HASSEKİ’YE 230 METRE AYEN ENERJİ MORDOĞAN RES KAPASİTE ARTIŞI: KONUTLARA 100 METRE LODOS A.Ş. KARABURUN RES KAPASİTE ARTIŞI : YAYLAKÖY’E 580 METRE

12 Halkın Ekonomik ve Sosyal Varlığı Tehdit Altında !
TÜRBİNLERİN YARATTIĞI GÖRSEL KİRLİLİK, GÜRÜLTÜ VE YOK EDİLEN DOĞAYLA BİRLİKTE ÇOK ÖNEMLİ BİR KALKINMA POTANSİYELİ OLAN DOĞAYLA BARIŞIK TURİZM İMKANI DA ORTADAN KALDIRIYOR. Sazak

13 TÜM BUNLARI YAPARKEN “İSTİHDAM SAĞLIYORUZ, YÖRE EKONOMİSİNE KATKIDA BULUNUYORUZ” DİYORLAR.
İNŞAAT SÜRESİNDE ÇALIŞTIRDIKLARI İŞÇİYLE Mİ, İŞLETME DÖNEMİNDE İSTİHDAM EDECEKLERİ 3-4 BEKÇİYLE Mİ, FİRMA TEMSİLCİLERİNİN YEMEKLERİYLE Mİ KARABURUN KALKINACAK? KAYBOLAN TARIM ALANLARIMIZIN, OTLAKLARIMIZIN, YİTEN TURİZM POTANSİYELİMİZİN, DEĞERSİZLEŞEN TOPRAKLARIN BEDELİ BU MUDUR / BUNUN BEDELİ OLABİLİR Mİ ?

14 KARABURUN’DAKİ YAŞAMIN DEĞİL, AVM’LERİN IŞIKLARI SÖNDÜRÜLSÜN !
Karaburun’da RES’lerle üretilmesi öngörülen enerji: Türkiye’nin toplam enerji üretiminin sadece %0,3’ü; 2021 yılı enerji talep tahminin %0,14’ü Gerçek maliyet : Ömrü 20 yıl olan yatırım için, parasal değeri ölçülemeyecek doğanın, yaban hayatının, sosyal yaşamın, insan sağlığının ağır şekilde tahrip olması, kaybolan tarım, hayvancılık ve turizm gelirleri.

15 “YENİLENEBİLİR-TEMİZ ENERJİ”YE DEĞİL TALANA VE YAĞMAYA KARŞIYIZ !

16 KARABURUN’UN MÜCADELESİ
KURULU 81 TÜRBİNİN ÜZERİNE İLAVE EDİLECEK HER BİR TÜRBİN BU DEĞERLİ EKOSİSTEMİN ÇÖKÜŞÜNÜ VE YARIMADA’DA SOSYAL YAŞAMIN YOK EDİLİŞİNİ HIZLANDIRACAK.

17 KARABURUN YURTTAŞ DAVALARI
KENT MECLİSİ 5. TOPLANTISINDA MÜCADELENİN “YURTTAŞ DAVALARI”YLA YÜRÜTÜLMESİ KARARLAŞTIRILDI. HUKUK SÜRECİNİ GÖNÜLLÜ OLARAK YÜRÜTEN ÇEHAV AVUKATLARINA TOPLU VEKALETLER VERİLDİ. DAVACI SAYISI 80. MAHKEME VE BİLİRKİŞİ MASRAFLARI KARABURUNLULAR’IN KARABURUN SEVERLERİN KATKILARIYLA KARŞILANIYOR. BUGÜNE KADAR TL HARCANDI

18 ÇALIK GRUBU/SARPINCIK RES: İLK YURTTAŞ DAVASI
I-İmar planı düzenlemesinin iptali davası II- ÇED olumlu kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali davası

19 ÇALIK GRUBU/SARPINCIK RES :ÇED SÜRECİ
PROJENİN SÖZDE “HALKIN KATILIMI TOPLANTISI PROTESTOLARLA YAPTIRILMAMIŞ,TOPLANTI TUTANAĞI BU ŞEKİLDE TUTULMUŞTU.(10 Nisan 2014) ÇED SÜRECİNİN HER AŞAMASINDA KARABURUN BELEDİYE BAŞKANLIĞI VE KENT KONSEYİ GEREKÇELİ İTİRAZLARINI ÇEVRE BAKANLIĞINA GÖNDERDİ. ÇEVRE BAKANLIĞI, TOPLANTININ YAPILDIĞINI VE HALKIN KATILDIĞINI YALANINI YAZAN RAPORU ONAYLADI. ÇED OLUMLU KARARININ YÜRÜTMESİNİ DURDURMA VE İPTALİ İSTEMİYLE AÇILAN DAVADA, MAHKEMENİN BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ’NE TÜM DAVACILARLA BİRLİKTE KALABALIK BİR GRUP KATILMIŞTI (06/07/2015)

20 ÇALIK GRUBU/SARPINCIK RES: İLK YURTTAŞ DAVASI
MAHKEME OYBİRLİĞİYLE VERDİĞİ KARARLA YÜRÜTMEYİ DURDURDU (17/09/2015) DAVA DURUŞMASINDA YİNE HEP BİRLİKTE MAHKEME SALONUNDAYDIK (19/10/2015) DAVALI TARAF AVUKATLARINDAN BİR CÜMLE  : “KARABURUN BELEDİYESİ’NİN HAVAİ FİŞEKLERİ VE KEDİLER KUŞLARA TÜRBİNLERDEN DAHA ÇOK ZARAR VERİYOR” ÇED OLUMLU KARARI MAHKEMENİN OYBİRLİĞİYLE VERDİĞİ KARARLA İPTAL EDİLDİ (22/10/2015)

21 TÜRKİYE’DE İLK KEZ : KÜMÜLATİF ETKİ GEREKÇESİYLE ÇED KARARI İPTALİ EDİLDİ
MAHKEME KARARI GEREKÇESİ: “YARIMADA’DA BULUNAN MEVCUT RÜZGAR TÜRBİNLERİNİN KÜMÜLATİF OLARAK ÇEVRE ETKİ DEĞERLERİ DİKKATE ALINDIĞINDA, YENİ BİR PROJENİN DAHA FAALİYETE GEÇMESİ ÖZGÜN BAKİR ALANLAR İÇEREN VE OLDUKÇA ZENGİN BİR BİYOÇESİTLİLİĞİ BARINDIRAN YARIMADA’DA YAŞAYAN CANLILARIN SIĞINACAĞI BAŞKA BİR YAŞAM ALANI BIRAKMAYACAKTIR.”

22 ÇALIK GRUBU/SARPINCIK RES
İPTAL KARARININ DUMANI TÜTERKEN, ÇEVRE BAKANLIĞI 2009 YILINDA ÇIKARDIĞI GENELGEYE DAYANARAK, YARGI KARARINA RAĞMEN TEKRAR ÇED OLUMLU KARARI VERDİ ( ) BAKANLIK BU KARARI ÇALIK ENERJİ’NİN, ACELEYLE SÖZDE “BİLİM İNSANLARI” NA HAZIRLATTIĞI VE MAHKEMECE KABUL EDİLMEYEN EK RAPORLARA DAYANARAK VERDİ BU HAKSIZ VE HUKUKSUZ UYGULAMA DA 10 ARALIK 2015’TE YARGIYA TAŞINDI

23 AYEN ENERJİ-MORDOĞAN RES: KAPASİTE ARTIŞI
ÇED OLUMLU KARARININ (30/06/2015) YÜRÜTMESİNİ DURDURMA VE İPTALİ DAVASI DAVACILAR İLE KARABURUNLULAR’IN GÖZLEMCİ OLARAK KATILDIĞI BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ YAPILDI. ( )

24 MORDOĞAN RES (ENDA)İMAR PLANI DÜZENLEMELERİ YD VE İPTALİ DAVASI: 7/4/2015
YAYLAKÖY RES İMAR PLANI DÜZENLEMELERİ YD VE İPTALİ DAVASI: 13/7/2015 YAYLAKÖY RES : Acele Kamulaştırma Kararı iptal davaları. Danıştay Savcısı görüşü “Bakanlar kurulu kararının taşınmazlara ilişkin bölümünün iptali” ÇED Gerekli Değildir Kararının iptali davası Bilirkişi incelemesi yapıldı: (16/10/2015)

25 LODOS A.Ş. KARABURUN RES: YARIMADANIN % 61’i !!!!

26 LODOS A.Ş. KARABURUN RES: 3 AYRI DAVA
2005 YILINDA 252 KM2 (YARIMADA’NIN %61’i) VE 166 TÜRBİN İÇİN VERİLEN ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR KARARI YÜRÜTMESİNİN DURDURULMASI VE İPTALİ İÇİN; ÜRETİM LİSANSININYÜRÜTMESİNİN DURDURULMASI VE İPTALİ İÇİN; 05/11/2015 TARİHLİ ÇED OLUMLU KARARININ YÜRÜTMESİNİN DURDURULMASI VE İPTALİ İÇİN.

27 EPDK 47 İLAVE TÜRBİNLİK KAPASİTE ARTIŞI İZNİ VERDİ
AÇILAN DAVADA, MAHKEME (22/01/2015)’TE YÜRÜTMENİN DURDURULMASINA VE 25/05/2015’TE ÜRETİM LİSANSININ İPTALİNE KARAR VERDİ. BU, TÜRKİYE’DEKİ İLK RES ÜRETİM LİSANSI İPTALİ KARARIDIR. EPDK 11/06/2015’TE 50 TÜRBİN İÇİN YENİ BİR ÜRETİM LİSANSI VERDİ.17/09/2015’TE 2. YÜRÜTMEYİ DUDURMA VE ÜRETİM LİSANSINI İPTAL DAVASI AÇILDI

28 04/12/2015’TE YÜRÜTMENİN DURDURULMASI VE İPTAL DAVASI AÇILDI
LODOS A.Ş. KARABURUN RES 47 TÜRBİNLİK KAPASİTE ARTIŞI İÇİN YENİ BİR ÇED SÜRECİ YANGINDAN MAL KAÇIRIRCASINA BİR HIZLA YÜRÜTÜLDÜ VE OLUMLU KARAR VERİLDİ (05/11/2015) 04/12/2015’TE YÜRÜTMENİN DURDURULMASI VE İPTAL DAVASI AÇILDI

29 LODOS, NOTER KANALIYLA GÖNDERDİĞİ İHTARNAMEYLE, İDDİA ETTİĞİ 15 MİLYON TL ZARARINI VE OLUŞACAK ZARARLARINI DAVACILARDAN VE KENT KONSEYİ’NDEN TAZMİN EDECEĞİ TEHDİDİNDE BULUNDU. ANAYASA İLE GÜVENCE ALTINA ALINMIŞ HAK ARAMA ÖZGÜRLÜĞÜNE YÖNELİK BU SALDIRI NEDENİYLE LODOS FİRMASINA MANEVİ TAZMİNAT DAVASI AÇILDI.

30 KARABURUNDA RES’LER TBMM GÜNDEMİNE TAŞINDI
I-SORU ÖNERGELERİ:CHP İZMİR MV. TACETTİN BAYIR VE MHP İZMİR MV. KENAN TANRIKULU II-MECLİS ARAŞTIRMASI:CHP İZMİR MV. TACETTİN BAYIR RES’LERİN KARABURUN’DA YARATACAĞI GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN TAHRİBATLARIN ÖNÜNE GEÇİLMESİ İÇİN ANAYASA’NIN 98’İNCİ VE TBMM İÇTÜZÜĞÜNÜN 104 VE 105’İNCİ MADDELERİ GEREĞİNCE “MECLİS ARAŞTIRILMASI” AÇILMASINI İSTEMİŞTİR.

31 Lodos A.Ş. Karaburun RES Projesinin, 50 türbinlik bölümü İLE İLGİLİ
Yarımada’daki RES Projeleri gönüllü karbon piyasasında işlem görmek için, Uluslararası karbon sertifikasyon kuruluşu olan GSV’na başvurdu. VAKFIN Cenevre merkezine ısrarlı itirazlarımızı yaptık. Vakıf, anılan projeleri sertifikasyon programına dahil etmeyeceğini Kent Konseyi’ne bildirdi Lodos A.Ş. Karaburun RES Projesinin, 50 türbinlik bölümü İLE İLGİLİ İŞLEMLER DURDURULDU. Sanayi tesisi olmadığı için atmosferin kirlenmesine hiçbir katkısı olmayan, doğal bitki örtüsüyle, zeytin, mandalina ağaçlarıyla karbon salınımını azaltan Karaburun doğası/kırsal yaşamıyla ağır bir bedel ödettirilmektedir.

32 MMO VE EMO’NUN DÜZENLEDİĞİ PANELLERDE
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ FORUMLARINDA, RADYO VE TV PROGRAMLARI, BASIN BÜLTENLERİYLE, ULUSLARARASI ÇEVRE KURULUŞLARINA YAZILARLA, KIRKLARELİ, AYVALIK, BODRUM RES TOPLANTILARINDA BİLEŞENİ OLDUĞUMUZ EGEÇEP’İN TOPLANTILARINDA “ YENİLENEBİLİR /TEMİZ ENERJİ” MASKESİ ALTINDA KARABURUN’DAKİ TALANI VE YAĞMAYI ANLATIYORUZ BAŞTA WWF,TEMA OLMAK ÜZERE PEK ÇOK ÇEVRE KURULUŞU KARABURUN’A DESTEĞİNİ BİLDİRDİ

33 HAYATI, İNSAN SAĞLIĞINI, GELECEĞİMİZİ, MAHKEME KARARLARINI HİÇE SAYANLARDAN DAVACIYIZ. YILMAYACAĞIZ VAZGEÇMEYECEĞİZ ! BU DAVA HEPİMİZİN, TÜM KARABURUN YARIMADASI HALKININ TOPRAKLARINI, YAŞAMLARINI VE DOĞAYI KORUMA DAVASI.

34 KARABURUN’UN ENERJİ ÜRETİM SAHASINA DÖNÜŞTÜRÜLMEMESİ İÇİN GÜÇ BİRLİĞİ

35 GELECEK KUŞAKLARA:, TÜM ZENGİNLİKLERİYLE
KORUNMUŞ VE KENDİ DEĞERLERİYLE KALKINMIŞ BİR YARIMADA BIRAKMAK BİZLERİN SORUMLULUĞU

36 KARABURUN KENT KONSEYİ
Karaburun, yaşam hakkı için yürüttüğü bu mücadeleyi, ulusal ve uluslararası platformlarda her türlü yasal demokratik hakkını kullanarak sürdürmeye kararlı. KARABURUN KENT KONSEYİ


"KARABURUN YARIMADASI’NDA RES YATIRIMLARI VE HUKUKİ SÜREÇ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları