Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DÜNYADA VE TÜRKİYEDE HEMŞİRELİK EĞİTİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DÜNYADA VE TÜRKİYEDE HEMŞİRELİK EĞİTİMİ"— Sunum transkripti:

1 DÜNYADA VE TÜRKİYEDE HEMŞİRELİK EĞİTİMİ

2 ALMANYADA HEMŞİRELİK EĞİTİMİ
Real schule` ya da `gymnasium` denilen okullardan mezun olan öğrenciler üniversiteye ya da meslek okullarına gidebilmektedir. Hemşirelik eğitimi de meslek okullarında verilmektedir. 3 yıllık mesleki eğitim şeklindedir. Ancak, toplamda 4600 saat eğitimin, 2100 saati teorik, 2500 saati uygulama şeklindedir. Böylece Türkiye de alınan eğitimin toplam saati bakımından eşdeğeri olduğu görülmekte. Ayrıca, eğitim yılı içinde 30 günlük toplam tatilleri vardır.

3 Eğitiminin 2. yılının sonunda öğrenci, alan tercihi (pediatri ya da genel hemşirelik) yapar ve seçilen alanda 1 yıl staj yapar. Öğrencilerin klinik izlem ve değerlendirilmeleri kliniklerdeki mentorlar tarafından yapılmaktadır. Mentorlar okul yönetimi ile işbirliği içerisinde çalışmaktadırlar. Aylık (daha sık da olabilir) yapılan toplantılarda hocalar, mentorlar ve öğrencilerin katılımıyla, öğrencinin durumu değerlendirilmektedir.  3.yılın sonunda da final sınavları vardır. Öğrenciler öğrenim dönemlerinde aylık ücret almaktadırlar euro arası değişmektedir.

4 ALMANYA’DA HEMŞİRELİK EĞİTİMİ
Her hastanenin kendi özel hemşire okulu bulunmaktadır. Sağlık meslek eğitimi; sahada en az 2 sene çalışmış ve formasyon eğitimi almış usta öğreticiler tarafından yapılmaktadır. Usta öğreticiler en fazla 3 öğrencinin staj eğitiminden sorumludur.

5 ALMANYA’DA HEMŞİRELİK
Yoğun bakımda bir hemşireye iki hasta düşer. Klinikte bir hemşireye dokuz hasta düşer. Devlet, özel, üniversite ve askeri hastaneler bulunur. Hemşireler ortalama Euro maaş almaktadır. İsterse saatlik de çalışabilirler. (saat ücreti 15 Euro) 8 saatlik vardiya sistemi ile çalışırlar ve iki vardiya arası en az 8 saat olmak zorundadır. Hemşirelerin aylık zorunlu hizmet içi eğitimleri vardır.

6 ALMANYA’DA SAĞLIK HİZMETLERİ
Hastanede hastaların yatarak tedavi edilmesinden ziyade evde hasta bakım hizmetleri tercih edilmektedir. Hastanın 24 saat bakıma ihtiyacı varsa hastanede yatırılır. (hasta tercih ederse evde bakım sağlanabilir) Aile hekimliği hizmetleri uygulanmakta ve sevk zinciri zorunludur. Evde hasta bakımı hizmetlerinde hastanın durumuna göre doktor, hemşire, fizyoterapist, diyetisyen, ergoterapist, hastabakıcı vb. görevlendirilir Bakım ücretlerinin tamamı özel sigortalar, devlet ve belediyeler tarafından karşılanır.

7 AMERİKA‘DA HEMŞİRELİK EĞİTİMİ
ABD’de hemşirelik mesleğinin temel eğitimi lisans seviyesinde verilir. Mesleki seviye olan “Registered Nurse/Kayıtlı hemşire”(R:N) hemşirelik alanında bir lisans diploması aldıktan sonra çalışabilmek için eyaletin lisans koşullarını yerine getirmelidir. Her ABD eyaletinin lisans için kendi kriterleri ve kuralları vardır, ancak her eyalet aynı lisans sınavını uygular. Bu sınav NCLEX-RN olarak bilinir ve lisans almak için bu sınavdan geçmek gerekir.

8 Bir çok eyalette ABD dışında eğitim almış hemşirelerin,
NCLEX-RN almadan önce Commission on Graduates of Foreign Nursing Schools / yabancı hemşirelik okulu mezunları komisyonu (CGFNS)adlı kuruluştan onay belgesi almaları zorunludur.

9 NCLX (National council Licensure examination)
Hemşirelerin mezun olduktan sonra NCLEX (Ulusal Konseyi Licensure Sınavı) almaları gerekli olan bir sınavdır. İki çeşit NCLEX-RN ve NCLEX-PN vardır. Bu sınavı geçen hemşire, devlet hastanelerinde görev alabilir. NCLEX sınavında hemşirenin bilgi.beceri ve yeteneği test edilir.

10 İki yıllık Ön lisans Eğitimi
İki yıllık eğitim vern okullar, community College veya junıor College olarak adlandırılan okullardır. Bu okullar Türkiye’ deki Meslek Yüksekokulları’na karşılık gelmektedir. Öğrenciler 60 kredilik ders sorumluluğunun tamamladıktan sonra Associata of Arts (A.A) veya Associate of Science (A.S) derecesine sahip olarak mezun olurlar. Community College’ların en önemli avantajı dört yılık okullara göre bu okullara girmek daha kolay ve gerekli not ortalamasını tuuturan öğrencilere dört yıllık okullara geçiş imkanı sağlamaktadır.

11 Dört yıllık lisans eğitimi
Lisans derecesi 120 krediyi tamamladıktan sonra alınan derecedir. Zorunlu ve seçmeli dersler mevcuttur. Eğitimlerini başarı ile tamamlayan öğrenciler Bachelor of Arts(B.A) veya Bachelor of Science (B.S) diplomasına sahip olurlar. PN, Nurse Practioner hemşirenin hasta muayene edip reçete yazma yetkileri vardır. Amerikada bazı sağlık merkezi yada hastaneler Dr. Yerine PN işe almayı tercih edebiliyor.

12 YÜKSEK LİSANS eĞİTİMİ Lisans Diplomasına Sahip olmak RN kayıtlı hemşire olmak En az 2 yıllık hemşirelik deneyimi Başvuru formu Referans mektubu Program 2 yıllıktır Program kendi vatandaşı için $ 6.000/yıllık Yabancı öğrenci için $ /yıllık

13 DOKTORA PROGRAMI 3-4 YIL sürer YL diplaması Devlet kurumlarında ücretsiz Özel üniversitelerde ücret yıllık TL

14 AMERİKA'da eyalet yasalarına göre civalı termometre kırıldığında, tehlikeli atık kutusuna atılmak zorunda. İhmal edilmesi durumunda cezası da ağır.  Ayrıca AMERİKA'da hemşirelerin ve doktorların kendi aralarında, İngilizce dışında başka bir dilde konuşması kesinlikle yasa

15 ABD'de hemşirelere özellikle de pediyatrik yoğun bakım hemşireliği gibi özel bilgi sahibi hemşirelere talep oldukça fazladır. 2001'in sonunda ABD'de en az hemşirelik bir açık vardı yılı itibariyle bu açığın ila arasında olması beklenmektedir. Mevcut ve gelecekte olacak bu açık ABD dışında eğitim almış hemşirelere pek çok fırsat açmaktadır. Ancak ABD'de hemşirelik yapmayı düşünenler tecrübenin çok gerekli olduğunu aklından çıkarmamalıdır. ABD'de kayıtlı bir hemşirenin ortalama yıllık geliri Dolar civarındadır.

16 İNGİLTEREDE HEMŞİRELİK EĞİTİMİ
1920 de İngiliz Kızılhacının öncülüğü ile dünyanın her yerinde gelecek hemşirelere yüksek öğretim sağlamak amacı ile Londra Üniversitesi hemşire koleji açılmıştır.

17 Yeni mezun hemşireler hemşirelik kuruluna üye olmak zorundadır.
Açılan kurslar tüm mezun hemşirelere yönelik olmalıdır. Tüm eğitim programlarında hemşirelik kurulunun koyduğu standartlar sağlanmalıdır. Eğitimler mutlaka o alanda uzman eğitimci hemşireler tarafından yürütülmelidir.

18 İNGİLTERE'de Worthing Hastanesinde, doktor yazdığı orderın altına "Lütfen/ Please" yazmadığı müddetçe, hemşirenin tedaviyi ve testleri yapmayı reddetme hakkı var.

19 JAPONYA’DA HEMŞİRELİK
Farklı düzeylede hemşirelik eğitimi var Lise düzeyinde hemşirelik okullarından mezun olan hemşireler hemşire yardımcısı ünvanı ile çalışır 3 yıllık çalışma deneyimi ile 2 yıllık hemşirelik okullarını bitirmiş gibi hemşire ünvanı alabilir Hemşirelik YO, lise sonrası 3 yıllık eğitim olup 1 yıl eğitim daha aldıktan sonra ebe ve sağlık görevlisi ünvanı alabiliyor. Hemşirelik eğitim sonrası, hemşire olarak çaloşabilmek için Sağlık Bakanlığının düzenlediği yılda bir kere yapılan yeterlilik sınavını geçmesi gerekmektedir.

20 Japonya’da 80 üniversitede hemşirelik yüksek lisans eğitimi
30 üniversitede hemşirelik doktora eğitimi Hemşire eğitim aldığı alanda görev yapıyor Hemşire maaşı $ 2000 5 yıllık hemşire maaşı $ 3000

21 JAPONYAda BKİ (Beden Kitle İndexi) yüksek olan(balık etli, kilolu, obez...) kişilerin hemşire olamadığını biliyor muydunuz? Hükümet, yaşlı nüfusunu artırmak ve sağlıklı beslenmeyi desteklemek için hemşirelik ve diğer bazı meslek gruplarında, kilolu olanların meslek sertifikası alamayacağı uygulamasını 2008'den beri yürütmektedir.

22 İRAN’DA HEMŞİRELİK EĞİTİMİ
Lisans mezunu hemşire 4 yıllık eğitim alır Mezuniyet sonrası işe başlar İsterse sertifika programlarına katılır YL ve doktora programları vardır Hemşire maaşı TL Sorumlu hemşire maaşı 1000 TL

23 YUNANİSTAN’DA HEMŞİRELİK EĞİTİMİ
Yunanistan’daki hemşirelik eğitimini 3’e ayırabiliriz yıl lise mezunu olanlar ki bunlar asistan hemşire ünvanı alıyorlar. 12+3,5 yıl teknik enstitü mezunu olanlar ile 12+4 yıl üniversite mezunu olanlar ise hemşire ünvanını alabiliyorlar.

24 4 yıllık üniversite eğitimi teorik ve pratik eğitimi içermektedir
4 yıllık üniversite eğitimi teorik ve pratik eğitimi içermektedir. Bunlar; bizdeki gibi temel tıp dersleri (anatomi, histoloji, vb.) hemşirelik esasları, iç hastalıkları, cerrahi, doğum ve kadın sağlığı, çocuk sağlığı, ruh sağlığı, halk sağlığı, yönetim ve liderlik.

25 İYİ DERSLER Öğr.Gör. Işık Atasoy


"DÜNYADA VE TÜRKİYEDE HEMŞİRELİK EĞİTİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları