Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Analoji Yoluyla Çıkarımda Bulunma. Analoji benzetme demektir. Analoji yoluyla karar vermede iki durumun benzer özellikleri belirlenerek bir sonuca ulaşılmaya.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Analoji Yoluyla Çıkarımda Bulunma. Analoji benzetme demektir. Analoji yoluyla karar vermede iki durumun benzer özellikleri belirlenerek bir sonuca ulaşılmaya."— Sunum transkripti:

1 Analoji Yoluyla Çıkarımda Bulunma

2 Analoji benzetme demektir. Analoji yoluyla karar vermede iki durumun benzer özellikleri belirlenerek bir sonuca ulaşılmaya çalışılır. Analojiler bilimsel düşünmede, hukukta, etikte sıklıkla kullanılmaktadır.

3 Aşa ğ ıdaki çıkarım analoji yoluyla yapılmıştır: Sırpça ve Rusça benzer dillerdir. Rusça ö ğ renmek zordur. O halde Sırpça ö ğ renmek de zordur.

4 Ancak analoji yoluyla çıkarım yaparken dikkatli olunmalıdır. Örne ğ in analoji yoluyla yapılmış olan aşa ğ ıdaki çıkarım zayıftır: Türkiye ve Yunanistan aynı boylam üzerinde bulunmaktadır. Yunanistan’da Akdeniz iklimi vardır. O halde Türkiye’de de Akdeniz iklimi vardır.

5 Analoji yoluyla yapılan bazı çıkarımlar ise anlamsızdır: Engelli bireyler okullarda çalışabilmektedir. O halde engelli bireyler asker olabilmelidir.

6 Analoji yoluyla elde edilen bir sonuç önermesinin kabul edilip edilmeyece ğ i test edilirken aşa ğ ıdaki noktalar irdelenmelidir:  Çıkarımın sonucu nedir?  Öncüller nedir?  Karşılaştırma hangi açılardan yapılmıştır?  Yapılan karşılaştırma yeterli midir?  Sonuç önermesi ile karşılaştırılan özellikler birbiriyle ilgili midir?


"Analoji Yoluyla Çıkarımda Bulunma. Analoji benzetme demektir. Analoji yoluyla karar vermede iki durumun benzer özellikleri belirlenerek bir sonuca ulaşılmaya." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları