Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SORGULAMAYA DAYALI ÖĞRENME

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SORGULAMAYA DAYALI ÖĞRENME"— Sunum transkripti:

1 SORGULAMAYA DAYALI ÖĞRENME

2 Sorgulama yönteminin yaklaşım esası, öğrencilere bilim insanlarının bilimsel araştırmalarda kullandıkları teknikleri kullandırarak fiziksel dünyayla uğraşırken karşılaştıkları durumlarla baş etmeyi öğretmektir.

3 Sorgulamaya dayalı öğrenme yönteminde öğretmen durumları dizayn eder.
Böylece öğrencilere araştırmacı bilim insanlarının sorular sormak, problemleri tanımak, araştırma yöntemlerine başvurmak, tutarlı tahmin ve tanımları sağlamak ve fiziksel dünyada paylaşılmış deneyimler ile bağdaşabilir açıklamalar yapmada kullandıkları prosedürleri kullanmayı öğretir.

4 Sorgulama, keşfetme, bulma ile karıştırılmamalıdır.
Keşfetme, buluş -sorgulamada bulunması gerekmeyen- dünyadaki gerçekçi mantığa uygun yöntemi varsayar. Sorgulamanın eğilimi ise bilimsel eğitimde yapısalcılığı ima etmektedir

5 Sorgulama yöntemi gözlem, sınıflama, sıralama, ölçme, uzay zaman ilişkisini kullanma, yorumlama, işlevsel tanımlama, sınama durumları oluşturma, deneme ve iletişim kurma gibi birçok yapının bir arada kullanılmasını sağlamaktadır. Düşünme bu yöntemde bireyin öğrenmesi gereken en önemli aşamadır

6 Bu yöntem öğrencilerin, gözlenen bir olgu, olay veya durumu, geçmişte edinmiş oldukları bilgi ve becerileri kullanarak, uygulayarak açıklamalarını veya çözümlemelerini sağlamaya çalışmaktadır. Açık uçlu deneylerle laboratuar tekniğinin bir başka şeklidir.

7 Laboratuar tekniğinde deneyi öğrenci yapmakta sonucu kendisi işleyip yorumlamaktadır.
Sorgulama yönteminde ise bir deney, öğrenci veya öğrenci grupları tarafından öğretmen tarafından verilen ya da varolan problemlere göre dizayn edilip gösteri deneyi şeklinde sınıfta herkesin görebileceği şekilde yapılır veya aynı deney hareketli bir filmden sınıfa gösterilir.

8 Sonrasında deneyde ne olduğu niçin olduğu ve birbirlerini nasıl etkilediği öğretmen tarafından öğrencilere sorulur. Deneyin amaçladığı sonucun öğrenciler tarafından bulunmasına çalışılır. Bu arada öğrenciler istenilirse deneyi tekrarlayabilir ya da deneylerini destekleyecek yeni deneyler dizayn edebilirler.

9 Yöntem uygulanırken hitap edilen öğrenci grubu soyut işlemler evresine geçmiş iseler deneyin her zaman öğrencinin gözü önünde yapılması şart değildir. Deneyin özetinin ve deney sonunda elde edilen verilerin öğrencilere verilmesi de yeterli olabilir. Maksat, öğrencilerin deneyin ilgili olduğu konuyla ilişkili olarak önceden kazanmış oldukları psikomotor ve duyuşsal davranışları yeni bir duruma uygulayarak bir sonuca varmalarını sağlamaktır.

10 Bu yöntem, konuların gerçeğe dayalı bilgilerini öğrencilere hazır vermekten çok her konuyu bir problem haline getirip öğrencilere bu problemleri yetenekleri dahilinde geliştirdikleri deneyler sayesinde öğrenmelerini sağlar.

11 FAYDALARI Sorgulamaya dayalı öğrenme yöntemi,
Öğrencilerin bilimsel bilgi edinme işlemine sınıfça veya bireysel olarak katılmalarını sağlar. Sunulan deneyler veya problemler ile ilgili veriler üzerinde çalışarak sonuçlar elde etmeyi öğrenmelerine yardım eder. Tümdengelim yöntemi ile bilimsel bilgi elde etmeyi, yaparak öğrenmelerine yardım eder. Fen bilimlerine ve bilimsel yönteme karşı olumlu tutumlar geliştirmelerine yardım eder.

12 SORGULAMA Sorgulamayı sadece sorular sorma süreci gibi algılamamak gerekir. Sorgulama sürecinde öğrenen, öğreten, ortam ve içerik arasında üst düzeyde bir etkileşim oluşması beklenmektedir. Gerek sorulması gereken sorular gerekse onlara verilecek yanıtlar özellikle araştırma, inceleme, keşfetme gibi değişik süreçlerin bir arada kullanılmasını gerektirir.

13 BASAMAKLARI Birinci basamak, öğretmenin konu ile ilgili sahip olunması gereken amaçları belirlemesidir. Bu amaçlar iki üst düzey yapıdan oluşur. Ayrıntılı kuralları öğrenciye öğretmek, Ayrıntılı kurallardan yola çıkarak yan amaçlar üretmek. Buradaki temel beklenti içeriğin nasıl öğrenilmesi gerektiği konusunda öğrenciye yardım etmektir.

14 İkinci basamak, sorgulama yönteminin bileşenlerinin belirlenmesidir.
Bu yöntemde öğrencilerin problem çözmeye dayalı inceleme ve araştırmalar yapmaları hedeflenmektedir. Özellikle mesleğe yeni başlamış öğretmenler için büyük yararlar sağladığı kabul edilen bu yöntemde öncelikle işlenmekte olan konu dikkatlice analiz edilmelidir. Bu aşamada öğretmen hem problem çözme becerisini hem de içeriği birlikte öğrenmeyi ön plana almalıdır.

15 Üçüncü basamak ise diyalog kontrol yapılarıdır
Üçüncü basamak ise diyalog kontrol yapılarıdır. Buradaki temel hedef ise içeriğin kontrol altında tutulması, yanlışlar konusunda düzeltici, doğrular konusunda ise güdüleyici geri bildirim verilmesidir.

16 Sorgulama yönteminin uygulaması sırasında işlenilen konu ile ilgili artan soruları araştırmak amacı ile planlanmış yapının üzerinde durulmalıdır. Yöntemin uygulaması sırasında sorgulama sorularının ve sorunlarının fen bilgisi aktiviteleri sırasında arttığı görülecektir.

17 Ayrıca yöntemin bir diğer özelliği de serbestlik ilkesidir
Ayrıca yöntemin bir diğer özelliği de serbestlik ilkesidir. Öğrenciler bilgiye ulaşmak için yaptıkları sorgulama çalışmaları sırasında serbest bırakılmalıdırlar. Sosyal becerilerini kullanmalarına izin verecek çalışma ortamları oluşturulmalıdır. Ürettikleri ürünler ya da bilgilerin aynılığı ya da farklılığı tartışılıp gözlenerek ortak çıkarımlar yapmaları sağlanmalıdır.

18 Anlama konseptini meydana getirmek için eldeki aktivitelerden elde edilen bilgilerin çerçevesinde veriler bir merkezde toplanmalıdır. Bu bilgilerden öğrencilerin genellemeler yapması sağlanmalıdır. Ayrıca yapılan bu genellemelerden yeni bilimsel bilgilere ulaşılması sağlanmalıdır.

19 ÖRNEK Öğrencilere bir gün içerisinde çevresinde gördükler varlıkları listelemeleri istenir. Bu varlıkları benzerliklerine göre gruplandırmaları istenir. Cansızlar grubu çıkartılır. Kalan canlılar benzer özelliklerine göre tekrar gruplandırılır.

20 Öğrencilere “Neden bazı canlıların bir gruba bazılarını diğer gruplara koydukları” sorulur.
Sınıf tartışması sonucunda oluşturulan gruplar tahtaya yazılır. Öğrencilerin oluşturdukları gruplara genel bir isim vermeleri istenir. Öğrencilerin yanlış gruplara dahil ettikleri canlılar belirlenerek nedenleri sorgulatılır ve doğru gruba dahil edilir.

21 Öğrencilerin bu çalışmalar sonucunda belirledikleri canlı gruplarının isimleri verilir ve eksik kalan bilgiler tamamlanır. Burada bilgiye ulaşmada öğrencilere sunulan resim, film, slayt, deney vb. örneklerin sınıfta veya grup içerisinde tartışma yolu ile sorgulatılması esastır. (YENİ)


"SORGULAMAYA DAYALI ÖĞRENME" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları