Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bulaşıcı Hastalıkların İhbarı ve Bildirim Sistemi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bulaşıcı Hastalıkların İhbarı ve Bildirim Sistemi"— Sunum transkripti:

1 Bulaşıcı Hastalıkların İhbarı ve Bildirim Sistemi
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ BULAŞICI HASTALIKLAR ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

2 Bulaşıcı Hastalıkların Bildirim Sistemi Yönergesi
/1534 sayılı Bulaşıcı Hastalıkların Bildirim Sistemi Yönergesi

3 Madde 5: Bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalıkların ihbar ve bildiriminden sağlık hizmeti veren bütün kamu kurum ve kuruluşlar ile gerçek kişiler ve özel kuruluşlar sorumludur. Her kurum ve kuruluşta bildirimin takibi ve yapılmasından sorumlu bir birim veya sağlık personeli belirlenir.

4 BİLDİRİM ZORUNLU BULAŞICI HASTALIKLAR
GRUP A HASTALIKLAR ( 23 hastalık ) GRUP B HASTALIKLAR ( 4 hastalık ) GRUP C HASTALIKLAR (15 hastalık) GRUP D HASTALIKLAR (9 hastalık)

5 yataklı tedavi kurumları
YENİ BİLDİRİM SİSTEMDE YER ALAN HASTALIKLARIN BİLDİRİMİNDE KURUMLARIN ROLÜ GRUP A GRUP B GRUP C GRUP D Sağlık ocakları FORM 014 FORM 016 FORM 017/A Diğer sağlık kurumları (Form 014) Belirlenmiş yataklı tedavi kurumları FORM 014 Sağlık ocakları Diğer sağlık kurumları ivedi ihbar FORM YOK Seçilen etkenler için standart tekniklere göre tanı koyan Laboratuvarlar Form 017/D

6 BİLDİRİM SİSTEMİNDE YER ALAN HASTALIKLAR
GRUP A GRUP B GRUP C GRUP D AIDS AKUT KANLI İSHAL BOĞMACA BRUSELLOZ DİFTERİ GONORE HIV ENFEKSİYONU KABAKULAK KIZAMIK KIZAMIKÇIK KOLERA KUDUZ/KUDUZ RİSKLİ TEMAS MENİNGOKOKSİK HAST. NEONATAL TETANOZ POLİOMİYELİT SİFİLİZ SITMA ŞARBON ŞARK ÇIBANI TETANOZ TİFO TÜBERKÜLOZ AKUT VİRAL HEPATİTLER AKUT HEMORAJİK ATEŞ CREUTZFELDT-JAKOB H. EKİNOKOKKOZ H. INFLUENZA Tip b ENF. İNFLUENZA KALA-AZAR KONJENİTAL RUBELLA LEJYONER HASTALIĞI LEPRA LEPTOSPİROZ ŞİSTOZOMİYAZ TRAHOM TOKSOPLAZMOZ TULAREMİ CAMPYLOBACTER JEJUNI CHLAMYDIA TRACHOMATIS CRYPTOSPORIDIUM SP ENTAMOEBA HISTOLYTICA ENTEROHEMORAJİK E.COLI GIARDIA INTESTINALIS SALMONELLA SP. SHIGELLA SP. LISTERIA MONOCYTOGENES ÇİÇEK SARI HUMMA EPİDEMİK TİFÜS VEBA

7 GRUP A HASTALIKLAR

8 Madde 9: Vakanın İkamet ettiği bölge Sağlık ocağı dışında ( başka so, hastane özel polk-hastane vs.) tanı konmuşsa; A grubu hastalıkların bildirimi günlük olarak Form 014 ‘’bildirimi zorunlu hastalıklar Fişi’’ile vakanın tespit edildiği yerden ikamet ettiği bölgedeki sağlık ocağına yapılır. İlgili sağlık ocağı bildirimi Form O ‘’Bildirimi zorunlu hastalıklar tespit Fişi’’ne işler gerekli sürveyans çalışmalarını yapar Takip eden ayın ilk haftasında Form 017/A ‘’Grup A hastalıklar bildirim Formu’’ ile SGB veya Sağlık Müdürlüklerine bildirir.

9 Vakanın ikamet ettiği bölge sağlık ocağında tanı konmuşsa;
Form 014 doldurulmaz Günlük olarak Form 016 ya kaydedilir, sürveyans çalışması yapılır ve Takip eden ayın ilk haftasında Form 017/A ile SGB veya Sağlık müdürlüğüne bildirilir.

10 Grup A Hastalıklarının Bildirim Sistemi Akışı
SB Devlet hastaneleri SB Eğitim hastaneleri Üniversite hastaneleri Belediye hastaneleri Diğer yataklı tedavi kurumları Kurumların sağlık üniteleri Özel Hekim Özel sağlık kurumları Form 014 Günlük Form 014 Form 014 Sağlık ocakları İl Sağlık Müdürlüğü İlçe Grup Başkanlığı Form 014 Aylık Form 017 A Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Bulaşıcı ve Salgın hastalıklar Kontrolü Daire Başkanlığı Sıtma Savaş Daire Başkanlığı Verem Savaş Daire Başkanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Aylık İl Sağlık Müdürlüğü Form 017 A

11 Saptanan bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalık ‘’Genişletilmiş Bağışıklama Programı’’ içinde yer alan hastalıklardan biri ise ; ayrıca ‘’GBP Sürveyans formu’’na da işlenerek SGB veya Sağlık Müdürlüğüne gönderir.

12 BÖLÜM 1: Standart Vaka Tanımları
BÖLÜM 2: Laboratuvar Rehberi

13 BÖLÜM 1 Rehberde; Vaka Tanımı: Vaka sınıflaması:
Her hastalık için sürveyans gerekçesi, sürveyans tipi, hastalık bildirimi için kullanılacak vaka tanımları ve vaka sınıflamaları yer almaktadır Vaka Tanımı: Bireyin O hastalık için vaka olarak tanımlanabilmesi için bir arada bulunması gereken tanısal kriterler. Klinik tanımlama Destekleyici Laboratuar kriterleri Doğrulayıcı laboratuvar kriterleri Vaka sınıflaması: Kriterlerin destekleme derecesine göre vaka olma olasılığının derecelendirilmesi Olası vaka Kesin vaka

14 Bazı hastalıkların tanısı için laboratuvar kullanılmaz
A Grubu Hastalıklar; Genel olarak; Olası vaka; Klinik ve/veya destekleyici lab. Bazı hastalıklar için kesin vaka ile epidemiyolojik bağlantının olması olası vaka tanısını koydurur Meningokokal hastalık, tifo Kesin vaka: Klinik ve doğrulayıcı lab. bazı hastalıklar için kesin vaka ile epidemiyolojik bağlantının olması kesin vaka tanısı için yeterlidir. Difteri, Boğmaca, kabakulak, kızamık, kızamıkçık, kolera (salgın döneminde), hepatit A, hepatitE Bazı hastalıkların tanısı için laboratuvar kullanılmaz Neonatal tetanoz (olası-kesin vaka), Tetanoz (sadece kesin vaka tanımı vardır) Akut kanlı ishal (vaka sınıflaması yoktur. makroskobik olarak dışkıda kan gözlenmesi AKİ tanısı için yeterlidir.)


"Bulaşıcı Hastalıkların İhbarı ve Bildirim Sistemi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları