Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SINAV KAYGISI KONUSUNDA VELİLERE ÖNERİLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SINAV KAYGISI KONUSUNDA VELİLERE ÖNERİLER"— Sunum transkripti:

1 SINAV KAYGISI KONUSUNDA VELİLERE ÖNERİLER
Sınav Kaygısı nedir? Sınav kaygısı,sınav öncesinde başlayan, farklı,fiziksel ve psikolojik tepkilerle ortaya çıkan bireyin sınav sırasında performansını olumsuz yönde etkileyen yoğun duygu durumudur.

2 Çocuğun Kaygısını Azaltmak İçin Neler Yapılabilir
1.Her şeyden önce çocuğunuzu gerçek kapasitesi ile kabul edin. ( kapasitesi orta olan bir öğrenciden ailesi fen lisesine girmesini beklerse büyük bir olasılıkla hayal kırıklığına uğrayacaklardır.)

3 Çocuğun Kaygısını Azaltmak İçin Neler Yapılabilir
2.Çocuğunuzdan beklentileriniz kapasitesi ile doğru orantılı olsun. 3.Öğrenciden günün tamamında ders çalışmasını beklemeyin. ( çünkü çocuğunuz bir robot değil sizler gibi farklı ihtiyaçları olan her biri farklı özelliklere sahip saygın bireylerdir.)

4 Çocuğun Kaygısını Azaltmak İçin Neler Yapılabilir
4.Sürekli olarak çocuklarınızı hadi kalk derslerine çalış diyerek uyarmayın. ( sürekli yapılan uyarıların ya hiçbir etkisi olmaz yada tam tersi olumsuz bir etki yaratır. 5.Uyarmak yerine bugün hangi dersini çalışmayı planlıyorsun gibi ifadeler kullanın. ( böyle ifadeler hem çocuğa sorumluluğunu hatırlatır hem de öğrencide insiyatifin kendinde olduğu algısını yaratarak öğrencinin kişilik gelişimine ve başarısına katkı sağlar.)

5 Çocuğun Kaygısını Azaltmak İçin Neler Yapılabilir
6.Çocuğunuza hedeflerini sorun. Bu hedeflerine ulaşmak için nasıl bir çalışma planı uygulayacağını öğrenin. 7. Aile olarak bu hedeflerine ulaşması için elinizden gelen desteği verebileceğinizi belirtin. ( maddi ve manevi olarak. )

6 Çocuğun Kaygısını Azaltmak İçin Neler Yapılabilir
8.Bu zorlu süreçte çocuğunuz deneme sınavlarından düşük puan aldığında kesinlikle başka öğrenciler ile kıyaslayarak onu eleştirmeyin. ( Eğer böyle yaparsanız çocuğunuz özgüvenini de kaybederek ulaşabileceği başarıya da ulaşamayacaktır.

7 Doğru Davranış Nasıl Olmalı?
9. Deneme sınav sonuçlarını öğrencinin eksiklerini görerek telafi edebileceğiniz fırsatlar olarak görün. Örneğin öğrenci matematik dersinden başarısız olmuşsa bu konudaki bilgi eksikliklerini etüt ,özel ders v.b şekilde başarısını artırma konusunda destek olmalısınız.

8 Doğru Davranış Nasıl Olmalı
10.Öğrenciniz başarılı olmuşsa onu mutlaka takdir edin. 11.Kesinlikle arkadaşları ya da kardeşleri ile kıyaslamayın. ( her öğrencinin bireysel özellikleri yetenek ilgi ve değerleri birbirinden farklıdır.)

9 Doğru Davranış Nasıl Olmalı
12.Kaygı bulaşıcıdır sizler ne kadar rahat olursanız çocuklarınızda o kadar rahat olurlar. ( Kaygı duysanız dahi duygularınızı kontrol ederek çocuğa yansıtmamalısınız.)

10 Doğru Davranış Nasıl Olmalı
13.Planlı çalışırsa hedeflerine ulaşma şansının daha yüksek olabileceğini hatırlatın. 14.Bütün gününü ders çalışarak geçirmesini beklemeyin. Kendine de zaman ayırmasına fırsat tanıyın.

11 Doğru Davranış Nasıl Olmalı
15.Negatif motivasyondan uzak durun. ( böyle gidersen asla iyi puan alamazsın,geze geze sınav kazanılmaz, Senin o kızdan neyin eksik, aman bizi utandırma v.b) Sizler bu sözleri onları teşvik etmek amacı ile daha çok çalışsın diye söylüyor olabilirsiniz fakat bu sözlerin olumlu hiçbir etkisi olmadığı gibi çocuğu üzer ,özgüvenini yitirmesine sebep olur .

12 Doğru Davranış Nasıl Olmalı
16 çocuğunuza güvendiğinizi ,onu sevdiğinizi sınav sonucunun ne olursa ona karşı olan bu duygularınızın asla değişmeyeceğini bilmesini sağlayın. 17. Çocuğunuz düzenli bir şekilde çalıştığı halde sizin hayal ettiğiniz başarıya ulaşamamışsa eğer yine de onu bu başarısından dolayı kutlamayı unutmayın. ( unutulmamalıdır ki gelecekteki başarıları için kazandığı okulu sevmesi ve gelecek için mücadele etmesi gerekir. Çok iyi okullarda da başarısız ve mutsuz öğrenciler olabildiği gibi orta düzey okullardan da çok başarılı ve mutlu öğrenciler çıkabilir.)

13 Unutulmaması GEREKENLER
. Son olarak ta zekanın kalıtımla da ilgisi olduğu gerçeğini unutmayalım. Bizlerin kendi kapasitemizi belirleme gibi bir şansımızın olmadığı gibi çocuklarımızın da böyle bir şansı yok. Önemli olan her biri eşsiz bir hazine olan çocuklarımızı kendi kapasiteleri ve yetenekleri doğrultusunda mutlu ve başarılı olarak yetiştirelim. Bu zorlu yolculukta çocuklarınıza güvenip onlara destek olursunuz umarım.


"SINAV KAYGISI KONUSUNDA VELİLERE ÖNERİLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları