Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DOĞUM ve YENİ DOĞMUŞ BEBEK

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DOĞUM ve YENİ DOĞMUŞ BEBEK"— Sunum transkripti:

1

2 DOĞUM ve YENİ DOĞMUŞ BEBEK
BÖLÜM 4 DOĞUM ve YENİ DOĞMUŞ BEBEK

3 Doğumun Aşamaları Doğumun üç aşamasını, bebeğin doğum sürecine ve doğuma uyumunu ve yeni doğmuş bir bebeğin görünümünü betimleyiniz. Konunun Temel Sorusu

4 Doğumun ilk aşamasında, rahim kasılmalarının
Doğumun Aşamaları Doğumun ilk aşamasında, rahim kasılmalarının gücü ve sıklığı arttıkça, rahim ağzının genişlemesi ve incelmesi durumu meydana gelir.

5 Doğumun Aşamaları Bu aşama, kasılmaların zirvede olduğu ve rahim ağzının tamamen aralandığı kısa sürede biten geçiş aşamasıyla sonlanır.

6 Son aşamada, plasenta rahimden dışarı atılır.
Doğumun Aşamaları Son aşamada, plasenta rahimden dışarı atılır.

7

8 Yeni doğmuş bebekler büyük bir kafaya ve küçük bir bedene sahiptirler.
Doğumun Aşamaları Yeni doğmuş bebekler büyük bir kafaya ve küçük bir bedene sahiptirler. Bebeğin doğumdan hemen sonraki fiziksel durumunu değerlendirmek için Apgar Ölçeği kullanılır.

9

10 Doğuma Yaklaşımlar Konunun Temel Sorusu Faydaları ve neden olabilecekleri problemlerle birlikte, doğal doğumu ve evde doğumu betimleyiniz.

11 Doğuma Yaklaşımlar Doğal, (ya da normal) doğumda, anne ve ona
eşlik eden kişi, doğum süreci ve doğumla ilgili bilgi aldıkları, acıyla mücadele amaçlı nefes alma ve gevşeme tekniklerinde ustalık kazandıkları ve doğumda yardımcı olmaya hazırlandıkları bir kursa katılırlar.

12 Doğuma Yaklaşımlar Bu yaklaşım acıyı ve ilaç kullanımını azaltır ve annenin doğum olayına yönelik daha olumlu bir tutum sahibi olmasını destekler.

13 Doğuma Yaklaşımlar Evde doğum, Amerika’da nispeten nadir görülse de, diğer bazı endüstrileşmiş ülkelerde yaygındır. İyi eğitimli bir doktor veya ebenin yardımı sağlıklı anneler için güvenlidir.

14 Doğuma Yaklaşımlar Ancak, herhangi bir sorun için risk altında bulunan anneler için hastanede doğum yapmak daha güvenlidir.

15 Tıbbi Müdahaleler Konunun Temel Sorusu Doğumda sıklıkla kullanılan tıbbi müdahaleleri ve bunların kullanımlarına gerekçe olabilecek durumları, her birinin yol açabileceği tehlikeleri birlikte, listeleyiniz.

16 Tıbbi Müdahaleler Fetal Monitörler, annesinin geçmişinde hamilelik ve doğum problemleri yer alan pek çok bebeğin yaşamının kurtulmasına yardımcı olmuştur.

17 Bu da sezaryen doğumların sayısını artırmaktadır.
Tıbbi Müdahaleler Ancak bu aygıtlar, aslında tehlikede olmayan bebekleri tehlikedeymiş gibi gösterebilmektedir. Bu da sezaryen doğumların sayısını artırmaktadır.

18 ilerlemesini sağlamıyorsa, uygun birer seçenek
Tıbbi Müdahaleler Kıskaç ya da vakumun kullanıldığı alet yardımıyla doğumlar, eğer annenin ıkınmaları bebeğin doğum kanalında aşağı doğru ilerlemesini sağlamıyorsa, uygun birer seçenek olabilirler.

19

20 Tıbbi Müdahaleler Ancak bu aletler, önemli sorunlara yol
açabileceklerinden dolayı mümkün olduğunca kullanılmamalıdırlar.

21 Tıbbi Müdahaleler Uyarılmış doğum, doğal olarak gerçekleşenden
daha zordur ve doğum sırasında tıbbi ilaç ve alet kullanımını artırma olasılığı yüksektir.

22 Tıbbi Müdahaleler Sezaryen doğum, tıbbi bir aciliyet, annedeki ciddi bir hastalık ya da bebek ters pozisyondaysa kullanılabilir.

23 Tıbbi Müdahaleler Sezaryen doğumda dünya çapında bir artış gözlemlenmektedir ancak bu yöntem çoğu zaman gereksiz yere kullanılmaktadır.

24 Doğum Komplikasyonları
Konunun Temel Sorusu Oksijen yetmezliğinin, erken doğumun ve düşük doğum kilosunun riskleri nelerdir? Hangi faktörler, travmatik bir doğum geçiren bebeklere faydalı olabilir?

25 Doğum Komplikasyonları
Doğum sırasında göbek kordonunun sıkışması, plasenta abruptio ve plasenta previa anoksiye (oksijen yetmezliği) neden olabilmekte ve bu da beyin hasarı ve bebek ölümü riskini beraberinde getirmektedir.

26 Doğum Komplikasyonları
Az ya da orta düzeydeki anoksinin zihin ve dil gelişimi üzerindeki etkileri, bazı çocuklar zaman içinde gelişim gösterseler de orta çocukluk döneminde de devam etmektedir.

27 Doğum Komplikasyonları
Düşük doğum ağırlığı, yenidoğan bebeklerin ve bebek ölümlerinin ayrıca çeşitli gelişimsel problemlerin önemli bir nedenidir ve en çok yoksul annelerin bebeklerinde görülmektedir.

28 Doğum Komplikasyonları
Doğum travmasını yaşayan bebeklerin gelişimi, destekleyici bir aile ortamı veya şefkat ve ilgi gösteren diğer yetişkinlerin sayesinde normal rayına oturtulabilir.

29 Doğum Komplikasyonları
Ciddi doğum komplikasyonlarıyla doğmuş olan bebekler bile, olumlu yaşam olaylarının yardımıyla iyileşebilirler

30 Doğum Sonrası Eşsiz Anlar
Konunun Temel Sorusu Bağlanmanın gerçekleşmesi için doğumdan sonra yakın bir ebeveyn–bebek teması gerekli midir?

31 Doğum Sonrası Eşsiz Anlar
İnsanlarda, bağlanmanın ve etkili çocuk yetiştirmenin gerçekleşmesi için bebek doğar doğmaz bir fiziksel temas sağlanması gerekli değildir. Bununla birlikte erken temas ebeveynlerin ilgi ve bakım hislerini destekler.

32 Yeni Doğan Bir Bebeğin Özellikleri
Konunun Temel Sorusu Yeni doğmuş bir bebeğin reflekslerini, uyku özellikleriyle birlikte uyarılma durumlarını ve ağlayan bir bebeği sakinleştirme yollarını tanımlayınız.

33 Yeni Doğan Bir Bebeğin Özellikleri
Refleksler, yeni doğmuş bir bebekteki en bariz organize davranış örüntüleridir.

34 Yeni Doğan Bir Bebeğin Özellikleri
Yeni doğmuş bebekler, sürekli olarak, 5 tane uyarılmışlık durumunun birinden çıkıp diğerine geçseler de, zamanlarının çoğunu uykuda geçirirler.

35 Yeni Doğan Bir Bebeğin Özellikleri
Uykunun en az iki aşaması vardır: hızlı göz hareketi (REM) uykusu hızlı olmayan göz hareketi (NREM) uykusu.

36 Yeni Doğan Bir Bebeğin Özellikleri
Bozuk REM–NREM döngüleri merkezi sinir sistemi anormalliklerinin bir belirtisidir. Bu durum, bebek ölümlerinin önemli bir nedeni olan, ani bebek ölümü sendromuna (abös) yol açabilir.

37 Yeni Doğan Bir Bebeğin Özellikleri
Besleme ve altını değiştirme denendikten sonra, bebeği kucaklayıp omuza yaslamak ve sallamak ya da gezdirmek en etkili yatıştırma tekniğidir.

38 Yeni Doğan Bir Bebeğin Özellikleri
Konunun Temel Sorusu 2 Yeni doğmuş bir bebekteki duyusal becerileri tanımlayınız.

39 Yeni Doğan Bir Bebeğin Özellikleri
Yeni doğan bir bebekte, dokunma, tatma, koklama ve işitme duyusu iyi gelişmiştir. Yeni doğmuş bebekler avuç içlerini kullanarak küçük nesnelerin şekillerini ayırt edebilirler.

40 Yeni Doğan Bir Bebeğin Özellikleri
Yeni doğmuş bebekler, bir takım ses örüntülerini ve konuşma seslerinin neredeyse tamamını ayırt edebilirler.

41 Yeni Doğan Bir Bebeğin Özellikleri
Doğum sonrasında odaklanma ve görsel keskinlik kısıtlıdır. Görsel dünyayı araştırırlarken, parlak nesnelerden etkilenirler ancak bakışlarını tek bir unsura yöneltirler.

42

43 Yeni Doğan Bir Bebeğin Özellikleri
Konunun Temel Sorusu 3 Doğum sonrası davranışsal değerlendirme niçin faydalıdır?

44 Yeni Doğan Bir Bebeğin Özellikleri
Yeni doğmuş bebeklerin davranışlarını değerlendirmek amacıyla en yaygın olarak kullanılan ölçek, Brazelton tarafından geliştirilmiş olan Yeni Doğmuş Bebekler İçin Davranışsal Değerlendirme Ölçeği’dir.

45 Yeni Doğan Bir Bebeğin Özellikleri
Bu ölçek araştırmacıların yeni doğan bebeklerin davranışlarındaki bireysel ve kültürel farklılıkları anlamalarına yardımcı olur.

46 Anne–Babalığa Geçiş Süreci
Konunun Temel Sorusu Yeni bir bebeğin doğumundan sonra ailede meydana gelen değişiklikleri ve bu geçişi kolaylaştıracak müdahale yaklaşımlarını tanımlayınız.

47 Anne–Babalığa Geçiş Süreci
Yeni anne–baba olmanın bir getirisi olarak, anne ve babanın cinsiyet rolleri daha geleneksel bir hâle dönüşür.

48 Anne–Babalığa Geçiş Süreci
Eşlerin birbirlerini desteklemeye devam ettikleri tatmin edici evliliklerde genellikle uyum konusunda sorun yaşanmaz.

49 Anne–Babalığa Geçiş Süreci
İkinci doğuma olumlu bir uyum sağlamak genellikle babaların bakım konusunda daha aktif bir rol almasını gerektirmektedir.

50 Anne–Babalığa Geçiş Süreci
Evlilik dışı doğumların çoğu planlanmamıştır ve bu durumdaki gelir seviyesi düşük genç annelerin anneliğe geçişleri zor olmaktadır.

51 Anne–Babalığa Geçiş Süreci
Maddi durumu kötü veya engelli bir bebeğe sahip olan yüksek risk grubundaki anne– babalar için sosyal destek ve bakım becerilerini artırmaya odaklı ve ev temelli yoğunlaştırılmış programlar faydalı olmaktadır.


"DOĞUM ve YENİ DOĞMUŞ BEBEK" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları