Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM VE DOĞUM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM VE DOĞUM"— Sunum transkripti:

1

2 DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM VE DOĞUM
BÖLÜM 3 DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM VE DOĞUM

3

4

5 b) Doğumöncesi Gelişimde Teratoloji Ve Hasarlar
Bu bölümün başında tartıştığımız Alex bebek yönünden doğum öncesi gelişim devresi düzgündür. Annesinin döl yatağı o gelişirken onu korudu. Bu korumaya karşın çevre fetüsü pek çok kanıtlanmış yollarla etkileyebilir.

6 Bir teratojen potansiyel olarak doğum hasarına neden olabilecek ya da bilişsel ve davranışsal sonuçları olumsuz olarak değiştirebilecek herhangi bir ajandır. Doğum hasarlarının nedenini inceleyen çalışma alanına teratoji denir. Teratojenlere bazı maruz kalışlar fiziksel doğum hasarlarına neden olmaz, ancak gelişmekte olan beyni etkileyerek bilişsel ve davranışsal işlevselliği etkiler ,bu çalışma alanına davranışsal teratoloji denir.

7 Teratojan: ‘Canavar’ anlamına gelen Yunanca sözcük tera’dan türetilmiştir. Doğum hasarı yaratan bir ajan teratojendir. Doğum hasarlarını inceleyen bilim alanına teratoloji denir. Nöronlar: Beyinde hücre düzeyinde bilgi işlemeyi yürüten sinir hücresi.

8 Psikoaktif İlaçlar: Psikoaktif ilaçlar, duygu durumunu değiştirme, algıyı hafifletme, bilinç durumunu değiştirmede sinir sistemi üzerinde etkili olan ilaçlardır. Fetal alkol spektrum bozukluğu (FASD): Gebelikte yoğun alkol kullanan kadınların çocuklarında ortaya çıkan anormallikler kümesidir.

9 Hamile kadının sigara ve kafein kullanımı ile doğacak
bebekteki sonuçlar, arasındaki bazı ilişkiler nelerdir?

10

11 Diğer problemler: Reçeteli ve Reçetesiz İlaçlar Kan Uyuşmazlığı Tipleri Çevresel Tehlikeler Annenin Hastalıkları Diğer Ailevi Faktörler

12 Ergen annelerden doğan bebeklere yönelik bazı riskler nelerdir?

13 c) Doğum Öncesi Bakım Doğum öncesi bakım yaygın olarak değişmektedir ancak genelde belirlenmiş ziyaret programı ile ilaç bakım servislerini içerir.

14 Hamile kadının stres ve duygusal durumu doğum
öncesi gelişimi ve doğumu nasıl etkiler?

15 d) Doğum Öncesi Normal Gelişim
Şunu hatırlamak önemlidir ki hamilelikte bir şeyler yanlış gitse bile çoğunlukla hamilelik ve doğum öncesi gelişim iyi gider.

16

17 B) Doğum Doğa doğumun nasıl olacağına dair temel yazımı yazar, ancak ebeveyn doğumu çevreleyen koşullar hakkında önemli seçimler yapar. Biz önce, bir çocuğun doğumundaki fiziksel basamaklar sırasına bakalım.

18 a) Doğum Süreci Doğum süreci evreler halinde meydana gelir, farklı bağlamlarla oluşur ve vakaların çoğunda bir veya daha fazla müdahaleyi içerir. Doğum Evreleri: Doğum süreci üç evrede meydana gelir. İlk evre en uzunudur.

19 Doğum Sonrası: Doğumun üçüncü evresidir
Doğum Sonrası: Doğumun üçüncü evresidir. Plasenta, göbek kordonu ve diğer membranlar ayrılırlar. Doula: Anneye doğum öncesi, doğum ve sonrasında sürekli fiziksel, duygusal ve eğitsel destek sağlayan bir bakıcı.

20 Doğal Doğum: Bu yöntem annenin korkusunu azaltarak acısını hafifletmeye yönelerek, doğumla ilgili rahatlama tekniklerini içeren eğitsel müdahaleleri kapsar. Sezaryenle Doğum: Annenin karnına yapılan bir ameliyatla bebeğin çıkarılması.

21 Doğum öncesi gelişimin uzun yolculuğundan sonra doğum gerçekleşir
Doğum öncesi gelişimin uzun yolculuğundan sonra doğum gerçekleşir. Bir bebeğin doğumu sırasında bebek iki sözcük arası bir eşiktedir. Dölütten yeni doğmuş bebeğe geçiş süreci neye benzer?

22 Doğum Yöntemleri: ABD hastaneleri sıklıkla anneye ve doktoruna kendi doğum yöntemleri açısından bir dereceye kadar seçme hakkı tanır. Bu seçim, ilaç kullanımı, ağrıyı azaltmak için tıbbi olmayan yöntemlerin kullanılıp kullanılmaması ve ne zaman sezaryen doğumun yapılabileceği ile ilgilidir.

23 b) Yenidoğan’nın Değerlendirilmesi
Yıllarca, yeni doğanın sağlığını ölçmek için Apgar Scalası kullanıldı. Brezelton Yenidoğan Davranış Değerlendirme Ölçeği yenidoğanın nörolojik gelişimini, reflekslerini ve insanlara verdiği tepkileri ölçer. Son zamanlarda risk altındaki bebekleri belirlemek için Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi Nörodavranışsal Ölçeği (NNNS) geliştirildi.

24 Apgar Ölçeği: Doğumdan bir - beş dakika sonra yeni doğanın sağlık durumunu değerlendirmek için geniş çapta kullanılır. Apgar ölçeği bebeğin kalp atışını, solunum çabanın, kas gücünü, beden rengini, refleks uyarlanabilirliğini değerlendirmede kullanılır.

25 ŞEKİL 3.6 APGAR ÖLÇEĞİ: Yenidoğanın Apgar ölçeği puanı bebeğin acil tıbbi problemlerinin olup olmadığını gösterir. ABD’de bebeklerini Apgar puanlarının bazı özellikleri nelerdir?


"DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM VE DOĞUM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları