Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Aşındırıcı su jeti ile işleme

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Aşındırıcı su jeti ile işleme"— Sunum transkripti:

1 Aşındırıcı su jeti ile işleme
ALIŞILMAMIŞ İMALAT YÖNTEMLERİ

2 Su Jeti ile Kesme Sistemi Nedir?
Yüksek basınçlı SJ uygulamaları yaklasık 100 yıllık bir uygulama geçmisine sahiptir. Çakıl taslarını topraktan ayırmak için kullanılan ilk sistemlerin ardından, 1930’lu yıllarda sistemden, kömür, tas ve topragın birbirinden ayrılması isleminde yararlanılmıstır.

3 Su Jeti hakkında En hızlı kesme yöntemlerindendir.
En uygun imalat yöntemlerinden birisidir. Soğuk işleme yapıldığı için, (ITAB) ve artık gerilmeler oluşmaz. Keseceği malzeme limiti neredeyse yoktur. Sert çelikten gıda sektörüne kadar geniş malzeme kesme imkanı tanır.

4 Su jeti ile kesim Yumuşak metaller, kağıt, karton, kumaş gibi…
Nozul genişliği 0,1 mm ile 1 mm arasında değişmektedir. Çok karmaşık kesimleri kolaylıkla kesebilir. Artık malzeme sarfiyatı çok azdır. Kırılgan , ve yumuşak malzemeleri hassas bir şekilde kesebilme kabiliyeti. Parça bağlama zamanı az ve bağlama kuvveti düşüktür. Kesilen bütün yüzeylerin pürüzlülük değeri aynıdır.

5 Su jeti teknik özellikleri
Su giriş basıncı bar arasındadır. Hızlandırıcı elmas çapı 0,1-1mm arasındadır. Nozulun Çalışma ömrü saat arasındadır. Elmasın çalışma ömrü 2000 saat civarındadır.

6 Teknik özelliklerin devamı
Kesici kafa genelde doğrudan yüksek basınç hattına doğrudan bağlıdır. Kesme nozulundan çıkmaya başlayan yüksek basınçlı su malzemeyi temas ettiği yüzeyden içeriye doğru geçerek kesim işlemi yapılır. Su jeti kesme sistemlerinde ısı oluşmaz bundan dolayı kesilen malzemede yanma veya ısıl deformasyon oluşmaz. Bundan dolayı çeliklerin kesimi için oldukça uygundur. Kesim sonrasında çapak pürüz gibi artık işler olmadığı için diğer imalat yöntemlerine göre kumlama gibi fnish işlemlere gerek yoktur.

7 Aşındırıcı Su Jeti İle İşleme
Sert metallerin kesiminde kullanılır. Metali kesmek için su doğrudan kullanılmaz, aşındırıcı parçacıkların hızlandırılması için kullanılır. 80-mesh garnet aşındırıcı en yaygın kullanılan kalınlıktır. Kesme kafası nozul ucu ile kesilecek parça arasındaki mesafe az olursa yüzey pürüzlülüğü de az olmaktadır.

8 Tolerans ve yüzey pürüzlülüğü
Tolerans +/ mm Yüzey pürüzlülüğü devamlı olarak mm Tolerans ve yüzey pürüzlülüğü oranı diğer imalat yöntemlerine göre oldukça iyidir.

9 Aşındırıcı Su Jeti ekipmanları
Kesme kafasında bulunan sarf malzemeler Orofis elmas Karışım tüpü Harcanan sarf malzemeler Su , Aşındırıcı, Orifice elmas ve karışım tüpü

10 Aşındırıcı Besleme Sistemi
CNC Kontrol Paneli

11

12 Water Jet Kesim Pompaları

13 Su JetiTezgahı genel görünüm

14

15

16

17

18

19

20

21

22 Su Jeti İle Yapılabilen İşlemler

23 Su Jeti Değişik Freze Uygulamaları

24 Su Jeti Torna Uygulaması

25 Bu parça tek nozulla işlenmiştir...
Avantajları Diğer işlemlere göre ucuzdur. Sanal kesme uygulaması yapılabilir. Kesme kafası değişerek ince ve kalın malzeme kesilebilmektedir. Bütün işlemleri tek takım ucuyla işlemek mümkündür. Isı üretmez yüzey pürüzlülüğü iyi olduğu için ikinci bir işleme gerek yoktur. temiz işleme prosesi olduğu için yağ gibi temizleme işlemine gerek yoktur.. modern sistem olduğu için kullanımını öğrenmek kolaydır. Oldukça güvenlidir Bu parça tek nozulla işlenmiştir...

26 Avantajların devamı Diğer imalat yöntemlerine göre talaş kaldırmayan ve toz üretmeyen bir teknolojidir. delme çekirdek çapı küçük olduğundan kesilip atılan malzeme miktarı azdır. Bir oparatör hem program yapablir hemde tezhagı kullanabilmektedir. Tezgaha program girdikten sonra işlem süresine göre tezgah başında bekleme süresi azdır. Aynı boyutlardaki bir lazer tezgahına göre daha hafiftir bundan dolayı robota uyarlanması ve montajı daha kolaydır. Ekipman kalabalığı olmadığı için masrafı ve bakımı daha ucuzdur.

27 Dezavantajları ana dezavantajlarından birisi sınırlı sayıda ekonomik kesilebilen malzeme listesi ile sınırlıdır. Çelik ve yüksek olaşımlı çelikleri kesebilmesine karşın uzun zaman ve çok sarf malzeme tüketimi. .

28 SONUÇ Asındırıcılı su seti sistemleri sahip oldukları üstünlükleri nedeniyle gelismis ülkelerde özel takım tezgahları pazarının en hızlı büyüme payına sahip olmakla birlikte ülkemizde tam olarak bilinmemesi nedeniyle kullanıma geçilememistir. Bu çalısmada, asındırıcılı su jeti kesme sistemleri tanıtılıp, yakın rakipleri ile karsılastırılmıstır. Yapılan karsılastırma da asındırıcı jetli sistemlerin lazer, plazma ve oksijen ile kesme yapan sistemlere malzeme isleme çesitliligi, ilk yatırım, yeniden isleme gereksinmesinin olmaması, kesme kalınlıgı ve kalitesi yönünden kesin bir üstünlük sagladıgı görülmüstür. Konvensiyonel freze tezgahlarına tam olarak üstünlük saglamasalar bile sahip oldugu üstünlükleri nedeni ile kısa zaman içinde daha iyi bir konuma gelecekleri gösterilmiştir. Ayrıca, çok hassas imalat gereksinmeleri için kullanılan telli elektro-erozyon tezgahlarını tamamlayıcı tezgahlar olarak da kullanıma girdikleri görülmüstür.


"Aşındırıcı su jeti ile işleme" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları