Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BULUT TEKNOLOJİSİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BULUT TEKNOLOJİSİ."— Sunum transkripti:

1 BULUT TEKNOLOJİSİ

2 NEDİR BU BULUT BİLİŞİM ? Öncelikle bulut bilişim bir ürün değil hizmetin adıdır. Tanımlayacak olursak eğer ; Bulut bilişim istek üzerine rahat ulaşılabilir, kullanılmaya hazır, yapılandırılabilen bilgisayar kaynaklarının paylaşıldığı havuza ağ bağlantısı sağlama modelidir. (NIST‟in yani Amerikan Ulusal Teknoloji ve Standartlar Enstitüsünün Bulut Bilişim tanımı )

3 Bulut bilişimde her kullanıcı
Bu sisteme ulaşabileceği bir aygıtla sisteme ulaşmakta ve sistemin sunduğu hizmetlerden istediği ölçekte yararlanmaktadır. Bu hizmetler Uygulama(Application) Platform ve Alt yapı (Infrastructure) olarak sınıflandırılmaktadır.

4 BULUT BİLİŞİMİN TARİHİ
Bulut Bilişimin tarihine bakıldığında 1950’lı yıllara kadar gitmek gerekir. Bu yıllarda gelişmiş ülkelerde kamu kurumlarında ve büyük özel şirketlerde kullanılmaya başlayan bilgisayarlar birden fazla odalarda bulunmakta ve bu bilgisayarlara ulaşmak özel terminaller kullanılarak sağlanmaktaydı. Bu özel terminallerde birer bilgisayar özelliği taşımaktaydı. Bu nedenle ana bilgisayarlara ulaşmak oldukça pahalı bir işti. 1970’lı yıllardan sonra bu arayüz bilgisayarları yerini aptal terminal (dummy) olarak daha ucuz ve basit olan terminallere bırakmıştır. Bu yıllarda bilgisayar piyasasında ana bilgisayarların her zaman aktif olarak kullanılmadığı ve boş durduğu süreleri başka iş ve kişilerle paylaşma mantığını ortaya çıkarmıştır (time sharing). Bu şekilde o yıllarda oldukça pahalı olan bilgisayar ve bilgisayar kullanma fiyatlarını aşağılara çekme çalışmaları başlamıştır. Yine o yıllarda büyük bilgisayarlar kullanan özel şirketler bilgisayarlarının kullanmadıkları kapasitelerini başka firmalara kiralamaya başlamışlardır. O yıllarda bu da bir tür Bulut Bilişim olmaktadır. BULUT BİLİŞİMİN TARİHİ

5

6 HAYAL İDİ ! Bulut bilişim bir hayalle başlamıştır. Bulut bilişim, bilişim servislerinin kamu hizmeti olarak elektrik, su gibi verilmesi hayalidir. “Computing may someday be organized as a public utility” - John McCarthy, MIT Centennial in 1961.

7 BULUT BİLİŞİM SERVİS MODELLERİ
SaaS PaaS IaaS

8 SaaS – Bulut yazılımı Servisi sağlayanın yazılımı bulut altyapısı üzerinde çalışır ve tüketicideki çeşitli cihazlardan web tarayıcısı gibi thin client ara yüzüyle ulaşılır. Tüketici sadece kullanıcıya özel yazılımın yapısal ayarlarını sınırlı olarak değiştirebilir. PaaS – Bulut Platformu Tüketici servis sağlayıcı tarafından sunulan yazılım dilleri ve araçlarını kullanarak bulut altyapısı üzerinde kendi yazılımlarını geliştirebilir ve sadece kendi geliştirdiği yazılımlara ve yazılımın barındırılması için gerekli çevre birimleri üzerinde kontrol ve yönetime sahiptir. IaaS –Bulut Alt Yapısı Tüketiciye depolama, ağ ve diğer ana bilgisayar kaynaklarına erişmesi ve işletim sistemi dahil yazılımları geliştirip çalıştırabilmesi sağlanır. Tüketicinin bulut altyapısı üzerinde yine yönetim ve kontrolü yoktur, ama işletim sistemi, depolama, kullanılan yazılımlar üzerinde yönetim ve kontrole sahiptir ve firewall, yük eşleyiciler gibi ağ parçalarını seçme hakkı vardır.

9 BULUT BİLİŞİME GEÇİŞ YAPARKEN İZLENECEK PLANLAMA NASIL OLMALIDIR?
Değerlendirme Tasarım Kuruluş Uygulama İşletme ve İzleme

10 BULUT BİLİŞİM KULLANIM BİÇİMLERİ
Özel Bulut (Private Cloud) Belirli bir kurum ya da kuruluşa sunulan bulut hizmetidir. Bulut hizmet sağlayıcı, kurumun kendisi olabileceği gibi, üçüncü bir bulut hizmet sağlayıcı da olabilir. Kurum dışından tüm erişim yolları kapatılarak sadece kurum içi hizmet verilir. Genel Bulut (Public Cloud) İnternet üzerinden web ara yüzü aracılığıyla genel kullanıma sunulan hizmetlerdir. (Google Apps, Amazon, Windows Azure) Topluluk Bulutu (Community Cloud) Belirli bir topluluk ya da gruba sunulan bulut hizmetidir. Topluluğu oluşturan unsurlar, ortak çalışma alanında bulunan kurumlar da olabilir. Melez Bulut (Hybrid Cloud) Genel ve özel bulut hizmetlerinin birlikte kullanıma sunulmasıdır. Bir kurumun verileri özel bulut içinde yer alırken, bazı servisleri genel bulut üzerinden halkın kullanımına açılabilir..(IBM, Juniper)

11 Birlikte Çalışabilirlik ve kullanıcı seçimi
BULUT BİLİŞİMİN YARARLARI Dayanıklılık Birlikte Çalışabilirlik ve kullanıcı seçimi Güvenlik Süreklilik Gizlilik Ekonomik Değer Evrensel Bağlantı Çevre Dostu Erişim

12 BULUT BİLİŞİMİN ZARARLARI
Hizmet Devamlılığı ve KullanılırlığI Bulut Bilişim hizmet sağlayıcılarda hizmet kesintisine sebebiyet verebilecek bir sorun yaşanması durumunda, bu hizmet sağlayıcıdan hizmet tedariki yoluna gitmiş tüm şirketler birden bundan etkilenecek ve kesinti sonuçlanana kadar,  şirketlerin müşterilerine hizmet veremez hale gelmelerine sebep olacaktır. Bant Genişliği ve Veri Transferi Bulut Bilişim’in temelinde yatan ana fikirlerden biri olan, kullanıcıların veri işleme ve saklama faaliyetlerinden arındırılıp, verilerin merkezi bir Bulut içine toplanması ve buradan gerekli işlemlerin yapılabilmesi fikri, uygulamaların giderek daha yoğun veri kullanmaya başlamasıyla, verilerin kullanıcıdan Bulut Bilişim hizmet sağlayıcısına taşınmasında zorluklara sebep olmaktadır.

13 Bulut içindeki farklı kullanıcıların, ortak kaynaklar üzerindeki depolama, bellek alanlarını birbirinden ayırmaya yarayan iç mekanizmalarda ortaya çıkabilecek açıklık ve hatalar, yapılacak saldırılar sonucu kullanıcıların özel ve gizli verilerinin ele geçirilmesine sebebiyet verebilir. Veri Güvenliği ve Gizliliği Bir Bulut Bilişim hizmet sağlayıcısına, depolanan veri ve kullanılan uygulamalar dolayısıyla bağımlı olmak, uygulanan fiyat politikalarına karşı esnek olamamaya, hizmet sağlayıcısının mimarisinde var olabilecek açıklık ve zayıflıklar sonucu oluşabilecek arıza ve saldırılardan dolayı veri kaybına uğramaya sebebiyet verebilir.  Hizmet Sağlayıcı Bağımlılığı ve Veri Kilitlenmesi

14 Veri DenetlenebilirliğiUygunluğu ve Yasal Düzenlemeler
Bulut Bilişim hizmetlerinin dağıtılmış olarak çalışan küresel hizmetler olduğu düşünüldüğünde, farklı ülkelerden kullanıcılar, farklı iş kültürlerine ve yasal düzenlemelere sahip olarak iş görmektedirler. Bulut Bilişim hizmet sağlayıcılarının farklı ülkelerde ve bölgelerde veri merkezleri bulundurması, bulunduğu ülkedeki yasal düzenlemelere de uyum sağlamasını gerektirebilir. Veri gizliliği ve denetimi konusunda ülkelerin farklı yasal düzenlemelere sahip olması, Bulut Bilişim hizmet sağlayıcılarının hizmetlerini yerine getirirken, farklı yasal düzenlemelere uyum sağlamada sorunlara neden olabilir. Veri DenetlenebilirliğiUygunluğu ve Yasal Düzenlemeler

15 Yönetim Ara yüzü ve Uzaktan Erişim
Bulut Bilişim hizmet sağlayıcıların kullanıcılarının hizmetlerini yönettikleri ara yüzler, internet üzerinden erişilebilir olmaları ve geniş yönetim imkânları barındırmaları sebebiyle, internet tarayıcıların ve uzaktan erişimin zayıflıkları düşünüldüğünde, yüksek güvenlik riski taşımaktadırlar. Uzaktan erişim sırasında, saldırganlar tarafından koklama (“sniffing”), yanıltma (“spoofing”) ve araya girme (“man-in-the-middle”) gibi saldırı yöntemleri kullanarak, iletişimin ve taşınan verinin dinlenmesi, kullanıcı oturumunun elde edilmesi ve kullanıcı şifrelerinin çalınması mümkün olabilmektedir. Yönetim Ara yüzü ve Uzaktan Erişim

16 KÜRESEL BULUT BİLİŞİM KARNESİ

17 TÜRKİYE İÇİN RİSK DURUMU

18 Yandex.Disk, Yandex tarafından geliştirilen çevrimiçi depolama hizmeti. İlk sürümü Nisan 2012'de çıkmıştır. Şu an itibariyle mevcut dil destekleri: Rusça, İngilizce, Türkçe ve Ukraynacadır. Yandex.disk; sunucularında bulunan dosyaların depolanması ve diğer kullanıcılarla paylaşmak için kullanılmaktadır. Yandex.Disk, kullanıcıya 10 GB ücretsiz depolama alanı sunar, kullanıcı arkadaşlarını Yandex.Disk'e davet ederek depolama alanını genişletebilir ayrıca ücreti karşılığında kapasitesi 1 TB'a kadar genişletilebilir.  Depolama: Kullanıcılar dosyaları yükleyip kaydedebilir. Eşzamanlama: Dosyalar her kullanıcı arasında senkronize edilir. (Mobil/masaüstü cihazlarla) Paylaşım: Dosyalarınızı indirip paylaşabilirsiniz.

19 OneDrive, (daha önce bilinen adıyla SkyDrive, Windows Live SkyDrive ve Windows Live Folders) Microsoft'un sunduğu bir çevrimiçi dosya depolama ve paylaşma hizmetidir. Kullanıcılar, Microsoft Account hesapları ile bağlanabildikleri OneDrive hesaplarına tarayıcılarını kullanarak dosya gönderip, internet erişimi olan her yerden bağlanabilmektedirler. Halka açık olarak paylaşılan OneDrive dosyalarına erişim için üyelik gerekmemektedir.  Servis, 15 GB'lik bir kişisel depolama alanı sunmaktadır.

20 Google, tüm kullanıcılarına başlangıçta 15 GB boyutunda çevrimiçi depolama alanı sunuyor.
Google Drive, oluşturucusunun varsayılan olarak sahibi olduğu bir dosya ya da klasör paylaşım sistemini benimsiyor. Bu sahibin dosya ya da klasörün genel tarafından görünürlüğünü düzenleyebilme özelliği vardır. Sahiplik devredilebilir. Google Drive for Work:Kullanıcılar 5 TB boyutuna kadar dosya yükleyebiliyorlar. 5 kullanıcıdan daha az kullanıcıya sahip şirketlerini depolama sınırı kullanıcı başına 1 TB olarak sabitlenmiştir.  Google Drive Eğitim Sürümü:Tüm Google Apps Eğitim Sürümü kullanıcılarına ücretsiz olarak sunuldu. Pakete dahil olanlar arasında sınırsız depolama ve 5 TB boyuta kadar ayrı ayrı dosyalar için destek yer alıyor.

21 SugarSync, dosyalarınızın ücretsiz olarak  bilgisayar ve diğer cihazlar aracılığıyla paylaşılmasını ve senkronizasyonunu sağlar. Belgelerin, fotoğrafların, müzik ve videoların PC, MAC, Blackberry, iPhone, iPad, Android cihazlar üzerinden erişimine imkan tanır. Ücretsiz olarak  5 GB lık alan tahsisi yapar.

22 Amazon Cloud Drive, kullanımı kolay ve 5 GB kapasiteye kadar olan dosyaların depolanması ve geri getirilmesini sağlayan servistir. Amazon’dan daha önce alışveriş yapmış biri için yararlanmak oldukça kolaydır. Cloud Drive uygulaması aktif edildikten sonra kullanılmaya başlanılabilir.

23 iCloud, Apple'ın iOS ve Mac OS cihazlarında sunduğu bulut depolama hizmetidir.
Ücretsiz olarak her iOS ve Mac OS kullanıcısına 5 GB depolama alanı veren hizmet, ek ücret ödenerek 10, 20 ve 50 GB seviyesine de çıkartılabiliyor.

24 Box, hiçbir ücret ödemenize gerek kalmadan size 50 GB yer imkanı sağlıyor.
Box Enterprise paketi ile ayda 35 Dolara “sınırsız” depolama hizmeti veriyor. Tüm elektronik cihazlarda ulaşılabilirdir.

25 Wuala, Linux işletim sistemleri için geliştirilen dosya depolama ve paylaşma programıdır.
İlk üye olduğunuzda 1 gb lık bir alana sahip oluyorsunuz ama kullanıcılar takas yaparak veya başka kullanıcıları bu servise davet ederek daha fazla alan ve fazladan özelliklere sahip olunabiliyor. Yani birkaç adımda 5-6 GB lık bir alana sahip olabilirsiniz. Wuala’nın sağladığı belki de en önemli özelliklerinden biri de şifreleme. Tüm dosyalar çevrimiçi depolama alanına aktarılmadan önce şifrelenir. Kullanıcılar hangi dosyalarına kimin erişebileceğini ayarlama özelliklerine sahiptirler. Wuala herhangi bir yerden direkt olarak web aracılığıyla çalışabilir. Yani herhangi bir program indirme ve kurma işlemi yapmanıza gerek yoktur. Dosyalarınıza ister üniverteden ister internet cafelerden kolayca erişebilirsiniz.

26 Dropbox, uygulaması bulut hesabımızdaki dosyalarımıza ve bilgilerimize aynı anda birden fazla cihazdan ulaşabilme imkanı sağlıyor. 2GB’ye kadar ücretsiz depolama alanı sunan Dropbox, istenildiğinde belli ücretler karşılığında kapasitesini 8GB’ye kadar arttırabiliyor. Ayrıca,kullanıma davet ettiğimiz her arkadaşımız için ekstra 250 MB yer kazanıyoruz. Bilgisayar dünyası ile mobil dünyanın da desteklediği, Windows, Linux, Mac ve Mobil için ücretsizdir.

27 Tüm yeni pCloud hesapları ve indirmeleri, masaüstü ve mobil uygulamalar da dahil olmak üzere, tamamen ücretsizdir. Ana pCloud hesapları 10 GB boş depo alanı ile başlar. pCloud'a arkadaşlarınızı yönlendirerek 10 GB'a kadar ek depo alanı kazanabilirsiniz.   Yazılım neredeyse tüm cihazlar ve platformlar için mevcuttur - Apple ve Android cihazları, Mac, Windows ve Linux.

28 Birden fazla bilgisayarda ve mobil cihazlarda senkronizasyon özelliği sunan OpenDrive 5 GB ücretsiz depolama alanı sunan bulut paylaşım uygulamalarından. İnternet bağlantısının olduğu her yerde size kolayca dosyalarınızı senkronize etme ve üzerinde çalışabilme imkanı veren uygulama, mobil cihazlarla olan uyumuyla da ilgi çekiyor.

29 Team Drive, tüm kullanıcılarına ücretsiz 10GB barındırma alanı sunmakta ve masaüstü uygulaması ile saklamak istediğiniz dosyaları rahatlıkla depolama alanınıza gönderebilirsiniz. Eğer yüksek güvenliğe sahip olmasını istediğiniz iş dokümanlarınız ya da özel dosyalarınız var ise Team Drive sizin için en iyi seçenek olabilir, çünkü kullanıcı bilgilerini, rakiplerinden farklı olarak özel bir şifreleme tekniği ile saklamakta.

30 Dosyaların biçimi ve boyutu ne olursa olsun, tümünü ASUS WebStorage'da depolayabilirsiniz. İstediğiniz her şeyi yükleyebilmeniz için size 5GB ücretsiz Bulut Depolama alanı sunar. Windows 7/Windows 8 yüklü bir ASUS cihazından kayıt olursanız çok daha fazla ücretsiz depolama alanı elde edersiniz.

31 NETDİSK, TTNET’in hizmeti olan bir servistir.
NETDİSK'i satın almak için TTNET ADSL ve VDSL abonesi olmak yeterli.   Tüm TTNET müşterilere ücretsiz sunulan NETDİSK'in kapasitesi 2 GB'dır ve istenildiğinde ücretli olarak 20 GB ve 2 TB paketlerine geçilip kapasitesi artırılabilir.

32 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER !
GÜLAY VURUCU MERVE TOPRAK NURŞAH MUTLU


"BULUT TEKNOLOJİSİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları