Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Esen yayınları kimya konu anlatımlı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Esen yayınları kimya konu anlatımlı"— Sunum transkripti:

1 Esen yayınları kimya konu anlatımlı
KİMYASAL BAĞLAR KAYNAKÇA; Esen yayınları kimya konu anlatımlı

2 KİMYASAL BAĞLAR Kimyasal bağlar, çekirdekteki atomları bir arada tutan kuvvettir. İki ya da daha fazla atom arasında  elektron alışverişi veya ortak kullanımı ile kimyasal bağlar oluşmaktadır. NOT; Kimyasal olaylarda, atomların dış enerji düzeylerini 8'e tamamlamasına oktet Kuralı, atomların dış enerji düzeylerini 2‘ye tamamlamalarına ise dublet Kuralı denir.

3 2-KOVALENT BAĞ 1-İYONİK BAĞ 3-METALİK BAĞ A-APOLAR B-POLAR
KİMYASAL BAĞLAR 2-KOVALENT BAĞ (Ametal-Ametal) A-APOLAR B-POLAR 1-İYONİK BAĞ (Metal-Ametal) 3-METALİK BAĞ

4 1-İYONİK BAĞ; İyonik bağ, metaller ile ametaller arasında metallerin elektron vermesi ametallerin elektron almasıyla oluşan bağlanmadır. Metallerin Elektron vererek + , Ametallerin de elektron alarak – yükle yüklenmeleriyle + ve – yükler arasındaki bağa iyonik bağ denir. Pozitif yüklü iyonlara katyon negatif yüklü iyonlara ise anyon denir.

5 1-İYONİK BAĞ ÖRNEĞİ;

6 1-İyonik Bağlı Bileşiklerin Özellikleri;
Metal-Ametal arsında gerçekleşir. İyonik bağlı bileşikler oda sıcaklığında katı halde bulunurlar. İyonik bileşikler katı halde elektriği iletmez. Sıvı halde ve çözeltileri elektriği iletir. Genellikle oda sıcaklığında katıdırlar. İyonik bileşikler kristal yapıdadır.

7 2-KOVALENT BAĞ; Ametal-Ametal arasında gerçekleşir.
Kovalent Bağ , atomlar arasında, son katmanlarda  yer alan elektronlardan bazılarının ortaklaşa kullanılmasıyla oluşan bağa denir. Kovalent bağ aynı cins atomlar arasında oluyorsa apolar eğer farklı cins atomlar arasında oluyorsa polar kovalent bağ adını alır. Kovalent bağların oluşması sırasında herhangi bir elektron aktarımı gerçekleşmez.

8 2-KOVALENT BAĞ ÖRNEĞİ;

9 APOLAR-POLAR KOVALENT BAĞ;

10 A-APOLAR KOVALENT BAĞ;
Aynı ametaller arasında gerçekleşen kovalent bağa APOLAR KOVALENT BAĞ denir. ÖR: H2, O2, N2... gibi

11 B-POLAR KOVALENT BAĞ; Farklı ametaller arasında gerçekleşen kovalent bağa POLAR KOVALENT BAĞ denir. ÖR: HCl, AlCl3, BH3... gibi.

12 2-KOVALENT BAĞ SORU ÖRNEĞİ;

13 2-KOVALENT BAĞ LEWİS YAPISI VE TÜRÜ;

14 3-METALİK BAĞ; Metaller arasındaki bir ya da birden fazla atomu bir arada tutan kimyasal bağ türüne metalik bağ adı verilir

15 3-METALİK BAĞ ÖZELLİKLERİ;
+ - 3-METALİK BAĞ ÖZELLİKLERİ; Metaller genellikle yüksek kaynama ve ergime noktalarına sahiptirler ve bu da atomlar arasında güçlü bir bağ olduğuna işaret eder. Metaller birbirleriyle bileşik yapmaz. Ancak birbiri içinde eritilerek karıştırılabilirler ve alaşım oluştururlar. İki veya daha çok metal birbiriyle molekül oluşturmaz.


"Esen yayınları kimya konu anlatımlı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları