Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KİMYASAL BAĞLAR KOVALENT BAĞ İYONİK BAĞ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KİMYASAL BAĞLAR KOVALENT BAĞ İYONİK BAĞ"— Sunum transkripti:

1 KİMYASAL BAĞLAR KOVALENT BAĞ İYONİK BAĞ
POLAR KOVALENT BAĞ APOLAR KOVALENT BAG

2 KİMYASAL BAĞ Atomları bir arada tutan çekim kuvvetine kimyasal bağ denir. İYONİK BAĞ: metal ve ametal atomlarının bir araya gelerek oluşturdukları bileşiklerde bulunurlar. KOVALENT BAĞ: Ametal atomları arasında oluşur.

3 Na CI CI son yörüngesinde 7 Na son yörüngesinde 1 elektronu var.

4 İYONİK BAĞ Aşağıdaki örneği inceleyelim.
Yukarıdaki örnek incelendiğinde Na metal CI ametal metal ametal iyonik bağ

5 1- Elektron alışverişi ile Gerçekleştiği
Yukarıdaki örnekler incelendiğinde iyonik bağın oluşurken: 1- Elektron alışverişi ile Gerçekleştiği 2- Metal ve Ametaller arasında Gerçekleştiği görülmektedir.

6 İYONİK BİLEŞİKLERE ÖRNEK
Elektron verirler Elektron alırlar Periyodik cetvelde son yörüngesinde 1,2,3 elektron bulunduran elementler METALLER ,son yörüngesinde 4,5,6,7 elektron bulunduranlar AMETALLER ,8 elektron bulunduranlar ise SOYGAZ DIR

7 KOVALENT BAĞ AYNI AMETAL ATOMLARI ARASINDA GERÇEKLEŞEN KOVALENT BAĞ H H H H H H H H Atomlar elektronları ortaklaşa kullanır.

8 Eğer elektron ortaklaşması aynı ametal atomları arasında oluşuyorsa bu kovalent bağ türüne APOLAR KOVALENT BAĞ denir. ÖRNEKLER H Cl H Cl + Yukarıdaki örnekte farklı ametal atomlarının oluşturduğu bağın yapısını inceleyelim.

9 POLAR KOVALENT BAĞ H − Cl O = C = O C  O HCl Hidrojen Klorür
Farklı ametal atomlarının bir araya gelmesi ile kovalent bağ oluşuyorsa bu bağ çeşidine polar kovalent bağ denir. H − Cl • • HCl Hidrojen Klorür O = C = O • • CO2 Karbon dioksit CO Karbon monoksit • • C  O


"KİMYASAL BAĞLAR KOVALENT BAĞ İYONİK BAĞ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları